খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মে ২০২৩ ফাওবদা খুৎশুমল পীথোকপগী চাদা ৮৮ রোম এ.বি.পি.এসকী খুৎথাংদা পীখি
এ.বি.পি.এস চাদা ১০০ পাংথোকপা ঙম্নবা রাজ্যশিংনা কেম্পশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং বেনিফিসরিশিংগা থবক তৌমিন্নগদবনি
থবক শুজগে হায়না লাকপা বেনিফিসরিশিংদা আধার নম্বর পীরক্নবা হায়গদবনি অদুবু পীরক্তবশিং থবক শুহন্দবা তৌরোইদবনি
শিন্মীশিং এ.বি.পি.এসগী খুদোংচাবা ফংবা য়াদ্রবদি মখোয়গী জোব কার্দশিং ককথৎলোইদবনি
মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসতা আধারগী খুৎথাংদা শেন পীবা চৎনদ্রি; আধার বেজ পেমেন্ত ব্রিজ সিস্তেম চৎনরে
03 JUN 2023 11:12AM by PIB Imphal
বিনিফিসরিশিংনা তোইনা বেঙ্ক একাউন্ত নম্বর হোংবা অমসুং মরী লৈনবা প্রোগ্রাম ওফিসারশিংনা অনৌবা একাউন্ত নম্বর পীখৎলক্তবা, বেনিফিসরিশিংনা মতম চানা অনৌবা একাউন্ত নম্বর পীশিন্দবনা মরম ওইদুনা মরী লৈনবা বেঙ্ক ব্রাঞ্চনা খুৎশুমল পীবা য়াদবগী থৌদোক কয়া লৈরে হায়বা কেন্দ্র সরকারনা খঙলে।
তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগা খন্নদুনা, অসিগুম্বা খুৎশুমন পীবা য়াদবা অসি লৈহন্দনবা, দি.বি.তিগী খুৎথাংদা খুৎশুমন পীনবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অসি এ.বি.পি.এসনি। মসিনা বেনিফিসরশিংনা মতম চানা মখোয়গী খুৎশুমল ফংবা ঙমগনি।
স্কিম দেতাবেজদা আধার অমুক্তা অপদেদ তৌখ্রবা মতুংদা, মখোয়গী লৈফম হোংবা নত্ত্রগা বেঙ্ক একাউন্ত নম্বর হোংবদগী বেনিফিসরি অমনা একাউন্ত নম্বরশিং অপদেদ তৌবা দরকার ওইদে। আধার নম্বরগা শম্নবা বেঙ্ক একাউন্ত অদুদা খুৎশুমন পীগনি। বেনিফিসরি অমগী বেঙ্ক একাউন্ত অমদগী হেন্না লৈরবদি, বেনিফিসরি অদুনা অপাম্বা একাউন্ত খনগদবনি।
দি.বি.তিগী ওইনা আধার শীজিন্নবা অসি চাদা ৯৯.৫ ফাওবা মাইপাকপা ঙম্মি হায়বা এন.পি.সি.আই দেতানা উৎলে। এ.বি.পি.এসগী মাইপাকপা অসিনা চাদা ৯৮ নি।
এম.জি.এন.আর.জি.এসগী মখাদা ২০১৭দগী এ.বি.পি.এস শীজিন্নদুনা লাক্লি। মীওই খুদিংমক আধার নম্বর ফংলবা মরম্না, স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা এ.বি.পি.এসগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা হৌজিক ভারত সরকারনা ৱারেপ লৌরে। এ.বি.পি.এসগা শম্নবা একাউন্ত খক্তদা এ.বি.পি.এসগী খুৎথাংদা শেন পীগনি, হায়বদি মসি য়াম্না য়াংবা অমসুং অশোই অঙাম থোক্তবা শেন পীনবা পাম্বৈ অমনি ।
বেনিফিসিরি করোর ১৪.২৮গী মনুংদা করোর ১৩.৭৫ আধারগা শম্নরে। হায়রিবা আধারগা শম্নরবা মশিং অসিগী মথক্তা, আধার করোর ১২.১৭ অচুম্বনি হায়বা খঙলে অমসুং হৌজিক চাদা ৭৭.৮১ এ.বি.পি.এসকী খুদোংচাবা ফংবা য়ারে। মে ২০২৩দা, খুৎশুমল পীথোকপগী চাদা ৮৮ রোম এ.বি.পি.এসকী খুৎথাংদা পীখি।
য়ু.আই.দি.এ.আইগী মতুংইন্না, অপুনবা অহল মীশিংগী চাদা ৯৮ আধার নম্বর লৈরে। লনাই মীওই অমনা আধার নম্বর দরকার ওইরবদি, অনকপা আধার সেন্তর অমদা চৎলগা আধার নম্বর ফংবা য়াগনি।
এ.বি.পি.এস চাদা ১০০ পাংথোকপা ঙম্নবা রাজ্যশিংনা কেম্পশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং বেনিফিসরিশিংগা থবক তৌমিন্নগদবনি। থবক শুজগে হায়না লাকপা বেনিফিসরিশিংদা আধার নম্বর পীরক্নবা হায়গদবনি অদুবু পীরক্তবশিং থবক শুহন্দবা তৌরোইদবনি হায়না মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।
কনাগুম্বা বেনিফিসরি অমনা থবক শুজগে হায়দ্রবদি, মহাক্কী এ.বি.পি.এস ফংবা য়াবগী খুদোংচাবা অদু কক্লোইদবনি। শিন্মীশিং এ.বি.পি.এসগী খুদোংচাবা ফংবা য়াদ্রবদি মখোয়গী জোব কার্দশিং ককথৎলোইদবনি।
এম.জি.এন.আর.জি.এস অসি দরকারগী মতুংইন্না পায়খৎপা স্কিম অমনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা শেন-থুমগী মরমশিংনা অকায়বা পীবা য়াওই। এ.বি.পি.এসগী চপ চাবা ফিবম অমা শেমগৎলে। বেনিফিসরিশিংগী ওইনা এ.বি.পি.এসগী কান্নবশিং য়েংলগা, মসিগী খ্বাইদগী ফবা সিস্তেম অসি চৎনগদবনি।
আধারদা য়ুম্ফম ওইবা শেন পীবা অসি করিশু নত্তে, মসি বেনিফিসরিশিংগী একাউন্তদা শেন পীবা থবক অমনি। সিস্তেম অসি চপ চারবা থবকশিং শীজিন্নরি অমসুং মসিদা বেনিফিসরিশিং, ওফিসিএলশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগী মশক ফজনা তাক্লি।
অশেংবা বেনিফিসরিশিংদা শেন পীবদা এ.বি.পি.এসনা মতেং পাংলি অমসুং শাশিন্নবা বেনিফিসরিশিং লৌথোক্নবা খুৎলায় অমা ওইরি। এম.জি.এন.আর.জি.এসতা আধারদা য়ুম্ফম ওইবা শেন পীবগী থবক পাংথোক্তে। স্কিম অসিদা আধার বেজ পেমেন্ত ব্রিজ সিস্তেম চৎনরে।

Ministry of Rural Development
About 88 % of the wage payment has been made through ABPS till May 2023
States to organize camps and follow up with beneficiaries to achieve 100 % ABPS
The beneficiary who comes for work should be requested to provide the Aadhaar number but will not be refused work on this basis
Job cards cannot be deleted on the basis of reason that the worker is not eligible for ABPS
Mahatma Gandhi NREGS has not adopted Aadhaar-enabled payment;
opted for Aadhaar Based Payment Bridge system
03 JUN 2023 11:12AM by PIB Delhi
It has been brought to the notice of the Central Government that in many cases due to frequent changes in Bank Account Number by the beneficiary and non-updation of the new account number by the Concerned Programme Officer of the same, due to non-submission of new account by the beneficiary on time, several transactions of wage payment are being rejected (due to old account number) by destination bank branch.
In consultation with different stakeholders, it is found to avoid such rejections; ABPS is the best route for making wage payment through DBT. It will help the beneficiaries in getting their wage payment on time.
Once Aadhar is updated in the scheme database, beneficiary need not update account numbers due to change in location or change in bank account number. Money will be transferred to the account number which is linked with Aadhar number. In case of more than one account of the beneficiary, which is rare in the context of MGNREGA, beneficiary has the choice to select the account.
NPCI data shows that there is higher success percentage to the extent of 99.55% or above where the Aadhaar is enabled for DBT. In case of Account based payment such success is about 98%.
Under Mahatma Gandhi NREGS, ABPS is in use since 2017. After almost universal availability of Aadhaar number to every adult population, now Government of India decided to extend ABPS for beneficiaries under the scheme. The payment will land through ABPS only to the account associated with ABPS, which means that it is a safer and faster way of payment transfer.
Out of the total 14.28 crore active beneficiaries, the Aadhaar has been seeded for 13.75 crore. Against these seeded Aadhaar, a total 12.17 crore Aadhaar have been authenticated and 77.81% are now already eligible for ABPS. In the Month of May 2023, about 88 % of the wage payment has been made through ABPS.
As per UIDAI, more than 98% adult population is having Aadhaar number. In case an individual needs Aadhaar number, she or he can get by visiting appropriate agency or nearby Aadhaar centre.
States have been requested to organize camps and follow up with beneficiaries to achieve 100 % ABPS. Ministry has made it clear to all the States that the beneficiary who comes for work should be requested to provide the Aadhaar number but will not be refused work on this basis.
If a beneficiary does not demand for work, in such case her/his status about eligibility for ABPS does not affect the demand for work.
Job cards cannot be deleted on the basis of reason that the worker is not eligible for ABPS.
Mahatma Gandhi NREGA is a demand driven Scheme and is affected by various economic factors. Proper ecosystem for ABPS is in place. Considering the benefits of ABPS for beneficiaries, this is the best system to be followed for the payment.
Aadhaar based payment system is nothing but a route through which the payment is getting credited in the account of beneficiaries. There are well defined steps adopted in this system and role of beneficiaries, field functionaries and all other stakeholders is clearly defined.
ABPS is helping the genuine beneficiaries to get their due payment and is instrumental in curbing corruption by weeding out fake beneficiaries. Mahatma Gandhi NREGS has not adopted Aadhaar-enabled payment .This scheme has opted for Aadhaar Based Payment Bridge system.