প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
চন্দ্রয়ান-৩না ঐখোয়গী লৈবাক্কী থাজবশিং অমসুং মঙলানশিং পুগনি: প্রধান মন্ত্রী
14 JUL 2023 11:47AM by PIB Imphal
ভারতকী অহুমশুবা থাগী খোঙচৎ চন্দ্রয়ান-৩গী মরুওইবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
ত্বিৎ থ্রিদ অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি;
“ভারতকী সুন্দ্রংগী লমদা জুলাই ১৪,২০২৩ অসি মতম চুপ্পদা সনাগী ময়েকশিংনা ইদুনা লৈহৌরগনি। ঐখোয়গী অহুমশুবা থাগী মিসন চন্দ্রয়ান-৩ , মসিগী খোঙচৎ হৌরগনি। মসিগী শিংথানিঙাই ওইরবা খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী থাজবশিং অমসুং মঙলানশিং পুগনি।
ওর্বিত লানশিনবগী থবকশিং পাংথোক্লবা মতুংদা চন্দ্রয়ান-৩ লুনার ত্রান্সফর ত্রেজেক্তোরিদা চঙশিল্লগনি। কিমি ৩০০,০০০ হেন্না পাইদুনা, মসিনা চয়োল খরগী মতুংদা থা য়ৌগনি। মসিদা য়াওরিবা সাইন্তিফিক ওইবা খুৎলায়শিংনা থাগী লৈমায় থিজিনগনি অমসুং ঐখোয়গী লৌশিং হেনগৎহনগনি।
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং থাগৎচরি, স্পেসকী লমদা ভারতকী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমা লৈরে। থাদা ঈশিংগী মোলিকুলশিং লৈরে হায়বা চপ চানা খঙদোকপা ঙম্বগীদমক মালেমগী থাগী খোঙচৎশিংগী মনুংদা চন্দ্রয়ান-১ অসি অনৌবা অমা ওইনা লৌনরি। হৌজিক ফাওবদা মিসন অসিনা মালেম শীনবা থুংনা সাইন্তিফিক ওইবা চেফোঙ ২০০ হেন্না ফোঙলে।
চন্দ্রয়ান-১ গী মমাঙদা, থা অসি য়াম্না কংবা, জিওলোজিগী থবক তৌদবা অমসুং মী তাবা য়াদবা সুন্দ্রংদা লৈবা বোদি অমনি হায়না থাজনখি। হৌজিক, মসি ঈশিং ফংদুনা অমসুং লৈমায় মখাদা উন লৈদুনা অহিংবা অমসুং জিওলোজিগী মথৌ পাংথোকপা বোদি অমা ওইনা উরে, থাদা মী তাবা য়াবগী ওইথোকপা লৈরে!
রিমোত সেন্সিংগী খুৎথাংদা অহানবা ওইনা ক্রোমিয়ম, মেগানিজ অমসুং সোদিয়ম ফংলে হায়বা খঙবদগী চন্দ্রয়ান-২ অসি অনৌবা মিসন অমা ওইখি। মসিনা থাগী মেগ্নেতিক ইভোলুসনগী মরমদা অহেনবা লৌশিং পীখি।
চন্দ্রয়ান-২না পাংথোকখিবা মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা লুনার সোদিয়মগী অহানবা মালেমগী মেপ, ক্রেতর সাইজগী অহেনবা লৌশিং, আ.আই.আর.এস খুৎলায়গা লোয়ননা থাগী লৈমায়গী উন খঙদোকপা য়াওরি। মিসন অসিনা চেফোঙ ৫০ হেন্না ফোঙখ্রে।
চন্দ্রয়ান-৩ মিসনগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি! মিসন অসিগী মরমদা অমসুং স্পেস, সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসন্দা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং হেন্না খঙনবা ঐনা অদোমগী মফমদা তকশিল্লি। মসিনা অদোম য়াম্না চাউথোকচগনি”।

Prime Minister's Office
Chandrayaan-3 will carry the hopes and dreams of our nation: PM
14 JUL 2023 11:47AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has underlined the significance of Chandrayaan-3, India's third lunar mission.
In a tweet thread, the Prime Minister said :
"14th July 2023 will always be etched in golden letters as far as India’s space sector is concerned. Chandrayaan-3, our third lunar mission, will embark on its journey. This remarkable mission will carry the hopes and dreams of our nation.
Chandrayaan-3 will be inserted into the Lunar Transfer Trajectory after the orbit raising maneuvers. Covering over 300,000 km, it will reach the Moon in the coming weeks. Scientific instruments onboard will study the Moon’s surface and enhance our knowledge.
Thanks to our scientists, India has a very rich history in the space sector. Chandrayaan-1 is considered to be a path breaker among global lunar missions as it confirmed the presence of water molecules on the moon. It featured in over 200 scientific publications around the world.
Till Chandrayaan-1, the moon was believed to be a bone-dry, geologically inactive and uninhabitable celestial body. Now, it is seen as a dynamic and geologically active body with the presence of water and sub-surface ice. Maybe in the future, it can be potentially inhabited!
Chandrayaan-2 was equally pathbreaking because data from the Orbiter associated with it detected the presence of chromium, manganese and sodium for the first time through remote sensing. This will also provide more insights into the moon’s magmatic evolution.
The key scientific outcomes from Chandrayaan 2 include the first ever global map for lunar sodium, enhancing knowledge on crater size distribution, unambiguous detection of lunar surface water ice with IIRS instrument and more. This Mission has featured in almost 50 publications.
Best wishes for Chandrayaan-3 mission! I urge you all to know more about this Mission and the strides we have made in space, science and innovation. It will make you all very proud."