ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ଘୋଷଣା
ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ କମିଟି ଚାଷୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ଜମି ଉତ୍ପାଦକତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ପରିବେଶ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ମଞ୍ଜୁର କଲା ଏକାଧିକ ଯୋଜନା
ୟୁରିଆ ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ ଜାରି ରଖିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କଲା ସିସିଇଏ; ତିନି ବର୍ଷ ଲାଗି (୨୦୨୨-୨୩ ଠାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ୟୁରିଆ ସବସିଡି ବାବଦରେ ୩,୬୮,୬୭୬.୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ସରକାର
‘ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ’ ମଡେଲ ଆଧାରରେ ବଜାର ବିକାଶ ସହାୟତା (ଏମଡିଏ) ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ୧୪୫୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଗଲା; ମୃତ୍ତିକାର ଉର୍ବରତା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସଫା ରଖିବା ପାଇଁ ଗୋବରଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ବାହାରୁଥିବା ଅବଶେଷ ଏବଂ ଜୈବିକ ଖତର ଉପଯୋଗ କରାଯିବ
ମୃତ୍ତିକାରେ ସଲଫର ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଇନପୁଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସଲଫର କୋଟେଡ୍ ୟୁରିଆ (ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
28 JUN 2023 3:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ଆଜି ୩,୭୦,୧୨୮.୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ୍‌ ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି । ଯୋଜନାରେ ସମୂହ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଓ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ମାଟିର ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବ; ଏଥିସହିତ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଟିକସ ଏବଂ ନିମ୍ବ କୋଟିଂ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୪୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ବସ୍ତା ପିଛା ୨୪୨ ଟଙ୍କା ସମାନ ମୂଲ୍ୟରେ ୟୁରିଆର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ୟୁରିଆ ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସିସିଇଏ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛି । ପ୍ୟାକେଜରେ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ (୨୦୨୨-୨୩ ଠାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ୟୁରିଆ ସବସିଡିକୁ ନେଇ ୩,୬୮,୬୭୬.୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ନିକଟରେ ଅନୁମୋଦିତ ୨୦୨୩-୨୪ର ଖରିଫ ଋତୁ ପାଇଁ ୩୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନବିଏସ)ର ଅତିରିକ୍ତ ଅଟେ । ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ କ୍ରୟ ଲାଗି ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଇନପୁଟ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ପିଛା ଏମଆରପି (ନିମ୍ବ କୋଟିଂ ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଲାଗୁ ଟିକସକୁ ଛାଡ଼ି) ୨୪୨ ଟଙ୍କା ରହିଥିବା ବେଳେ ବସ୍ତାର ବାସ୍ତବ ଦର ପ୍ରାୟ ୨୨୦୦ ଟଙ୍କା । ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବଜେଟ୍‌ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ୟୁରିଆ ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ ଜାରି ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ୟୁରିଆର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇପାରିବ ।
କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବଦଳୁଥିବା ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ କଞ୍ଚାମାଲ ଦରରେ ବୃଦ୍ଧି କାରଣରୁ, ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସାର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତ ସରକାର ସାର ସବସିଡି ବଢ଼ାଇ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦରବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି । ଚାଷୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତ ସରକାର ସାର ସବସିଡିକୁ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୭୩,୦୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ୨,୫୪,୭୯୯ କୋଟି ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
ନାନୋ ୟୁରିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୧୯୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ପାରମ୍ପରିକ ୟୁରିଆ ସମାନ ୪୪ କୋଟି ବୋତଲର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଥିବା ଆଠଟି ନାନୋ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ । ନାନୋ ସାର ପୋଷକତତ୍ତ୍ୱକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଢଙ୍ଗରେ ଜାରି କରିଥାଏ, ଯାହା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଉପଯୋଗ ଦକ୍ଷତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ନାନୋ ୟୁରିଆ ଉପଯୋଗ ଫଳରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଦେଶ ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି
୨୦୧୮ ଠାରୁ ୬ଟି ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍‌, ଚମ୍ବଲ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଲିମିଟେଡ୍‌, କୋଟା ରାଜସ୍ଥାନ, ମ୍ୟାଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍‌ ପାନାଗଢ଼, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ରାମାଗୁଣ୍ଡମ-ତେଲଙ୍ଗାନା, ଗୋରଖପୁର-ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ସିନ୍ଦରୀ-ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ବରୌନୀ-ବିହାରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସହିତ ଦେଶକୁ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟତା ମିଳିଛି । ୟୁରିଆର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୨୨୫ ଏଲଏମଟି ସ୍ତରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୧-୨୨ରେ ୨୫୦ ଏଲଏମଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୮୪ ଏଲଏମଟି ହୋଇଯାଇଛି । ନାନୋ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହିତ ମିଶି ଏସବୁ ୟୁନିଟ୍‌ ୟୁରିଆରେ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିବା ।
ଧରିତ୍ରୀ ମାତାର ଉର୍ବରତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ସଚେତନତା, ପୋଷଣ ଓ ସୁଧାର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ)
ଧରିତ୍ରୀ ମାତା ସବୁବେଳେ ମାନବ ଜାତିକୁ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରରେ ଜୀବିକା ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଅଧିକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାରର ସନ୍ତୁଳିତ/ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ପ୍ରାକୃତିକ/ଜୈବିକ କୃଷି, ବିକଳ୍ପ ସାର, ନାନୋ ସାର ଏବଂ ଜୈବିକ ସାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଆମ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାର ଉର୍ବରତା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ । ଏହି କ୍ରମରେ, ବିକଳ୍ପ ସାର ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାରର ସନ୍ତୁଳିତ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଧରିତ୍ରୀ ମାତାର ଉର୍ବରତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ସଚେତନତା, ପୋଷଣ ଓ ସୁଧାର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ) ଆରମ୍ଭ କରାଯିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଗୋବରଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଜୈବିକ ସାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ବଜାର ବିକାଶ ସହାୟତା (ଏମଡିଏ) ପାଇଁ ୧୪୫୧.୮୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଥିବା ପ୍ୟାକେଜରେ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାର ଉର୍ବରତା ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ପୋଷଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକରଣର ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି । ଗୋବରଧନ ପ୍ରୟାସ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ/କମ୍ପ୍ରେସଡ୍‌ ବାୟୋଗ୍ୟାସ (ସିବିଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଉପ ଉତ୍ପାଦ ରୂପରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଜୈବିକ ଉର୍ବରକ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍‌ ଜୈବିକ ଖତ (ଏଫଓଏମ)/ତରଳ ଏଫଓଏମ/ଫସଫେଟ୍‌ ଯୁକ୍ତ ଜୈବିକ ଖତ (ପିଆରଓଏମ) ବିପଣନର ସମର୍ଥନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତି ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ୧୫୦୦ ଟଙ୍କା ଆକାରରେ ଏମଡିଏ ଯୋଜନା ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଏପରି ଜୈବିକ ସାରକୁ ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏଫଓଏମ, ଏଲଏଫଓଏମ ଏବଂ ପିଆରଓଏମ ନାମରେ ବ୍ରାଣ୍ଡ କରାଯିବ । ଏହା ଗୋଟିଏ ପଟେ ଫସଲ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଳକା ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ନଡ଼ା ଜାଳିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପରିବେଶକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏଥିସହିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଜୈବିକ ସାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ମିଳିବ ।
ସରକାରଙ୍କର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏସବୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ/ସିବିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ସାଧନଯୋଗ୍ୟତା ବଢ଼ାଇ ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଗୋବରଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୦୦ ନୂଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ସମ୍ପଦ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ବଜେଟ୍‌ ଘୋଷଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ରୂପରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଫଳରେ ମୃତ୍ତିକାର ଉର୍ବରତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଛି ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍‌ ହେଉଛି । ୪୨୫ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେବିକେ) ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୬.୮୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ୬,୭୭୭ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଜୁଲାଇ-ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ର ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ଠାରୁ ବିଏସସି ଓ ଏମଏସସିରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ମୃତ୍ତିକାରେ ସଲଫର୍‌ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଇନପୁଟ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ୍‌ କରିବା ଲାଗି ସଲଫର କୋଟେଡ୍‌ ୟୁରିଆ (ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ୟାକେଜ୍‌ର ଆଉ ଏକ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସଲଫର କୋଟେଡ୍‌ ୟୁରିଆ (ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ)ର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଯୋଗ ହେଉଥିବା ନିମ୍ବ କୋଟେଡ୍‌ ୟୁରିଆ ଠାରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଭଲ । ଏହା ଦେଶରେ ମାଟିରେ ସଲଫର ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବ । ଏହା ଚାଷୀଙ୍କ ଇନପୁଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଉତ୍ପାଦକରେ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ହେଲା
ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛନ୍ତି । ଚାଷୀଙ୍କ ସବୁ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆକାରରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ଲାଭ
ଆଜିର ଅନୁମୋଦିତ ଯୋଜନା ରାସାୟନିକ ସାରର ସଠିକ ଉପଯୋଗ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ, ଯାହାଫଳରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ କୃଷି ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ପ୍ରାକୃତିକ/ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ନାନୋ ସାର ଏବଂ ଜୈବିକ ସାର ଦ୍ୱାରା ଆମ ପୃଥିବୀ ମାତାର ଉର୍ବରତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
୧) ଉନ୍ନତ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପୋଷକତତ୍ତ୍ୱର ଦକ୍ଷତା ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ଓ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣରେ ଅଭାବ କାରଣରୁ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ। ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ଦ୍ୱାରା ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ।
୨) ନଡ଼ା ଭଳି ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଯୋଗୁ ହେଉଥିବା ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ସୁଧାର ଆସିବ । ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
୩) ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ - ୟୁରିଆ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ କାରଣ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଜୈବିକ ସାର (ଏଫଓଏମ/ପିଆରଓଏମ) ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । କମ ମୂଲ୍ୟରେ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାରର କମ୍‌ ପ୍ରୟୋଗ ତଥା ଜୈବିକ ସାରର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ କମିବ । କମ୍‌ ଇନପୁଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ ସୁସ୍ଥ ମୃତ୍ତିକା ତଥା ପାଣିରୁ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉନ୍ନତ ଲାଭ ମିଳିବ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Unique package for farmers announced
CCEA approves bouquet of schemes to boost wellbeing of farmers, rejuvenate soil productivity, and ensure food security & environmental sustainability
CCEA approves continuation of Urea Subsidy Scheme; Rs. 3,68,676.7 Crore committed for urea subsidy for 3 years (2022-23 to 2024-25).
Rs. 1451 crore approved for Market Development Assistance (MDA) Scheme to exemplify model of wealth from waste; Parali and organic manure from Gobardhan plants to be used to enrich the soil and keep the environment safe and clean
Introduction of Sulphur coated Urea (Urea Gold); to address Sulphur deficiency of soil and save input costs for the farmers
28 JUN 2023 3:47PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi today approved a unique package of innovative schemes for farmers with a total outlay of Rs.3,70,128.7 crore. The bouquet of schemes is focused at overall wellbeing and economic betterment of farmers by promoting sustainable agriculture. The initiatives will boost farmers’ income, strengthen natural / organic farming, rejuvenate soil productivity, and ensure food security.
The CCEA approved continuation of Urea Subsidy Scheme to ensure constant availability of urea to the farmers at the same price of Rs 242/ 45 kg bag excluding taxes and neam coating charges. Out of above approved package, Rs. 3,68,676.7 Crore have been committed for urea subsidy for three years (2022-23 to 2024-25). This is apart from recently approved Nutrient Based Subsidy of Rs 38,000 Crore for Kharif season for 2023-24. The farmers need not spend extra for purchase of urea, and this will help moderate their input costs. At present, the MRP of urea is Rs.242 per 45 kg bag of urea (exclusive of charges towards neem coating and taxes as applicable), whereas the actual cost of the bag comes around Rs. 2200. The Scheme is wholly financed by the Government of India through budgetary support. The continuation of Urea Subsidy scheme will also maximize indigenous production of Urea to reach self-sufficiency levels.
Due to ever changing geopolitical situation and increased raw material prices, Fertilizer prices have been increasing multifold globally over the years. But Government of India has protected its farmers from steep fertilizer price rise by increasing the fertilizer subsidy. In its endeavour to safeguard our farmers, Government of India has increased Fertilizer subsidy from Rs. 73,067 Cr in 2014-15 to Rs. 2,54,799 Cr in 2022-23.
Nano Urea eco-system strengthened
By 2025-26, eight Nano urea plants with production capacity of 44 Crore bottles equaling to 195 LMT of conventional urea will be commissioned. Nano fertilizer releases nutrients in a controlled manner contributing to higher nutrient use efficiency and while costing less to the farmers. Application of Nano Urea has demonstrated increase in crop yield.
Country on way to become Atmanirbhar in Urea by 2025-26
Setting up and revival of 6 urea production units at Chambal Ferti ltd. - Kota Rajasthan, Matix ltd. Panagarh West Bengal, Ramagundam-Telangana, Gorakhpur-UP, Sindri-Jharkhand and Barauni-Bihar since 2018 is helping to make the country atmanirbhar in terms of urea production and availability. Indigenous production of urea has increased from the level of 225 LMT during 2014-15, to 250 LMT during 2021-22. In 2022-23, production capacity has increased to 284 LMT. These along with Nano Urea Plants will reduce our current import dependency in urea and finally make us self-sufficient by 2025- 26.
PM Programme for Restoration, Awareness Generation, Nourishment and Amelioration of Mother – Earth (PMPRANAM)
Mother Earth has always provided plentiful sources of sustenance to mankind. It is the need of the hour to go back to more natural ways of farming and promotion of balanced / sustainable use of chemical fertilizers. Promoting natural / organic farming, alternate fertilizers, innovations like Nano Fertilizers and bio-Fertilizers can help in restoring fertility of our Mother Earth. Thus, it was announced in the Budget that “PM Programme for Restoration, Awareness Generation, Nourishment and Amelioration of Mother – Earth (PMPRANAM)” will be launched to incentivize States/ Union Territories to promote alternate fertilizers and balanced use of chemical fertilizers.
Rs. 1451.84 crore have been approved for Market Development Assistance (MDA) for promoting Organic Fertilizers from Gobardhan Plants
Today’s approved package also consists of innovative incentive mechanism for the restoration, nourishment, and betterment of the mother earth. Market Development Assistance (MDA) scheme in the form of Rs 1500 per MT to support marketing of organic fertilizers, viz., Fermented Organic Manures (FOM)/Liquid FOM/Phosphate Rich Organic Manures (PROM) produced as by-product from Bio- gas Plants/Compressed Biogas (CBG) Plants set up under umbrella GOBARdhan initiative.
Such organic fertilizers would be branded in the names of Bharat Brand FOM, LFOM and PROM. This on one hand will facilitate in addressing the challenge of management of crop residue and problems of Parali burning, will also help in keeping the environment clean and safe and at the same time provide an additional source of income for farmers. Farmers will get organic fertilizers (FOM/LFOM/ PROM) at affordable prices.
This initiative will facilitate implementation of Budget announcement of establishing 500 new waste to wealth plants under GOBARdhan scheme for promoting circular economy, by increasing the viability of these BG/CBG plants.
Promotion of Natural Farming as sustainable agriculture practice is restoring soil health and reducing input costs for farmers. 425 KVKs (Krishi Vigyan Kendras) have laid down demonstrations of natural farming practices and organized 6,777 awareness programs involving 6.80 lakh farmers. Course curricula for Natural Farming has also been developed for BSc as well as MSc programmes to be implemented from the academic session July-August 2023.
Introduction of Sulphur coated Urea (Urea Gold); to address sulphur deficiency of soil and save input costs for the farmers
Another initiative of the package is that the Sulphur coated Urea (Urea Gold) is being introduced in the country for the first time. It is more economical and efficient than the currently used Neem coated urea. It will address Sulphur deficiency for the soil in the country. It will also save input costs for the farmers and also raise incomes for farmers with enhanced production & productivity.
Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras (PMKSKs) touches one lakh
About one lakh Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras (PMKSKs) have already come up in the country. For the convenience of farmers, the farm inputs are being provided as a one stop solution for all needs of farmers.
Benefits:
The approved schemes will help in judicious use of chemical fertilizers, thereby reducing input cost of cultivation for the farmers. Promoting natural/ organic farming, innovative and alternate fertilizers like Nano Fertilizers and organic fertilizers will help in restoring fertility of our Mother Earth.
1. Improved soil health leads to increased nutrient efficiency and safe environment due to reduction in soil and water pollution. Safe and clean environment helps in improvement in human health.
2. Better utilization of crop residue like parali will help resolve the issue of air pollution and improve the cleanliness and betterment of living environment and also help to convert waste into wealth.
3. Farmers will reap more benefits – they need not pay anything extra for urea as it continues to be available at the same affordable statutory price. Organic fertilizers (FOM/ PROM) will also be available at cheaper prices. With low-cost Nano urea and reduced use of chemical fertilizers and increased use of organic fertilizers, the input cost for the farmers will come down. Low input cost coupled with healthy soil and water will enhance the production and productivity of the crops. Farmers will get good returns for their produce.