Ministry of Communications
DoT organises webinar to bust myth of Electromagnetic Field (EMF) radiation through mobile towers
14 JUN 2023 7:50PM by PIB Delhi
Department of Telecommunications (DoT), Delhi LSA organised an Electromagnetic Field (EMF) awareness programme through Webinar today to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav.
In this webinar, various aspects of EMF radiation was presented by DoT Delhi LSA and health related queries and myth about harmful effect of EMF radiations from mobile towers was also clarified by a medical expert, Dr Vivek Tandon, Professor (Neurosurgery), All India Institute of Medical Sciences, New Delhi.
The EMF radiation is a RF/Electromagnetic energy emitted from mobile tower antenna and mobile handset are non-ionizing having very low energy. Based on scientific evidence, studies and reports available, it is found that there is no conclusive evidence of the stated danger of EMF radiation from mobile tower. Further, the EMF emissions from a mobile tower, which are below the safe limits prescribed by International Commission on Non Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) and recommended by World Health Organisation (WHO), have no convincing scientific evidence of causing adverse health effects.
Department of Telecommunication (DoT), through its field units has already taken necessary steps and adopted stricter norms for safety from EMF radiation that are emitted from mobile towers. DoT has adopted the radiation norms which are 10 times stricter than the norms prescribed by ICNIRP as recommended by WHO. All the information on Mobile tower radiation is available to the public on DoT’s website: https://dot.gov.in/journey-emf
DoT and Telecom. Service Providers (TSPs) take various measures to ensure the EMF compliance of mobile towers/Base Transceiver Stations (BTS) to safe limits.
i. All telecom service providers ensure that radiation from mobile towers (BTSs) are within safe-limits prescribed by DoT and self-certification to this effect is submitted to respective DoT, field units on launch, whenever a change occurs and also on a biennial/triennial basis. All mobile towers start functioning commercially only after the submission of self-certification.
ii. Testing of radiation of working mobile towers is regularly carried out by field unit of DoT Delhi on sample basis which is up to 5% of the total working mobile towers (BTS) annually.
iii. Department of Telecom (DoT), Ministry of Communications has a web portal for Information sharing on Mobile Towers and EMF Emission Compliances. The portal can be accessed at www.tarangsanchar.gov.in. The EMF Portal provides a public interface where an easy map-based search feature has been provided for viewing the mobile towers in vicinity of any locality. By click of a button, information on EMF compliance status of mobile towers can be accessed. Additionally, any person can request for EMF emission measurement at his/her premises by paying a nominal fee of ₹ 4000/- online.
The Webinar was focussed to clear doubt among various stakeholders including Public Representatives, Government Departments/agencies, RWAs, CSOs, Urban Local Bodies/Municipalities and general public regarding misconception about EMF radiations and its effect on health and so that no hindrance is created for development of mobile towers and telecommunication infrastructure to ensure best quality of services and network coverage to one and all.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মোবাইল তৱারশিংগী খুত্থাঙদা ইলেক্ত্রোমেগ্নেতিক ফীল্দ (ই.এম.এফ.) থাদোরকই হায়না লান্না থাজনরিবা কোকহন্নবা দি.ও.তি.না ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
14 JUN 2023 7:50PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স (দি.ও.তি.), দিল্লী এল.এস.এ.না ঙসি অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব থৌরমগী মনুং চন্না ইলেক্ত্রোমেগ্নেতিক ফীল্দ (ই.এম.এফ.) এৱ্যারনেস প্রোগ্রাম অমা পাঙথোকখ্রে।
ৱেবিনার অদুদা, দি.ও.তি. দিল্লী এল.এস.এ.না ই.এঢ়.এফ. রেদিএসনগী তোঙান তোঙানবা মশক মওংশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি অমদি মোবাইল তৱারদগী থাদোরকপা ই.এম.এফ.না হকচাঙদা মাঙনিংঙাই ওইবা ফীভম কয়া পুরকই হায়না লান্না থাজনরিবা অমদি মসিগা মরী লৈনবা ৱাহংশিংসু মেদিকেল এক্সপর্ত, দোক্তর বিবেক তন্দোন, প্রোফেসর (ন্যুরোসর্জরী), ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, নই দিল্লীনা শেংদোকখি।
মোবাইল তৱার অমদি মোবাইল হেন্দসেত্তগী থাদোরক্লিবা ই.এম.এপ. রেদিএসন অসি আর.এফ./ইলেক্ত্রোমেগ্নেতিক ইনর্জীনি অমদি মখোয়সি ইনর্জী য়াম্না নেম্বা নন-আইওনাইজিং ওইবা রেদিএসন্নি। সাইন্তিফিক খুদম চাংদমশিং, থিজিন হুমজিনবা অমদি ফংলিবা রিপোর্তশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মোবাইল তৱারদগী ই.এম.এফ. থাদোরকপনা পী হায়রিবা খুদোংথিবশিং অদুগী মতাঙদা চপ চাবা খুদম চাংদম অমত্তা লৈতে। মখা তানা, ইন্তরনেস্নেল কম্মিসন ওন-নন-আইওনাইজিং রেদিএসন প্রোতেক্সন (আই.সি.এন.আই.আর.পি.) পীবা অমদি ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দব্লিউ.ঐচ.ও.)না রিকম্মেন্দ তৌবা শাফগদবা লিমিৎকী মখাদা লৈরিবা, মোবাইল তৱারদগী থাদোরকপা ই.এম.এফ. রেদিএসন অসি হকশেলদা অমাঙ অতা থোকহল্লি হায়বগী থাজনিংঙাই ওইবা সাইন্তিফিক খুদম চাংদম অমত্তা লৈতে।
দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন (দি.ও.তি.)না, মাগী ফীল্দ য়ুনিৎশিংগী খুত্থাঙদা মোবাইল তৱারশিংদগী থাদোরকপা ই.এম.এফ. রেদিএসন্দগী শাফনা লৈনবগীদমক মাঙজৌননা লৌখৎফম থোকপা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে অমদি হেন্না চেকশিনবা কাঙলোনশিং পায়খৎখ্রে। দি.ও.তি.না পায়খৎলিবা রেদিএসনগী পথাপ অসি দব্লিউ.ঐচ.ও.না রিকম্মেন্দ তৌদুনা আই.সি.এন.আই.আর.পি.না পীরিবা পথাপ্তগী শরুক ১০ হেন্না চেকশিনবা পথাপ্নি। মোবাইল তৱার রেদিএসনগী মতাঙদা ঈ-পাউ পুম্নমক মীয়ামগী মফমদা দি.ও.তি.গী ৱেবসাইত্তা ফংহল্লি: https://dot.gov.in/journey-emf
দি.ও.তি. অমদি তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদর (তি.এস.পি.) শিংনা মোবাইল তৱার/বেজ ত্রান্সীভর স্তেসন (বি.তি.এস.)শিংগী ই.এম.এফ. কম্প্লাইএন্স সেফ লিমিত্তা লৈহন্নবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং পায়খৎলি।
১. তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা মোবাইল তৱার (বি.তি.এস.)শিংদগী থাদোরক্লিবা রেদিএসন দি.ও.তি.না পীরিবা সেফ-লিমিৎকী মনুংদা লৈহন্নবা হোৎনরি অমদি হীরম অসিগী মতাঙদা সেল্ফ-সর্তিফিকেসন মরী লৈনবা দি.ও.তি., ফীল্দ য়ুনিৎশিংদা অহানবা হৌদোকপা মতম, অহোংবা হেক লাকপা খুদিংগী অমদি চহি অনি.অহুম খুদিংগী থাগৎলি। মোবাইল তৱার পুম্নমক সেল্ফ-সর্তিফিকেসন থাগৎলবা মতুংদখক্তদা কম্মর্সিএল ওইনা মথৌ তৌবা হৌই।
২. মথৌ তৌরিবা মোবাইল তৱারশিংগী রেদিএসন চাংয়েং তৌবগী থবকশিং দি.ও.তি. দিল্লীগী ফীল্দ য়ুনিৎশিংনা চাং নাইনা সেম্পল বেসিস্তা হায়বদি চহিদা অপুনবা মথৌ তৌরিবা মোবাইল তৱারগী ৫%দা পাঙথোক্লি।
৩. দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকোম (দি.ও.তি.), কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয়গী মোবাইল তৱার অমদি ই.এম.এফ. ইমিসন কম্প্লাইএন্সগী ইন্ফোর্মেসন শেয়র তৌননবা ৱেব পোর্তেল অমসি লৈ। পোর্তেল অসি www.tarangsanchar.gov.in. দা চঙলগা য়েংবা য়াগনি। ই.এম.এফ. পোর্তেল অসিনা মফম অমা হেক্তগী অকোয়বদা লৈরিবা মোবাইল তৱারশিং য়েংবা য়ানবগীদমক মেপতা য়ুম্ফম ওইবা লায়না থিবগী ফীচর হাপ্লবা মীয়ামগী ইন্তরফেস অমা পীরি। বতন অমা নমদুনা, মোবাইল তৱারশিংগী ই.এম.এপ. কম্প্লাইএন্স স্তেতসকী ইন্ফোর্মেসন ফংবা য়াগনি। মসিগী মথক্তা, মীওই অমা হেক্তনা ওনলাইন্দা লুপা ৪০০০গী ফী থিরগা মাগী ময়ুমদা ই.এম.এফ. ওনবা য়াগনি।
ৱেবিনার অদুনা মী পুম্নমক্তা হেন্না ফবা সর্ভিস অমদি নেৎৱর্ক কভরেজ ফংহন্নবা মোবাইল তৱার অমদি তেলিকম্ম্যুনিকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপদা খোঙলৌ পল্লৌবা অমত্তা লৈহন্দনবা ই.এম.এফ. রেদিএসন অমদি মসিনা হকশেলদা শোকহল্লি হায়বগী মতাঙদা লান্না থাজনরিবশিং অসিগা মরী লৈননা মীয়ামগী মীহুৎ, লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত/এজেন্সীশিং, আর.দব্লিউ.এ., সি.এস.ও., অর্বান লোকেল বোদিজ/ম্যুনিসিপালিতিজ অমদি মীচম মীয়াম য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা লৈরিবা চিংনবশিং কোকহনবদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি।