Prime Minister's Office
PM addresses G20 Ministerial Conference on Women Empowerment
“When women prosper, the world prospers”
“At 1.4 million, 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women”
“Women in India have been brand Ambassadors for ‘Mission LiFE’ - Lifestyle for Environment”
“Given their close association with nature, women hold the key to innovative solutions to climate change”
“We must work to remove the barriers that restrict women’s access to markets, global value-chains, and affordable finance”
“Under India’s G20 Presidency, it has been decided to establish a new Working Group on 'Women Empowerment”
02 AUG 2023 12:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Ministerial Conference on Women Empowerment held in Gandhinagar, Gujarat via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the dignitaries to Gandhinagar, a city named after Mahatma Gandhi on its formation day and expressed delight that they are getting the opportunity to visit Gandhi Ashram in Ahmedabad. Underlining the need to find urgent and sustainable solutions for issues like climate change and global warming, the Prime Minister said that one can witness first-hand the simplicity of Gandhiji's lifestyle and his visionary ideas of sustainability, self-reliance and equality at Gandhi Ashram. Shri Modi expressed confidence that the dignitaries will find it inspirational. He also mentioned visiting the Dandi Kuteer Museum and informed that Gandhiji's famous spinning wheel or Charkha was found by a woman named Gangaben at a village nearby. Since then, the Prime Minister said that Gandhiji started wearing Khadi which became a symbol of self-reliance and sustainability.
“When women prosper, the world prospers”, the Prime Minister remarked as he noted that their economic empowerment fuels growth and their access to education drives global progress. He further added that their leadership fosters inclusivity and their voices inspire positive change. The Prime Minister underlined that the most effective way to empower women is through a women-led development approach and India is making huge strides in this direction.
The Prime Minister emphasized that India's President Smt Droupadi Murmu is setting an inspiring example herself. He underlined that she leads the world's largest democracy and serves as the Commander-in-Chief of the world's second-largest defence force even though she comes from a humble tribal background. In this Mother of Democracy, the Prime Minister said, the ‘Right to Vote’ was granted equally to all citizens including women by the Indian Constitution right from the beginning and the right to contest elections was also granted based on equality. The Prime Minister noted that elected women representatives have been key agents of economic, environmental and social change and informed that 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women numbering 1.4 million. Underlining that the mobilization of women into self-help groups has also been a powerful force for change, the Prime Minister highlighted the self-help groups and elected women representatives emerging as pillars of support for our communities during the pandemic. The Prime Minister gave examples of their achievements and mentioned the manufacturing of masks and sanitisers, and creating awareness about prevention of infection. “More than 80% of nurses and midwives in India are women. They were our first line of defence during the pandemic. And, we are proud of their achievements”, he added.
Underlining that women-led development has been a key priority for the government, the Prime Minister mentioned that around 70% of the loans up to one million rupees to support micro-level units under the Pradhan Mantri Mudra Yojana have been sanctioned to women. Similarly, 80% of beneficiaries under Stand-Up India are women, availing bank loans for green field projects. Noting that clean cooking fuel directly impacts the environment and improves the health of women, the Prime Minister highlighted the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana and informed that nearly 100 million cooking gas connections have been provided to rural women. He also informed that the number of women in technical education in Industrial Training Institutes has doubled since 2014, nearly 43 percent of STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) graduates in India are women, and about one-fourth of space scientists in India are women. “Behind the success of our flagship programmes like Chandrayaan, Gaganyaan and Mission Mars lies the talent and hard work of these women scientists”, he said. Today, the Prime Minister said, more women are enrolling in higher education than men in India. He also pointed out that India has one of the highest percentages of female pilots in civil aviation while female pilots in the Indian Air Force are also flying fighter aircrafts. Shri Modi noted that women officers are being deployed in operational roles and fighting platforms in all our armed forces.
The Prime Minister highlighted the pivotal roles played by women as the backbone of rural agricultural families and as small traders and shopkeepers. Underlining their close association with nature, the Prime Minister said that women hold the key to innovative solutions to climate change. He recalled how women led the first prominent climate action in India in the 18th century when the Bishnoi community of Rajasthan led by Amrita Devi started the ‘Chipko Movement’ to prevent unregulated logging. The Prime Minister informed that she along with several other villagers laid down her life for the cause of nature. “Women in India have also been brand Ambassadors for ‘Mission LiFE - Lifestyle for Environment’”, the Prime Minister said as he highlighted their traditional wisdom to reduce, reuse, recycle, and re-purpose. Under various initiatives, the Prime Minister added, women are actively getting trained in making solar panels and lights. He mentioned the ‘Solar Mamas’ initiative that has been successful in collaborating with partner countries in the Global South.
“Women entrepreneurs are significant contributors to the global economy”, the Prime Minister said as he emphasized the role of women entrepreneurs in India. Decades ago, he said, in 1959 seven Gujarati women in Mumbai came together to create a historic cooperative movement - Shri Mahila Grih Udyog which has transformed the lives of millions of women and their families. Shri Modi highlighted their most famous product, Lijjat Papad, and said that it will probably be on the food menus in Gujarat! He also gave the example of the dairy sector and informed that there are 3.6 million women involved in this sector in Gujarat alone. Shri Modi pointed out that in India, about 15% of unicorn startups have at least one woman founder and the combined value of these women-led unicorns is over 40 billion dollars. The Prime Minister stresses the need to create a level platform where women achievers become the norm. He emphasized working towards removing the barriers that restrict their access to markets, global value chains, and affordable finance while ensuring that the burden of care and domestic work is appropriately addressed at the same time.
Concluding the address, the Prime Minister lauded the focus of the Ministerial Conference on women's entrepreneurship, leadership and education and expressed delight at the launch of the ‘Tech-Equity Platform’ to enhance digital and financial literacy for women. He also mentioned that under India’s G20 Presidency, a new Working Group on ‘Women Empowerment’ is being established. He expressed confidence that untiring efforts in Gandhinagar will give immense hope and confidence to women around the world.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্তকী মতাংদা পাংথোকপা G20 মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্সতা ৱা ঙাঙখ্রে
“নুপীশিংনা নুংঙাই য়াইফবা মতমদা মালেম্না নুংঙাই য়াইফবা ওইরকই”
“মিলিয়ন 1.4 ওইদুনা, ভারতকী রুরেল লোকেল বোদীশিংগী মীয়াম্না খল্লবা মীহুতকী 46%দি নুপী ওইরি”
“ভারতকী নুপীশিংনা ‘মিসন LiFE- লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত’কী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরি”
“মহৌশা ইমাগা নক্নবা মরী লৈনরিবা অসি য়েংলুরগদি, নুপীশিংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী ইন্নোভেতিব ওইবা ৱারোইশিন পুরকপগী চুক্লি পায়রি”
“নুপীশিংনা মার্কেত, গ্লোবেল ভেল্যু চেন অমসুং এফোর্দেবল ফাইনান্সকী খুদোংচাবা লৌবদা অথিংবা থম্লিবা অসিবু লৌথোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি”
“ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীগী মখাদা, ‘ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্ত’কী মতাংদা ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি”
02 AUG 2023 12:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্তকী মতাংদা পাংথোকপা G20 মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্সতা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, মীথুংলেনশিংবু মহাত্মা গান্ধীগী মইং লৌদুনা মিংথোনখিবা শহর, গান্ধীনগরদা তরাম্না ওকখি অমসুং মখোয়না অহমেদবাদকী গান্ধী আশ্রমদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংলিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং গ্লোবেল ৱার্মিংগুম্বা শিংনবশিংগী খুদক্কী ওইবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা ৱারোইশিন পুরকপগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গান্ধী আশ্রমদা গান্ধীজীগী অচুম্বা পুন্সি মহিং অমসুং মহাক্কী সস্তেনেবল ওইবা, মরোমদোম লেপচবা অমসুং মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী লমজিং শানবা ৱাখল্লোনগী অহানবা মমি উবা ফংগনি হায়না ফোংদোকখি। মীথুংলেনশিংনা মসিদগী ইথিল য়াম্না ফংগনি হায়বগী শ্রী মোদীনা থাজবা ফোংদোকখি। দান্দী কুতীর ম্যুজিয়মদসু চৎপা য়াই মহাক্না মখা তারদুনা গান্ধীজীগী মমিং লৈরবা তরেং অদু গঙ্গাবেন কৌবী নুপী অমনা মনাক নকপা খুঙ্গংদগী ফংখিবনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মরোমদোম লেপচবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবগী খুদম অমা ওইখিবা খাদীগী ফিজোল অসি গান্ধীজীনা মদুদগী হৌনা শেৎপা হৌখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“নুপীশিংনা নুংঙাই য়াইফবা মতমদা মালেমসু নুংঙাই য়াইফবা ওইরকই”, মখোয়গী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবনা শাহৌ লৈহল্লি অমসুং মখোয়গী মফমদা এজুকেসনগী মঙাল ফংহনবনা মালেমগী চাউখৎ থৌরাং পুরকই হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মখোয়না লুচিংবা ওইবনা ইনক্লুজিব ওইবগী মতৌবু খুমাং চাউশিনহল্লি অমসুং মখোয়গী খোল্লাওন অফবা অহোংবা পুরকহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী খ্বাইদগী অফবা পাম্বৈদি নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী থৌওংগী খুত্থাংদগীনি অমসুং ভারতনা মাইকৈ অসিদা খুমাং য়াম্না চাউশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মু মশামক্না অফবা খুদম অমা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না অচম্বা পুন্সি মরোলদগী হৌরক্লবসু, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রা অমবু লুচিংলি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অনিশুবা চাউবা দিফেন্স ফোর্সকী কম্মান্দর-ইন-চীফ ওইনা থৌ পুরি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। মসিগুম্বা গনতন্ত্রগী মমা অসিদা, ভারতকী সংবিধান্না হেক অহৌবদগী হৌনা নুপীশিং য়াওনা লৈবাক মীয়াম খুদিংদা ‘ভোত থাদবগী হক’ অমসুং মীরেপ ওইবগী হক অসিবুসু চপ মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পীদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীয়াম্না খল্লবা নুপী মীহুৎশিংনা শেন্মিৎলোন, অকোয়বগী ফিভম অমসুং খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপগী থৌবুরেল ওইদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, মিলিয়ন 1.4 ওইদুনা, ভারতকী রুরেল লোকেল বোদীশিংগী মীয়াম্না খল্লবা মীহুতকী 46%দি নুপী ওইরি হায়না মখা তাখি। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মপাঙ্গল হাপখিবনা অহোংবা পুরকপগী মতিক লৈরবা শাফু ওইখিবসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং নুপী মীহুৎশিংনা খুন্নাইদা তেংবাংবগী য়ুম্বী ওইখি হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী মায় পাকপশিংগী খুদম পীখি অমসুং মখোয়না মাস্ক, সেনিতাইজর, লাইনা শন্দোকপগী মরী লৈনবা ৱারোল কয়া মীয়ামদা খঙহনখিবগী থবক থৌরমশিংবু অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। “ভারতকী নর্স অমসুং মিদৱাইফকী 80% হেনবদি নুপীশিংনি। মখোয়না লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী ঙাক-শেলগী খ্বাইদগী মমাংদা লৈখি। অমসুং, ঐখোয়না মখোয়গী মসিগুম্বা মায় পাকপা অসিগীদমক্তা চাউথোকচরি”, মহাক্না মখা তাখি।
নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপা অসিনা সরকার অসিগী মরু ওইবা মিৎয়েং অমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা মাইক্রো-লেভেল য়ুনিৎশিংবু তেংবাংনবগীদমক্তা পীথবা লুপা মিলিয়ন অমগী লোনগী চাউরাকপা 70%দি নুপীশিংদা পীখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মান্নবা মতৌ ওইনা, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী চাউরাকপা বেনিফিশরী 80%দি নুপীশিংনা ওইরি, গ্রীন ফিল্দ প্রোজেক্তকী বেঙ্ক লোন কয়া অমসু মখোয়না ফংলি। ক্লিন কুকিং ফুএলনা অকোয়বগী ফিভমদা হকথেংননা তেংবাংই অমসুং নুপীশিংগী হকশেল ফগৎহল্লি হায়বা ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী উজ্বালা য়োজনাগী মতাংদা হায়রদুনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা কুকিং গ্যাস কন্নেক্সন চাউরাকপা মিলিয়ন 100 পীখি হায়না পাউদমখি। ইং 2014দগী হৌদুনা, ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংদা তেক্নিকেল এজুকেসন লৌরিবা নুপী মশিংনা শরুক অমা হেনগৎলে, ভারতকী STEM (সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথমেতিক্স) গ্রেজুএতকী চাউরাকপা চাদা 34দি নুপীশিংনি অমসুং স্পেস সাইন্তিস্তকী শরুক মরি থোকপগী অমদি নুপীশিংনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। “চন্দ্রয়ান, গগনয়ান অমসুং মিসন মার্সকুম্বা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংগী মায় পাকপগী মরুমদা হায়রিবা নুপী সাইন্তিস্তশিং অসিগী মহৈ অমসুং শুবা নোম্বা কনবগী থৌওং লৈরি”, মহাক্না হায়খি। ঙসিদি, হাইয়র এজুকেসন্দা মিং চনবা নুপী মশিং হেনগৎলক্লি, অমসুং নুপাশিংগী মশিংদগীসু হেল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সিভিল এভিএসন্দা নুপী পাইলোতকী মশিং চাদা খ্বাইদগী য়াম্বশিংগী মনুংদা ভারতসু অমা ওইরি অমসুং ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী নুপী পাইলোতশিংনা ফাইতর জেতসু পাইরি হায়না মহাক্না হায়খি। ঐখোয়গী আর্ম্দ ফোর্সশিংদা নুপীশিংবু ওপরেসনগী রোল অমসুং ফাইতিং প্লেতফোর্মশিংদা শিজিন্নরি হায়না শ্রী মোদীনা পনখি।
লৌউ-শিংউগী ইমুংশিংদা নুপীশিংনা অপীকপা ত্রেদর অমসুং দুকান ফমদুনা মরু ওইবা থৌদাং লৌবশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মখোয়গা মহৌশা ইমাগা লৈনরিবা নক্নবা মরীদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী ইন্নোভেতিব ওইবা ৱারোইশিন পুরকপগী চুক্লি পায়রি হায়না ফোংদোকখি। রাজস্থানগী বিশ্নোই খুন্নাইগী অমৃতা দেবীনা লুচিংদুনা 18শুবা চহি-চাদা মওং-মরিল তাদনা ঈশিং তুংশিনবা থিংনবগীদমক্তা ‘চিপকো ইহৌ’ হৌদোক্তুনা ক্লাইমেত এক্সনগী খ্বাইদগী অহানবা থৌওং পাংথোকখিববু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। মহাক অমসুং খুঙ্গংগী অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়ননা মহৌশা ইমাগী লম্বী য়াৎনবগীদমক্তা মশাগী পুন্সি কত্থোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “ভারতকী নুপীশিংনা ‘মিসন LiFE- লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত’কী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরি”, প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিংগী হন্থহনবা, হন্না শিজিন্নবা, রিসাইকল অমসুং রি-পর্পজ তৌবগী নাৎকী ওইবা লৌশিংগী মতাংদা তাম্লদুনা হায়খি। তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মখাদা, নুপীশিংনা সোলর পেনেল অমসুং লাইত শাবগী ত্রেনিং কয়াসু লৌরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। গ্লোবেল সুয়াথকী পার্ত্নর লৈবাকশিংগা তেংবাংনদুনা মায় পাকপা ফংলিবা ‘সোলর মানস’কী মতাংদসু মহাক্না পনখি।
“নুপী ওন্তোপ্রিনরশিংনা মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা মশক থোকপা শরুক তম্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা নুপী ওন্তোপ্রিনরশিংগী থৌদাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা হায়খি। দিকেদ কয়াগী মমাংদা, ইং 1959দা গুজরাতী নুপী তরেৎনা পুৱারী ওইরবা কোওপরেতিব ইহৌ – শ্রী মহিলা গৃহুদ্যোগ শেম্নবগীদমক্তা মুবাইদা লাকখি, মসিনা নুপী মিলিয়ন কয়া অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা পুরকখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মখোয়গী খ্বাইদগী মমিং চৎপা পোত্থোক- লিজত পাপরগী মতাংদা তম্লদুনা, গুজরাতকী চাক-এন্সাংগী শরুক অমা ওইখি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না দাইরী সেক্তরগী খুদম পীরদুনা, গুজরাত খক্তদা নুপী মিলিয়ন 3.6না সেক্তর অসিগী শরুক ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ভারতকী য়ুনিকোর্ন স্তার্তঅপকী 15%দা য়ামদ্রবদা নুপী ফাউন্দর অমা য়াওই অমসুং মসিগুম্বা নুপীশিংনা লুচিংবা য়ুনিকোর্ন অসিগী অপুনবা ভেল্যুনা বিলিয়ন দোল্লর 40 হেল্লি হায়না শ্রী মোদীনা পাউদমখি। নুপীনা মায় পাকপা অসিনা মহৌশাগী মতৌ ওইবা থাক মান্নবা প্লেতফোর্ম অমা শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈবসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। নুপীশিংনা মার্কেত, গ্লোবেল ভেল্যু চেন অমসুং এফোর্দেবল ফাইনান্সকী খুদোংচাবা লৌবদা অথিংবা থম্লিবা অসিবু লৌথোক্নবা অমসুং চপ মান্নবা মতমদা, য়ুম চলায়বগী পোৎলুমদগী মখোয়বু মনিং তমহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, নুপীশিংগী ওন্তোপ্রিনর্শিপ, লীদর্শিপ অমসুং এজুকেসনগী মতাংদা পাংথোকপা মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্স অসিনা চঙলিবা মিৎয়েংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎলদুনা, নুপীশিংগী দিজিতেল অমসুং ফাইনেন্সিএল লিতরেসী খুমাং চাউশিলহন্নবা ‘তেক ইকুইতী প্লেতফোর্ম’ লোঞ্চ তৌবসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীগী মখাদা, ‘ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্ত’কী মতাংদা ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি হায়না মহাক্না পাউদমখি। গান্ধীনগরদা পাংথোক্লিবা অৱাবা নাইদবা থবক-থৌরমশিং অসিনা মালেম পুম্বগী নুপীশিংদা থাজবা অমা পীগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ৱারোল লোইশিনখি।