AYUSH
India to host ASEAN Countries Conference on Traditional Medicines on 20th July 2023
India-ASEAN conference being held at New Delhi after almost a decade, ten ASEAN countries including Cambodia, Vietnam will participate
AYUSH has unprecedented potential for expansion of "Act East Policy" in traditional systems of medicine: Union Ayush Minister
13 JUL 2023 2:05PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush with support from the Ministry of External Affairs, Indian Mission to ASEAN and the ASEAN Secretariat is gearing up to host the Conference on Traditional Medicines for ASEAN Countries on 20th July 2023.
The Conference on Traditional Medicines aims to strengthen the platform between India and ASEAN Countries to share their best practices and draw a roadmap for future cooperation in the field of Traditional Medicines.
Addressing the Media at the Curtain Raiser event today, Union Minister for Ayush Shri Sarbananda Sonowal said, The multi-dimensional relationship between India and ASEAN stands on a strong foundation of shared geographical, historical, and civilizational links which is far older that goes back to more than two millennia.”
He continued, “Prime Minister of India Shri Narendra Modi at the 12th ASEAN India Summit at Myanmar in November 2014 enunciated ‘Act East Policy’, giving a new momentum to the strategic partnership. The India ASEAN conference on Traditional Medicine being held after almost a decade is a major step towards deepening cooperation of India with ASEAN.”
Sharing details about the achievements of the Ministry, he added, The Ayush sector has grown multi-fold in the last 9 years since the year 2014, when Prime Minister Narendra Modi elevated the then Department of Ayush under Ministry of Health and Family Welfare to an independent Ministry of Ayush. Today the Ministry is engaged with many top class International organizations from UK, USA, Japan, Brazil, Germany as well as National organizations like CSIR, DST, DBT, IITs etc. to undertake high quality research on Ayush systems in various Non Communicable disease conditions like Diabetes Mellitus, Cancer, Mental Health as well as infectious diseases like Covid. The ASEAN conference will provide a platform to share the research outcomes of various projects implemented by the Ministry of Ayush. Similarly, ASEAN countries will also share their experiences.”
Further highlighting the goals of the conference, the Union Minister added, The Conference will also provide a platform to share the recent developments in regulatory framework in ASEAN member states for promoting Traditional Medicine.”
The Ministry of Ayush has already established robust International Co-operation in Ayush to boost export of Ayush Products and services and has also successfully signed Memorandums of Understanding (MoUs) on ‘Cooperation in the field of Traditional Medicines’, ‘Setting up of Ayush Chairs in Foreign Universities/Institutes and for undertaking ‘Collaborative Research’ at various levels. This has resulted in Ayush gaining a strong recognition in not only ASEAN but other countries also.
A total of 75 participants - International delegates from 8 ASEAN countries and 2 International delegates through virtual mode will brainstorm and share their ideas on Traditional Medicines during this one day conference which will be held at Vigyan Bhawan in New Delhi.

ଆୟୁଷ
20 ଜୁଲାଇ 2023 ରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସମ୍ପର୍କିତ ଏସିଆନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବ ଭାରତ
ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ-ଏସିଆନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, କାମ୍ବୋଡିଆ, ଭିଏତନାମ ସମେତ ଦଶଟି ଏସିଆନ୍ ଦେଶ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀରେ "ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସି" ର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଆୟୁଷର ଅତୁଳନୀୟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି: କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ
13 JUL 2023 2:05PM by PIB Bhubaneswar
ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏସିଆନରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ୍ ଏବଂ ଏସିଆନ୍ ସଚିବାଳୟର ସହଯୋଗରେ 20 ଜୁଲାଇ ରେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀ, ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏସିଆନ୍ (ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଦେଶର ସଙ୍ଗଠନ) ଭିଏତନାମ, କାମ୍ବୋଡିଆ ସହିତ ଦଶ ଏସିଆ ଦେଶର ସଙ୍ଗଠନ ଅଟେ ଏବଂ ଭାରତ ଏସିଆନ୍ ରିଜିଓନାଲ୍ ଫୋରମର ସଦସ୍ୟ ଅଟେ। ଆୟୁଷ ର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲଙ୍କ ଅନୁସାରେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଶିକ୍ଷା, ବ୍ୟବସାୟ ଆଦି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ଓ ଏସିଆନ୍ ସଦସ୍ୟ ଦେଶଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତାର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଗୁରୁବାର ଦିନ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରେସ କନ୍‌ଫରେନ୍ସରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘‘ଭାରତ ଏବଂ ଏସିଆନ୍ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ବନ୍ଧ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଭୌଗୋଳିକ, ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସଭ୍ୟତାଗତ ସମ୍ବନ୍ଧର ମଜବୁତ୍ ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର 2014 ରେ ମିଆଁମାରରେ 12ଶ ଏସିଆନ୍ ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସି’ ର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯଦ୍ବାରା କୌଶଳଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ନୂତନ ଗତି ମିଳିବ। ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶକ ପରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଭାରତ –ଏସିଆନ୍ ସମ୍ମିଳନୀ, ଏସିଆନ ସହିତ ଭାରତର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ମଜୁବତ୍ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ନଭେମ୍ବର 2014 ରେ ମିଆଁମାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱାଦଶ ଏସିଆନ ଭାରତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୌଶଳଗତ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଭାରତ ଏସିଆନ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଏସିଆନ ସହିତ ଭାରତର ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ”
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “2014 ମସିହାରୁ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ର ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତତ୍କାଳୀନ ଆୟୁଷ ବିଭାଗକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଥିଲେ। ଆୟୁଷର ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଟେ। ଆଜି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ରିଟେନ, ଆମେରିକା, ଜାପାନ, ବ୍ରାଜିଲ, ଜର୍ମାନୀ ତଥା ସିଏସଆଇଆର, ଡିଏସଟି, ଡିବିଟି, ଆଇଆଇଟି ଇତ୍ୟାଦି ଜାତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଣ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଅବସ୍ଥାରେ ଆୟୁଷ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଗବେଷଣା କରିବାକୁ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି | ମଧୁମେହ ରୋଗ, କର୍କଟ, ମାନସିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କୋଭିଡ ପରି ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ପରି ରୋଗ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଉଛି। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଫଳାଫଳ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏସିଆନ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ | ସେହିଭଳି ଏସିଆନ ଦେଶଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ”
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଆଲୋକିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏସିଆନ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକରେ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ରପ୍ତାନିକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୃଢ଼ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିସାରିଛି ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ / ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ 'ସହଯୋଗୀ ଅନୁସନ୍ଧାନ' କରିବା ପାଇଁ 'ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ', 'ଆୟୁଷ ଚେୟାର ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ସଫଳତାର ସହ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। | ଏହାଦ୍ୱାରା ଆୟୁଷ କେବଳ ଏସିଆରେ ନୁହେଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ମାନ୍ୟତା ପାଇପାରିଛି।
ମୋଟ 75 ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - 8 ଟି ଏସିଆନ ଦେଶରୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 2 ଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହେବେ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ଦିନିକିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।