হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
জি-২০ লুচিংবশিংদা কম্মুনিকিউ শীন্নবগা লোয়ন্না অর্বান ২০(য়ু ২০) ময়োরেল সম্মিৎ লোইশিনখ্রে
কম্মুনিকিউদগী খ্বাইদগী মশিং য়াম্না ইন্দোরসমেন্তশিং ফংখি
10 JUL 2023 1:56PM by PIB Imphal
অহমেদবাদ সহরনা য়ুম্বু ওইদুনা জুলাই ৭-৮ দা পাংথোকখিবা নুমিৎ নিনীগী অর্বান ২০(য়ু ২০) ময়োরেল সম্মিৎ জি-২০ লুচিংবশিংদা কম্মুনিকিউ শীন্নবগা লোয়ন্না লোইশিনখ্রে। মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা সহর ১০৫ না ওফিসিএল ওইনা কম্মুনিকিউ অদু শৌগৎখি, য়ু-২০ অমদা হৌজিক ফাওবদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ইন্দোরসমেন্তশিং ফংবা ওইরে অমসুং মমাঙগী কম্মুনিকিউশিংগী শরুক অনি হেন্না ইন্দোরসমেন্তশিং লাকখি।
য়ু-২০ সহরশিংনা অপুনবা ওইনা মাঙজৌননা মশক খঙদোক্লবা পান্দম ৬ কম্মুনিকিউ অদুদা শেম্লে। হায়রিবা মরুওইবা থবকশিং অদুগী মনুংদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা লমচৎ-শাজৎশিং পুক্নিং থৌগৎপা, ক্লাইমেত ফাইনান্স হেনগৎহনবা, লমদম অমগী নাৎ অমসুং শেন্মিৎলোন পুক্নিং থৌগৎপা, ঈশিং মরাংকাইনা ফংহনবা, দিজিতেল অর্বান শেমগৎপা অমসুং সহরগী থৌরাং তৌবা অমসুং লৈবাক ঙাকপা অসিনচিংবা য়াওরি। জি-২০গী থিম ‘ ভসুধাইব কুতুম্বমক’ নত্ত্রগা ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রবা অসিগা কম্মুনিকিউগা চুনরে।
তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিং, অপুনবা ওইনা চাউখৎমিন্নবা অমসুং অইং-অশা থেংনবা হায়রিবা মালেমগী পান্দমশিং ফংনবা সহরশিং থৌরাং তৌগদবনি হায়না মীফম অদুদা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরিনা হায়খি। মিনিস্তরনা হায়খি অহোংবা পুরক্নবা এজেন্তশিং ওইনা সহরশিং অসিনা মালেমগী চাউখৎপা পুরকপদা থেংনবা শিংনবশিং মায়োক্নগদবনি। কম্মুনিকিউনা মশক খঙদোক্লবা মরুওইবা থবক ৬ অসি ঐখোয়গী তুংগী অপুনবা ওইনা হিংমিন্নবগী মরুওইবা য়াংয়েন শরু ওইগদবনি। মহাক্না সহরশিংনা মরুওইনা মীৎয়েং চঙগদবা হিরম ৯ গী মতাংদা ফোঙদোকখি:
1. মফম অমগী লৈঙাক মপাঙ্গল কনখৎহনবা
2. মমাংঙৈগী ঙমখৈশিংগী ৱাংমদা থৌরাং তৌবা
3. শেন-থুমগী লমদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা সহরশিং ওইহনবা
4. অনৌবা থবক পায়খৎপগী চৎনবী অমা শেমগৎপা
5. দেতা অমসুং তেক্নোলোজিগী শক্তি শীজিন্নবা
6. চৎন-কাংলোন্দগী খুদোংচাবদা ওইনা ওনখৎপা
7. থবক অদুনা কান্নবা পীগদৌরিবা অদুদা মীৎয়েং চঙবা
8. সহরগী থৌরাং তৌবদা মীয়াম ময়াইদা থম্বা
9. মফম অমগী নাৎ অমসুং শেন্মিৎলোন শীজিন্নবা
জি-২০ সের্পা, শ্রী অমিতাভ কান্তনা হায়খি মালেমগী লৈবাক শরুক অহুমগী মনুংদা লৈবাক শরুক অমা শেন-থুমগী ফিবম শোক্লবা অমসুং রাজনিতিগী ওইবা ৱাফমশিংগী মথক্ত অইং-অশাগী খল হোংলকপগী চৈথেং ফংলবা মতম অসিদা মীফম অসি য়াম্না মরুওই। তুংলমচৎগী সহরশিং শেমগৎনবা মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্স দরকার ওই অমসুং সহরশিং খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা হেন্না ফবা সহরশিং থৌরাংশিং তৌগদবনি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অসিগা য়ু-২০গী পান্দমগা মান্নরি, মসি অপুনবা, অকক্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা ওইগনি।
হেন্দওভর অদু য়ু-২০ কনভেনরশিং, সি-৪০ সহরশিং অমসুং য়ু.সি.এল.জিনা ৱাতেমখি। অহমেদবাদকী মেয়োরনা শ্রী হরদিপ সিংহ পুরি অমসুং শ্রী অমিতাভ কান্তদা কম্মুনিকিউ খুৎশীন্নখি।
ভারত সরকারগী হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ অর্বান এফেয়ার্স, য়ু-২০ তেক্নিকেল সেক্রেতরিয়েতনা শীন্দুনা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা জি-২০ লৈবাকশিংগী সহরশিংগী লুচিংবশিং পুনখি। মীফম অদুগী শরুক অমা ওইনা সিতি মেয়োয়রশিং অমসুং দেলিগেদশিংগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা মীফম কয়া পাংথোকপগা লোয়ন্না থিমদা য়ুম্ফম ওইবা মীফম কয়াশু পাংথোকখি।
হৌজিক লৈরিবা য়ু-২০ সাইকল অসিনা আর্তিকল ৫০ হেন্না, বেকগ্রাউন্দ রিছার্স পেপর ৬, মরুওইবা হিরম ৬তা হ্বাইদ পেপর ৬ অমসুং য়ু-২০ বুল্লেতিন ৬ ফোঙলে। মীফম অসিদা তেক্নিকেল পেপর কয়া ফোঙখি লোয়ননা ২০৭০দা মৈখু থাদোক্তবা সহরশিং ওইনবা লম্বী অমা তাকপা অহমেদবাদ রেসিলিয়েন্ত সিতি ক্লাইমেত এক্সন প্লান য়াওনা চে-চাং কয়া ফোঙখি।
মসিগী য়ু-২০ সাইকল অসি য়াম্না চাউনা মাইপাক্লে অমসুং হিরম কয়াদা মমাঙগী সাইকলশিংদগী হেল্লে হায়না শরুক য়াখিবা সহরশিংগী মেয়োয়রশিং অমসুং মীহুৎশিং, শক্নাইরবশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা অমতা ওইনা য়ানখি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Urban 20 (U20) Mayoral Summit concludes with handover of the Communiqué to G20 Leaders
Highest Ever Number of Endorsements Received for the Communiqué
10 JUL 2023 1:56PM by PIB Delhi
The two-day Urban 20 Mayoral Summit, hosted by the chair city Ahmedabad, in Gandhinagar from 7-8 July, concluded with the handover of the Communiqué from the Mayors to G20 leaders. The Communique was officially endorsed by 105 cities across the world, the highest ever number of endorsements received to date for any U20 Communiqué, and more than twice the number of endorsements for any previous communiqués.
The Communiqué has been drafted as an action agenda for the six priorities identified collectively by U20 cities. These priorities include encouraging environmentally responsible behaviours, accelerating climate finance, championing local culture and economy, ensuring water security, catalysing digital urban futures, and reinventing frameworks for urban planning and governance. The Communiqué is aligned with the G20 theme of “Vasudhaiva Kutumbakam”, or One Earth, One Family, One Future.
“Cities are going to be central to achieving various global goals related to sustainability, inclusivity and climate resilience.” said the Hon’ble Minister for Housing & Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, while addressing the gathering. The Minister shared his views on the power of the ‘urban constituency’ and the challenges of global development would have to be addressed through cities as agents of change. He reiterated that the six priorities identified by the Communiqué would be central to our collective survival in the future. He spoke about nine areas that cities should focus on, to work towards a sustainable future:
1. Strengthen local governance
2. Plan beyond traditional boundaries
3. Push for financially self-reliant cities
4. Foster a culture of innovation
5. Harness the power of data and technology
6. Shift from regulation to facilitation
7. Focus on impacts not outcome
8. Put citizens at the heart of urban policy
9. Leverage local culture and economy
The G20 Sherpa, Shri Amitabh Kant, at the handover session, emphasised the role of cities in shaping a sustainable and prosperous future. He highlighted the importance of the Summit, especially at a time when one-third of the world is facing recession and the impacts of the climate change crisis in addition to geopolitical issues. He applauded the efforts under U20 and specifically stressed on the need for adequate infrastructure finance for cities of the future and better urban planning to resolve multiple urban issues. Further, Shri Kant spoke of the alignment of U20 with the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for India’s G20 presidency, that it will be “inclusive, decisive and action-oriented”.
The handover was moderated by the U20 convenors, C40 Cities and UCLG. The Hon’ble Mayor of Ahmedabad handed over the Communique to Shri Hardeep Singh Puri and Shri Amitabh Kant, amidst thunderous applause from the delegates.
The Summit was hosted with the support of the Ministry of Housing and Urban Affairs, Govt. of India, National Institute of Urban Affairs (NIUA), the U20 Technical Secretariat, brought together city leaders from across G20 countries to deliberate on actions towards sustainability. Several spotlight sessions and thematic sessions were organised as part of the Summit, along with closed-door sessions with city mayors and heads of delegates on pertinent urban issues such as climate finance.
The current U20cycle has also created a record with over 50 articles, 6 extensive background research papers, six white papers on the six priority areas and six U20 bulletins being prepared and released during the cycle. The Summit also saw the launch of several technical papers and documents including the Policy brief on Mainstreaming Gender in U20 and the Ahmedabad Resilient City Climate Action Plan, which gives a roadmap for achieving net-zero emissions by 2070.
Participating city mayors and delegates, dignitaries and knowledge partners, all unanimously agreed that this U20 cycle has been a huge success and has surpassed all previous cycles in a number of aspects.