ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ইনলেন্দ ফিশ প্রদক্সন অসি ২০০০-০১দা চহিদা লাখ তন ২৮.২৩ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা চহিদা লাখ তন ১২১.২১দা হেনগৎলকখি
কেরালাদা লৈবা সমুদ্র মপালগী মফম পুম্নমক কোনশিন্দুনা ত্রিবেন্দ্রমদা ঙসি সাগর পরিক্রামা য়াত্রা ফেস VII পাঙথোকখ্রে
12 JUN 2023 6:52PM by PIB Imphal
সাগর পরিক্রামাঅসি ঐখোয়গী থৌনা ফবা নীংতম লান্মীশিং, হীরোইশিং অমসুং ঙামীশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা ৭৫শুবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী ৱাখল্লোন্দা ঙামী ফুরুপ, ঙা য়োকপা অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক লেপ্পি উৎনবা কোস্তেল বেল শিনবা থুংবদা ঈপাক্তা চৎকদবা অওনবা পুরক্কদবা খোঙচৎ অমনি। মসি প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস,ৱাই), এফ.আই.দি.এফ. অমসুং কে.সি.সি.গুম্বা ভারত সরকারনা পাইখৎখিবা ফিসরীজকী তোঙান-তোঙানবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ঙামীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং মখোয়গী শেন্মীৎলোন অমসুং খুমাং চাউশিনবদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্মিবা ভারত সরকারগী থৌশিল অমনি।
এক্বাকলচরনা মপুং ওইনা শাহৌ পীবা ইনলেন্দ ফিশ প্রদক্সন্দা পাকথোক-চাউথোরকপা অসি শীংথানীংঙাই ওই। ইনলেন্দ ফিশ প্রদক্সন অসি ২০০০-০১দা চহিদন লাখ তন ২৮.২৩ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা চহিদা লাখ রন ১২১.২১দা হেনগৎলক্তুনা চাদা ৪০০ হেনগৎলকখি। সাগর পরিক্রামা ফেস VII অসি কেরালাগী মদাক্কারাদগী জুন ৮, ২০২৩দগী হৌদুনা জুন ৯, ২০২৩দা পাল্লিক্কারা, বেকল, কনহানগদু, কসরগোদ, মহে (পুদুচেরী), কোচিকোদ জিলা অসিগুম্বা মফমশিং কোনশিনখি। কেরালাগী ত্রিসুর জিলাদা জুন ১০, ২০২৩ অমসুং কোচিদা জুন ১১, ২০২৩দা য়ৌরকখি অমসুং কেরালাগী সমুদ্র মপালদা লৈবা মফম পুম্নমক কোনশিন্দুনা ত্রিবেন্দ্রমদা ঙসি লোইশিনখি।
সরকারনা পাইখৎলিবা ফিশরিজকা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মরমদা ই-পাউ শন্দোকপ্নবা ঙামী, সমুদ্র মপালদা লৈরিবা মীওইশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ৱারী শানবা; আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন্দা ঙামী ফুরুপ, ঙা য়োক্লিবা অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কীদমক লেপ্পি উৎনবা অমসুং লৈবাক্কী নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক অমসুং সমুদ্র মপালদা লৈরিবা ঙামী ফুরুপকী হীংনবগী লম্বীগীদমক মেরিন ফিশরিজ রিসোর্সশিং শীজিন্নবা অসিগী মরক্তা সস্তেনেবল বেলেন্স অমা থম্বা মীৎয়েং থম্বা রেস্পোন্সিবল ফিশরীজ প্রমোৎ তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা সাগর পরিক্রামা য়াত্রা ফেস VII অসি অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইখি অমসুং জুন ৮দগী জুন ১২, ২০২২ ফাওবা নুমিৎ মঙানি চত্থখি।
থৌরম অসিগী অহানবা নুমিৎ অসি জুন ৮, ২০২৩দা ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. এল মুরুগন, ইকাই খুম্নরবা কেরালা সরকারগী ফিশরিজ মন্ত্রী শ্রী সজী চেরিয়ন, ইকাই খুম্নরবা কসরগোদকী এম.পি., শ্রী রাজ মোহন ইন্নিথন, কসরগোদকী এম.এল.এ. অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংগা লোয়ননা নেস্নেল ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিবম শ্রীমতি সুভর্না চন্দ্রপ্পারাগারী য়াওদুনা সাগর পরিক্রামা য়াত্রা ফেস- VII হৌদোকখি। দিগনিতীশিংনা মস্সলে কলচর সাইৎ, মদাক্কারা, পাল্লিকারা ফিশরমেন কোলোনী, কানহনগদু, কসরগোদ তাউন হোলগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা ঙা য়োক্লিবা, ঙামীশিংগুম্বা বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি অমসুং বেনিফিসরীশিংনা রিপ্লেনিশমেন্তগুম্বা মখোয়গী সমস্যাশিং লোয়ননা ঙামী অমসুং ঙামী ফুরুপকী পন্সিদা কে.সি.সি. অমসুং পি.এম.এম.এস.ৱাই. স্কিমনা চাউনা শরুক তমখিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিবেলপমেন্ত, মার্কেতিং, এক্সপোর্তশিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিংনচিংবা য়াওবা ফিশরিজ প্রদক্সন, প্রদক্তিবিতী অমসুং মাগী মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চংবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মখা তানা কিসান কার্দ অমসুং ক্যু.আর. কোদ আধার কার্দ/ই-শ্রম কার্দ পীদুনা ঙামীশিং, ঙা য়োকপশিং অসিগুম্বা বেনিফিসরীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংবু ওকখি। অপুনবগী ওইনা ঙামী ৫,০০০, তোঙান-তোঙনবা ফিশরিজ স্তেকহোল্দরশিং, স্কোলরশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী সাগর পরিক্রামা ফেস VII প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি।
অনিশুবা নুমিৎকী থৌরম অসি জুন ৯, ২০২৩দগী হৌখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. এল মুরুগন, পুদুচেরী সরকারগী ফিশরিজ মন্ত্রী, শ্রী কে লক্ষ্মীনারায়ন লোয়ননা নেস্নেল ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিব, দা সুভর্না চন্দ্রপ্পারাগরি, পুদুচেরী সরকারগী ফিশরিজ দিরেক্তরম শ্রী তিরু দি বালাজী, পুদুচেরী সরকারগী এদমিনিস্ত্রেতর, শ্রী শিবরাজ মীনা অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংনা পুদুচেরীগী মাহেদা চৎখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা ইকাই খুম্নরবা ঙামীশিংগী শিনফম, পুন্সি, নাৎ, হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসি খঙনবা সাগর পরিক্রামাদা য়াওখি মসিনা মহাকপু পোলিসী শেম্বদা মতেং পাংলগনি অমদি মমল য়াম্লবা মতম কাইথোক্তুনা পীবীবগীদমক মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু থাগৎখি। দিগনিতরীশিংনা বেপোর ফিশিং হর্বর, সমুদ্রা ওদিতোরিয়ম কোচিকোদনচিংবা কোচিকোদ জিলাগী অতোপ্পা মফমশিংদা চৎখি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা, কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.) অমসুং অতোপ্পস স্তেৎ স্কিমগা মরী লৈনবা সর্তিফিকেৎশিং/সেঙ্কসনশিং পীখি। মখাদা বেনিফিসরীশিং পীরি i) রাঘবন, ii) শিবাজী, iii) নারায়ন, iv) রঞ্জিত, v) সুশালাল, vi) রাজীশ, vii) বিজু, viii) সাবিত্রি, ix) দীপা দি, x) সথ্যন, xi) কুনহিরামন, xii) উশা, xiii) উন্নি, xiv) শিজিনা, xv) সাজীদ্রন, xvi) বিনোদ। অমসুং, তু-হ্বীলর, থ্রী-হ্বীলর অমসুং আইস বোক্সকা মরী লৈনবা সর্তিফিকেৎশিং/সেঙ্কসনশিং বেনিফিসরীসিং অসিদা য়েন্থোকখি i) অব্দুল নিজর, ii) মোহম্মদ অলতাফ, iii) অব্দুল মুনীর, iv) জমসীর পি.কে., v) কোয়া সি.ভি., vi) পরমবত, vii) সিদিক কে, viii) মেজীদ জে.পি., ix) সাহাদ কে, x) সুবোদ, xi) দীপেশ, xii) নৌফল, xiii) কামহরুদিন, xiv) উদ্যন এম.পি., xv) মুহম্মদ কোয়া। অপুনবগী ওইনা ঙামী ৪,০০০, তোঙান-তোঙনবা ফিশরিজ স্তেকহোল্দরশিং, স্কোলরশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী সাগর পরিক্রামা ফেস VII প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি।
অহুমশুবা নুমিৎকী থৌরম অসি জুন ১০, ২০২৩দগী হৌখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. এল মুরুগন, কেরালা সরকারগী ফিশরীজ মন্ত্রী, শ্রী সজি চেরিয়নগা লোয়ননা ও.এস.দি. (ফিশরিজ), আই.এ.এস. শ্রী অভিলক্ষা লিখি, কেরালা সরকারগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী (ফিশরিজ), আই.এ.এস. শ্রী কে.এস. শ্রীনিবাস, নেস্নেল ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিব, দা. সুভর্না চন্দ্রপ্পারাগরী অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংনা নত্তিকা, ত্রিসুর এস.এ. ওদিতোরিয়ম, তি.এস.জি.এ. ইন্দোর স্তেদিয়ম, ত্রিপ্পারায়র, ভাস্কারীয়ম কনভেন্সন সেন্তর, এলামাক্কারা, ইর্নাকুলাম অসিনচিংবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগা লোয়ননা কেরালাগী ত্রিসুর জিলাদা চৎখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা লমদম অসিগী মীয়ামগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা লৈরিবা সমস্যাশিং অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবশিং অসিগী মতাংদা খন্নখি, ফিশরিজ ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক বেনিফিসরীশিংদগী তোঙান-তোঙানবা এপ্লিকেসনশিং পীশিল্লকখি। মহাক্না পি.এম.এম.এস.ৱাই. স্কিমগী থবক থৌরমশিং পাইখৎপনা ভারতকী ফিশরিজ সেক্তরদা চাউনা কান্নবা পীখি মসিনা ফিশিং অমসুং এক্বাকলচরগী মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং সাইন্তফিক মেথদশিং শীজিন্নদুনা ঙাগী পোত্থোক অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থমখি হায়না ফোঙদোকখি।
ভারত সরকারগী ও.এস.দি. (ফিশরিজ), আই.এ.এস., শ্রী অভিলক্ষা লিখিনাহায়খি মদুদি কে.সি.সি. কেম্পশিংগী থৌশিলশিং, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফেসিলিতী কয়া য়েংশিন্নবা তেক্নিকেল ওফিসরশিংগী তীম শেম্বা অসিগুম্বা মরু ওইবা থৌরাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। অমসুং কে.সি.সি. কেম্প ৬২ পাঙথোকখি মসিদা কে.সি.সি. কার্দ ৭৪৪ পীখি, পোস্ত হর্বেস্তিং ফেসিলিতী ১৭৮ সেঙ্কসন তৌখি। ফিশিং হর্বর পাকথোক-চাউথোকহনবা, বাইওফ্লো য়ুনিৎ অপগ্রেদ তৌবা, ওর্নামেন্তেল ফিশিং, দীপ সি ফিশিং বেসেল, কেজ ৱাতর কলচর অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়ামরুমগা লোয়ননা ফিশিং হর্বর কয়ামরুম লোঞ্চ তৌবা অসিনা হীংনবগী লম্বী হেনগৎহনবা অমসুং ফিশরিজ ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি হায়না লৌই হায়না ফোঙদোকখি। মখা তানা ঙামীশিং, ঙা য়োক্লিবশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরগুম্বা বেনিফিসরীশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অমসুং ক্যু.আর. কোদ আধার কার্দ/ই-শ্রম কার্দ পীদুনা ইকাই খুম্নখি। অপুনবগী ওইনা ঙামী ৪,০০০, তোঙান-তোঙনবা ফিশরিজ স্তেকহোল্দরশিং, স্কোলরশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী সাগর পরিক্রামা ফেস VII প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি।
মরিশুবা নুমিৎকী প্রোগ্রাম অসি জুন ১১, ২০২৩দা পাঙথোকখি অমসুং সমুদ্রিকা হোল, ৱিলিংদন ওদিতোরিয়ম, কোচিন পোর্ত ওথোরিতী, কোচিন ফিশিং হর্বর (থোপ্পুমপদী), থোত্তাপল্লী ফিশিং হর্বর অসিগুম্বা কেরলাগী কোচি জিলাগী মফম কয়ামরুম কোনশিনখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, ইকাই খুম্নরবা পোর্ত, শিপ্পিং, ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱলগা লোয়ননা কোচি কন্সতিত্যুএন্সীগী এম.এল.এ., শ্রী কে.জে. মেক্সি, ইর্নাকুলম কন্সতিত্যুন্সীগী এম.এল.এ. শ্রী তি.জে. বিনোদ, কোচি ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী মেয়র, এদভোকেৎ এম. অনিলকুমার, ইর্নাকুলম লোক সভা কন্সতিত্যুন্সীগী এম.পি. শ্রী হিবি ইদেন, ও.এস.দি. (ফিশরিজ), আই.এ.এস. শ্রী অভিলক্ষা লিখি, কেরালা সরকারগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী (ফিশরিজ), আই.এ.এস. শ্রী কে.এস. শ্রীনিবাস, কোচিন পোর্ত ওথোরিতীগী চিয়রপর্সন, আই.এ.এস. দা এম বীনা, কোচিন পোর্ত ওথোরিতীগী দিপুতী চিয়র পর্সন, আই.এ.এস. শ্রী বিকাস নরৱাল, নেস্নেল ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত বোর্দকী চীফ একজিক্যুতিব, দা. সুভর্না চন্দ্রপ্পারাগরী অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা কোচিন ফিশিং হর্বর, থোত্তাপল্লী ফিশিং হর্বরদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিং, ঙা য়োকপশিং অমসুং ঙামীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি। ইন্তরেক্সতিব সেসন অসোনা ঙামীশিং, ঙা য়োক্লিবশিংনা মখোয়গী গ্রাউন্দ রিএলিতীশিং, এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌবদা মতেং পাংখিবা, মখোয়না মায়োক্নরিবা সমস্যাশিং ফোঙদোকপা ঙমখিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ফিশরিজ সেক্তর চাউখৎহন্নবগীদমক মখোয়গী সজেসনশিং শিয়র তৌবগীদমক ঙামীশিং, ঙা য়োক্লিবশিং, বেনিফিসরীশিং, কোস্ত গার্দ ওফিসরশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিগী সাইদলাইন্দা ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংগা লোয়ননা বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ৱারী শানবা মাতা অমৃতানান্দমায়ি কেম্পসতা চৎখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা সী ফুদ এক্সপোর্তর্স এসোসিএসনগা উনখি, মসিদা এসোসিএসন অসিগী মেম্বরশিংনা সী ফুদ এক্সপোর্ত তৌবগা মরী লৈনবা মখোয়গী সমস্যাশিং ফোঙদোকখি। অপুনবগী ওইনা ঙামী ৩,৫০০ তোঙান-তোঙনবা ফিশরিজ স্তেকহোল্দরশিং, স্কোলরশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী সাগর পরিক্রামা ফেস VII প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি।
সাগর পরিক্রামা ফেস VIIগী মঙাশুবা নুমিৎকী খোঙচৎ অসি জুন ১২, ২০২৩ ফাওবা চত্থখি। ইকাই খুম্নরবা ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, ও.এস.দি. (ফিশরিজ), আই.এ.এস. শ্রী অভিলক্ষা লিখি, অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওথোরিতীশিংনা পি.এম.এম.এস.ৱাই, কে.সি.সি.গুম্বা ফিশরিজকী তোঙান-তোঙান মরী লৈনবা স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগা লোয়ননা ৱারী শানবা মুত্তাতারা ফিশরমেন ভিলেজ অমসুং গুদ ভোয়েজ চর্চ, বিরিনজম ইন্তর্নেস্নেল পোর্তেল, ত্রিবেন্দ্রম, কেরালাদা চৎখি। এপ্লিকেসনশিংসু ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীদা পীশিল্লকখি অমসুং বেনিফিসরীশিংনা মখোয়গী খুদোংচাদবশিং ফোঙদোক্তুনা গ্রাউন্দ রিএলিতীশিং খঙহনবদা মতেং পাংখি।
মখা চত্থরদুনা দিগনিতীশিংনা কেরালাগী ত্রিবেন্দ্রমদা লৈবা মুত্তাতারাগী মতস্যাফেদ নেৎ ফেক্তরীদা চৎখি অমসুং লাং শাবগী প্রদক্সন প্রোসেস য়েংশিনখি অমসুং ঙামী অমসুং নুপীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি।
অপুনবগী ওইনা ঙসি চাউরাক্না ঙামী ৪,৫০০, তোঙান-তোঙনবা ফিশরিজ স্তেকহোল্দরশিং, স্কোলরশিংনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী হকথেংননা সাগর পরিক্রামা ফেস VII প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি, মসিদা নুপী ঙামী চাউরাক্না ২৮০০রোমনা শরুক য়াখি অমসুং থৌরম অসি য়ুত্যুব, ত্বিত্তর অমসুং ফেসবুকগুম্বা তোঙান-তোঙানবা সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা লাইব স্ত্রীম তৌখি।
অপুনবগী ওইনা ঙামী, ঙা য়োকপা, ঙামী নুপী অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরগুম্বা বেনিফিসরী ২১,৫০০ রোমনা কেরালাগী অপুনবা সমুদ্র মপালগী মফমশিংদগী নুমিৎ ৫নিগী সাগর পরিক্রামা ফেস VIIদা শরুক তমখি অমসুং শরুক য়াখি। সাগর পরিক্রামানা সরকারনা পাইখৎখিবা ফিসরীজকী তোঙান-তোঙানবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামগী মরমদা ই-পাউ পীবদা শরুক তমখি, ঙামীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং, রেস্পোন্সিবল ফিশরিজ প্রমোৎ তৌবা অমসুং অমত্তা ওইনা লেপ্পি উৎলি। অমসুং ঙামীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাবনা গ্রাউন্দ লেবেলদা ফিসরিজ সেক্তরদা লৈরিবা সমস্যাশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং খঙনবা হোৎনবদ মতেং পাংকি। পাঙথোক্কদবা সাগর পরিক্রামা ফেসশিংনা ঙামীশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং মখোয়গী খুমাং চাউশিনবগীদমক পি.এম.এম.এস.ৱাই. অমসুং কে.সি.সি. য়াওনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং ফংহন্নবা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎপদা ইথিল পীগনি অমসুং কান্নরবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Inland fish production increased from 28.23 lakh tonnes per year in 2000-01 to 121.21 lakh tonnes per year in 2021-22
Sagar Parikrama Yatra Phase VII concluded today at Trivandrum by covering entire coastal regions of Kerala
12 JUN 2023 6:52PM by PIB Delhi
"Sagar Parikrama" is a transformative voyage planned in the water across the coastal belt to show solidarity with the fisher folk, fish farmers, and related stakeholders in the spirit of the 75th Azadi Ka Amrit Mahotsav, which honors our brave freedom fighters, sailors, and fishers.It is a Government of India’s initiative aimed at resolving the issues of fishers and other stakeholders and facilitating their economic and overall upliftmentthrough various schemes and programmes of fisheriesimplemented by the Government of India, such as Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY),FIDF and KCC.
The expansion of inland fish production, primarily driven by aquaculture, has been spectacular. Inland fish production increased 400 percent from 28.23 lakh tonnes per year in 2000-01 to 121.21 lakh tonnes per year in 2021-22.Sagar Parikrama Yatra Phase VII which started from 8th June 2023 from Madakkara, Kerala, and covered the places are like Pallikkara, Bekal, Kanhangadu, Kasaragode, touched Mahe (Puducherry), Kozhikode district on 9th June 2023, Thrissur district of Kerala on 10th June 2023, reached cochin on 11th June 2023 and has concluded today at Trivandrum by covering entire coastal regions of Kerala.
Sagar Parikrama Yatra Phase VII was a great success as it continued for five days starting from 8th June to 12th June 202 with an aim to facilitate interaction with fishermen, coastal communities and stakeholders so as to disseminate information of various fisheries related schemes and programs being implemented by the Government; demonstrating solidarity with all fisher folk, fish farmers and concerned stakeholder as a spirit of Aatmanirbhar Bharat and to promote responsible fisheries with focus on sustainable balance between the utilization of marine fisheries resources for food security of nation and livelihoods of coastal fisher communities.
First day program was commenced from 8th June 2023 by Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Hon’ble Dr L. Murugan, Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Hon’ble Shri Saji Cheriyan, Minister of Fisheries, Government of Kerala, Hon’ble MP, Kasaragode, Shri Raj Mohan Unnithan, MLA, Kasaragode, and other public authoritiesin the presence of Smt. Suvarna Chandrapparagari, Chief Executive, National Fisheries Development Board who graced the occasion of Sagar Parikrama Yatra Phase-VII.Dignitaries have visited different locations like Mussle Culture site, Madakkara, Pallikara Fishermen Colony, Kanhangadu, Kasaragode Town Hall. Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and other public authorities interacted with beneficiaries such as fish farmers, fishermen at various locations and beneficiaries highlighted their issues like replenishment as well as appraised for the tremendous contribution that KCC and PMMSY scheme has brought in the life of fishermen and fishing community.
Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying emphasized about focusing on increasing fisheries production, productivity, and its associated activities, including infrastructure development, marketing, exports, and institutional arrangements, etc. Further, beneficiaries are like fishermen, fish farmers and other stakeholders were felicitated with Kisan Credit Card and QR Code Aadhar Card/E-Shram Card. In all around approx. 5,000 fishermen, various fisheries stakeholders, scholars participated in the Sagar Parikrama Phase VII program from different places.
Second day programme started from 9th June 2023. Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Hon’ble Dr L. Murugan, Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Hon’ble Shri K Lakshminarayanan, Minister of Fisheries, Government of Puducherry in the presence of Dr. Suvarna Chandrapparagari, Chief Executive, National Fisheries Development Board, Shri Thiru. D. Balaji, Director of Fisheries, Government of Puducherry, Shri Shivraj Meena, Administrator, Government of Puducherry, and other public Authorities visited Mahe, Puducherry. Hon'ble Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying discussed that he has joined Sagar Parikrama to understand the profession, life, culture, current state of respected fishermen which will help him in preparing the policy and thanked everyone for providing the valuable time. Dignitaries visited other places of Kozhikode district like Beypore Fishing Harbour, Samudra Auditorium. Kozhikode etc.
During the event, certificates/sanctions related to Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana, Kisan Credit Card (KCC) &other State Scheme. The following beneficiaries are i) Raghvan, ii) Shivaji, iii) Narayanan, iv) Ranjith, v) Sushalal, vi) Rajeesh, vii) Biju, viii) Savithri, ix) Deepa D, x) Sathyan, xi) Kunhiraman, xii) Usha, xiii) Unni, xiv) Shijina, xv) Sajeendran, xvi) Vinod. Also, certificates/sanctions related to two-wheeler, three-wheeler & ice box were distributed to the beneficiaries such as i) Abdul Nizar, ii) Mohammed Althaf, iii) Abdul Muneer, iv) Jamseer P.K, v) Koya C.V, vi) Parambath, vii) Sidiq K, viii) Majeed J.P, ix) Sahad K, x) Subod, xi) Deepesh, xii) Noufal, xiii) Kamharudin, xiv) Udayan MP, xv) Muhammed Koya. In all around approx. 4,000 fishermen, various fisheries stakeholders, scholars participated in the Sagar Parikrama Phase VII program from different places.
Third day programme continued on 10th June 2023.Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI, Hon’ble Dr L. Murugan, Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying,GoI, Hon’ble Shri Saji Cheriyan, Minister of Fisheries, Government of Kerala, in the presence of Shri Abhilaksh Likhi, IAS, OSD (Fisheries), Shri K.S Srinivas, IAS, Principal Secretary (Fisheries), Government of Kerala, Dr. Suvarna Chandrapparagari, Chief Executive, National Fisheries Development Board and other public authorities touched the districts of Thrissur, Kerala with various locations like Nattika, Thrissur S.N Auditorium, TSGA Indoor Stadium, Thripparayar, Bhaskareeyam Convention Centre, Elamakkara, Ernakulam etc. Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI discussed the issues and its development opportunities with local people representatives, various applications have been received from beneficiaries to strengthen the fisheries ecosystem. He has also shared his opinion that carrying out the PMMSY scheme activities shall have a significant impact on the fisheries sector in India, aims to enhance the production and productivity of fish through the adoption of modern technology and scientific methods of fishing and aquaculture.
Shri Abhilaksh Likhi, IAS, OSD (Fisheries), Government of India informed the major initiatives have been taken such as initiativesof KCC camps, setting up team of technical officers for inspection of various infrastructure facilities. Also, 62 KCC camps were organized of which 744 KCC cards have been issued, 178 post harvesting facilities have been sanctioned. It was informed that various fishing harbours have been launched, along with several projects such as expansion of fishing harbour, upgradation of biofloc unit, ornamental fishing, deep sea fishing vessel, cage water culture have been considered for improving the livelihood and strengthening fisheries ecosystem. Further, beneficiaries are like fishermen, fish farmers and other stakeholders were felicitated with Kisan Credit Card and QR Code Aadhar Card/E-Shram Card. In all around approx. 4,000 fishermen, various fisheries stakeholders, scholars participated in the Sagar Parikrama Phase VII program from different places.
Fourth day Program washeld on 11th June 2023 and covered various location from Cochin district of Kerala like Samudrika Hall, Willingdon Auditorium, Cochin Port Authority, Cochin Fishing Harbour (Thoppumpady), Thottappally Fishing Harbour. Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI, Hon’ble Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister, Port, Shipping, Waterways & Ayush, in the presence of Shri K.J Maxi, MLA, Kochi Constituency, Shri T.J Vinod, MLA, Ernakulam Constituency, Adv M. Anilkumar, Mayor, Kochi Municipal Corporation, Shri Hibi Eden, MP, Ernakulam Loksabha Constituency, Shri Abhilaksh Likhi, IAS, OSD (Fisheries), Shri K.S Srinivas, IAS, Principal Secretary (Fisheries), Government of Kerala, Dr. M.Beena, IAS, Chairperson, Cochin Port Authority, Shri Vikas Narwal, IAS, Deputy Cahir Person, Cochin Port Authority, Dr. Suvarna Chandrapparagari, Chief Executive, National Fisheries Development Board and other public authorities participated at the event.
Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoIinteracted with beneficiaries, fish farmers, fishermen present at Cochin Fishing Harbour, Thottappally Fishing Harbour. He was very pleased that an interactive session helped fishermen, fish farmers to share their ground realities, experiences and to come out with their issues being faced. He thanked fishermen, fish farmers, beneficiaries, coast guard officers for sharing their suggestion for enhancing fisheries sector development.
On the sidelines of the program, Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI, and other public authorities visited Mata Amritanandamayi Campus for further interaction with beneficiaries.Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI, also met with sea food exporters association, where the members of the association expressed their concerns related to seafood export. In all around approx. 3,500 fishermen, various fisheries stakeholders, scholars participated in the Sagar Parikrama Phase VII program from different places.
The fifth day journey of Sagar Parikrama Phase VII continued 12th June 2023. Hon'ble Shri. Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, GoI, Shri Abhilaksh Likhi, IAS, OSD (Fisheries), GoI and other public authorities visited Muttathara Fishermen village and Good Voyage Church, Vizhinjam International Port, Trivandrum, Kerala to interact with fishermen, coastal communities, and stakeholders to disseminate information of various fisheries related schemes and programs such as PMMSY, KCC. Applications have been received by Hon’ble Minister and beneficiaries have come up with their concerns which helped in understanding the ground realities.
Taking forward, dignitaries visited Matsyafed Net Factory at Muttathara, Trivandrum, Kerala and assessed the production process of net making and interacted with traditional fishermen and women.
In all around today approx. 4,500 fishermen, various fisheries stakeholders, scholars attended physically the Sagar Parikrama Phase VII program from different places of which approx. 2800 fisherwomen participated, and the program were live streamed on various social media platforms such as YouTube, Twitter, and Facebook.
Overall, approx. 21,500 beneficiaries such as fishermen, fish farmers, fisher women and other stakeholders contributed and participated in Sagar Parikrama Phase VII during 5 days from across entire coastal region of Kerala. Sagar Parikrama is contributing to disseminate information on fisheries related schemes/programs implemented by government, showcasing the best practices, promote responsible fisheries and demonstrate solidarity with all fisherfolks and concerned stakeholders. Also, the interaction with fishers, fishermen and other stakeholders is helping to understand the problems and concerns in the fisheries sector at ground level.Upcoming Sagar Parikrama phases will inspire and create impactful effort to address the concerns of fishermen and encourage them in availing various schemes including PMMSY and KCC for their betterment.