Ministry of Culture
Union Home Minister Shri Amit Shah to launch tomorrow a unique initiative ‘Mera Gaon Meri Dharohar’ as part of Azadi ka Amrit Mahotsav
Pan-India initiative by Ministry of Culture under National Mission on Cultural Mapping
26 JUL 2023 2:18PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will launch a unique initiative ‘Mera Gaon Meri Dharohar’ as part of Azadi ka Amrit Mahotsav tomorrow. It is a pan-India initiative of Ministry of Culture under National Mission on Cultural Mapping. Shri Amit Shah will officially launch the virtual platform during a grand projection mapping show at the Qutub Minar by 7pm onwards. The virtual platform https://mgmd.gov.in will connect people with villages of India.
The Ministry of Culture initiated ‘Mera Gaon Meri Dharohar’ (MGMD) project under National Mission on Cultural Mapping in coordination with Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA). The main objective the project is to culturally map India's 6.5 lakh villages, spanning 29 States and 7 Union Territories, on a comprehensive virtual platform. Through MGMD, people will get an opportunity to immerse themselves in the diverse and vibrant cultural heritage of India. The core idea behind this project is to encourage appreciation for India's culture and traditions, paving way for economic growth, social harmony, and artistic development in rural communities.
There will be a launch event from 11 a.m. to 10 p.m. at Qutub Minar in New Delhi tomorrow. The launch event promises to offer visitors the opportunity to explore and virtually travel through India's villages. The exhibition and stalls will remain open from 11 AM to 10 PM, showcasing captivating glimpses of the cultural wonders each village has to offer. The Launch Event, beginning at 7 PM, will also feature a Projection Mapping Show on the Qutub Minar, narrating different themes of some of India's handpicked villages. The occasion will also be graced by Ministers of the Ministries of Panchayati Raj, M/o Rural Development, M/o Animal Husbandry and other esteemed guests.
The MGMD Launch Film will offer an engaging and inspiring narrative, further deepening the connection to our cultural roots. The program also includes a "Samvaad" between people from different villages and Shri Amit Shah, offering a unique opportunity to interact with the heart and soul of India's villages. This physical Samvaad will be moderated by RJ Sharat from Radio channel Fever- 104.8 FM.The launch event will conclude with a Music Concert featuring celebrated artists, Javed Ali and Anweshaa.
MGMD, under the guidance of the National Mission on Cultural Mapping (NMCM), is being launched with the goal of culturally mapping India's 6.5 lakh villages across 29 States and 7 Union Territories on a virtual platform, providing the world an opportunity to immerse themselves in the diverse and rich culture of India. This comprehensive portal showcases essential information about each village, including its geographical location, demographic aspects, and description of traditional dresses, ornaments, arts and crafts, temples, fairs, festivals, and much more. It serves as a one-stop destination for discovering, exploring, researching, and virtually visiting every village in the country. Moreover, users have the opportunity to earn incentives and takeaways as they embark on their digital village journeys.

ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତା କାଲି ଆଜାଦି ର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ଭାବରେ ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ‘ମୋର ଗାଁ ମୋର ଧରୋହର’ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ୍ ଶାହା
ସାଂସ୍କୃତିକ ମ୍ୟାପିଂ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମିଶନ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ
26 JUL 2023 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ଆସନ୍ତାକାଲି ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ‘ମୋର ଗାଁ ମୋର ଧରୋହର’ ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ସାଂସ୍କୃତିକ ମ୍ୟାପିଂ ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଏହା ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସନ୍ଧ୍ୟା 7 ଟା ପରଠାରୁ କୁତବ ମିନାରରେ ଏକ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ମ୍ୟାପିଂ ସୋ ସମୟରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ https://mgmd.gov.in ଭାରତର ଗ୍ରାମ ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ କଳା କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଜିଏନସିଏ) ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ନ୍ୟାସନାଲ ମିଶନ ଅନ୍ କଲ୍‌ଚରାଲ୍ ମ୍ୟାପିଂ ଅଧୀନରେ ‘ମୋର ଗାଁ ମୋର ଧରୋହର’ (ଏମଜିଏମଡି) ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ 29 ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ 7 ଟି ୟୁନିଅନ୍ ଟେରିଟୋରୀକୁ ନେଇ ଭାରତର 6.5 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ଏକତ୍ର କରିବା । ଏମଜିଏମଡି ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ ଭାରତର ବିବିଧ ତଥା ଜୀବନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟରେ ନିଜକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳ ଧାରଣା ହେଉଛି ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର କଳାତ୍ମକ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବା।
ଆସନ୍ତାକାଲି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୁତବ ମିନାର ଠାରେ ଦିନ 11 ଟାରୁ ରାତି 10 ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ। ଏହି ଉନ୍ମୋଚନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପ୍ରାୟତଃ ଭ୍ରମଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଛି । ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟଲଗୁଡିକ ସକାଳ 11 ଟାରୁ ରାତି 10 ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ରହିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ଚମତ୍କାରର ଝଲକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ସନ୍ଧ୍ୟା 7 ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଇଭେଣ୍ଟରେ କୁତବ ମିନାରରେ ଏକ ପ୍ରୋଜେକ୍ସନ ମ୍ୟାପିଂ ଶୋ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯାହାକି ଭାରତର କେତେକ ମନୋନୀତ ଗ୍ରାମର ବିଭିନ୍ନ ଥିମ୍ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବ। ଏହି ଅବସରରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଓ ପଶୁପାଳନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ଅତିଥିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ଏମଜିଏମଡି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଭିନ୍ନ ଗାଁର ଲୋକ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ "ସମ୍ୱାଦ" ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ହୃଦୟ ଏବଂ ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ରେଡିଓ ଚ୍ୟାନେଲ ଫିଭର- 104.8 FM ରୁ ଆରଜେ ଶରତଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏହି ଫିଜିକାଲ ସମ୍ୱାଦକୁ ପରିଚାଳନା କରାଯିବ। ଏହି ଲଞ୍ଚ ଇଭେଣ୍ଟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କଳାକାର ଜାଭେଦ୍ ଅଲି ଏବଂ ଅନ୍ବେଷାଙ୍କ ସହିତ ଏକ ମ୍ୟୁଜିକ୍ କନ୍ସର୍ଟ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେବ।
ନ୍ୟାସନାଲ ମିଶନ ଅନ୍ କଲ୍‌ଚରାଲ୍‌ ମ୍ୟାପିଂ (ଏନଏମସିଏମ୍) ଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାରେ ଏମଜିଏମଡି, ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ତଥା ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତିରେ ନିଜକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି 29 ଟି ରାଜ୍ୟ ତଥା 7 ଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତର 6.5 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ମ୍ୟାପିଂ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିସ୍ତୃତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ବିଷୟରେ ଏହାର ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି, ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଦିଗ, ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ ପୋଷାକ, ଅଳଙ୍କାର, କଳା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ମନ୍ଦିର, ମେଳା, ପର୍ବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥାଏ । ଆବିଷ୍କାର, ଗବେଷଣା, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍‌ ଭାବରେ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଷ୍ଟପ୍ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ୟୁଜରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଡିଜିଟାଲ୍ ଗ୍ରାମ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ।