ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାରା ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ତ୍ତୁପକ୍ଷ 100 ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି
ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ଗୁଡିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆକାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର କ୍ଲଷ୍ଟର ହେବ ଯାହା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁରୂପ ହେବ
28 JUL 2023 1:40PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏ) ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏବିଡିଏମ୍) ଅଧୀନରେ 100 ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏକ ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍, ଏବିଡିଏମ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସମସ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ସ୍କେଲ୍ କ୍ଲିନିକ୍, ନର୍ସିଂହୋମ, ଡାକ୍ତରଖାନା (ବିଶେଷତଃ <10 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ), ଲ୍ୟାବ, ଫାର୍ମାସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଯାହାକି ଏବିଡିଏମ୍ - ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବ, ମୁଖ୍ୟତଃ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନର ରାଜ୍ୟ ମିଶନ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଦ୍ବାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଜାତୀୟ ସମ୍ବଳ ପ୍ରାଧିକରଣ ଦ୍ବାରା ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଛୋଟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବିଡିଏମ ଗ୍ରହଣ ଅଛି, ଏବଂ ସମଗ୍ର ରୋଗୀ ଯାତ୍ରା ଡିଜିଟାଇଜ୍ ହୋଇଛି। ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ସେଟ୍ ଅପ୍ ଏବଂ ଚଲାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ବିକାଶ ସହଭାଗୀ ଏବଂ ଏକ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଏଜେନ୍ସିକୁ ଲିଭର୍ କରିପାରେ | ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ମଧ୍ୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀରେ ସେବା କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିଶେଷଜ୍ଞ, ରି ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି (ଏଚପିଆର), ହେଲ୍ଥ ଫ୍ୟାବିଲିଟି ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି (ଏଚଏଫଆର) ପରି ଏବିଡିଏମ ମଡ୍ୟୁଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବ ଏବଂ ପରେ ଏବିଡିଏମ ସକ୍ଷମ ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାପନ ହେବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ରୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଆଭା ସହିତ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଥିବା ଏବିଡିଏମ ର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯିବେ ଯାହା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆପ୍ଲିକେସନରେ ଆଭା ଆପ୍, ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ |
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସିଇଓ, ଏନଏଚଏ କହିଛନ୍ତି - “ଆମେ ଦେଶରେ 100 ଟି ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏବିଡିଏମ୍ ଫୋଲ୍ଡରେ ବହୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଧ୍ୟମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସଂସ୍ଥାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ଏହା କେବଳ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏବିଡିଏମ କୁ ସାରା ଦେଶରେ ଘରୋଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ”
ଏହା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଏହି ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯେତେ ଛୋଟ-ମଧ୍ୟମ ସ୍କେଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବିଡିଏମ ଏବଂ ଏହାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହୁଅନ୍ତି, ଏବିଡିଏମ ର ମୂଳ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ, ଏବିଡିଏମ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଶେଷରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡଗୁଡିକ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲେ - ସମସ୍ତେ ଏକ ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ଦେଶରେ ଏବିଡିଏମ ର ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଏହିପରି ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ଏବିଡିଏମ କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବ |
31 ମେ, 2023 ରେ, ଏନଏଚଏ ମାଇକ୍ରୋସାଇଟ୍ ର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସକ୍ରିୟତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକ ସୂଚନା: https://abdm.gov.in/microsites ରେ ଆକ୍ସେସ୍ ହୋଇପାରିବ।

Ministry of Health and Family Welfare
National Health Authority launches 100 Microsites Project to accelerate digital health adoption across the country
The Microsites will be cluster of small and mid-sized health facilities that would be fully compliant with Ayushman Bharat Digital Mission
The Microsites will be cluster of small and mid-sized health facilities that would be fully compliant with Ayushman Bharat Digital Mission
28 JUL 2023 1:40PM by PIB Delhi
In the endeavor to promote digital health adoption and hence make healthcare more accessible to all, the National Health Authority (NHA) has launched 100 Microsites Project under Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM). A Microsite, within the context of ABDM, shall be a cluster of all small and medium scale clinics, nursing homes, hospitals (preferably <10 bedded), labs, pharmacies and other healthcare facilities that are ABDM-enabled and offer digital health services to the patients. These Microsites would be established across the country in various states/UTs, majorly implemented by State Mission Directors of Ayushman Bharat Digital Mission while the financial resources and overall guidance would be provided by National Health Authority.
The Microsites aim to establish a small ecosystem within a particular geographic area where there is complete ABDM adoption, and the entire patient journey is digitized. The State/UT may leverage a development partner and an interfacing agency for setting up and running the microsite. Within the microsite, all health facilities and healthcare professionals serving across different systems of medicines, especially from the private sector, shall be registered in ABDM modules like Healthcare Professionals Registry (HPR), Health Facility Registry (HFR) followed by installation of ABDM enabled applications. The patients visiting these centers will also become a part of ABDM with their health records linked to their ABHA which would then be accessible to them on their mobile phone applications like ABHA App, Aarogya Setu among others.
Talking about the project, CEO, NHA said – “We aim to establish 100 such Microsites across the country where focused efforts would be made to bring as many small-medium scale healthcare entities under the ABDM fold. This will not only increase adoption among private sector providers but will also help ABDM to expand its footprints among the private healthcare providers across the country as well.”
It is intended that through these microsites, as many small-medium scale healthcare providers are made aware of ABDM and its benefits, registered on ABDM’s core registries, use ABDM certified digital solutions, and eventually begin to link digital health records - all contributing towards a wider adoption of ABDM in the country. Such focused adoption efforts will activate the ecosystem to embrace ABDM.
On May 31st, 2023, NHA released operational guidelines for the nationwide activation of Microsites. Further information regarding the project can be accessed at: https://abdm.gov.in/microsites