প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নই দিল্লীগী প্রগতী মৈদানগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমদা থমখিবা ৱারোল
29 JUL 2023 2:11PM by PIB Imphal
মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রীমান প্রধানজী, অন্নপুর্না দেবীজী, রাজকুমার রঞ্জন সিংহজী, সুভাস সরকারজী, লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদগী লেংবীরক্লিবা একাদমিসিয়ন, ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্কোলরশিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী মহৈরোই মরুপশিং!
লৈবাকপু মমায় পাকহনবা, লৈবাক্কী মরাইবক হোংহনবা ঙম্বগী মতিক লৈরিবা অসিদি এজুকেসন্নি। ঙসিগী 21শুবা চহি চাগী ভারত অমসুং মসিনা পান্দম অমগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লিবা অসিদা ঐখোয়গী এজুকেসন সীস্তেমগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। অদোম খুদিংমক সীস্তেম অসিগী শরুক অমনি, স্তেকহোলদরনি। মরম অদুনা, অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী শরুক ওইবা হায়বসি ঐহাক্কী ওইনসু য়াম্না লাইবক ফবনি।
এজুকেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবসি য়াম্না মরু ওই হায়বা ঐ খঙই। অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী খুত্থাংদা ঐখোয়না খন্ন-নৈনদুনা চৎপগী চৎনবীবু খুমাং চাউশিলহল্লি। মসিগী মমাংদা মসিগুম্বা থৌদোক অমা কাশিগী নৌনা শাখিবা রুদ্রাক্স কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকখি। হন্দক্কী মতাং অসিদনা দিল্লীগী নৌনা শাবা ভারত মন্দপমদা পাংথোক্লি। মসিনা ভারত মন্দপমগী অহানবা ওফিসিএল থৌরম ওইরিবা অসিসু য়াম্না হরাওনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। অদুগা মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা অমনা, মফমসিগী অহানবা থৌরম্না এজুকেসনগা মরী লৈনবা থৌরম ওইরিবা অসিনি।
কাশিগী রুদ্রাক্সতগী হৌরগা মসিগী মোদর্ন ওইরবা ভারত মন্দপম ফাওবদা, অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী খোঙচৎ অসিদা মেসেজ অমদি লোত্তুনা য়াওরি। মেসেজ অসিদি – অরিবা অমসুং অনৌবনা পুনবা। হায়বদি, ঐখোয়গী এজুকেসন সীস্তেম্না ভারতকী অরিবা চৎনবীবু য়োক্তুনা থম্লি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, মোদর্ন সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী লৈরি, লম অসিদসু ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা তুংলমচৎকী মাইকৈদা চঙশিল্লি। ঐহাক্না ঙসিগী থৌরম, এজুকেসন সীস্তেমদা অদোম্না লৌরিবা থৌদাংগীদমক্তা পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা থাগৎচরি।
তান চানবা অমনা, ঙসি অসি ঐখোয়গী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী অহুমশুবা কুমওন ওইরি। লৈবাক শিনবা থুংবগী অখঙ-অহৈ, একাদমিসিয়ন অমসুং ওজাশিংনা মসিবু মিসন অমা ওইনা লৌদুনা খুমাং চাউশিলহনখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না মখোয়বু থাগৎচরি, অমসুং ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ঐনা ঙসি মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈদা, পেভিলিয়ন্দা পাংথোক্লিবা একজিবিসন য়েংলে। একজিবিসন অসিনা ঐখোয়গী স্কিল অমসুং এজুকেসন সেক্তরগী পাঙ্গল, খুদোংচাবা কয়া উৎলি। অনৌবা ইন্নোভেসনগী তেক্নিক কয়া উৎলি। অঙাংশিংনা শান-শান্ননা য়াম্না তম্লে, এজুকেসন অমসুং স্কুলিংগী মওংদা অহোংবা লাক্লে, মসি য়াংবদা তসেংনা নুংঙাইবা ফাওই। থৌরম লোইরবা মতুংদা একজিবিসন অসি শোইদনা য়েংবীয়ু হায়না পুম্নমক্কী মফমদা ঐহাক্না হায়জরি।
মরুপশিং,
অচৌবা অহোংবা পুরকপা মতমদা মতম খরদি অদুম চঙই। চহি অহুমগী মমাংদা ঐখোয়না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী হৌদোকখিবা মতমদা, তৌফম থোকপা থবক কয়া অমা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরম্মি। অদুবু, পোলিসী অসি চৎনবা হৌনবগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্না লৌখিবা থৌদাংশিং, থম্মোই শেংবা ৱাফম কয়া ফোংদোকখিবা, অনৌবা থৌশিল থৌরাংবু য়াজবগী থৌনা উৎখিবা, পুম্নমক অসি য়াম্না শীংথানীংঙাইনি, মসিনা ঐখোয়দা থাজবসু হেন্না হেন্না পোকহনখি।
অদোম পুম্নমক্না মসিবু মিসন অমা ওইনা লৌবীখি। নাৎকী লৌশিং পথাপ অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীবু NEPনা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীরি। প্রাইমারী এজুকেসন্দা অনৌবা করিকলম চৎনহনবা, হাইয়র এজুকেসনগীদমক্তা রিজনেল লোলশিংদা লাইরিক ফোঙবা অমসুং লৈবাক অসিগী রিসর্চ ইকোসীস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা এজুকেসন মালেমগী স্তেকহোলদরশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনখিবনি।
লৈবাক্কী মীচম মীয়াম অমসুং ঐখোয়গী মহৈরোইশিংনা অনৌবা পথাপ অসি নীংথিনা খঙলে। 10+2 সীস্তেমগী মহুত্তা 5+3+3+4 সীস্তেম অসি হৌজিক চৎনরে হায়বা মখোয়না খঙলে। লাইরিক তম্বসু হৌজিক্তি চহি 3দগী হৌরগনি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা মান্নবা মিৎয়েং অমা লৈহল্লগনি।
পার্লিয়ামেন্ততা নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন বিল হৌদোকখিববু কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে। NEPগী মখাদা নেস্নেল করিকল্ম ফ্রেমৱর্ক অমা য়াম্না থুনা লাক্লগনি। ফাউন্দেসন স্তেজ, হায়বদি চহি 3-8কী মহৈরোইশিংগী ফ্রেমৱার্ক অসিসু হৌজিক শেম শাবা লোইরে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লে। লেমহৌরিবশিংগীসু করিকলম অমা য়াম্না থুনা শেম্লগনি। লৈবাক শিনবা থুংবগী CBSE স্কুলশিংদা চপ মান্নবা সীলেবস অমা চৎনরগনি। NCERTনা মসিগী লাইরিক শেম শারি। ক্লাস 3-12 ফাওবগী তোঙান-তোঙানবা সবজেক্ত 130মুক্কী অনৌবা লাইরিক কয়াসু লোল 22দা থুনা ফোঙলগনি অমসুং মসি রিজনেল লোলদা এজুকেসন পীবগী থৌওংগী মহৈ ওইনা পাংথোকপনি।
মরুপশিং,
মহৈরোই অমনা থেংনবা খ্বাইদগী মীচঙ মীখায় নাইবা থৌওংদি মখোয়গী মহৈগী মহুত্তা মখোয়না ঙাঙবা লোলদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী থাক খায়বা অসিনি। মমালোলদা এজুকেসন পীবনা ভারতকী মহৈরোইশিংদা অনৌবা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওং অমা হৌদোক্লি। মসিদি সোসিএল জস্তিসকী মাইকোদসু মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। মালেমসিদা লোল মশিং য়াম্না লৈ, লোল খুদিংগী মশাগী ওইবা অখন্নবা মতৌ লৈজৈ। মালেমগী চাউখৎপা লৈবাক অয়াম্বনা মখোয়গী মপাঙ্গল অসি মশাগী লোলনা মরম ওইরগা ফংবনি। ঐখোয়না হৌজিক য়ুরোপ খক্তদা য়েংলবসু, লৈবাক অয়াম্বনা মশাগী লোল শিজিন্নবা ঙাক্তনি। অদুবু, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদদি, ইশাগী লোল চাউখৎহনবগী মহুত্তা ঐখোয়গী লোলবু শোত্থবনি হায়বগী মওংদা উৎলে। মসিদগী হেন্না লাইবক থীবা করি ওইগনি। ইন্নোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোন কয়া চেল্লবসু, মহাক্না করিগুম্বা ইংলিশ ঙাঙবা হৈত্রবদি মহাকপু অদুমক নাথৈবীরি। মসিগী খ্বাইদগী চাউবা চৈথেং ঐখোয়গী খুঙ্গংগী চম্লবা অঙাংশিংনা ফংলি। ঙসিদি। নিংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদগী ঐখোয়না মসিগুম্বা ৱাখল্লোনবু মনিংদা থম্লম্বা হৌরে। অদুগা, ঐদি য়ু.এন.দসু ইশাগী লোল শিজিন্নৈ। অতাবশিংনা খুবাক খবদা মতম খরদি অদুম চঙগনি।
মরুপশিং,
সোসিএল সাইন্সতগী ইঞ্জিনিয়রিং ফাওবগী সবজেক্তশিং অসি ভারতকী লোলদা তম্বীবা হৌরগনি। মহৈরোই অমনা লোল অমদা থাজবা থম্লকপা মতমদা, মখোয়গী স্কিল অমসুং তেলেন্তনা অকক্নবা অমত্তা লৈতনা শাহৌরক্কনি। মসিগী কান্নবসু লৈবাক্না ফংগনি। মশাগী কান্নবা খরগীদমক্তা লোলদা রাজনীতি তৌবশিংনা মখোয়গী থবক-থৌরমশিং তোকপা হৌরক্লগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা লৈবাক্কী লোল খুদিংদা ইকায় খুম্নবা উৎকনি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিদা লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসি য়াম্না মরু ওইবনি। মথংগী চহি 25তা শাহৌ লৈবা অনৌবা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি। মীনায় ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং-মখা তম্বা, ইন্নোভেসন পাংথোক্নিংবগী খৌরাংবা পোকপা অমসুং মশাগী মথৌদাং খঙবা, সাইন্সতগী স্পোর্ত ফাওবগী হীরমদা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্নবা শেম শাবা, 21শুবা চহি চাগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না মশাবু স্কিল লৈহন্নবা হোৎনবা কিদবা অদুগুম্বা চারোন শুরোন অমা শেম্বা তাবনি।NEPনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
ক্বালিতী এজুকেসন পীবগী মালেমদা পেরামীতর কয়া লৈ, অদুবু, ঐখোয়না ভারতকী ৱাফম পনবা মতমদা, ঐখোয়না মসিগা মরী লৈননা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং থম্লিবা অসিদি - মান্নবা মিৎয়েং য়েংবদনি। ভারতকী নহা খুদিংনা চপ মান্নবা এজুকেসন অমসুং এজুকেসনগী চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিনা NEPগী মিৎয়েংনি। ঐখোয়না চপ মান্নবা এজুকেসন অমসুং চপ মান্নবা খুদোংচাবগী মতাংদা ৱারী শাবা মতমদা, থৌদাং অসি স্কুল হাংদোকপা খক্তদা অকক্নবা লৈগদৌবা নত্তে। চপ মান্নবা এজুকেসন হায়বদি – এজুকেসনগা লোয়ননা রিসোর্সশিংসু মান্ননা ফংহনবা হায়বনি। মসিগী অতোপ্পা ৱাহন্থোক অমদি - অঙাং খুদিংনা মহাক্কী অপাম্বগী মখা পোন্না খুদোংচাবা ফংগদবনি হায়বনি। মসিগী অতোপ্পা ৱাহন্থোক অমদি - লৈফম, থাক অমসুং লমদমগী মখা পোন্দনা অঙাং অমত্তবু এজুকেসন্দগী নাথৈদবা হায়বনি।
মরম অদুনা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মিৎয়েং, লৈবাক্কী হোৎনজমনগী পান্দম অসিদি লাইরবা-ইনাক খুনবা, শহর অমসুং খুঙ্গংগী নহাশিংনা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংবা হায়বসিনি। অদোমসু অমুক্তা য়েংবীয়ু, অথাপ্পা অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা অফবা স্কুল অমত্তা লৈতবনা, মমাংগী মতমশিংদা অঙাং কয়া অমনা মহৈ তম্বা ফংলমদে। অদুবু ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবগী স্কুল লিশিং কয়া অমবু পি.এম.-শ্রী স্কুল ওইনা অপগ্রেদ তৌরি। 5Gগী মতমসিদা, PM-SHRI স্কুলশিংনা মোদর্ন এজুকেসনগী পাম্বৈ অমা ওইরগনি।
ঙসিদি, ত্রাইবেল খুঙ্গংশিংগী এক্লাব্যা ত্রাইবেল স্কুল কয়া হাংদোক্লে। খুঙ্গং খুদিংদা ইন্তর্নেতকী খুদোংচাবা লোইনা ফংনরে। DIKSHA, SWAYAM অমসুং স্বয়ম্প্রভাগুম্বা পাম্বৈগী খুত্থাংদা অঙাংশিংনা মহৈ তম্নরি। অফবা লাইরিক, ক্রিএতিব ওইনা মহৈ তম্বগী থৌওং ওইরো, ঙসিদি, দিজিতেল তেক্নোলোজীগী মতেংদগী খুঙ্গং খুদিংনা অনৌবা ৱাখল্লোন, খুদোংচাবা কয়া ফংলি। মসিনা হায়বদি, এজুকেসনগীদমক্তা তঙাই ফদবা রিসোর্সশিংগী মরক্তা লৈবা অহাঙবা খুদিংমক খোঙজেল থুনা মেনশিল্লক্লি হায়বনি।
মরুপশিং,
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী প্রাইওরিতী অমদি এজুকেসন হায়বসি লাইরিক খক্তদা অকক্নবা লৈতনা, প্রেক্তিকেল লর্নিংসু মসিগী শরুক অমা ওইহনবা হায়বসিনি। মসিগীদমক্তা, ভোকেস্নেল এজুকেসনবু জেনেরেল এজুকেসনগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেত তৌনবা থবক পায়খৎলিবনি। মসিগী খ্বাইদগী হেনবা কান্নবদি অশোনবা, শোত্থবা অমসুং খুঙ্গংগী ইমুংগী অঙাংশিংনা হেন্না ফংগনি।
লাইরিক খক্কী খুত্থাংদা মহৈ তম্বগী থৌওং অসিনা মরম ওইরগা অঙাং কয়ানা মসিবু পোৎলুম অমা ওইনা উই, অমসুং মসিদগী হেন্না লাপথোক্লিবনি। অদুবু, অনৌবা পোলিসী অসিগী মখাদা হৌজিক্তি অনৌবা থৌওং অমগা লোয়ননা মহৈ তম্বীরগনি। মহৈ তম্বসি ইন্তরেক্তিবসু ওইরগনি, অদুগা ইন্তরেস্তিংসু ওইরগনি। মমাংগী মতমদা, লেব অমসুং প্রেক্তিকেল তৌবগী খুদোংচাবা অসি স্কুল খরখক্কী মফমদা লৈরম্মি। অদুবু হৌজিক্তি, মহৈরোই লাক্ষ 75 হেনবনা অতল তিঙ্করিং লেবতা ইন্নোভেসন অমসুং সাইন্স তম্লি। সাইন্স অসি পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না অচম্বা হীরম অমা ওইরক্লে। মখোয়গুম্বা নহা সাইন্তিস্তশিং অসিনা তুংদা চত্তুনা অচৌবা প্রোজেক্ত কয়া লুচিংগনি, ভারতপু মালেমগী রিসর্চকী হব ওইহনগনি।
মরুপশিং,
শেমদোকপা খুদিংদা থৌনা চঙই অমসুং থৌনা লৈবনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শাহৌহল্লি। মসিনা মরম ওইরগা, মালেম্না ভারত অসি অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগী হৌরকফম্নি হায়না য়েংনরিবনি। সোফৱেয়রগী ৱাফম লাক্লবদি, তুংগী মতমদি ভারতকী ওইগনি হায়বসি মালেম্না ঙসি খঙলবনি। স্পেস তেক্কী ৱাফম লাকপা মতমদা, ভারতকা চাংয়েংনবা হায়বসি অরায়বা ওইরোই হায়বসি ঙসিগী মালেম্না খঙলবনি। দিফেন্স তেক্নোলোজীগী মতাং লাক্লবদি, ভারতকী ‘লো কোস্ত’ অমসুং ‘বেস্ত ক্বালিতী’গী মোদেল অসিদি শোইদনা মায় পাক্কনি। মালেমগী মসিগুম্বা থাজবা অসিবু ঐখোয়না কৈদৌনুংদা মাঙহনবা য়াদে। মপাঙ্গল শোন্থহনবা য়াদে।
মমাংগী চহি খরসিদা ভারতকী গ্রোথ হেনগৎলক্লিবা, ঐখোয়গী স্তার্তঅপকী মশেক মঙালনা মালেমদা ঙানবা হেনগৎলক্লিবা, মসিনা ঐখোয়গী এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী ইকায় খুম্নবসু মালেম পুম্বগী মফমদা হেনগৎহল্লি। গ্লোবেল রেঙ্কিং কয়াদা ভারতকী ইন্সতিত্যুতশিংগী মশিং য়াম্বা হেনগৎলক্লি, ঐখোয়গী রেঙ্কিংসু হেনগৎলক্লি। ঙসিদি, জাঞ্জিবার অমসুং অবু ধাবীদা অনৌবা IIT কেম্পস অনিসু হাংলগনি। অতোপ্পা লৈবাক কয়া অমনসু মখোয়গী লৈবাকশিংদা IIT কেম্পস হাংনবা ঐখোয়গী ইফমদা হায়জরক্লি। ঐখোয়গী এজুকেসন ইকোসীস্তেমদা অফবা অহোংবা কয়া লাকপা অসিনা মরম ওইরগা মালেমগী য়ুনিভর্সিতী কয়ানা ভারত্তা মখোয়গী কেম্পস হাংবা পাম্নরি। ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতী অনিনা গুজরাতকী GIFT সিতীদা মখোয়গী কেম্পস হাংদোক্লগনি। মায় পাকপা কয়া অসিগী মরকসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপাঙ্গল লেপ্তনা হেনগৎহনবা তাই অমসুং মখোয়বু ফ্যুচর রেদী ওইহন্নবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনবা তারি। ঐখোয়না ভারতকী ইন্সতিত্যুত, য়ুনিভর্সিতী, স্কুল অমসুং কোলেজশিংবু মসিগুম্বা ইহৌ অসিগী ময়োলদা লৈহনগদবনি।
মরুপশিং,
মপাঙ্গল লৈবা নহা শেমগৎপনা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক শেমগৎপগী খ্বাইদগী চাউবা গেরেন্তীনি। অমসুং নহারোল শেমগৎপদা খ্বাইদগী অহানবা থৌদাং অসিদি মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগীনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না ওজা অমসুং গার্জিয়নশিংগী মফমদা হায়জনীংবদি, অঙাংশিংবু ঐখোয়না মনিং তম্না অহাঙবা মালেমদা পাইহনবা তাবনি হায়বসিনি। মখোয়গী নুংগী ওইবা থাজববু য়াহৌহনগদবনি, অদু ওইরবদি মখোয়না খঙনীংবা পোকপা অমসুং অনৌবা অমা তম্বা পাম্বগী ইথিল হেনগৎলক্কনি। ঐখোয়না তুংগী মতমদা মিৎয়েং থম্বা তাবনি অমসুং ফ্যুচরগী ওইবা মাইন্দসেত অমগা লোয়ননা ৱাখল খনগদবনি। ঐখোয়গী অঙাংশিংবু লাইরিক্কী পোৎলুমদগী মনিং তমহনবা তাবনি।
AI (আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স)কুম্বা তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়না সাইন্স ফিক্সন ফিল্ম খক্তদা হান্না উরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরে। রোবোতিক্স অমসুং দ্রোন তেক্নোলোজীনা ঐখোয়গী থোংজিলদা থিল্লরে। মরম অদুনা, ঐখোয়না অরিবা ৱাখল্লোন্দগী মপান থোক্লকপা তাবনি, অনৌবা মিৎয়েংগা লোয়ননা ৱাখল খনবা তাবনি। ঐখোয়না ইচাশিংবু মসিগীদমক্তা শেম শাবীবা তাবনি। ঐখোয়গী স্কুলশিংদা ফ্যুচর তেক্কা মরী লৈনবা ইন্তরেক্তিব সেসন শিনবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। দিজজাতর মেনেজমেন্ত ওইরো, ক্লাইমেত চেঞ্জ ওইরো, নত্ত্রগা ক্লীন ইনর্জীগী মতাংদা ওইরো, ঐখোয়গী নহাশিংবু মসিগী মরমদা খঙহনবা তাবনি। মরম অদুনা, নহাশিংনা মাইকৈ অসিগী মতাংদা খঙবগা লোয়ননা মসিদা থৱাই য়াওহন্নবা মওংদা ঐখোয়না এজুকেসন পথাপ্পু শিন লাঙবা তাবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মপাঙ্গল অসুম অসুম কনবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ভারতকী শক্তাক অমসুং চৎনবীদা মালেম্না পুক্নিং চংবসু হেনগৎলক্লি। মসিগুম্বা অহোংবা অসিবু মালেমগী অপাম্বনি হায়না ঐখোয়না খনবা তাবনি। য়োগ,অয়ুর্বেদ, আর্ত, ম্যুজিক, লিতরেচর অমসুং সংস্কৃতীগী সেক্তরদা তুংগী মতমগী খুদোংচাবা কয়া য়াওরি। ঐখোয়না অনৌবা চারোন শুরোন্দা মসিগী মতাংদা খঙহনবা তাবনি। হীরম পুম্নমক অসি অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামগমগী প্রাইওরিতী ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
ভারতকী তুংগী মতম লেপ্নবগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্না হোৎনরিবা অসিনা অনৌবা ভারতকী মরু হুনগনি। লৈবাক্না ইং 2047দা নিংতম্বগী চহি 100 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা মতমদা, চাউখৎপা ভারত হায়রিবা ঐখোয় পুম্নমক্কী মঙলান অসি শোইদনা মঙফাওনগনি হায়বগী ঐহাক্না অচেৎপা থাজবা থম্মি। মসিগী মতম অসিদি ঙসি অদোমদগী ত্রেনিং লৌরিবা নহাশিংগী মখুত্তা লৈরগনি। ঙসি অদোমগী লোয়ননা শেম-শামিন্নরিবা মখোয়না হয়েং লৈবাকপু শেম শাগদৌরিবনি। মরম অদুনা, মঙলান অসিবু মঙফাওনহনগে হায়বগী ইথিল অসি নহা খুদিংগী মথানুংদা থোক্লকপা ওইসনু, মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবা ওইসনু হায়বগী য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at Akhil Bharatiya Shiksha Samagam at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi
29 JUL 2023 2:11PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Dharmendra Pradhan ji, Annapurna Devi ji, Rajkumar Ranjan Singh ji, Subhash Sarkar ji, teachers from different parts of the country, respected intellectuals, and my dear student friends from all over the country!
It is education that has the most power to make the country successful and to change the destiny of the country. In 21st century India, which is progressing towards its goals, our education system holds great significance. You all are representatives and flag bearers of this system. Therefore, being a part of the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam is also an extremely important opportunity for me.
I believe that discussion is essential for knowledge, and dialogue is necessary for education. I am pleased that we are carrying forward our tradition of deliberation and contemplation through this session of the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam. Previously, such an event took place in the newly constructed Rudraksh Auditorium in Kashi. This time, this Samagam is happening in this newly built Bharat Mandapam in Delhi. What brings even more joy is that this is the first program after the formal inauguration of the Bharat Mandapam, and the happiness knows no bounds because the first program which is being held is related to education.
Friends,
From the Rudraksh of Kashi to this modern Bharat Mandapam, the journey of the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam carries a message. This message is about the confluence of antiquity and modernity! On one hand, our education system is preserving ancient traditions of India, and on the other hand, we are advancing rapidly in the field of modern science and high-tech technology as well. On this occasion, I extend my best wishes and heartfelt congratulations to all of you for organising this event, and for your contributions to the education system.
Coincidentally, today marks the completion of three years of our National Education Policy. Scholars, academicians, and teachers from all over the country have embraced it as a mission and have furthered its objectives. Today, on this occasion, I also express my gratitude to all of them, and I thank them wholeheartedly.
Before coming here, I was going through the exhibition set up in the nearby pavilion. This exhibition showcases the strength of our skills and education sector and its achievements. New and innovative methods have been demonstrated. I also had the opportunity to meet and interact with children in the ‘Bal Vatika’ (children's corner). It was really encouraging for me to see how children are learning so much while playing and how the meaning of education and schooling is changing. I also urge all of you to visit that place and see all the activities there after the program concludes.
Friends,
When epochal changes take place, they take their time. Three years ago, when we announced the National Education Policy, a vast field of work lay ahead of us. But all of you have shown a sense of duty, dedication, commitment, and openness to accepting new ideas and experiments in implementing the National Education Policy. This is truly impressive and instils a new sense of confidence.
You all have taken it as a mission. The National Education Policy gives equal importance to traditional knowledge systems and futuristic technology in a balanced way. All the great personalities in the field of education have worked diligently for preparing a new curriculum for primary education, bringing books in regional languages, strengthening the research ecosystem in the country, and all the efforts in the field of higher education.
The general public of the country and our students are now well acquainted with the new system. They have come to know that the 'Ten Plus Two' education system has been replaced by the 'Five Plus Three - Plus Three Plus Four' system. Education will now start from the age of three years. This will bring uniformity throughout the country.
Recently, the cabinet has given its approval to introduce the National Research Foundation Bill in the Parliament. As per the National Education Policy, the National Curriculum Framework will also be implemented soon. I have been told that the framework for the foundation stage, which caters to children aged 3 to 8 years, has already been prepared. The curriculum for other stages will be developed shortly. Naturally, now there will be a uniform curriculum in CBSE schools throughout the country. NCERT is in the process of preparing new textbooks for this purpose. New books on about 130 subjects for classes 3rd to 12th are being introduced, and I am delighted because these books will be available in 22 Indian languages to promote education in regional languages as well.
Friends,
Judging young people based on their language instead of their talent is a grave injustice. Education in one's mother tongue marks the beginning of true justice for India's talented youth. This is also a crucial step towards social justice. There are hundreds of different languages in the world, each with its own importance. Most developed countries have made progress by promoting their native languages. If we look at Europe alone, most countries there use their native languages. However, despite having such a rich variety of languages, we have presented our languages as backward. What greater misfortune could there be? No matter how innovative and talented someone might be, if they couldn't speak English, their talent was not readily recognized. The biggest loss of this has been suffered by the promising children of our rural areas. In the ‘Amrit Kaal’ of Independence, our country has taken the initiative to leave behind this inferiority complex through the National Education Policy. I proudly speak India's language even at the UN. If it takes a while for the listeners to applaud, so be it.
Friends,
Now, education from social sciences to engineering will also be conducted in Indian languages. When the youth have confidence in their language, their skills and talents will come to the forefront openly. Moreover, there will be another advantage for the country. The shutters will come down on those who use language for political purposes and spread hatred. With the National Education Policy, every language of the country will receive respect and encouragement.
Friends,
The upcoming 25 years hold tremendous significance in the Amrit Mahotsav of Independence. In these 25 years, we must build an energetic and liberated young generation, a generation which is free from the mentality of slavery, a generation that is driven by the desire for new innovations, a generation that shines the name of India in every field, from science to sports, and takes India forward, a generation that enhances its capabilities while understanding the needs of 21st-century India, and a generation that is filled with a sense of duty, aware and conscious of its responsibilities. The National Education Policy plays a vital role in shaping such a generation.
Friends,
There are many parameters in the world of quality education, but, when we talk about India, our primary goal is equality! The priority of the National Education Policy is to ensure that every youth in India receives equal education and equal opportunities for education. However, achieving equal education and equal opportunities is not just about opening schools. It means providing equal access to resources alongside education. Equal education means ensuring that every child receives options based on their understanding and choices. Equal education means children should not be deprived of education due to their place, caste, or region.
That's why the vision of the National Education Policy and the endeavour of the nation is to ensure that youth from villages and cities, rich and poor, from every segment, receive equal opportunities. You see, there was a time when many children couldn't access good education because there were no quality schools in remote areas. But today, thousands of schools across the country are being upgraded as PM-SHRI schools. In this era of '5G,' these modern high-tech schools will serve as a medium for contemporary education for Indian students.
Today, we are also establishing Eklavya Model Residential Schools in tribal areas. Internet facilities have reached every village, and children in far-flung areas are learning through platforms like Diksha, Swyam, and Swyam Prabha. With good books and creative learning techniques, the integration of digital technology is providing new ideas, new systems, and creating new opportunities in every village of India. In other words, the gap in educational resources in India is rapidly ending.
Friends,
Do you know that one of the significant priorities of the National Education Policy is that education should not be limited to books only, rather, practical learning should be a part of it. Vocational education is being integrated with general education to achieve this purpose. The greatest advantage of this approach will be for the underprivileged, disadvantaged, and rural children.
These children used to struggle the most under the burden of rote learning from textbooks. But under the new National Education Policy, learning will be conducted using innovative methods. Education will be interactive as well as interesting. Earlier, very few schools had facilities for labs and practical learning. However, now, more than 75 lakh children are learning science and innovation in Atal Tinkering Labs. Science is becoming accessible to everyone. These young scientists will lead the country's major projects in the future and make India a global research hub.
Friends,
Any reform requires courage, and where there is courage, new possibilities are born. That's why the world today sees India as a nursery of new opportunities. Today the world knows that when it comes to software technology, the future belongs to India. The world knows that when it comes to space technology, India's capabilities are unmatched. The world knows that when it comes to defence technology, India's 'low-cost' and 'best quality' model is set to become a hit. We must not let the world's trust in us diminish.
In recent years, the rapid growth of India's industrial sector, the increasing prominence of our start-ups, and the rising global rankings of our educational institutions has earned us respect worldwide. The number of Indian institutes in various global rankings is increasing, and our own rankings are improving too. Today, our IITs are opening campuses in countries like Zanzibar and Abu Dhabi. Many other countries are also requesting us to set up IIT campuses in their nations. There is a growing demand for this worldwide. Due to these positive changes in our education ecosystem, several global universities are also eager to establish campuses in India. Two Australian universities are setting up their campuses in Gujarat's GIFT City. Amid these achievements, we need to continuously strengthen our educational institutions and work hard to make them future-ready. We need to make our institutes, universities, schools, and colleges the centres of this revolution.
Friends,
The development of capable youth is the greatest guarantee for building a strong nation, and parents and teachers play the primary role in shaping the youth. Therefore, I would like to urge all teachers and parents to give children the opportunity to spread their wings freely. We need to instil self-confidence in them so that they can always dare to learn and do something new. We must keep an eye on the future and adopt a futuristic mindset. We need to liberate children from the pressure of books.
Today, we are witnessing technology like AI (Artificial Intelligence), which used to be in science fiction, becoming an integral part of our lives. Robotics and drone technology have already knocked on our doors. Hence, we must break free from old thinking and embrace new horizons. We need to prepare our children for this. I wish to see our schools organizing interactive sessions related to future technologies. Whether it's about disaster management, climate change, or clean energy, we must acquaint our new generation with these subjects. Therefore, we need to prepare our education system in a way that familiarizes the youth with these areas, making them aware and curious about them.
Friends,
As India is becoming stronger, the world's interest in India's identity and traditions is also growing. We must embrace this change as a global expectation. The fields of Yoga, Ayurveda, art, music, literature, and culture hold immense possibilities for the future. We must familiarize our new generation with these subjects. I believe that all these subjects will be prioritized in the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam.
Your efforts will lay the foundation for a new India and shape the future of our country. I firmly believe that in 2047, when the nation celebrates 100 years of independence, our dream and resolution of making India a developed country will be realised. And this period lies in the hands of the youth who are receiving training from you today. Those who are getting prepared by you, they will be the ones preparing the country tomorrow. Hence, I extend my best wishes to all of you. All the youth should move forward with a sense of determination to fulfil this dream, dedication to realise that resolution and achieve success.
I convey my heartfelt blessings to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.