Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the foundation and inauguration of various projects at Pune, Maharashtra
01 AUG 2023 4:45PM by PIB Delhi
Maharashtra Governor Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers of Maharashtra Devendra Fadnavis ji and Ajit Pawar ji, Dilip ji, other ministers, MPs, MLAs, brothers and sisters!
August is a month of celebration and revolution. I feel fortunate to be in Pune at the beginning of this revolutionary month.
Indeed, Pune has played a significant role in India's independence movement. Pune has given many revolutionaries, freedom fighters, including Bal Gangadhar Tilak ji, to the country. Today is also the birth anniversary of Lokshahir Anna Bhau Sathe, making this day very special for all of us. Anna Bhau Sathe was a great social reformer and was influenced by the ideas of Dr. B.R. Ambedkar. Even today, a large number of students and scholars do research on his literature. Anna Bhau Sathe's works and teachings continue to inspire all of us.
Friends,
Pune is a vibrant city that drives the nation's economy and fulfils the dreams of youths across the country. This role is going to be further strengthened by the projects undertaken in Pune and Pimpri-Chinchwad today. The foundation stones and inaugurations of projects worth about Rs 15,000 crore have taken place today. Thousands of families have received pucca houses, and a modern plant has been set up to convert waste into wealth. I extend my heartfelt congratulations to all Pune residents and citizens for these projects.
Friends,
Our government is deeply committed to improving the quality of life of the professionals, especially the middle class living in the cities. When the quality of life improves, the development of the city also accelerates. Our government is constantly working to improve the quality of life in our cities like Pune. Before I came here, another section of Pune Metro has been inaugurated. I still remember when the work for Pune Metro started, I had the opportunity to lay its foundation stone, and Devendra ji described it in a very delightful manner. In these past 5 years, approximately 24 kilometers of metro network has been established.
Friends,
We must modernize public transportation if we have to elevate the living standards of people in Indian cities. That is why we are consistently expanding the metro network, building new flyovers, and emphasizing on reducing the number of red lights. Until 2014, India had less than 250 kilometers of metro network, with a majority of it in Delhi-NCR. Now, the country boasts more than 800 kilometers of metro network. Apart from this, work is going on for an additional one thousand kilometers. In 2014, metro networks existed in only 5 cities, while today metro network is operational in 20 cities across the country. Apart from Pune, Maharashtra is also witnessing metro expansions in Mumbai and Nagpur. These metro networks are becoming the lifelines of modern Indian cities. Expanding the metro in cities like Pune is crucial not only for providing efficient transportation but also for protecting the environment and reducing pollution. That is why our government is working tirelessly to expand the metro network.
Brothers and sisters,
Improving the quality of life in cities also heavily relies on maintaining cleanliness and sanitation. There was a time when developed countries were praised for having clean cities, and now we are striving to achieve the same for Indian cities. The Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Mission) goes beyond just building toilets; it places significant emphasis on waste management as well. Huge mountains of garbage have become a huge problem in our cities. As you know, where the metro depot has been built in Pune, it was previously known as Kothrud garbage dumping yard. Efforts are underway on a mission mode to remove such mountains of garbage. Additionally, we are working on the principle of ‘Waste to Wealth’, where we aim to convert waste into useful resources. The Pimpri-Chinchwad Waste to Energy Plant is an excellent project in this regard. It generates electricity from waste. With the electricity generated here, the corporation will also be able to meet its needs. This means the problem of pollution will be reduced, and the municipal corporation will also save on costs.
Friends,
Since independence, industrial development in Maharashtra has contributed significantly to India's overall industrial growth. To further boost industrial development in Maharashtra, modern infrastructure is essential. Therefore, the amount of investment our government is making in infrastructure in Maharashtra is unprecedented. Currently, large expressways, new railway routes, and airports are being constructed here. The expenditure on railway development is 12 times more than before 2014. Various cities in Maharashtra are being connected to the economic hubs of neighbouring states. The Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail will benefit both Gujarat and Maharashtra. The Delhi-Mumbai Economic Corridor will link Maharashtra with Madhya Pradesh and other northern states. The Western Dedicated Freight Corridor will significantly improve rail connectivity between Maharashtra and northern India. Moreover, the transmission line network linking Maharashtra with neighbouring states like Telangana and Chhattisgarh will accelerate the growth of industries in Maharashtra. Oil and gas pipelines, the Aurangabad Industrial City, the Navi Mumbai Airport, and the Shendra-Bidkin Industrial Park have the potential to give a new impetus to the economy of Maharashtra.
Friends,
Our government is running with the mantra of the development of the state, which in turn contributes to the development of the country. When Maharashtra progresses, India progresses, and when India develops, Maharashtra will also be benefited. Nowadays, discussions about India's progress and development are taking place all around the world. Maharashtra, and particularly Pune, is also reaping the benefits of this development. Over the past 9 years, India has created a new identity in the world in terms of innovation and start-ups. Just 9 years ago, there were only a few hundred start-ups in India, and now we have crossed the mark of 100,000 start-ups. This ecosystem of start-ups has flourished because of the expansion of digital infrastructure. Pune has played a significant historical role in laying the foundation of digital infrastructure in India. Cheap data, affordable phones, and internet connectivity reaching every village have strengthened this sector. Today, India is among the countries rolling out 5G services at the fastest pace in the world. In every sector, be it fintech, biotech, agritech, our young talent is excelling. Pune is reaping immense benefits from this progress.
Friends,
On one hand, we are witnessing all-round development in Maharashtra. On the other hand, we are also observing the developments in the neighbouring state of Karnataka. Bengaluru is such a significant IT hub and a centre for global investors. It was essential for Bengaluru and Karnataka to witness rapid progress during this time. However, the government which was formed there on the basis of promises, it has led to adverse consequences in a short span of time, which the entire country is witnessing and is worried about. When a party empties the government's treasury for its hidden selfish interests, it is the people of the state who suffer the most, and it raises serious questions about the future of our youth. While this may help the party form a government, it puts the future of the people at risk. The situation is such that the Karnataka government itself admits that its coffers are empty and it lacks funds for Bengaluru's development and for the progress of Karnataka. Brothers, this is a matter of great concern for our country. We are also witnessing a similar situation in Rajasthan, where the burden of debt is increasing, and developmental projects are being stalled.
Friends,
For the progress and development of the country, policy, determination, and dedication are equally crucial. The policies, intentions, and dedication of those running the government and the system decide whether there will be development or not. For example, there is a plan to provide pucca houses to the poor. The government that was there before 2014 ran two schemes in ten years to provide houses to the urban poor, and under these schemes, only 8 lakh houses were constructed throughout the country in a decade. However, the condition of these houses was so bad that most of the urban poor refused to take them. Now you imagine, if the person living in the slum also refuses to take that house then how bad that house would be. You can imagine more than 2 lakh houses were constructed during the time of the UPA government that no one was willing to take. In Maharashtra too, more than 50,000 such houses built at that time were lying vacant. It is a waste of money and they were not concerned about the problems of the people.
Brothers and sisters,
In 2014, you gave us the opportunity to serve. After coming to power, we started working with the right intentions and also changed policies. In the past 9 years, our government has constructed over 4 crore pucca houses for the poor in villages and cities. Among them, more than 75 lakh houses have been built for urban poor. We have brought transparency in the construction of these new houses and improved their quality. Our government has done another significant work. Most of the houses that the government is building and giving to the poor are being registered in the names of women. These houses are worth several lakhs of rupees. In the past 9 years, there are crores of sisters in the country who have become ‘Lakhpati’; they have become ‘Lakhpati Didi’. For the first time, property is being registered in their names. I congratulate all those brothers and sisters who have received their own homes today. I extend my heartfelt wishes to all of them. And this year's Ganesh Utsav is going to be magnificent for them.
Brothers and sisters,
Be it poor or middle class family, Modi's guarantee is to fulfil every dream. When one dream comes true, hundreds of new resolutions are born from the womb of that success. These resolutions become the greatest strength in a person's life. We are concerned about your children, your present, and your future generations.
Friends,
Power comes and goes, but society and the country remain. Therefore, our effort is to make your today as well as your tomorrow better. The commitment to building a developed India is the manifestation of this sentiment. For this, we all must come together and work unitedly. Here in Maharashtra, so many different parties have come together with the same goal. The aim is that with everyone's participation, Maharashtra can progress rapidly and achieve better results. Maharashtra has always showered us with love and blessings. With this wish that this affection will continue, I extend my heartfelt congratulations to all of you for the development projects.
Join me and say Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুণেত বিভিন্ন প্ৰকল্প প্ৰতিষ্ঠা আৰু উদ্বোধনৰ সময়ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 AUG 2023 4:45PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছ জী, মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ শিন্দে জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনৱিছ জী আৰু অজিত পাৱাৰ জী, দিলীপ জী, অন্যান্য মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, ভাতৃ-ভগ্নীসকল!
আগষ্ট মাহটো উদযাপন আৰু বিপ্লৱৰ মাহ। এই বিপ্লৱী মাহৰ আৰম্ভণিতে পুনেত উপস্থিত হৈ নিজকে সৌভাগ্যৱান বুলি অনুভৱ কৰিছোঁ।
সঁচাকৈয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত পুনেই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। পুনেই বাল গংগাধৰ তিলক জীকে ধৰি বহু বিপ্লৱী, স্বাধীনতা সংগ্ৰামীক দেশক দিছে। আজি লোকচাহিৰ আন্না ভাউ সাথেৰো জন্ম বাৰ্ষিকী, এই দিৱস আমাৰ সকলোৰে বাবে অতি বিশেষ কৰি তুলিছে। আন্না ভাউ সাথে এগৰাকী মহান সমাজ সংস্কাৰক আছিল আৰু ড° বি.আৰ. আম্বেদকাৰৰ ভাবনাৰে প্ৰভাৱিত আছিল। আজিও বহু সংখ্যক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পণ্ডিতে তেওঁৰ সাহিত্যৰ ওপৰত গৱেষণা কৰে। আন্না ভাউ সাথেৰ ৰচনা আৰু শিক্ষাই আমাৰ সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ অৰ্থনীতিক পৰিচালনা আৰু সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন পূৰণ কৰা এখন সজীৱ চহৰ পুনে। আজি পুনে আৰু পিম্পৰী-চিঞ্চৱাদত গ্ৰহণ কৰা প্ৰকল্পসমূহে এই ভূমিকা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি প্ৰায় ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালে পকা ঘৰ লাভ কৰিছে, আৰু আৱৰ্জনাক ধন-সম্পত্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আধুনিক উদ্যোগ এটা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে সকলো পুনেবাসী আৰু নাগৰিকলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে পেছাদাৰীসকলৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে গভীৰভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, বিশেষকৈ চহৰসমূহত বাস কৰা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে। জীৱনৰ মান উন্নত হ’লে চহৰখনৰ উন্নয়নো ত্বৰান্বিত হয়। আমাৰ চৰকাৰে পুনেৰ দৰে আমাৰ চহৰবোৰত জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। ইয়ালৈ অহাৰ আগতে পুনে মেট্ৰ’ৰ আন এটা খণ্ড উদ্বোধন কৰা হৈছে। মোৰ এতিয়াও মনত আছে যেতিয়া পুনে মেট্ৰ’ৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল, তাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, আৰু দেৱেন্দ্ৰ জীয়ে অতি আনন্দদায়ক ৰূপত বৰ্ণনা কৰিছিল। এই যোৱা ৫ বছৰত প্ৰায় ২৪ কিলোমিটাৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় চহৰৰ মানুহৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নীত কৰিব লগা হ’লে ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা আধুনিকীকৰণ কৰিব লাগিব৷ সেইবাবেই আমি ধাৰাবাহিকভাৱে মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছোঁ, নতুন ফ্লাই অভাৰ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ, আৰু ৰঙা লাইটৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্ব দিছোঁ। ২০১৪ চনলৈকে ভাৰতত ২৫০ কিলোমিটাৰতকৈও কম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক আছিল, ইয়াৰে অধিকাংশই দিল্লী-এনচিআৰত আছিল। এতিয়া দেশখনে ৮০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ গৌৰৱ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও অতিৰিক্ত এক হাজাৰ কিলোমিটাৰ কাম চলি আছে। ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৫খন চহৰতহে মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক আছিল, আনহাতে আজি সমগ্ৰ দেশৰ ২০খন চহৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। পুনেৰ উপৰিও মহাৰাষ্ট্ৰত মুম্বাই আৰু নাগপুৰো মেট্ৰ’ সম্প্ৰসাৰণৰ সাক্ষী হৈ আছে। এই মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কসমূহ আধুনিক ভাৰতীয় চহৰসমূহৰ জীৱনৰেখা হৈ পৰিছে। পুনেৰ দৰে চহৰত মেট্ৰ’ সম্প্ৰসাৰণ কৰাটো কেৱল দক্ষ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ বাবেই নহয়, পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেইবাবেই আমাৰ চৰকাৰে মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
চহৰসমূহৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাটোও পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু অনাময় বজাই ৰখাৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল। এটা সময়ত উন্নত দেশসমূহক পৰিষ্কাৰ চহৰ থকাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰা হৈছিল, এতিয়া আমি ভাৰতীয় চহৰসমূহৰ বাবেও একেখিনি সাধন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান (স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান) কেৱল শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ বাহিৰলৈ গৈছে; ই আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। জাবৰৰ বিশাল পাহাৰ আমাৰ চহৰবোৰত এক বৃহৎ সমস্যা হৈ পৰিছে। আপোনালোকে জানে যে পুনেত মেট্ৰ’ ডিপোটো য’ত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পূৰ্বতে ইয়াক কোথৰুড জাবৰ পেলোৱা চোতাল বুলি জনা গৈছিল। এনে জাবৰৰ পাহাৰ আঁতৰোৱাৰ বাবে মিছন মোডত প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। ইয়াৰ উপৰিও আমি ‘আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ’ নীতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছোঁ, য’ত আমি আৱৰ্জনাক উপযোগী সম্পদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছোঁ। পিম্পৰী-চিঞ্চৱাড ৱেষ্ট টু এনাৰ্জি প্লাণ্ট এই ক্ষেত্ৰত এক উৎকৃষ্ট প্ৰকল্প। ই আৱৰ্জনাবোৰৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে। ইয়াত উৎপাদিত বিদ্যুতৰ দ্বাৰা নিগমে নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। অৰ্থাৎ প্ৰদূষণৰ সমস্যা হ্ৰাস পাব, আৰু পৌৰ নিগমে খৰচো ৰাহি কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা মহাৰাষ্ট্ৰৰ ঔদ্যোগিক বিকাশে ভাৰতৰ সামগ্ৰিক ঔদ্যোগিক বিকাশত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু অধিক উন্নীত কৰিবলৈ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি অতি প্ৰয়োজনীয়। গতিকে মহাৰাষ্ট্ৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ চৰকাৰে যি পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰিছে সেয়া অভূতপূৰ্ব। বৰ্তমান ইয়াত বৃহৎ এক্সপ্ৰেছৱে, নতুন ৰে'লপথ, বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত ৰে'লৱে উন্নয়নৰ ব্যয় ১২গুণ বেছি। মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিভিন্ন চহৰক চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই-স্পীড ৰে’লে গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ দুয়োখন দেশকে উপকৃত কৰিব। দিল্লী-মুম্বাই ইকনমিক কৰিড’ৰে মহাৰাষ্ট্ৰক মধ্যপ্ৰদেশৰ লগতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ অন্যান্য ৰাজ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। পশ্চিম ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিড’ৰে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু উত্তৰ ভাৰতৰ মাজত ৰে’ল সংযোগৰ যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিব। তদুপৰি মহাৰাষ্ট্ৰক তেলেংগানা আৰু ছত্তীশগড়ৰ দৰে চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰা ট্ৰেন্সমিছন লাইন নেটৱৰ্কে মহাৰাষ্ট্ৰৰ উদ্যোগসমূহৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰিব। তেল আৰু গেছৰ পাইপলাইন, ঔৰংগাবাদ ঔদ্যোগিক চহৰ, নৱী মুম্বাই বিমানবন্দৰ, আৰু শ্বেন্দ্ৰ-বিডকিন ঔদ্যোগিক উদ্যানে মহাৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনীতিক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰখন ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰে চলি আছে, যিয়ে পাছলৈ দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগায়। যেতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰৰ অগ্ৰগতি হ’ব, ভাৰতৰ উন্নতি হ’ব, আৰু যেতিয়া ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব, তেতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰও লাভৱান হ’ব। আজিকালি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বিষয়ে আলোচনা চলি আছে। মহাৰাষ্ট্ৰ, আৰু বিশেষকৈ পুণেত এই উন্নয়নৰ সুফল লাভ কৰিছে। বিগত ৯ বছৰত ভাৰতে উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বত এক নতুন পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। মাত্ৰ ৯ বছৰ আগতে ভাৰতত মাত্ৰ কেইশমান ষ্টাৰ্ট আপ আছিল, আৰু এতিয়া আমি এক লাখ ষ্টাৰ্ট আপৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছোঁ। ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেই ষ্টাৰ্ট-আপৰ এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। ভাৰতত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ভেটি স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত পুণেই উল্লেখযোগ্য ঐতিহাসিক ভূমিকা পালন কৰিছে। সস্তীয়া ডাটা, সুলভ মূল্যৰ ফোন, আৰু প্ৰতিখন গাঁৱলৈ যোৱা ইণ্টাৰনেট সংযোগে এই খণ্ডটোক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত ৫জি সেৱা আৰম্ভ কৰা দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। প্ৰতিটো খণ্ডতে, সেয়া ফিনটেক হওক, বায়’টেক হওক, এগ্ৰিটেক হওক, আমাৰ যুৱ প্ৰতিভাই এই অগ্ৰগতিৰ পৰা উৎকৃষ্ট, পু ণেই অপৰিসীম মুনাফা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এফালে আমি মহাৰাষ্ট্ৰৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ। আনহাতে, চুবুৰীয়া ৰাজ্য কৰ্ণাটকতো আমি পৰ্যবেক্ষণ কৰি আছোঁ। বেংগালুৰু ইমানেই উল্লেখযোগ্য আই টি হাব আৰু বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীৰ কেন্দ্ৰ। এই সময়ছোৱাত বেংগালুৰু আৰু কৰ্ণাটকৰ বাবে দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ সাক্ষী হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আছিল। কিন্তু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ভিত্তিত তাত গঠন হোৱা চৰকাৰখনে কম সময়ৰ ভিতৰতে বিৰূপ পৰিণতিৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিটো সমগ্ৰ দেশেই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু চিন্তিত হৈ পৰিছে। যেতিয়া কোনো এটা দলে নিজৰ লুকাই থকা স্বাৰ্থৰ বাবে চৰকাৰৰ ভঁৰাল খালী কৰে, তেতিয়া ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণেই আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়, আৰু ই আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতক লৈ গুৰুতৰ প্ৰশ্নৰ উত্থাপন কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা দলটোৰ চৰকাৰ গঠন কৰাত সহায় হ’ব পাৰে যদিও ই জনসাধাৰণৰ ভৱিষ্যত বিপদত পেলায়। পৰিস্থিতি এনেকুৱা যে কৰ্ণাটক চৰকাৰে নিজেই স্বীকাৰ কৰে যে তেওঁলোকৰ তহবিল খালী আৰু বেংগালুৰুৰ উন্নয়ন আৰু কৰ্ণাটকৰ প্ৰগতিৰ বাবে ধনৰ অভাৱ। ভাইসকল, এইটো আমাৰ দেশৰ বাবে অতিশয় চিন্তাৰ বিষয়। আমি ৰাজস্থানতো একেধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ, য’ত ঋণৰ বোজা বাঢ়িছে, আৰু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ স্থবিৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ বাবে নীতি, দৃঢ়তা, আৰু নিষ্ঠাও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। চৰকাৰ আৰু ব্যৱস্থা চলোৱাসকলৰ নীতি, উদ্দেশ্য, নিষ্ঠাই সিদ্ধান্ত লয় যে উন্নয়ন হ’ব নে নহয়। যেনে, দুখীয়াক পকা ঘৰ দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে যিখন চৰকাৰ আছিল সেইখন চৰকাৰে দহ বছৰত দুখন আঁচনি চলাই নগৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলক গৃহ প্ৰদান কৰিছিল, আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে এটা দশকত মাত্ৰ ৮ লাখ ঘৰহে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। কিন্তু এই ঘৰবোৰৰ অৱস্থা ইমানেই বেয়া আছিল যে চহৰৰ অধিকাংশ দুখীয়াই এই ঘৰবোৰ ল’বলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল। এতিয়া আপুনি কল্পনা কৰক, বস্তিত বসবাস কৰা ব্যক্তিজনেও যদি সেই ঘৰটো ল’বলৈ অস্বীকাৰ কৰে তেন্তে সেই ঘৰটো কিমান বেয়া হ’ব। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে ইউ পি এ চৰকাৰৰ সময়ত ২ লাখতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ হৈছিল যিটো কোনেও ল’বলৈ ইচ্ছুক নাছিল। মহাৰাষ্ট্ৰতো সেই সময়ত নিৰ্মিত ৫০ হাজাৰৰো অধিক এনে ঘৰ খালী হৈ আছিল। ই ধনৰ অপচয় আৰু তেওঁলোকে ৰাইজৰ সমস্যাক লৈ চিন্তা কৰা নাছিল।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
২০১৪ চনত আপোনালোকে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল। ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত আমি সঠিক উদ্দেশ্যৰে কাম আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু নীতিও সলনি কৰিলোঁ। যোৱা ৯ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে গাঁও আৰু চহৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৪ কোটিৰো অধিক পকা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত নগৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৭৫ লাখৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি এই নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা আনিছোঁ আৰু ইয়াৰ মান উন্নত কৰিছোঁ। আমাৰ চৰকাৰে আন এক উল্লেখযোগ্য কাম কৰিছে। চৰকাৰে যিবোৰ ঘৰ সাজি দৰিদ্ৰ লোকক দি আছে, সেইবোৰৰ অধিকাংশ ঘৰ মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। এই ঘৰবোৰৰ মূল্য কেইবা লাখ টকা। বিগত ৯ বছৰত দেশত কোটি কোটি ভগ্নী ‘লাখপতি’ হৈ পৰিছে; তেওঁলোক ‘লাখপতি দিদি’ হৈ পৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ নামত সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। আজি নিজৰ ঘৰ পোৱা সেই সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছোঁ। সকলোলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰু এইবাৰৰ গণেশ উৎসৱ তেওঁলোকৰ বাবে আনন্দমুখৰ হ’বলৈ গৈ আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
দুখীয়া পৰিয়াল হওক বা মধ্যবিত্ত পৰিয়াল হওক, প্ৰতিটো সপোন পূৰণ কৰাটোৱেই মোদীৰ নিশ্চয়তা। এটা সপোন বাস্তৱায়িত হ’লে সেই সফলতাৰ গৰ্ভৰ পৰা শ শ নতুন সংকল্পৰ জন্ম হয়। এই সংকল্পবোৰ মানুহৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰে। আপোনাৰ সন্তান, আপোনাৰ বৰ্তমান, আৰু আপোনাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে আমি চিন্তিত।
বন্ধুসকল,
ক্ষমতা আহে আৰু যায়, কিন্তু সমাজ আৰু দেশ ৰৈ যায়। গতিকে আপোনাৰ আজিৰ লগতে আপোনাৰ কাইলৈকো ভাল কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দায়বদ্ধতা এই আৱেগৰ প্রকাশ৷ ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈ ঐক্যবদ্ধভাৱে কাম কৰিব লাগিব। ইয়াত মহাৰাষ্ট্ৰত ইমানবোৰ ভিন্ন দল একেটা লক্ষ্যৰে একত্ৰিত হৈছে। লক্ষ্য হৈছে সকলোৰে অংশগ্ৰহণেৰে মহাৰাষ্ট্ৰই দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব পাৰে আৰু উন্নত ফলাফল লাভ কৰিব পাৰে। মহাৰাষ্ট্ৰই আমাক সদায় মৰম আৰু আশীৰ্বাদৰ বৰষুণ দি আহিছে। এই মৰম অব্যাহত থাকিব বুলি এই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ সৈতে একেলগে কওক ভাৰত মাতা কী - জয়!
ভাৰত মাতা কী - জয়!
ভাৰত মাতা কী - জয়!
ধন্যবাদ!