রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
শ্রী নিতিন গদকরিনা হৌখিবা চহি মাপল অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নেস্নেল হাইৱেজগী অপুনবা অশাংবা অদু চাউরাক্না ৫৯% হেনগৎলকখ্রে হায়না হায়খি
অৱাং নোংপোক্তা রোদ হাইৱে নেতৱার্ক চাউথোকহনবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখ্রে অমসুং মসিগীদমক্তা লমদম অসিদা লুপা করোর লাখ ২ হেনবা প্রোজেক্তকী থবক পাইখৎখ্রে: শ্রী গদকরি
27 JUN 2023 5:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজকী মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গদকরিনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি মাপল অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নেস্নেল হাইৱেজগী অপুনবা অশাংবা অদু চাউরাক্না ৫৯% হেনগৎলকখ্রে। মসিগী এক্সপান্সন অসিনা মরম ওইরগা, হৌজিক্তি ভারত্তা য়ু.এস.কী হেক মথংদা খ্বাইদগী চাউবা রোদ নেতৱার্ক লৈরে।
নই দিল্লীদা ঙসি প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংবা মতমদা শ্রী গদকরিনা হায়খি: “২০১৩-১৪দা নেস্নেল হাইৱেগী অপুনবা অশাংবা অসি কি.মি. ৯১,২৮৭ ওইরম্মি, হায়রিবা অসি ২০২২-২৩দা কি.মি. ১,৪৫,২৪০দা হেনগৎলকখ্রে, মতম অসিদা ৫৯%গী মথক্তা হেনগৎলকখি।”
হৌখিবা চহি মাপল অসিদা লেন ৪গী নেস্নেল হাইৱেগী মশিং অসি চাউরাক্না শরুক অনি থোক্না হেনগৎলকখ্রে। ২০১৩-১৪দা, লেন ৪গী নেস্নেল হাইৱেগী অশাংবা অসি কি.মি. ১৮,৩৭১ ওইরম্মি, মসি হৌখিবা চহি মাপলদা কি.মি. ১৮,৩৭১দা হেনগৎলকখি।
এম.ও.আর.তি.ঐচ.কী সেক্রেতরী, শ্রী অনুরাগ জেন অমসুং এন.ঐচ.এ.আই.গী চিয়রমেন, শ্রী সন্তোশ কুমার য়াদৱশু কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখি।
শ্রী গদকরিনা হায়খি মদুদি ফাসতেগ হৌদোরকখিবদগী, শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা তোল কোলেক্সন হেনগৎলকখি। মন্ত্রী অসিনা মখাতানা খঙহনলকখি মদুদি তোলশিং অসিদগী রেভেন্যু অদু ২০১৩-১৪দা লুপা করোর ৪,৭৭০ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা লুপা করোর ৪১,৩৪২দা হেনগৎলকখি। সরকার অসিনা ২০৩০ ফংআওবদা তোলগী রেভেন্যু অসি লুপা করোর ১,৩০,০০০দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি হায়না গদকরিনা মখা তারকখি।
মসিনা মরম ওইরগা তোল প্লাজাশিংদা ঙাইবগী মতমদুশু হন্থরকখ্রে হায়না শ্রী গদকরিনা হায়খি। “২০১৪দা, তোল প্লাজাশিংদা ঙাইবগী মতম অসি সেকেন্দ ৭৩৪ ওইরম্মি, অদুবু ২০২৩দদি মসি সেকেন্দ ৪৭তা হেন্থখি। ঐখোয়না মসিবু অথুবা মতমদা সেকেন্দ ৩০দা হন্থহল্লগনি হায়না আশা তৌরি।” হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রী অসিনা ভারত্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা ফাসতেগ অসিনা পুরক্লিবা অদুগী মতাংদআ হায়খি মদুদি মসিনাকেস ত্রানজেক্সন তৌবগী মথৌ তারম্বা অদু লৈহন্দদুনা তোলগী শেল থিবগী কন্সেপ অসিবু য়াম্না চাউনা অওনবা অমা পুরক্লে। রিসর্চকী মতুং ইন্না মসিগী অনৌবা অহোংবা অসিনা তোল প্লাজাশিংদা ঙাইবা মতমদা চাউরাক্না লুপা করোর ৭০,০০০গী লেম্না তিংখিবা থাওগী চাদিং অদু কনথোকখ্রে।
শ্রী গদকরিনা হায়খি অৱাং নোংপোক্তা রোদ হাইৱে নেতৱার্ক চাউথোকহনবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখ্রে অমসুং মসিগীদমক্তা লমদম অসিদা লুপা করোর লাখ ২ হেনবা প্রোজেক্তকী থবক পাইখৎখ্রে। নেস্নেল হাইৱেশিংগী মতাইদা য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমা লৈহন্নবগীদমক্তা রোদ সাইদ ফেসিলিতী ৬৭০শু দেবেলপ তৌরি হায়নশু মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি এন.ঐচ.এ.আই.গী আই.এন.ভি.আই.তি. (ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত ত্রস্ত) মোদেলগী মখাদা, বোন্দ ইশু অমা লোঞ্চ তৌখ্রে অমসুং মসিনা ময়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মুম্বাই স্তোক এক্সচেঞ্জতা ইহান-হান্না ফংবা হেক ফংবা নুমিৎ অদুমক্তদা, বোন্দ অসিনা শরুক তরেৎ হেন্না ওভরসবস্ক্রিপ্সন লৈখি, মসিনা হান্নদগী লৈরকপা বেঙ্কশিং রেত্তগী এন্দুনা চাদা ৮.০৫কী চাংদা ইন্তরেস্ত রেত পীরি।
মসিগী মথক্তা, মহাক্না হায়খি মদুদি, এন.ঐচ.এ.আই. ৱার্ল্দ রেকোর্দ তরেত ফংখি, মসিনা তেক্নোলোজিগী লমদা চাউখৎহনবগী মতাংদা অমসুং ভারতপু য়ু.এস.এ.গী মথংদা মালেম অসিগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা রোদ নেতৱার্ক অমা ওইহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদুবু উৎলি।
গ্রীন ইনিসিয়েতিবকী ইশুগী মতাংদা, শ্রী গদকরিনা হায়খি মদুদি এন.ঐচ.এ.আই.না ৬৮,০০০ ত্রান্সপ্লান্ত তৌখি অদুগা হৌখিবা চহি মাপল অসিদা উপাম্বি করোর ৩.৮৬ থাখি। ৱাতর রিজুভনেশনগী অনৌবা থৌরাংশিং অদুগী মতাংদা ঙাংলদুনা, মআক্না হায়খি মদুদি এন.ঐচ.এ.আই.না লৈবাক শিনবা থুংনা নেস্নেল হাইৱেজদা অমৃত সরোৱর ১৫০০ হেন্না দেবেলপ তৌখ্রে।
মন্ত্রী অসিনা খঙহল্লকখি মদুদি মন্ত্রালয় অসিনা দিল্লী রিং রোদ প্রোজেক্তকীদমক্তা রোদ কন্সত্রক্সনদা গার্বেজ তন লাখ ৩০ শিজিন্নখ্রে, মসিনা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তকী মাইকৈদা লৌরিবা প্রোএক্তিব এপ্রোচ অদুবু উৎলি। মসিগী মথক্তা, মহাক্না হেন্না কনবা অমসুং তুংকোইনা চৎকদবা বেম্বু ক্রাশ বেরিয়রশিং হৌদোকপগী মতাংদা পনখি, মসিনা থবক ফংহনবদা নত্তনা এনভাইরনমেন্তপু ঙাক শেন্দুনা থমহল্লগনি।
তুংকোইনা চৎকদবা তুংগী লম্বি অমগীদমক্তা সরকার অসিনা লৌরিবা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, শ্রী নিতিন গদকরিনা মথংগী চহি মঙা অসিদা ইলেক্ত্রিক্কী গারি শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা ভিজন অমা ময়ামদা উৎখি, মসিনা অশেংবা ইনর্জী প্রোমোত তৌরগনি অমসুং কার্বোন ইমিসনশিং হন্থহল্লগনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Shri Nitin Gadkari says total length of National Highways in the country increased by about 59% in the last nine years
Special emphasis being laid on expansion in road highway network in the North East with projects worth more than Rs 2 lakh crore being carried out in the region :Shri Gadkari
27 JUN 2023 5:34PM by PIB Delhi
Union Road Transport and Highways Minister Shri Nitin Gadkari said total length of the National Highways in the country increased by about 59% in the last nine years. As a result of this expansion, India now has the second largest road network, after the US.
Addressing a Press Conference in New Delhi today Shri Gadkari said: “Total length of National Highways was 91,287 km in 2013-14, which increased to 1,45,240 km in 2022-23, which is a rise of more than 59% during this period.”
He also said that, in the last nine years, the increase in 4 lane NH rose about two times. In 2013-14, this length of 4 lane NH was 18,371 km which has increased to 44,654 km in the last nine years.
Secretary MoRTH Shri Anurag Jain and NHAI Chairman Shri Santosh Kumar Yadav were also present at the Press Conference.
Shri Gadkari said with the introduction of FASTag, there is significant jump in the toll collection. The minister further informed that the revenues from tolls rose to Rs 41,342 crore in 2022-23 from Rs 4,770 crore in 2013-14. The Government aims to increase the toll revenue to Rs 1,30,000 crore by 2030, Shri Gadkari added.
Shri Gadkari said the waiting time at toll plazas has also reduced as a result of this. “In 2014, the waiting time at the toll plazas was 734 seconds, whereas in the 2023 this has reduced to 47 seconds. We are hopeful that we will bring it down to 30 second soon,” he said.
The Minister spoke about transformative impact of FASTag on travel experiences in India, saying it has revolutionised the concept of toll payments, eliminating the need for cash transactions. This breakthrough has saved approximately Rs 70,000 crore in wasted fuel expenses caused by waiting at the toll plazas, according to a research.
Shri Gadkari said special emphasis is being laid on the expansion in road highway network in the North East region, saying projects worth more than Rs 2 lakh crore are being carried out in the region. He also said 670 road side facilities are being developed with a view to provide a pleasant experience along the NHs.
The Minister said under the NHAI's INVIT (Infrastructure Investment Trust) model, a bond issue was launched and garnered tremendous response. Within the first day of its availability on the Mumbai Stock Exchange, the bond witnessed seven times oversubscription. Shri Nitin Gadkari urged investors to consider investing in NHAI INVIT, which offers an attractive interest rate of 8.05 per cent, surpassing traditional bank rates.
Additionally, he said, the NHAI achieved seven world records, showcasing their commitment to technological advancements and their ambition to position India as the second-largest road network in the world, after the USA.
On the issue of green initiatives, Shri Gadkari said NHAI transplanted more than 68,000 while it planted 3.86 crore trees during in the last nine years. Talking about water rejuvenation initiatives, he said the NHAI has developed more than 15,00 Amrit Sarovars along the National Highways across the country.
The Minister pointed out that the Ministry has utilised 30 lakh tons of garbage in road construction for the Delhi Ring Road project, demonstrating a proactive approach towards waste management and sustainable infrastructure development. Furthermore, he highlighted the introduction of bamboo crash barriers, which provide enhanced strength and durability while generating employment opportunities and promoting environmental sustainability.
In line with the Government's commitment to a sustainable future, Shri Nitin Gadkari unveiled a vision for increased Electric Vehicle adoption over the next five years, promoting clean energy and reducing carbon emissions.