সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পোর্ত ব্লেয়রগী বীর সাবর্কর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাখ্রে
18 JUL 2023 3:28PM by PIB Imphal
• অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং অসি স্ক্বার মীতর 40837 চাউবা মফমদা লুপা করোর 710 চঙনা শাবনি।
• মসিনা মী খ্বাইদগী চিনবা মতমদা পেসেঞ্জর 1200 পান্নবা ঙম্বগী মতিক লৈগনি।
• শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দিয়ানা এয়রপোর্ত মনুংদা নিংতম লান্মী বীর সাবর্করগী মীতম অমা মায়খুম হাংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কেন্দ্রগী সিভিল অমসুং এভিএসন অমসুং স্তীল মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দিয়া; এম.ও.এস. সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়, জেনেরেল বিজয় কুমার সিংহ (রিতাইয়র্দ); অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎকী রাজ্যপাল এদমিরেল দি.কে. জোশী (রিতাইয়র্দ); অমসুং সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী রজীব বন্সল য়াওবা থৌরমদা পোর্ত ব্লেয়রগী বীর সাবর্কর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাখ্রে।
অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং অসি স্ক্বার মীতর 40837 চাউবা মফমদা লুপা করোর 710 চঙনা শাবনি অমসুং মসিনা মী খ্বাইদগী চিনবা মতমদা পেসেঞ্জর 1200 পান্নবা ঙম্বগী মতিক লৈগনি।পুক্নিং হুনা ফজবা ইথৎ অসিগী ইনাক খুল্লবা বাইওদাইবর্সিতীনা ইথিল পীরদুনা, পোর্ত ব্লেয়র তর্মিনেল বিলদিং অসি কোংগ্রেনগী মওং-মতৌ চেল্লি, মসিনা সমুদ্র অমসুং ইথৎ অসিগী ফজবগী শক্তম উৎলি। অয়ুক-নুংথিলগী মতমদা মহৌশাগী মঙালনা পুমঙান ঙালহনবা ঙমগদবা মওংদা তর্মিনেল বিলদিং অসিগী মওং-মতৌ শেম্মি। এয়রপোর্ত মনুংদা নিংতম লান্মী বীর সাবর্করগী মীতম অমসু লৈরি।
থৌরম অসি হাইব্রিদ মোদতা শিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বত্তন অমা নমদুনা তর্মিনেল বিলদিং অসিবু শঙ্গাখি অমসুং অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংনা এয়রপোর্ত্তা লৈখি। শক্নাইরবা নিংতম লান্মী, বীর সাবর্করগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা, সিভিল এভিএসন অমসুং স্তীল মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দিয়ানা এম.ও.এস. জেনেরেল বিজয় কুমার (রিতাইয়র্দ) অমসুং অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংগা লোয়ননা এয়রপোর্ত মনুংদা নিংতম লান্মী বিনায়ক দামোদার সাবর্কর(বীর সাবর্কর)গী মীতম অমা মায়খুম হাংদোকখি।
সিভিল এভিএসন অমসুং স্তীল মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দিয়ানা থৌরম অসিদা ৱা ঙাঙবদা হায়খি, “অন্দমান অমসুং নিকোবার অসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী ফজবা মনিনি। মসিনা ভারতকী নিংতম লানগী পুৱারীদা মশক নাইবা থৌদোক কয়া থেংনখি। বীর সাবর্কর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপর্ত অসিনা ফ্লোরা অমসুং ফাউনাগী নিংথীরবা বাইওদাইবর্সিতীগী মশক তাক্লি। কোংগ্রেনগী মওং লৌরগা শাবা এয়রপোর্ত অসিদা অয়ুক নুংথিলগী মতমদা লাইতকী এক্সতর্নেল সোর্স অমত্তগী মথৌ তারোই। সস্তেনেবল ওইবগী হীরমদা, এয়রপোর্ত অসিদা দবল ইন্স্যুলেতিং সীস্তেম, LED লাইতিং, রেনৱাতর কেৎচমেন্ত অমসুং সোলর ৱাতর প্লান্ত লৈ”।
মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা, “এয়রপোর্ত অসি নত্তনা, শিবপুর, কার নিকোবার অমসুং কেম্পবেলদা অতোপ্পা এয়রপোর্ত 3গা লোয়ননা শহীদ দ্বীপ, স্বরাজ দ্বীপ অমসুং পোর্ত ব্লেয়রদা ৱাতর এরোদ্রোম 4সু ভারত সরকারনা লুপা করোর 150 থাদদুনা শারগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা মতমগী সেবা, সুশাসন অমসুং গরিব কলয়ানগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি। এয়রপোর্ত অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা থবক, এজুকেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী থোঙ হাংদোক্কনি”।
পোর্ত ব্লেয়র এয়রপোর্ত হায়নসু খঙনবা বীর সাবর্কর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎকী পোর্ত ব্লেয়রদগী কিমি. 2 লাপ্না চৎলগা লৈবনি। মমিং লৈরবা নিংতম লান্মী, বিনায়ক দামোদার সাবর্করগী মিং লৌদুনা মিংথোনবা এয়রপোর্ত অসিনা ইথৎ অসিগী অমত্তা ঙাইরবা কম্মর্সিএল এয়রপোর্ত ওইরি। পোর্ত ব্লেয়র অসি পুক্নিং হুনা ফজরবা অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎকী কোনুংনি। খা থংবা অন্দমান ইথৎকী নোংপোকথংবা সমুদ্র মপালদা লৈরিবা পোর্ত ব্লেয়র অসিনা ফজরবা ইথৎ 500 হেনবগী থোঙ ওইরি। মসিদি মী চিনবা কম্মর্সিএল হব অমসু ওইবগা লোয়ননা অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎকী সরকারগী ওফিস কয়া মসিদা লৈরি। পোর্ত ব্লেয়রদা স্নোর্কেলিং, স্কুবা দাইবিং, সী ক্রুজকুম্বা ঈশিংদা য়ুম্ফম ওইবা এক্তিবিতী কয়া লৈবগা লোয়ননা লমদম অসিগী পুৱারী অমসুং চৎনবীগী মহাও লৌবসু য়াগনি।

Ministry of Civil Aviation
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair
18 JUL 2023 3:28PM by PIB Delhi
• The New Integrated Terminal Building has been constructed in an area of 40837 Sqm at a cost of Rs 710 Crores
• It has a capacity to serve 1200 passengers during peak hours.
• Shri Jyotiraditya M. Scindia unveiled a statue of freedom fighter Veer Savarkar inside the airport premises.
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the new integrated terminal building of Veer Savarkar International Airport today, in the presence of Union Minister of Civil Aviation and Steel, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Gen. Vijay Kumar Singh (Rtd.), MoS, Ministry of Civil Aviation, Admiral D. K. Joshi (Rtd.), Lt. Governor, Andaman & Nicobar Islands, and Shri Rajiv Bansal, Secretary, Ministry of Civil Aviation.
The new terminal building of the airport is built at a cost of Rs. 710 Crore, on a 40,837 square meters area, and is capable of serving 1200 passengers during peak hours, which is more than three times the current capacity. Inspired by the rich biodiversity of the picturesque islands, the Port Blair Terminal building is an oyster-shaped structure that reflects the beauty of the sea and the island. The terminal building has been designed in such a way that the terminal is fully lit naturally during the daytime. A Statue of freedom fighter, Veer Savarkar is also erected at the Airport.
The event was organized in hybrid mode. Prime Minister inaugurated the terminal building by pressing a remote button through video conferencing and other dignitaries were present at the airport. As a tribute to the great freedom fighter, Minister of Civil Aviation and Steel, Shri Jyotiraditya M. Scindia along with MoS Gen. Vijay Kumar (Rtd.) and other dignitaries unveiled statue of Vinayak Damodar Savarkar (Veer Savarkar) inside the premises of the airport.
Speaking on the occasion, Minister of Civil Aviation and Steel, Shri Jyotiraditya M. Scindia said “Andaman & Nicobar is among the most beautiful gems of our country. It has witnessed major significant events in the history of Indian Independence. Veer Savarkar International Airport represents the incredible biodiversity of flora and fauna. Designed in the shape of an oyster, this airport doesn’t need an external source of light during the daytime. In terms of sustainability, this airport has double insulating system, LED lighting, Rainwater catchment, and Solar water plant.”
He further said “Apart from this airport, 3 additional airports in Shibpur, Car Nicobar, and Campbell, as well as 4 water aerodromes in Shaheed Dweep, Swaraj Dweep, and Port Blair, will be established by the Govt. of India with the investment of Rs. 150 crores. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are dedicated to the sewa, sushashan and garib kalyan. In the coming time, this airport will be the gateway to employment, education, and investment.”
Veer Savarkar International Airport, also known as Port Blair Airport, is located about 2 km south of Port Blair, Andaman Nicobar Islands. Named after Vinayak Damodar Savarkar, the noted freedom fighter, it is the only commercial airport of Andaman & Nicobar Islands. Port Blair is the capital of the serene Andaman & Nicobar Islands. Located on the east coast of South Andaman Island, Port Blair is the gateway to more than 500 pristine islands. It is also a bustling commercial hub and houses government establishments of Andaman & Nicobar Islands. Port Blair offers water-based activities like snorkeling, scuba diving, sea cruises, and glimpses of the history and culture of the region.