ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরমগী অয়ুস মিনিস্ত্রিদা ত্রাইফেদনা য়োগ শান্নবা ফক ৩৪,০০০ পীখ্রে
লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংদগী অখন্ননা লৈখিবা য়োগ ফক ৩৪,০০০ অসিদা মখোয় মখোয়গী ফুরুপশিংগী দিজাইনশিং অমসুং মোতিফশিং য়াওরি
20 JUN 2023 3:58PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল খুৎহৈবশিং য়োকখৎনবা পান্দমদা ত্রাইবেল কোওপরেতিপ মার্কেত্তিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া (ত্রাইফেদ)না অয়ুস মিনিস্ত্রিগা খুৎশম্নদুনা য়োগ শান্নবা ফক ৩৪,০০০ পীগদৌরি।
মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরমদা চান্নবা পায়খৎলিবা থবক অসিদা ত্রাইবেলশিং চাউখৎনবা অমসুং ভারতকী নাৎকী ফজবশিং উৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং উবা ফংলে। থবক অসিনা ত্রাইবেলশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা খক নত্তনা মখোয়গী অখন্নবা কলাগী চৎনবীশিং য়োকখৎপা অমসুং ঙাক-শেনবা ঙম্লগনি।
লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংদগী অখন্ননা লৈখিবা য়োগ ফক ৩৪,০০০ অসিদা মখোয় মখোয়গী ফুরুপশিংগী দিজাইনশিং অমসুং মোতিফশিং য়াওরি। ভারতকী ত্রাইবশিংগী মখল কয়াগী নাৎশিং, মখোয়গী ৱারিশিং, ফুঙ্গা ৱারি অমসুং কলাগী মচাকশিং ফক অমমমদা মমি তারি।
ত্রাইফেদনা ত্রাইবেলশিংদগী লৈরিবা ফকশিং অসি অয়ুস মিনিস্ত্রিনা মালেমগী য়োগ নুমিৎকী তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিং, ৱার্কশোপশিং অমসুং ত্রেনিংশিংদা শীজিন্নগনি। ফকশিং অসিনা য়োগ পামজবশিং অমসুং ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী নাৎকী ফজবশিংগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা লৈহল্লনি। থৌরম শরুক য়াখিবশিংনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা ত্রাইবশিং কলাগী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং কলচরগী ফজবশিং শিংথাবা ঙম্লগনি।
মালেমগী য়োগ নুমিৎতা ত্রাইফেদ অমসুং অয়ুস মিনিস্ত্রিনা পুন্না ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী কলাগী হৈথোই-শিংথোইবা হরাওবা ফোঙদোক্লি অমসুং মখোয়গী শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী ফিবম ফগৎনবা হোৎনরি। ভারতকী কলচরগী পুক্কৈ ইনাকখুলহন্নবা ত্রাইবেল খুৎহৈবশিংগী মমল নাইদ্রবা থবকশিং য়োকখৎপা অমসুং মখল কয়াগী নাৎকী শক্তমশিং য়োকখৎনবা মখোয়না অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নরি।
মসিগী অপুনবা থবক অসিগী শরুক অমা ওইনা, মখাগী পোৎথোকশিং/ফুরুপশিং ত্রাইফেদনা মশক তাক্কনি-
সন্থাল ফুরুপকী কলাগী হৈশিংবশিং মশক তাকপা: মেদিনিপুরগী মদুরকাথি ফকশিং মশক তাকপা
মেদিনিপুরগী ফি শাবগী হেরিতেচগী শরুক অমা ওইরিবা মদুরকাথিগী ফজবা অদুগা লোয়ন্না ত্রাইফেদনা সন্থাল ফুরুপকী মশক তাক্কনি। হৈথোই-শিংথোইরবা ত্রাইবেলশিংনা চেকশিন্না খুৎনা শাবা ফকশিং অসিদা নোংচুপ বেঙ্গলগী কলচরগী মমি তারি।
শুপ্নগী ফক খক নত্তনা, হায়রিবা পোৎথোকশিং অসিনা কান্নবা কয়া পীরি। মখোয়গী মৈশা চুপশিন্দবা অমসুং হুমাং চুপশিনবা ঙম্বা অসিনা মখোয় নোংচুপ বেঙ্গলগী অশাবা অমসুং নুংশিত্তা ঈশিং মনিল য়াম্না য়াওবা অইং-অশাগী ফিবম অসিদা থাদোক্নবা য়াদ্রবা অমা ওইরি। মসিগী মথক্তা, ফকশিং অসি লাইনিং লাইশোলগী থবকশিংদা অচৌবা মফম অমা কল্লি।
ফকশিং অসি শাবদা সোনালি সিনকু, রাত্রি তুদু, নিলিমা মুর্মু অমসুং প্রানাতি তুদু শরুক য়াখি। বেলতালা, গোচারা, সঞ্চারা, কঙ্গাল বেরিয়া, দেব্রা, মেদিনিপুর অমসুং পুরুলিয়া জিলাশিংদগী ফকশিং পুথোকপদা হায়রিবা হৈথোই-শিংথোইরবা ত্রাইবেল ফিশাবশিং অসিনা অচৌবা মতেং পাংখি।
ওরিসাগী ময়ুরভঞ্জগী সাবাই গ্রাস য়োগ ফকশিং
সিমপ্লিপাল রিজার্বকী অচিকপা মরক্তা সাবাই গ্রাস য়োগ ফকশিং ফংলি। মহৌশাদা ফংবা মচাকশিংনা শাবা ফকশিং অসি ওরিসাগী ময়ুরভঞ্জগী ত্রাইবেলশিং অমসুং মখোয়গী মহৌশাগী অকোয়গী ফিবমগা লৈনবা মরী অদু উৎথোক্লি।
সাবাই গ্রাস ফকশিং শাবদা নাপী খাউবা, কংহনবা অমসুং শেম-শাবগী থবক পাংথোকই। য়োঙখম অমা শীজিন্নদুনা সাবাই গ্রাসশিং অমগা অমগা লোনশিন্নদুনা ফকশিং শাবনি। শাবা লোইরবা ফকশিং চেকশিন্না য়েংশিল্লি অমসুং মতম কুইনা চৎনবা অমসুং ফজনা অহেনবা থবক কয়া পাংথোকই। হৈশিংলবা থবকশিং অসিনা ফজরবা অমসুং মতম কুইনা চৎনবা য়ারবা ফকশিং পুথোরকই।
হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি ফকশিং , খাউশিং, কোতশিং, ফর্নিচরশিং, ফক্লাংদা থেৎনবা, লৈতেংগী উপুশিং ওইনা ওন্থোকপা য়াই। অখন্নবা ফকশিং অসি লশিং অমসুং সাবাই গ্রাস পুন্না পুথোকপনি অমসুং মসিনা য়োগ পামজবশিংদা অনৌবা মহাও অমা পীরগনি।
হায়রিবা য়োগ ফকশিং অসি পুথোকপদা ওরিসাগী ময়ুরভঞ্জগী গোহালদিহি খু্ঙ্গংগী বাথুদি ত্রাইবকী শ্রীমতি উসারানি নাইক, ওরিসাগী ময়ুরভঞ্জগী বেতনোতি খুঙ্গংগী বাথুদি ত্রাইবকী শ্রীমতি গুরুচরন নাইক শরুক য়াখি। ওরিসাগী তোঙান তোঙানবা ত্রাইবশিংগী খুৎহৈবশিং অসিনা মগুন লৈবা য়োগ ফকশিং পুথোকখি।
চৎনবী হিঙ্গৎহনবা অমসুং মীয়াম শক্তি পীবা: মীয়াম্না পায়খৎপা শিংথানিঙাই ওইরবা থবক অমা, গোন্ধা গ্রাস
ঝারখন্দগী ইস্ত সিংবুমগী পোতকা ব্লোক্তা লৈবা মীয়াম্না গোন্ধ গ্রাস শীজিন্নদুনা ফজরবা ফকশিং পুথোক্লি। লমহাং অমসুং তুরেল মপান্দগী খোমজিনবা গোন্ধা গ্রাস অদু কংহল্লি, অপীক অমসুং অচৌবা খন্দোকই অমসুং মশিং ওইনা শেম্মী। লশিংগী লং অমসুং গোন্ধা গ্রাস শীজিন্দুনা তোঙান-তোঙানবা ক্রাফকী পোৎলমশিং হায়বদি ফকশিং, খাউসিং, মখুমশিং অমসুং ইমুং-মনুংগী পোৎলম কয়া পুথোকই।
গ্রাস মেতশিং অসি মতম শাংনা চৎপা, মখল কয়া থোক্না শীজিন্নবা য়াবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কায়হন্দবগীদমক মমিং চৎলি। মমাংঙৈদগী চৎনরক্লবা শাবগী তেক্নিকশিং মাঙহন্দনা থমদুনা অমসুং মহৌশাদা ফংবা পোৎলমশিং শীজিন্নদুনা থবক অসিনা অখন্নবা অমসুং মগুন লৈবা পোৎথোকশিং পুথোকপা খক নত্তনা লমদম অমগী মীওইশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লি।
গোন্ধা গ্রাসনা মীয়ামগী থৌনা, চৎনবী অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী খুদম অমা ওইরি। মমাংঙৈগী খুৎশা-হৈবগী চৎনবী ঙাক-শেন্দুনা অমসুং মফম অমগী খুৎহৈবশিং শক্তি পীদুনা, মসিনা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী অমা শেম্লি।

Ministry of Tribal Affairs
TRIFED supplies 34,000 Yoga mats to Ministry of Ayush for the International Yoga Day
The 34,000 yoga mats, procured exclusively from tribal artisans across different regions of the country, bear the distinct designs and motifs representative of their respective communities
20 JUN 2023 3:58PM by PIB Delhi
In a powerful initiative aimed at promoting tribal artisans and their remarkable artistry, Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Ltd.(TRIFED) has collaborated with Ministry of Ayush to supply 34,000 yoga mats.
This collaborative effort, set to coincide with the upcoming International Yoga Day, highlights the government's commitment to uplift tribal communities and celebrate India's rich cultural heritage. This initiative not only bolsters the economic prospects of tribal communities but also ensures the preservation and promotion of their unique artistic traditions.
The 34,000 yoga mats, procured exclusively from tribal artisans across different regions of the country, will bear the distinct designs and motifs representative of their respective communities. Each mat is a vibrant testament to the diverse cultural heritage of India's tribes, reflecting their stories, folklore, and artistic legacy.
The yoga mats procured by TRIFED from the tribal artisans will be utilized by the Ministry of Ayush on International Yoga Day for various events, workshops, and training programs that are organized. The mats will act as catalysts, fostering a deep connection between yoga enthusiasts and the rich cultural heritage of tribal artisans. Through these interactions, participants will develop an appreciation for the artistic brilliance and cultural depth that tribal communities bring to the country's diverse tapestry.
As International Yoga Day approaches, TRIFED and the Ministry of Ayush’s joint efforts will serve as a beacon of inspiration, celebrating the artistic legacy of tribal communities and fostering their socio-economic empowerment. Together, they demonstrate the transformative power of collaboration, promoting cultural diversity, and nurturing the invaluable contributions of tribal artisans to India's rich cultural heritage.
As a part of this joint effort, TRIFED will highlight the following products/communities-
Discovering the Artistry of Santhal Community: Unveiling the Spirit of Madurkathi Mats from Medinipur
Embracing the authentic craftsmanship of the Santhal community TRIFED will present the essence of Madurkathi, an integral part of Medinipur's rich weaving heritage. Carefully handcrafted by skilled tribals, these mats encapsulate the cultural legacy of West Bengal.
Similar to the intricate craftsmanship involved in weaving a saree using a Fly Shuttle Handloom, these mats intricately intertwine cotton yarn as the tana (vertical threads) and Madurkathi as the bona (horizontal threads).
More than just mats, these creations offer a range of benefits. Their non-conductive nature and exceptional sweat-absorbing properties make them indispensable in West Bengal's hot and humid climate. Additionally, they hold great significance in religious rituals and practices.
Ms. Sonali Sinku, Ms. Ratri Tudu, Ms. Nilima Murmu and Ms. Pranati Tudu are a few tribal weavers involved in the production of mats. These talented tribal weavers contribute their skills and craftsmanship in the production of mats from various districts, including Beltala, Gochara, Sanchara, Kangal Beria, Debra, and Laulara in Medinipur and Purulia districts.
Ms. Ganga Murmu Ms. Archita Soren Ms. Astami Tudu
Ms. Basanti Hemran Ms. Jabarani Tudu
Ms. Mausumi Tudu Ms. Pranati Murmu Ms. Purnima Tudu
Ms. Ratri Tudu Ms. Sandhya Murmu
Unveiling the Tranquility of Nature with Exquisite Sabai Grass Yoga Mats from Mayurbhanj, Odisha
Found and birthed amidst the tranquil beauty of Simplipal Reserve are the Sabai Grass Yoga Mats. Crafted with natural materials, these mats are a testament to the inherent connection between the Tribals of Mayurbhanj, Odisha, and the lush landscapes that surround them.
The process of weaving Sabai grass mats involves harvesting and sorting the grass, followed by drying and treating it for pliability. Using a loom with vertical warp threads, the weaver interlaces Sabai grass weft threads horizontally through them, employing twining techniques for durability. Additional colors and patterns may be introduced with dyed grass. Maintaining consistent tension, the weaver completes the weave, trims excess grass, and secures loose ends. The finished mat undergoes quality inspection and optional treatments for enhanced durability and appearance. This skillful process yields beautifully crafted, sustainable mats that combine aesthetics with longevity.
Known for its lightweight and pliability, is expertly transformed into exquisite products such as mats, baskets, cots, furniture, wall hangings, decorative boxes, and coasters. The unique composition of these mats, predominantly comprising cotton and Sabai grass, offers exceptional absorbency and comfort, making them a sustainable and essential companion for yoga enthusiasts and practitioners alike.
By incorporating natural materials and the artistic traditions of the Santhal community, these mats provide individuals with a serene and eco-friendly yoga experience.
Smt. Usharani Naik, a member of the Bathudi tribe from the village of Gohaldihi in Mayurbhanj, Odisha, contributes her skills to the creation of yoga mats.Smt. Gurucharan Naik, a member of the Bathudi tribe from the village of Betnoti, Mayurbhanj, Odisha, is another skilled artisan contributing to the production of yoga mats. These artisans from various tribes in Odisha bring their expertise and cultural heritage to the creation of high-quality yoga mats.
Reviving Tradition and Empowering Communities: Gondha Grass, a Remarkable Community-Based Enterprise
Nestled in the heart of Potka block in East Singhbhum, Jharkhand lies a community-driven enterprise that celebrates the beauty and potential of Gondha Grass. Harvested from waste land and riverbeds by tribal women, Gondha Grass represents the rich heritage and sustainable practices of the local communities.
Gondha Grass, collected from waste land and riverbeds, is dried, sized, and processed into fibers. The weaving process involves plantation, cutting, splitting, and sizing of the grass. Cotton yarn and Gondha Grass are used to create various craft items such as mats, bags, covers, and domestic items. Yarn is wound on bobbins, threaded through healds and reeds, and wound on the warping beam. The weaving process interlaces the warp and weft threads, creating intricate patterns.
The grass mats are known for their durability, versatility, and eco-friendly nature. By preserving traditional weaving techniques and utilizing natural materials, the enterprise not only offers unique and high-quality products but also empowers local communities to thrive.
The Gondha Grass enterprise stands as a testament to the power of community, tradition, and sustainable entrepreneurship. By preserving traditional craftsmanship and empowering local artisans, it paves the way for a brighter and more inclusive future.
Saroj Hansda Karmi Murmu
Sarjamda Lupung Tola Sarjamda, Motka Tola,
Parsudih
Sarla Sardar
Janumdih Potka Block
Kamla Sardar Ashrita Sardar,
Janumdih, Potka block Janumdih, Potka block
Sumitra Sardar
Janumdih Potka Block