লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
জুলাই ৭ অমসুং জুলাই ৮দা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা নুমিৎ নিনীগী চিন্তন সিবির পাংথোক্কনি
ফম চাউবা পীকপা থিদনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং মনিং তম্না পুথোক্তুনা খন্ননবা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা নুমিৎ নিনীগী চিন্তন সিবিরনা খুদোংচাবা অমা পীগনি
লৌউ-শিংউ চাউখৎনবা কোক থাদবা খক নত্তনা তুংগী দরকার ওইবশিং থৌরাং তৌনবা, মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং ভারতকী লৌউ-শিংউগী থবক মতমগা চুননা পাংথোক্নবা মীফম অসি শীনবনি
06 JUL 2023 5:37PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি অমসুং এগ্রিকলচর রিছার্স এন্দ ইজুকেসন দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা জুলাই ৭ অমসুং জুলাই ৮, ২০২৩দা এন.এ.এস.সি কমপ্লেক্স, পুসাদা নুমিৎ নিনিগী চিন্তন সিবির পাংথোক্কনি। থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার অমসুং এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী কাইলাস চৌধুরি অমসুং সুশ্রী সোভা করান্দলাজে শরুক য়াগনি। মীফম অসিগী পান্দমদি অইং-অশা মায়োক্নবা ঙম্বা লৌউ-শিংউ, লৌউ-শিংউদা লনাই কাংবু শীজিন্নবা, লৌউ-শিংউদা দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনবা, লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক লাইহনবা, মীয়ামদা লৌশিং ফংহনবগী থবক পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং লৈবাক লৈহাও ফনা থম্নবা ইন্তেগ্রেতেদ নিউত্রিয়েন্ত মেনেজমেন্ত হায়বা অসিনি।
ফম চাউবা পীকপা থিদনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং মনিং তম্না পুথোক্তুনা খন্ননবা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা নুমিৎ নিনীগী চিন্তন সিবিরনা খুদোংচাবা অমা পীগনি। মিনিস্ত্রিগী ওফিসিএলশিং অমসুং সরকার অমসুং লনাই কাংবুগী অখঙ-অহৈশিং শরুক য়াগদবা অহানবা মখলগী সিবির অমনি। মরী লৈনবা দিবিসনেল হেদশিং, আই.সি.এ.আরগী এ.দি.জিশিং অমসুং দি.দি.জিশিং অমসুং মরী লৈনবা হীরমগী লনাই কাংবুগী অখঙ-অহৈশিং খন্ন-নৈনবা অদুদা শরুক য়াগনি।
লৌউ-শিংউ চাউখৎনবা কোক থাদবা খক নত্তনা তুংগী দরকার ওইবশিং থৌরাং তৌনবা, মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং ভারতকী লৌউ-শিংউগী থবক মতমগা চুননা পাংথোক্নবা মীফম অসি শীনবনি। লৌমীশিংদা অফবা মরু ফংহন্নবা, অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্ননবা অমসুং পোৎথোক হেনগৎহন্নবগী মতাংদা মীফম অদুদা খন্নগনি।
নুমিৎ নিনিগী মীফম অদুদা ভারতকী লৌউ-শিংগী থবকশিং অনৌবা থাক অমদা পুখৎতুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা লাল্লোংশিং খন্নগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare will organize two-days Chintan Shivir on 7th-8th July
Two days Chintan Shivir provides a unique opportunity for free flow of innovative ideas breaking barrier of hierarchy and giving out of box innovative ideas for welfare of farmers
It is being organized not to only brainstorm on progress made in agriculture but also plan for future requirements, maximize exports and modernize Indian agriculture
06 JUL 2023 5:37PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare and Department of Agriculture Research and Education (DARE/ICAR) is organizing two- days Chintan Shivir on 7th-8th July 2023 at NASC Complex, Pusa. The programme will be graced by Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar along with Ministers of State for Agriculture & Farmers Welfare Shri Kailash Choudhary and Sushri Shobha Karandlaje. The objective of the programme is to have discussion on identified thematic areas viz. Climate Resilient Agriculture, Leveraging Private Sector in Agriculture, Use of Digital Technology in Agriculture, Enhancing Export of Agricultural Products, Ease of doing Farming Business, Strengthening Extension System and Integrated Nutrient Management for soil health.
Two days Chintan Shivir provides a unique opportunity for free flow of innovative ideas breaking the barrier of hierarchy and giving out of box innovative ideas for welfare of farmers and for taking agriculture to the next level. This Shivir is first of its kind effort intended to have focused discussion on identified themes with participation of Ministry officials and Experts from both public and private sector. Themes will be deliberated upon by concerned Divisional Heads of DA&FW, ADGs, & DDGs of ICAR and private sector experts in the respective field.
This Shivir is being organized not to only brainstorm on the progress made in agriculture but also plan for future requirements, maximize exports and modernize the Indian agriculture in the coming days. The farmer is our central focus for which policy support will be provided by Central Government to assure farmers supply of quality seed, critical inputs and facilitate adoption of innovative technologies for higher area coverage, increased production and productivity for making Indian agriculture sustainable.
This two-days programme will help to i) Evolve strategies for making Agriculture climate resilient ii) Address the issues and challenges associated with integrated nutrient management, promote balanced use of fertilizers, enhanced soil fertility, and contribute to establishing a resilient and sustainable agricultural system iii) Build synergies between various organizations and stakeholders to harmonize eco-friendly approaches of plant protection iv) Upscale natural farming systems for ensuring sustainability v) Focus on strengthening extension services and digitalization of Extension System for enhancing the effectiveness and outreach vi) Formulate state-level strategies for export promotion and strengthening of export-oriented supply chains vii) Change focus from a 'production centric approach' to "marketing centric approach" by leveraging the potential private players in every possible intervention of the sector through Productive Partnerships.
It is expected that the deliberations over the two-day engagement will pave way for devising strategies for taking Indian Agriculture to newer heights through enhanced farm incomes for farmers.