ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
7 ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ 692 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ବଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ୍
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ 661 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶର 3 ଟି ସିୱେଜ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି
ସମିତି 60 ସହର ପାଇଁ ସହରୀ ନଦୀ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି
01 AUG 2023 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ବଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ (ଏନଏମସିଜି) ର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କମିଟିର 50 ତମ ବୈଠକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ବଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଜି. ଅଶୋକ କୁମାରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ 692 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ ସାତଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସାତଟି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଚାରିଟି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାରରେ ସିୱେଜ୍ ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ। ଏନଏମସିଜି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 38,126 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସହିତ ସମୁଦାୟ 452 ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ 254 ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସିୱେଜ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ 661.74 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ 3 ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମୋଡ୍ (ଏଚଏଏମ୍) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଇଣ୍ଟରସେପ୍‌ସନ ଏବଂ ଡାଇଭର୍ସନ (ଆଇ ଆଣ୍ଡ ଡି) କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ମୌ ରେ 100 ମିଲିୟନ ଲିଟର ପ୍ରତି ଦିନ (ଏମଏଲଡି) ଏସଟିପିର ନିର୍ମାଣ ସାମିଲ୍ ଅଟେ। ଦରିୟାବାଦ ପିପଲଘାଟ ଏବଂ ଦରିୟାବାଦ କକହରାଘାଟ ନାଳର ବାଲାନ୍‌ସ ଡିସଚାର୍ଜ କୁ ଆଇଆଣ୍ଡ ଡି ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ 50 ଏମଏଲଡି ଏସଟିପିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ନିବେଶ ପ୍ରାୟ 186.47 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ, ଯଦ୍ବାରା ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ସିୱରେଜ୍ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡ଼ିକରେ ନୈନି ଏସଟିପିର ବର୍ତ୍ତମାନର ଶୋଧନ କ୍ଷମତା 80 ଏମଏଲଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ହେବ। ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ହାପୁରରେ 6 ଏମଏଲଡି ଏସଟିପି, ଆଇ ଆଣ୍ଡ ଡି ଏବଂ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ବାରା ହାପୁର ସହର ର ନାଳର ପ୍ରବାହକୁ କାଳୀ ନଦୀରେ ଅଟକା ଯାଇପାରିବ ଯାହା ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ଏକ ସହାୟକ ନଦୀ ଅଟେ।
ବିହାରର ରକ୍ସଲ୍ ସହର ପାଇଁ 50ତମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀ ସମିତି ବୈଠକରେ ପିପରା ଘାଟ ନଳା ଏବଂ ଛଠିଆ ଘାଟ ନଳାର ଆଇ ଆଣ୍ଡ ଡି କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଏହାର ଲାଭ ନେବା ପାଇଁ 74.64 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆନୁମାନିକ ନିବେଶ ଉପରେ ଦୁଇ ଏସଟିପି (5 ଓ 7 ଏମଏଲଡି) କୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସିରସିଆ ନଦୀରେ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ କମ୍ କରିବ ଯାହା ନେପାଳରୁ ବାହାରି ଥାଏ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଚମ୍ପାରଣ ଜିଲ୍ଲାର ରକ୍ସଲରେ ବିହାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଏ।
ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଳର ପ୍ରଭାବୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 60-70 ସହର ନଦୀ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା (ୟୁଆରଏମପି) ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା ଥିବା ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ନିବେଶ ପ୍ରାୟ 20 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ। ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ସମୟରେ, 25 ୟୁଆରଏମପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ବର୍ଷ ସମୟରେ 35 ୟୁଆରଏମପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 5 ମୁଖ୍ୟ ଗଙ୍ଗା ବେସିନ୍ ରାଜ୍ୟକୁ 25 ସହର- ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଦେହରାଦୁନ, ହରିଦ୍ବାର, ଋଷିକେଶ, ହଳଦୀୱାନି ଏବଂ ନୈନିତାଲ୍, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଲକ୍ଷ୍ମୌ, ବାରଣାସୀ, ଆଗ୍ରା, ସାହରନପୁର ଏବଂ ଗୋରଖପୁର, ବିହାରରେ ପାଟନା, ଦରଭଙ୍ଗା, ଗୟା, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଏବଂ କଟିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରାଞ୍ଚି, ଆଦିତ୍ୟପୁର, ମେଦିନିନଗର , ଗିରଡିହ ଏବଂ ଧାନବାଦ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଆସାନସୋଲ, ଦୁର୍ଗାପୁର, ସିଲିଗୁଡ଼ି, ନବଦୀପ ଏବଂ ହାଓଡ଼ାକୁ ସାମିଲ୍ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନଦୀ-ସହର ସଂଯୋଜନ (ଆରସିଏ) ର ଅଂଶ ଅଟେ, ଯାହା ସରକୁ ସହଯୋଗ କରିବାର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଏହି ପ୍ରକାର ଜ୍ଞାନ ଭାଗିଦାରୀ ର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥାଏ ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସମାଧାନ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଶ୍ବ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। 2021 ରେ 30 ସଦସ୍ୟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆରସିଏ ରେ ଏବେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହର ସହିତ 140 ରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟମାନେ ରହିଛନ୍ତି।
ଗଙ୍ଗା ଆକ୍ବାଲାଇଫ୍ କଞ୍ଜରଭେସନ ମନିଟରିଂ ସେଣ୍ଟର, ଭାରତୀୟ ବନ୍ୟଜୀବ ସଂସ୍ଥାନ, ଦେହରାଦୁନରେ 10 ବର୍ଷ ପାଇଁ 6.86 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆନୁମାନିକ ନିବେଶରେ ମଧୁର ପାଣିର ଇକୋଲୋଜି ଓ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଏମଏସସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ର ପ୍ରାରମ୍ଭ କରିବାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟେ। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତରେ ମଧୁର ଜଳର ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଏହାର ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ଉତ୍ତମ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମଧୁର ଜଳ ର ଇକୋଲୋଜିରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ସହିତ ଇକୋଲୋଜି ଓ କ୍ଷେତ୍ରର ଜୈବବିବିଧତାର ଏକ କାଡ଼ର ବିକାଶ କରିବା ଅଟେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧୁର ଜଳର ଇକୋଲୋଜି ଓ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପେଶାଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ।ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତରେ ମଧୁର ଜଳର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରର ଗବେଷଣାକାରୀ ଓ ଇକୋଲୋଜିଷ୍ଟଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ପୀଢ଼ିକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧୁର ଜଳର ଇକୋଲୋଜି ଓ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଚାରି ସେମିଷ୍ଟରରର ଦୁଇ ବର୍ଷିଆ ଏମଏସସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ। ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧୁର ଜଳର ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ଏହାର ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପ୍ରେରକର ପ୍ରଭାବର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ସାମିଲ୍ କରାଯିବ। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବରକୋଲା, ଖଡ଼ଗପୁରରେ ଏକ ବିଦ୍ୟୁତ ଶବଦାହ ଗୃହର ନିର୍ମାଣ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମିତିର 50ତମ ବୈଠକରେ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆ ଯାଇଛି।
ଏନଏମସିଜି ର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ପ୍ରଶାସନ) ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ପି ବୈଷ୍ଣବ, ଏନଏମସିଜିର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଅର୍ଥ) ଶ୍ରୀ ଭାସ୍କର ଦାଶଗୁପ୍ତା, ଏନଏମସିଜି ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ପ୍ରଯୁକ୍ତି) ଶ୍ରୀ ଡି.ପି. ମଥୁରିଆ, ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜଳ ସମ୍ବଳ, ନଦୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ସଂରକ୍ଷଣ ବିଭାଗର ସଂଯୁକ୍ତ ସଚିବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ରୁଚା ମିଶ୍ର ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ମାନେ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ।

Ministry of Jal Shakti
National Mission for Clean Ganga Approves 7 Projects Worth Rs. 692 Crore
3 Sewage Management Projects Worth Over Rs. 661 Crore Approved For Uttar Pradesh
Committee Also Approves Project For Preparation of Urban River Management Plans For 60 cities
01 AUG 2023 11:56AM by PIB Delhi
The 50th meeting of the Executive Committee of the National Mission for Clean Ganga (NMCG) was held under the chairmanship of DG, NMCG, Shri G. Asok Kumar where Seven projects worth around Rs. 692 crore were approved. Out of the seven projects, four pertain to sewage management in Uttar Pradesh and Bihar. NMCG has so far sanctioned a total of 452 projects worth around Rs. 38,126 crore out of which 254 have been completed.
For sewage management in Uttar Pradesh, 3 projects worth Rs. 661.74 crore were approved in the meeting. These include creation of a 100 Million Litres per Day (MLD) STP in Lucknow along with Interception and Diversion (I&D) works under Hybrid Annuity Mode (HAM). Another project for I&D of balance discharge of Dariyabad Pipalghat and Dariyabad Kakahraghat drains and construction of a 50 MLD STP in Prayagraj was approved. This project costing around Rs. 186.47 crore will augment the existing treatment capacity of Naini STP in sewerage district-A in Prayagraj to 80 MLD. In a smaller project, a 6 MLD STP, I&D and other works in Hapur was also approved to stop the flow of Hapur city drain into River Kali, which is a tributary of River Ganga.
Two STPs (5 and 7 MLDs) at an estimated cost of Rs. 74.64 crore for tapping of Pipra ghat drain and Chhatiya ghat drain respectively along with I&D works was also approved in the 50th EC meeting for Raxaul town in Bihar. This project will abate pollution in Sirsiya River that originates in Nepal and enters Bihar at Raxaul in East Champaran district.
In an important step for effective management of water in urban areas, a project envisaging preparation of 60-70 Urban River Management Plans (URMPs) in two phases has also been approved costing around Rs 20 crore. During the first year, 25 URMPs shall be prepared and 35 URMPs shall be prepared during the second year. The first phase would cover 25 cities from 5 main stem Ganga basin states: Dehradun, Haridwar, Rishikesh, Haldwani & Nainital in Uttarakhand; Lucknow, Varanasi, Agra, Saharanpur & Gorakhpur in Uttar Pradesh; Patna, Darbhanga, Gaya, Purnea and Katihar in Bihar; Ranchi, Adityapur, Medininagar, Giridih and Dhanbad in Jharkhand and Asansol, Durgapur, Siliguri, Nabadwip and Howrah in West Bengal. This project is part of the River-Cities Alliance (RCA) under Namami Gange, which provides cities opportunities to cooperate, work together, learn from each other’s best practices, share knowledge, thus paving the way for Gyan Bhagidari, which will lead to transformational solutions. This project will be World Bank funded. RCA which started from 30 members in 2021 now has more than 140 members, including international cities.
In a first-of-its-kind project, one project was approved for initiation of M.Sc. Course in Freshwater Ecology and Conservation at Ganga Aqualife Conservation Monitoring Centre, Wildlife Institute of India, Dehradun at an estimated cost of Rs. 6.86 crore for 10 years. The proposal aims to develop a cadre of ecologists and field biologists, with expertise in freshwater ecology for effectively managing the freshwater resources and its biodiversity in India. The project addresses the need for scientific knowledge and skilled professionals in the field of freshwater ecology and conservation. It aims to train a new generation of field researchers and ecologists to effectively manage and conserve freshwater ecosystems in India. The project will offer a two-year M.Sc. Course in Freshwater Ecology and Conservation spanning four semesters. The curriculum will cover various aspects of freshwater ecosystems, their biodiversity, and the impact of drivers on these ecosystems. One project for the construction of an electric crematorium at Barkola, Kharagpur in West Bengal was also approved in the 50th EC.
Shri S.P. Vashishtha, Executive Director (Admin.), NMCG, Shri Bhaskar Dasgupta, Executive Director (Finance), NMCG, Shri D.P. Mathuria, Executive Director (Technical), NMCG, Ms. Richa Misra, Joint Secretary and Financial Advisor, Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Ministry of Jal Shakti, senior officials from the states concerned also attended the meeting.