প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মহারাস্ত্রগী পুনেদা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
01 AUG 2023 4:45PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী রমেশ বাইস জী, মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ শিন্দে জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐহাক্কা লোয়নরিবশিং, মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী দেবেন্দ্র ফরনাভিস জী, শ্রী অজিত পাৱর জী ইনাও দিলিপ জী মহারাস্ত্র সরকারগী মন্ত্রীশিং, MP অমসুং MLAশিং, ইচিল ইনাওশিং।
ওগস্ত অসি নীংশিং থৌরমশিং অমসুং নীংতম ইহৌগী থা অমনি।
মসিগী নীংতম ইহৌগী থা অসিগী অহৌবদা ঐহাক্না পুনেদা থুংলরে,
তুংদা লাইবক ফবা কয়া লাক্লগনি।
নীতম ইহৌগী মতমদা পুনে সহর অসিনা খুদোল কয়া তমখি। সহর অসিনা লৈবাক অসিদা বাল গঙ্গাধর তিলক য়াওনা নীতম লান্মী কয়ামরুম খুদোল তমখি। ঙসি অসি সমাজ অসিদা অওনবা পুরকখিবা অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরগী ৱাখল্লোনগী তুং ইনবা মমিং লৈরবা অন্না ভাউ সাথেগী মপোক কুমওননি। ঙসি ফাওবা মহৈরোই অমসুং একাদেমিসিয়ান কয়ামরুম্না মহাক্কী লিতরেরী ৱর্কশিংদা রিসর্স তৌরি অমসুং মহাক্কী থবক অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি মীপুম খুদিংমক্তা ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
পুনে অসি লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীরিবা অমসুং লৈবাক পুম্বগী নহারোলশিংগী মংলানশিং থুংহল্লিবা শক্তি লৈবা সহর অমনি। মসিগী থৌদাং অসি পুনে অমসুং পিমপ্রি-চিনচ্বারনা ঙসি ফংলিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহল্লগনি। হৌজিক মফম অসিদা লুপা করোর 15,000 হেনবগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তম্লি অমসুং শঙ্গারি। ইমুং লিশিং কয়ানা পক্কা য়ুমশিং ফংখ্রে, মতমগা চুনরবা প্লান্ত অমসুং ফংখ্রেল মসিগীদমক পুনেগী মীয়াম, লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমকপু ধাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসিনা প্রোফেস্নেলশিং হায়বদি সহর অসিদা লৈরিবা মিদ্দল ক্লাসশিংগী পুন্সি মহিংদা য়াম্না হকচিন্না লৌই। করিগুম্বা পুন্সি মহিং ফগৎলবদি সহর অদুগী চাউখৎপগী লমজেলদা খোঙজেল য়াংই। ঐখোয়গী সরকার অসিনা পুনেগুম্বা সহরদা পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা পুনে মেত্রোগী অতোপ্পা সেক্সন অমা শঙ্গারমলে। পুনে মেত্রোগী থবক পাইখৎপা হৌবা মতমদা মসিগী উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা অমা ফংখিবদু ঐহাক্না নিংশিংলি অমসুং দেবেন্দ্র জীনা মদুবু য়াম্না নোকনীংবা মওংদা অমদা ফোঙদোকখি। মসিগী চহি 5 অসিদা মেত্রো নেতৱর্ক চাউরাক্না কিলোমীতর 25 থবক পাইখৎপা হৌরে।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ভারতকী সহর খুদিংমক্তা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা মথৌ তারি। মসিনা মরম ওইরগা মেত্রো নেতৱর্ক অসি চাওথোক্লিবনি, অনৌবা ফ্লাইওভরশিং শাগৎলিবনি অমসুং ত্রাফিক লাইতশিংগী মশিং হন্থহনবা মীৎয়েং চংলিবনি। 2014গী মমাংদা লৈবাক অসিদা মেত্রো লাইন 250 km খক্তা লৈরম্মি। মেত্রো লাইন অয়াম্বা দিল্লী-NCR খক্তদা লৈরম্মি। অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিদা মেত্রো নেতৱর্ক অসি 800 km হেনখ্রে। লৈবাক অসিদা অনৌবা মেত্রো লাইন 1000 km গী থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। 2014গী মমাংদা ভারত্তা মেত্রো লাইন অসি সহর 5 খক্তদা লৈরম্মি। ঙসিদি মেত্রো অসি পুনে, নাগপুর অমসুং মুম্বাই য়াওনা সহর 20দা মথৌ তৌরি অমসুং নেতৱর্ক অসি মখাতানা চাউথোরক্লি। পুনেগুম্বা সহরদা অইং অশাগী ফীভমদা হোংলক্লিবা অসি মাংয়োং য়ানবা মেত্রো চাউথোকপগী মথৌ তাই। মেত্রো অসি মোরদর্ন ইন্দিয়াদা অনৌবা লাইফলাইন অমা ওইরক্লি। সরকার অসিনসু মেত্রো লাইনশিং চাউথোক্নবা কন্না হোৎনরি।
ইচিল ইনাওশিং,
পুন্সি মহিং ফগৎহনবদা বাম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌরিবা অসি সহরশিংদা লু নান্না লৈবা অসিনি। মতম অমদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী সহরশিং উবা মতমদা য়াম্না লু নাল্লি আয়না থাগৎনবা মতম অমা লৈখি। হৌজিক মদুগী সুলুসন অদু ভারতকী সহরশিংদা ঐখোয়না শিজিন্নরি। স্বছ ভারত অভিয়ান অসি তোইলেত পীবা খক্তা নত্তে মসিনা ৱেস্ত মেনেজমেন্ততসু মীৎয়েং চাউনা থম্লি। অমোৎ অকাইগী মপৈ কয়ামরুম্না ঐখোয়গী সহরশিংদা চাউনা অপনবা পীরে। নখোয়না খংলমগনি মদুদি ঐখোয়না মেত্রো দিপোত অসি শারিবা মফম অদি মতম অমদা কোথ্রুর গার্বেজ দম্পিং য়ার্দ হায়না খংনরম্মি হায়বা। ঐখোয়না হায়রিবা অমোৎপগী মপৈশিং অসি লৌথোক্নবা মিসন মোদতা থবকশিং পাইখৎলি। পিমপ্রি-চিনচ্বার প্লনা্ত অসি য়াম্না কান্নবা প্লান্ত অমনি। মসিদা ৱেস্ততগী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্কনি। মসিদা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা মতমদা কোর্পোরেসনশিংনা মখোয়গী মথৌ তাবা অদু ফংবা ঙমগনি। মসিনা তাকপদি পোলুসনগী অৱাবা লৈররোই অমসুং ম্যুনিসিপাল কোরপোরেসনগী কান্নবা ওইরগনি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রগী ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ত অসিনা নীংখা তম্লবা মতুংদগী ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্তকী লম্বেল শেমদুনা লাক্লি। রাজ্য অসিদা মখাতানা ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্তকী মথৌ তাই। সরকার অসিনা মহারাস্ত্রদা মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা ইনবেস্তমেন্তশিং তৌখ্রে। ঙসিদি অনৌবা এক্সপ্রেসৱেশিং, রেলৱে রুতশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং শেমগৎলি। রেলৱে চাউথোকপগী ওইনা 2014গী মমাংগা চাংদম্নবা মতমদা চাদিংদা শরুক তরানিথোই হেনগৎলে। মহারাস্ত্রগী সহর কয়ামরুম্না য়ুমথংনবা রাজ্যশিংগী ইকনোমিক হবশিংগা শম্নরি। মহারাস্ত্র অমসুং গুজরাত অনিমকপু কান্নবা ফংহনগদৌরিবা মুম্বাই-অহমেদবাদ হাই স্পীদ রেল, মহারাস্ত্রনা মধ্য প্রদেশ অমসুং অৱাং ভারতকী অতোপ্পা রাজ্যশিংগা শম্নগদৌরিবা দিল্লী-মুম্বাই ইকনোমিক কোরিদোর, মহারাস্ত্র অমসুং অৱাং ভারতকী রেল কনেক্তিবিতীদা অওনবা পুরক্কদবা নেস্নেল দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর অমসুং ছত্তিশগর, তেলঙ্গনা অমসুং অতোপ্পা য়ুমথংনবা রাজ্যশিংগা শম্নদুনা ইন্দস্ত্রীশিং কান্নবা ফংহনগদৌরিবা ত্রান্সমিসন লাইন নাতৱর্ক অমসুং ওইল অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং, ঔরঙ্গাবাদ ইন্দস্ত্রিএল সিতী, নভি মুম্বাই এয়রপোর্ত অমসুং শেন্দ্রা বিদকিন ইন্দস্ত্রিএল পার্কনা মহারাস্ত্রদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। অনৌবা মসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসিনা মহারাস্ত্রগী শেন্মীৎলোন্দা অনৌবা ইনোৎ হাপ্নবা কেপাসিতী লৈ।
মরুপশিং,
সরকার অসিনা রাজ্যশিং চাউখৎপগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিবু চাউখৎহনবা হায়বা মন্ত্র অসিগা লোয়ননা চৎলি। মহারাস্ত্র অসি চাউখৎলকপা মতমদা ভারত অসি চাউখৎকনি। ভারতনা খুমাং চাউশিনবা মতমদা মদুগী মহৈ অদু মহারাস্ত্রনা ফংগনি। ভারত অসি ইনোবেসন অমসুং স্তার্তঅপকী হব অমা ওইনা শক্লোন লৌরক্লি। অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় চহি 9 গী মমাংদা চা খরা লৈরম্বদগী ভারত্তা স্তাতঅপ লাখ 1 হেন্না লৈরে। মসিগী মাই পাকপা অসি দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা পাকথোক চাউথোরকপদগী ফংবনি অমসুং ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী য়ুম্ফম থোনবদা পুনেনা লৌরিবা থৌদাং য়াম্না মরুওই। “অহোংবা দেতা, পুম্নমক্না শিজিন্নবা ঙম্বা ফোনশিং অমসুং ইন্তরনেতকী খুদোংচাবশিং অসিনা সেক্তর অসি মপাঙ্গল কলহল্লি। ভারত অসি 5G সর্ভিসশিং অথুবা মতমদা শন্দোকখিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি। ফিনতেক, বাইওতেক অমসুং এগ্রিতেকতা নহারোলশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসিনা পুনেবু কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
অমরোমদা ঐখোয়না মহারাস্ত্রদা হীরম খুদিংমক্তা চাউখৎপা উরে। অতোপ্পা অমদানা য়ুমলোন্নবা লৈবাক কর্নতকাদা করি থোক্লি হায়বা ঐখোয়ন পুম্নমক্না খংলে। বেঙ্গলোর অসি য়াম্না চাউবা IT হব, গ্লোবল ইনবেস্তরশিংগী সেন্তর অমনি। কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা লেপ্পা লৈতনা মতম অসিদা চাউখৎ থৌরাং লৈহনবা মথৌ তাই। অতেনবা মতমদা শেমখিবা সরকার অসিনা লৌখৎলক্লিবা খোঙথাংশিং অসিগী অশোইবা অদু লৈবাক পুম্বনা অতেনবা মতম অসিদা উবা ফংলে অমসুং নুংনাংবা পোক্লি। পার্তী অমনা মখোয়গী লনাইগী অপাম্বশিংগী সরকারগী লন থুম লোইশিনবা তারবদি মদুদা খ্বাইদগী মাংজরিবা অসি রাজ্য অদুগী মীয়াম্নি অমসুং লাক্কদোরিবা চারোলশিংনা ৱাহং হংলক্কনি। মসিনা মরম ওইরগা হায়রিবা পার্তী অদুগী সরকার শেমখ্রে অদুবু মীয়ামগী তুংলমচৎতি অৱাবা মফমদা লৈরে। কর্নাতকা সরকার মশামক্নসু বেঙ্গলুরু, কর্নাতকাগী চাউখৎ থৌরাংগী শেল অমত্তা লৈত্রে হায়না য়াজরে। মসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না লাইবক থীবনি। মসিগা চপ মান্নবা ফীভম অসি রাজস্থান্দসু উবা ফংলে, শেন্দোন্না খ্বাং কোইরে, চাউখৎ থৌরাংগী থবক্না থিন্থদুনা লৈরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা থৌশিল, ৱাখল্লোন অমসুং কাংলোনশিং (নিতি, নিশতা অমসুং নিয়ম) অসি চপ মান্ননা মরুওই। সিস্তেম অসিবু চলাইরিবা মীওইশিং অদুগী ৱাখ্লোন অমসুং অপাম্বা অসিনা সরকার অসিনা চাউখৎ থৌরাং পুরক্কনি নত্রগা পুরক্লোই হায়বা লেপকনি। 2014গী মমাংদা লৈরম্বা সরকার অদুনা চহি 10দা মতম অদুগী স্কিম অনিগী মখাদা য়ুম লাখ 8 খক শারম্মি। মসিগী য়ুমশিং অসিগী ফীভম অসি অসুক্কী মতিক ফত্তনবা মরম ওইরগা লাইরবশিংনা লৈয়ু য়াখিদে। স্লমদা লৈবা মীওইশিংনা ফাওবা লৈয়ু হায়বা য়াদ্রবদি য়ুম অদুগী ফীভম অদু করম তৌরমগনি হায়বা নখোয়না খন্দুনা য়েংউ। মহারাস্ত্রদা লিশিং 50 য়াওনা UPAগী মতমদা শাখিবা অদুগুম্বা য়ুম লাখ 2 হেনবনা ক্বালিতী ফত্তবদগী বেনিফিসরীশিংনা লৌখিদে। মসিনা লাইরবশিংগী অৱাবা কোকহনবগী মহুত্তা চাউনা শেল মাংহনখি।
ইচিল ইনাওশিং,
2014 দা নখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা পীখি। শক্তি পাইরবা মতুংদা সরকার অসিনা অচুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌবা হৌখি অমসুং থৌশিলশিং শেমদোকখি। হৌখিবা চহি 9 অসিদা সরকার অসিনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম করোর 4 হেন্না শাখ্রে। মসিগা লোয়ননা অর্বানগী লমদা লৈবা লাইরবশিংগী ওইনা য়ুম লাখ 75 শাখ্রে। মসি শাবা মতমদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনখিবা অমসুং ক্বালিতী ফগৎহনখি। ঐখোয় সরকার অসিনা অচৌবা থবক অমসু পাইখৎলি। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা য়ুম অয়াম্বা নুপীগী মীংদা রেজিস্তর তৌই। মসিগী য়ুমশিং অসিগী মমল অসি লাখ কয়ামরুম পী। হৌখিবা চহি 9 অসিদা লৈবাক অসিগী নুপী করোর কয়ানা লাকপতি ওইখ্রে। অনৌবা য়ুমশিং ফংলবা মীওইশিং অদুবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ইচিল ইনাওশিং,
লাইরববু ওইরো নত্রগা মিদ্দল-ক্লাস ইমুংবু ওইরো মখোয়গী মংলানশিং মংফাওনহনবা হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি। মংলান অমা মংফাওনহনবা হায়বসিনা ৱারেপ কয়ামরুম লৌবা ঙম্বগী শক্তি পীগনি অমসুং মীওই অদুগী পুন্সিদা শহৌ পীনবা শক্তি অমা ওইগনি। ঐখোয়না নখোয়গী অঙাংশিংগী খল্লি, অদোমগী হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী খল্লি।
মরুপশিং,
শক্তি অসি অমুক লাকই অমসুং অমুক চৎখি। সমাজ অমসুং লৈবাক্না পুন্না লৈমিন্নৈ। মরম অদুনা সরকারগী অপাম্বা অসি ঙসিখক্তা অফবা ওইহনবা নত্তে অদুবু হয়েংগীসু অফবা ওইহনবনি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা লৌখিবা ৱারেপ অসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মমি অমনি। ৱাখল্লোন মান্নবা মহারাস্ত্রদা পার্তী কয়ামরুম পুনশিল্লিবা অসিগা মান্ননা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মথৌ তাই। পান্দম অসিদি মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াদুনা মহারাস্ত্রগী অফবা থবকশিং পাইখৎতুনা মহারাস্ত্র অসি খোংজেল য়াংনা চাউখৎপা পুরকপনি। মহারাস্ত্রনা মতম পুম্বদা ঐখোয় পুম্নমক্তা কান্নবা অমসুং নুংশিবা মবামরুম পিরি। মসিগী থৌজাল অসি মতম পুম্বদা লৈহৌরগনি অমসুং ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু মসিগী চাউখৎ ধৌরাংগি প্রোজেক্টশিং অসিগী অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগা লোয়ননা ভারত ইমানা য়াইফরে হায়বীয়ু!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the foundation and inauguration of various projects at Pune, Maharashtra
01 AUG 2023 4:45PM by PIB Delhi
Maharashtra Governor Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers of Maharashtra Devendra Fadnavis ji and Ajit Pawar ji, Dilip ji, other ministers, MPs, MLAs, brothers and sisters!
August is a month of celebration and revolution. I feel fortunate to be in Pune at the beginning of this revolutionary month.
Indeed, Pune has played a significant role in India's independence movement. Pune has given many revolutionaries, freedom fighters, including Bal Gangadhar Tilak ji, to the country. Today is also the birth anniversary of Lokshahir Anna Bhau Sathe, making this day very special for all of us. Anna Bhau Sathe was a great social reformer and was influenced by the ideas of Dr. B.R. Ambedkar. Even today, a large number of students and scholars do research on his literature. Anna Bhau Sathe's works and teachings continue to inspire all of us.
Friends,
Pune is a vibrant city that drives the nation's economy and fulfils the dreams of youths across the country. This role is going to be further strengthened by the projects undertaken in Pune and Pimpri-Chinchwad today. The foundation stones and inaugurations of projects worth about Rs 15,000 crore have taken place today. Thousands of families have received pucca houses, and a modern plant has been set up to convert waste into wealth. I extend my heartfelt congratulations to all Pune residents and citizens for these projects.
Friends,
Our government is deeply committed to improving the quality of life of the professionals, especially the middle class living in the cities. When the quality of life improves, the development of the city also accelerates. Our government is constantly working to improve the quality of life in our cities like Pune. Before I came here, another section of Pune Metro has been inaugurated. I still remember when the work for Pune Metro started, I had the opportunity to lay its foundation stone, and Devendra ji described it in a very delightful manner. In these past 5 years, approximately 24 kilometers of metro network has been established.
Friends,
We must modernize public transportation if we have to elevate the living standards of people in Indian cities. That is why we are consistently expanding the metro network, building new flyovers, and emphasizing on reducing the number of red lights. Until 2014, India had less than 250 kilometers of metro network, with a majority of it in Delhi-NCR. Now, the country boasts more than 800 kilometers of metro network. Apart from this, work is going on for an additional one thousand kilometers. In 2014, metro networks existed in only 5 cities, while today metro network is operational in 20 cities across the country. Apart from Pune, Maharashtra is also witnessing metro expansions in Mumbai and Nagpur. These metro networks are becoming the lifelines of modern Indian cities. Expanding the metro in cities like Pune is crucial not only for providing efficient transportation but also for protecting the environment and reducing pollution. That is why our government is working tirelessly to expand the metro network.
Brothers and sisters,
Improving the quality of life in cities also heavily relies on maintaining cleanliness and sanitation. There was a time when developed countries were praised for having clean cities, and now we are striving to achieve the same for Indian cities. The Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Mission) goes beyond just building toilets; it places significant emphasis on waste management as well. Huge mountains of garbage have become a huge problem in our cities. As you know, where the metro depot has been built in Pune, it was previously known as Kothrud garbage dumping yard. Efforts are underway on a mission mode to remove such mountains of garbage. Additionally, we are working on the principle of ‘Waste to Wealth’, where we aim to convert waste into useful resources. The Pimpri-Chinchwad Waste to Energy Plant is an excellent project in this regard. It generates electricity from waste. With the electricity generated here, the corporation will also be able to meet its needs. This means the problem of pollution will be reduced, and the municipal corporation will also save on costs.
Friends,
Since independence, industrial development in Maharashtra has contributed significantly to India's overall industrial growth. To further boost industrial development in Maharashtra, modern infrastructure is essential. Therefore, the amount of investment our government is making in infrastructure in Maharashtra is unprecedented. Currently, large expressways, new railway routes, and airports are being constructed here. The expenditure on railway development is 12 times more than before 2014. Various cities in Maharashtra are being connected to the economic hubs of neighbouring states. The Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail will benefit both Gujarat and Maharashtra. The Delhi-Mumbai Economic Corridor will link Maharashtra with Madhya Pradesh and other northern states. The Western Dedicated Freight Corridor will significantly improve rail connectivity between Maharashtra and northern India. Moreover, the transmission line network linking Maharashtra with neighbouring states like Telangana and Chhattisgarh will accelerate the growth of industries in Maharashtra. Oil and gas pipelines, the Aurangabad Industrial City, the Navi Mumbai Airport, and the Shendra-Bidkin Industrial Park have the potential to give a new impetus to the economy of Maharashtra.
Friends,
Our government is running with the mantra of the development of the state, which in turn contributes to the development of the country. When Maharashtra progresses, India progresses, and when India develops, Maharashtra will also be benefited. Nowadays, discussions about India's progress and development are taking place all around the world. Maharashtra, and particularly Pune, is also reaping the benefits of this development. Over the past 9 years, India has created a new identity in the world in terms of innovation and start-ups. Just 9 years ago, there were only a few hundred start-ups in India, and now we have crossed the mark of 100,000 start-ups. This ecosystem of start-ups has flourished because of the expansion of digital infrastructure. Pune has played a significant historical role in laying the foundation of digital infrastructure in India. Cheap data, affordable phones, and internet connectivity reaching every village have strengthened this sector. Today, India is among the countries rolling out 5G services at the fastest pace in the world. In every sector, be it fintech, biotech, agritech, our young talent is excelling. Pune is reaping immense benefits from this progress.
Friends,
On one hand, we are witnessing all-round development in Maharashtra. On the other hand, we are also observing the developments in the neighbouring state of Karnataka. Bengaluru is such a significant IT hub and a centre for global investors. It was essential for Bengaluru and Karnataka to witness rapid progress during this time. However, the government which was formed there on the basis of promises, it has led to adverse consequences in a short span of time, which the entire country is witnessing and is worried about. When a party empties the government's treasury for its hidden selfish interests, it is the people of the state who suffer the most, and it raises serious questions about the future of our youth. While this may help the party form a government, it puts the future of the people at risk. The situation is such that the Karnataka government itself admits that its coffers are empty and it lacks funds for Bengaluru's development and for the progress of Karnataka. Brothers, this is a matter of great concern for our country. We are also witnessing a similar situation in Rajasthan, where the burden of debt is increasing, and developmental projects are being stalled.
Friends,
For the progress and development of the country, policy, determination, and dedication are equally crucial. The policies, intentions, and dedication of those running the government and the system decide whether there will be development or not. For example, there is a plan to provide pucca houses to the poor. The government that was there before 2014 ran two schemes in ten years to provide houses to the urban poor, and under these schemes, only 8 lakh houses were constructed throughout the country in a decade. However, the condition of these houses was so bad that most of the urban poor refused to take them. Now you imagine, if the person living in the slum also refuses to take that house then how bad that house would be. You can imagine more than 2 lakh houses were constructed during the time of the UPA government that no one was willing to take. In Maharashtra too, more than 50,000 such houses built at that time were lying vacant. It is a waste of money and they were not concerned about the problems of the people.
Brothers and sisters,
In 2014, you gave us the opportunity to serve. After coming to power, we started working with the right intentions and also changed policies. In the past 9 years, our government has constructed over 4 crore pucca houses for the poor in villages and cities. Among them, more than 75 lakh houses have been built for urban poor. We have brought transparency in the construction of these new houses and improved their quality. Our government has done another significant work. Most of the houses that the government is building and giving to the poor are being registered in the names of women. These houses are worth several lakhs of rupees. In the past 9 years, there are crores of sisters in the country who have become ‘Lakhpati’; they have become ‘Lakhpati Didi’. For the first time, property is being registered in their names. I congratulate all those brothers and sisters who have received their own homes today. I extend my heartfelt wishes to all of them. And this year's Ganesh Utsav is going to be magnificent for them.
Brothers and sisters,
Be it poor or middle class family, Modi's guarantee is to fulfil every dream. When one dream comes true, hundreds of new resolutions are born from the womb of that success. These resolutions become the greatest strength in a person's life. We are concerned about your children, your present, and your future generations.
Friends,
Power comes and goes, but society and the country remain. Therefore, our effort is to make your today as well as your tomorrow better. The commitment to building a developed India is the manifestation of this sentiment. For this, we all must come together and work unitedly. Here in Maharashtra, so many different parties have come together with the same goal. The aim is that with everyone's participation, Maharashtra can progress rapidly and achieve better results. Maharashtra has always showered us with love and blessings. With this wish that this affection will continue, I extend my heartfelt congratulations to all of you for the development projects.
Join me and say Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.