ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସଠିକ୍ ସମୟରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ଦ୍ବାରା ଖାଇବା ତେଲର ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି
ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ, ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଏବଂ ଆରବିଡ଼ି ପାମୋଲିନର ମୂଲ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଯଥାକ୍ରମେ 29.04 ପ୍ରତିଶତ, 18.98 ପ୍ରତିଶତ ଓ 25.43 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି
26 JUL 2023 3:03PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ଖାଇବା ତେଲର ଘରୋଇ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରହିଛି ଯଦ୍ବାରା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ହ୍ରାସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଅନ୍ତିମ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ। ପ୍ରମୁଖ ଖାଦ୍ୟ ତେଲ ସଂଘ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ନିୟମିତ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ତାଙ୍କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସ ଅନୁରୂପ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି।
ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଖାଦ୍ୟ ତେଲର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି :
ଅଶୋଧିତ ପାମ୍ ତେଲ, ଅଶୋଧିତ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଏବଂ ଅଶୋଧିତ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଉପରେ ମୂଳ ଶୁଳ୍କ 2.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ହୋଇ ଶୂନ କରାଯାଇଛି। ତେଲ ଉପରେ କୃଷି ଉପକର 20 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ହୋଇ 5 ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯାଇଛି। 30 ଡିସେମ୍ବର, 2022 ରେ ଏହି ଶୁଳ୍କ ସଂରଚନାକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
21 ଡିସେମ୍ବର 2021 ରେ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଏବଂ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଉପରେ ମୂଳ ଶୁଳ୍କ 32.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ହୋଇ 17.5 ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ପାମ୍ ତେଲ ଉପରେ ମୂଳ ଶୁଳ୍କ 17.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି 12.5 ପ୍ରତିଶତ କରିଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ଶୁଳ୍କ ସମୟକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ସରକାର ରିଫାଇନ୍‌ଡ ପାମ ତେଲର ନିଃଶୁଳ୍କ ଆମଦାନୀକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
20 ଜୁଲାଇ 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅଶୋଧିତ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ, ଅଶୋଧିତ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ, ଅଶୋଧିତ ପାମ୍ ତେଲ ଏବଂ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ପାମ ତେଲ ପରି ପ୍ରମୁଖ ଖାଇବା ତେଲର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରେ ଗତ ବର୍ଷ ବହୁତ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା କରାଯାଇଥିବା କ୍ରମାଗତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କାରଣରୁ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ, ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଏବଂ ଆରବିଡି ପାମୋଲିନ୍ର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ଏକ ବର୍ଷରେ କ୍ରମଶଃ 29.04 ପ୍ରତିଶତ, 18.98 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 25.43 ପ୍ରତିଶତର ହ୍ରାସ ହୋଇଛି।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା କରାଯାଇଥିବା ନବୀନତମ ପଦକ୍ଷେପରେ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଏବଂ ରିଫାଇନ୍‌ଡ ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ 15 ଜୁନ୍ 2023 ରୁ 17.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ହୋଇ 12.5 ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ସୂଚନା ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାର୍ବଜନିକ ବିତରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ସାଧ୍ବୀ ନିରଞ୍ଜନ ଜ୍ୟୋତି ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre’s timely intervention leads to decline in prices of Edible Oils
Prices of Refined Sunflower Oil, Refined Soybean Oil and RBD Palmolien decreases by 29.04%, 18.98% and 25.43% respectively over a year
26 JUL 2023 3:03PM by PIB Delhi
Government of India is closely monitoring the domestic retail prices of edible oils to ensure that the full benefits of decrease in international prices is passed on to the end consumers. Regular meetings are conducted with leading Edible Oil Associations and industry wherein they are being advised to decrease the retail prices in line with falling international prices.
Further, in order to control and ease the prices of edible oils in the domestic market, the Government of India has taken the following steps:
• The basic duty on Crude Palm Oil, Crude Soyabean Oil and Crude Sunflower Oil was cut from 2.5% to Nil. The Agri-cess on Oils was brought down from 20% to 5%. On 30th December, 2022, this duty structure has been extended upto 31st March, 2024.
• The basic duty on Refined Soybean oil and Refined Sunflower Oil was reduced to 17.5% from 32.5% and the basic duty on Refined Palm Oils was reduced from 17.5% to 12.5% on 21.12.2021. This duty has been extended up to 31st March, 2024.
• The Government has extended the free import of Refined Palm Oils till further orders.
As on 20.07.2023, the international prices of major Edible oils such as Crude Soybean Oil, Crude Sunflower Oil, Crude Palm Oil and Refined Palm Oils have decreased drastically since last year. Due to continuous efforts made by Government, the retail prices of Refined Sunflower Oil, Refined Soybean Oil and RBD Palmolien have decreased by 29.04%, 18.98% and 25.43% respectively over a year.
In the latest initiative taken by the Government, the import duty on Refined Sunflower Oil and Refined Soybean Oil has been reduced from 17.5% to 12.5% with effect from 15.06.2023.
This information was given by the Minister of State for Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ms. Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply today in the Lok Sabha.