অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নোর্থ-ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা ত্রান্সপোর্ত কনেক্তিবিতীগীদমক্তা বজেত
31 JUL 2023 4:14PM by PIB Imphal
মরি লৈনবা নোদল মিনিস্ত্রীশিংদা লৈরিবা ই-পাউ অদুগী মতুং ইন্না, সরকারনা নোর্থ ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা লমদম অসিগী কেনেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা মখাদা পীরিবা রেল, এয়র অমসুং রোদ প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিন্নবা থৌরাং তৌরি:
• রেল কেনেক্তিবিতী:
পুন্না লুপা করোর ৮১,৯৪১ চংনা পুন্না কি.মি. ১৯০৯ শাংবা নোর্থ ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা মপুং ওইনা/ শরুক খরা য়াওবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত পুন্না ১৯ পাইখৎখ্রে অমসুং প্লানিং/এপ্রুভল/একজিক্যুশনগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈ। মসিগী মনুংদা, কি.মি. ৪৮২ গী অশাংবা অসিদি কমিসন তৌখ্রে অমসুং ২০২৩গী মার্চ ফাওবদা লুপা করোর ৩৭,৭১৩ ফাওবা চাদিং তৌখ্রে।
• এয়র কেনেক্তিবিতী:
সিভিল এভিয়েশন মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী সর্বিস লৈতবা অমসুং সর্বিস নিংথিনা তৌদবা রিজনশিংদগী লৈবাক শিনবা থুংনা রিজনেল কেনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং মীয়ামদা অহোংবা মমলদা এয়র ত্রাভেল তৌবা ঙম্নবা ২১.১০.২০১৬দা রিজেনেল কনেক্তিবিতী স্কীম (আর.সি.এস.)-য়ু.দি.এ.এন. (উরে দেশ কা আম নাগ্রিক) হৌদোকখি। নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা য়ু.দি.এ.এন.গী মখাদা রুত ৬৪দা রুপসি, তেজু, তেজপুর, পাসিঘাত, জোরহাত, লিলাবারি, শিল্লোং, পাক্যোং, ইতানানগর অমসুং দিমাপুরদা এয়রপোর্ত মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে। নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা ২০১৪দা মথৌ তৌবা এয়রপোর্ত মাপল লৈরম্মি। হৌজিক-হৌজিক, নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা মথৌ তৌবা এয়রপোর্ত ১৬ লৈরে। মসিগি মথক্তা, জিরোদা এদভান্স লেন্দিং গ্রাউন্দশু মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে। মখাতানা, লুপা করোর ১৫৪৩.৭০গী মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক ১৩, অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়া অমসুং ত্রিপুরা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা থবক ওইনা পাইখৎখ্রে।
• রোদ কেনেক্তিবিতী:
নোর্থ ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা নেস্নেল হাইৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এন.ঐচ.এ.আই.), নেস্নেল হাইৱেজ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত কোরপোরেশন লিমিতেদ (এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.) অমসুং স্তেত পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত (পি.দবল্যু.দি.শিং)গী খুত্থাংদা পুন্না সেঙ্কশন তৌখিবা লুপা করোর ১,০২,৫৯৪ চংনা এম.ও.আর.তি.ঐচ.গী তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিংগী মখাদা পুন্না রোদ প্রোজেক্ত ২৬১ থবক ওইনা পাইখৎলক্লি।
মসিগী মথক্তা, হান্নগী নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দেবেলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.) অমসুং হৌজিক ওইরিবা নোর্থ ইস্ত স্পেসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)কী মখাদা মিনিস্ত্রী ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজননা লুপা করোর ৩৩৭২.৫৮ রোমগী ওইবা রোদ প্রোজেক্ত পুন্না ৭৭ সেঙ্কশন তৌখ্রে।
• মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা রেল, এয়র অমসুং রোদ কেনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক্তা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী মখাদা এনি.সি.গী স্কীমশিংগী মখাদা লুপা করোর ৪৩৪৫.১৬কী প্রোজেক্ত ৫১ সেঙ্কশন তৌখ্রে
ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচরগী দিপার্তমেন্তনা ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪গীদমক্তা কেপিতল ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা রাজ্যশিংদা অকন্নবা তেংবাং পীবগীদমক্ত আওইবা স্কীমগী মখাদা নোর্থ-ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা ফন্দশিং অদু মচা খাইননা মখাদা পীরি:
২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪গীদমক্তা কেপিতল ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা রাজ্যশিংদা অকন্নবা তেংবাং পীবগীদমক্ত আওইবা স্কীমগী মখাদা নোর্থ-ইস্তর্ন রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং
বি.ই.
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
এলোকেশন
অয়াবা পীখিবা শনফম
থাদোকখিবা শেনফম
অরুনাচল প্রদেশ
১৫৬৪.১০
১৭৫৭.০০
১২৫৪.৮৬
অসাম
৪৩০০.১৪
৩১২৮.০০
৩১২৮.০০
১৫১৪.৮৩
মনিপুর
৪৬৭.২২
৭১৬.০০
মেঘালয়া
১০৪৯.০২
৭৬৭.০০
৫১১.৭৫
মিজোরাম
২৯৭.৫০
৫০০.০০
৩৯৯.২৪
নাগালেন্দ
৫০৪.১৬
৫৬৯.০০
৫৬৯.০০
সিক্কিম
৫৫১.৩৬
৩৮৮.০০
৩৮৭.৬২
২৫৮.৪৩
ত্রিপুরা
৩৪৯.৭৯
৭০৮.০০
অপুনবা:
9083.29
৯০৮৩.২৯
৮৫৩৩.০০
৬২৫০.৪৭
তঙাইফদবা এনভাইরনমেন্ত ইমপেক্ত এসেসমেন্ত (ই.আই.এ.) অসি অনৌবা প্রজেক্তশিং হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা তৌই। মথৌ তাবা এনভাইরনমেন্ত অমসুং ফোরেস্ত ক্লিয়রেন্স অসিশু আইনগী মতুং ইন্না মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিং/রাজ্য সরকারগী মরি লৈনবা এজেন্সীশিংনা লৌই।
মসিগী ই-পাউ অসি মিনিস্ত্রী ওফ দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Budget for Transport Connectivity to North-Eastern States
31 JUL 2023 4:14PM by PIB Delhi
As per the information furnished by respective nodal Ministries, Government plans to complete the following rail, air and road projects in the North Eastern States to strengthen the connectivity in the region:
•
• Rail Connectivity:
A total of 19 railway infrastructure projects, falling fully / partly in North Eastern States, covering a total length of 1909 km at a cost of Rs.81,941 crore have been undertaken and are at different stages of planning/approval/execution. Out of these, 482 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.37,713 crore has been incurred upto March,2023.
•
• Air Connectivity:
Ministry of Civil Aviation has launched regional connectivity scheme (RCS)-UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21.10.2016 to enhance regional connectivity across the country from unserved and under-served regions in the country and making air travel affordable to masses. Airport at Rupsi, Tezu, Tezpur, Pasighat, Jorhat, Lilabari, Shillong, Pakyong, Itanagar and Dimapur involving 64 routes have been operationalized under UDAN in the North Eastern Region. There were nine operational airports in 2014 in the North Eastern Region. Presently, there are 16 operational airports in the North Eastern Region. Additionally, Advanced Landing Ground at Ziro has also been operationalized. Further, 13 major infrastructure works worth Rs.1543.70 crore are under implementation in the States of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya and Tripura.
•
• Road Connectivity:
A total of 261 road projects under different Schemes of MoRTH with a total sanctioned cost of Rs.1,02,594 crore are under implementation through National Highways Authority of India (NHAI), National Highways & Infrastructure Development Corporation Ltd. (NHIDCL) and State Public Works Departments (PWDs) in the North Eastern States.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region, under the erstwhile North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) and the present North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) has sanctioned a total of 77 road projects amounting to Rs.3372.58 crore.
• Moreover, under North Eastern Council (NEC) 51 projects worth Rs.4345.16 crore under Schemes of NEC has been sanctioned in connection with improving rail, air and road connectivity in the North Eastern Region.
Department of Expenditure, Ministry Finance, under the Scheme for Special Assistance to States for Capital Investment for 2022-23 and 2023-24 has released funds to the North-Eastern States as detailed below:
Releases to North-Eastern States under the Scheme for Special Assistance to States for Capital Investment during 2022-23 and 2023-24
(Rs. In crore)
Sl. No.
States
BE
2022-23
2023-24
Allocation
Amount
Approved
Amount
released
1
Arunachal
Pradesh
1564.10
1757.00
1254.86
2
Assam
4300.14
3128.00
3128.00
1514.83
3
Manipur
467.22
716.00
4
Meghalaya
1049.02
767.00
511.75
5
Mizoram
297.50
500.00
399.24
6
Nagaland
504.16
569.00
569.00
7
Sikkim
551.36
388.00
387.62
258.43
8
Tripura
349.79
708.00
TOTAL:
9083.29
8533.00
6250.47
1773.26
The necessary Environment Impact Assessment (EIA) is done before starting the new projects. The requisite Environment & Forest clearance is also obtained by the concerned Agencies of Ministry/Departments/State Government, as per law.
This information was given by Union Minister for Ministry of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.