প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় চাকৰি মেলাত বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনত নৱনিযুক্ত কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰায় ৭১,০০০ খন নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰি প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 MAY 2023 1:25PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় চাকৰি মেলাত ভাষণ প্ৰদান কৰে আৰু বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনত নতুনকৈ নিযুক্তি প্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰায় ৭১,০০০ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱনিযুক্ত সকলো কৰ্মচাৰী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ গুজৰাটৰ দৰে ৰাজ্যৰ শেহতীয়া চাকৰি মেলা আৰু অসমত আগন্তুক মেলাৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু বিজেপি শাসিত ৰাজ্যসমূহত এই মেলাসমূহ আয়োজন কৰাটোৱে যুৱসকলৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে আৰু ইয়াক দ্ৰুত, স্বচ্ছ আৰু নিৰপেক্ষ কৰি তুলিছে। নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্মচাৰী বাছনি পৰিষদে নতুন নিযুক্তি প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ প্ৰায় ১৫-১৮ মাহ সময় লৈছিল, আনহাতে আজি মাত্ৰ ৬-৮ মাহ সময় লাগে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ আৱেদনসমূহ কঠোৰ নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল আৰু তাৰ পিছত ডাকযোগে দাখিল কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া ইয়াক এক অনলাইন প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে সৰল কৰা হৈছে, যাৰ বাবে নথিপত্ৰৰ স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ ব্যৱস্থাও প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে গ্ৰুপ 'চি' আৰু গ্ৰুপ 'ডি'ৰ সাক্ষাৎকাৰো বাতিল কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সুবিধা হৈছে সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোত স্বজনপোষণ দূৰ কৰা।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ তাৰিখৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিহেতু ৯ বছৰ পূৰ্বে আজিৰ দিনটোত অৰ্থাৎ ১৬ মে'ত লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ফলাফল ঘোষণা কৰা হৈছিল। সেই দিনটোৰ উৎসাহৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ আত্মাৰ সৈতে আৰম্ভ হোৱা এই যাত্ৰাই এক উন্নত ভাৰতৰ বাবে কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আজি ছিকিমৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসও।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ন বছৰত চৰকাৰে নিযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ কথা মনত ৰাখি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, গ্ৰাম্য বিকাশ বা জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপেই হওঁক, ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিটো নীতিয়ে যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ন বছৰত চৰকাৰে মূলধন ব্যয় আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ৩৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। এই বছৰৰ বাজেটত, মূলধন ব্যয়ৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে। এই ধনৰ ফলস্বৰূপে, নতুন ঘাইপথ, নতুন বিমানবন্দৰ, নতুন ৰে'লপথ, দলং আদিৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এইটোৱে দেশত বিভিন্ন নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ গতি আৰু ইয়াৰ পৰিমাণ স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসত অভূতপূৰ্ব। তেওঁ কয় যে যোৱা ৯ বছৰত ৪০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰে'লপথত বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছিল, আনহাতে বিগত ৭ দশকত ২০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ বিদ্যুত সংযোগ কৰা হৈছিল। দেশৰ মেট্ৰ' ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে মাত্ৰ ৬০০ মিটাৰ মেট্ৰ' লাইন স্থাপন কৰা হৈছিল, আনহাতে আজি প্ৰায় ৬ কিলোমিটাৰ মেট্ৰ' ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰা হৈছে।
২০১৪ চনৰ আগতে, গ্ৰাম্য পথৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য ৪ লাখ কিলোমিটাৰতকৈ কম আছিল, আজি এই দৈৰ্ঘ্য ৭.২৫ লাখ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে। বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ২০১৪ চনৰ ৭৪ ৰ পৰা আজি প্ৰায় ১৫০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে, যোৱা ৯ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা ৪ কোটি ঘৰে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। গাওঁবোৰৰ ৫ লাখ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰে গ্ৰাম্য অঞ্চলত নিযুক্তি প্ৰদান কৰি আছে। গাওঁবোৰত ৩০ হাজাৰতকৈও অধিক পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় ৯ কোটি ঘৰ পাইপযুক্ত খোৱা পানী যোগান ধৰাৰ বাবে সংযোগ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সকলো বোৰ কামে বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তি সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিদেশী বিনিয়োগ হওঁক বা ভাৰতৰ ৰপ্তানি খণ্ডই হওঁক, ই দেশত বিভিন্ন নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯ বছৰত চাকৰিৰ প্ৰকৃতিয়ে এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন দেখিছে, য'ত দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰৰ উদ্ভৱ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই নতুন ক্ষেত্ৰসমূহক নিৰন্তৰ সমৰ্থন আগবঢ়াই আহিছে আৰু দেশখনে প্ৰত্যক্ষ কৰা ষ্টাৰ্টআপ বিপ্লৱৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে দেশত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০০ ৰ পৰা আজি ১ লাখতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, য'ত ১০ লাখতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতী নিয়োজিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এপ-আধাৰিত টেক্সি সেৱাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে, যিবোৰ চহৰৰ বাবে জীৱনৰেখা হৈ পৰিছে; দক্ষ অনলাইন বিতৰণ প্ৰণালী, যিয়ে নিযুক্তি বৃদ্ধি কৰিছে; ড্ৰোন খণ্ডক প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, কীটনাশক ছটিয়াই ঔষধ বিতৰণকৰাত সহায় কৰা হৈছে আৰু মহানগৰ গেছ বিতৰণ প্ৰণালী সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে, যি ৬০ খন চহৰৰ পৰা ৬০০ খন চহৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত ২৩ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ঋণ বিতৰণ কৰিছে, যিনাগৰিকসকলক নতুন ব্যৱসায় স্থাপন, টেক্সি ক্ৰয় বা তেওঁলোকৰ বিদ্যমান প্ৰতিষ্ঠানসম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে জানিবলৈ দিয়ে যে মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত ঋণ লাভ কৰাৰ পিছত প্ৰায় ৮-৯ কোটি নাগৰিক প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগী হৈছে। "আত্মনিৰভৰ ভাৰত অভিযান দেশত উৎপাদনৰ জৰিয়তে নিযুক্তি সৃষ্টিৰ ওপৰত আধাৰিত। তেওঁ জনাইছিল যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত উৎপাদনৰ বাবে প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান আৰু দক্ষতা বিকাশপ্ৰতিষ্ঠানৰ দ্ৰুত বিকাশ ৰখাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। 2014 আৰু 2022 চনৰ ভিতৰত, প্ৰতি বছৰে এটা নতুন আইআইটি আৰু এটা নতুন আইআইএম স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ৯ বছৰত প্ৰতি সপ্তাহত এখন বিশ্ববিদ্যালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু প্ৰতিদিনে গড়ে দুখন মহাবিদ্যালয়ে কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশত প্ৰায় ৭২০ খন বিশ্ববিদ্যালয় আছিল, আনহাতে আজি এই সংখ্যা ১১০০তকৈও অধিক হৈছে। দেশৰ চিকিৎসা শিক্ষা সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৭ দশকত দেশত মাত্ৰ ৭ টা এইমছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আনহাতে যোৱা ৯ বছৰত চৰকাৰে ১৫ টা নতুন এইমছ বিকশিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৪০০ ৰ পৰা ৭০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে, য'ত এমবিবিএছ আৰু এমডি আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৮০ হাজাৰৰ পৰা ১ লাখ ৭০ হাজাৰতকৈ ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আইটিআইৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। "যোৱা ৯ বছৰত প্ৰতিদিনে এটা কৈ আইটিআই স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি ১৫,০০০ আইটিআইত নতুন পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত ১.২৫ কোটিতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতীক দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইপিএফঅ'ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইপিএফঅ'ৰ নেট পেৰোল অনুসৰি ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ পিছত ৪.৫ কোটি নতুন আনুষ্ঠানিক চাকৰি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যি আনুষ্ঠানিক চাকৰিৰ স্থিৰ বৃদ্ধিৰ ইঙ্গিত দিয়ে। স্ব-নিযুক্তিৰ সুযোগো ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বব্যাপী ভাৰতৰ উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব ইতিবাচকতা আছে। ৱালমাৰ্টৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ সৈতে হোৱা তেওঁৰ শেহতীয়া বৈঠকৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ পৰা ৮০,০০০ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰাৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ ওপৰত চিইঅ'ৰ আস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰে। লজিষ্টিক আৰু যোগান শৃংখলাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা যুৱসকলৰ বাবে এইটো এটা ভাল খবৰ। তেওঁ চিচকোৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ সৈতে হোৱা বৈঠকৰ কথাও স্মৰণ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ পৰা ৮,০০০ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰা। এখন বৈঠকত এপলৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াই ভাৰতৰ মোবাইল নিৰ্মাণ উদ্যোগসম্পৰ্কে আস্থা প্ৰকাশ কৰিছিল, আনহাতে অৰ্ধপৰিবাহী কোম্পানী এনএক্সপিৰ শীৰ্ষ কাৰ্যবাহীয়েও অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে ইতিবাচক প্ৰকাশ কৰিছিল, তেওঁ কয়। তেওঁ কৈছিল যে ফক্সকনেও হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহা সপ্তাহত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ কোম্পানীসমূহৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ সৈতে তেওঁৰ নিৰ্ধাৰিত বৈঠকৰ বিষয়েও কয় আৰু কয় যে তেওঁলোক সকলোৱে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহেৰে ভৰি আছে। তেওঁ কয় যে এনে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত চলি থকা উন্নয়নৰ 'মহাযজ্ঞ'ত নৱনিযুক্ত কৰ্মচাৰীৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ অধীনত অহা ২৫ বছৰত উন্নত ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱ সমূহ বাস্তৱায়িত হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুনকৈ নিয়োগ কৰা কৰ্মচাৰীসকলক এই সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু আইজিঅটি কৰ্মযোগী মডিউলৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি হৈছে এক অনলাইন শিক্ষণ মঞ্চ।
পটভূমি
চাকৰি মেলাখন সমগ্ৰ দেশৰ ৪৫ টা স্থানত অনুষ্ঠিত হৈছিল য'ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভাগ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে এই উদ্যোগক সমৰ্থন কৰি নিযুক্তি দিয়া হৈছিল। সমগ্ৰ দেশৰ পৰা নৱনিযুক্ত কৰ্মচাৰী বাছনি কৰা হৈছে; গ্ৰামীণ ডাক সেৱক, ডাক পৰিদৰ্শক, বাণিজ্যিক--টিকট কেৰাণী, কনিষ্ঠ কেৰাণী--টাইপিষ্ট, কনিষ্ঠ একাউণ্ট ক্লাৰ্ক, ৰেললাইন কেয়াৰ কৰ্মচাৰী, সহকাৰী শাখা বিষয়া, আণ্ডাৰ ক্লাৰ্ক, উপ বিভাগীয় বিষয়া, কৰ সহায়ক, সহকাৰী প্ৰৱৰ্তন বিষয়া, সহকাৰী সুৰক্ষা বিষয়া, সহকাৰী একাউণ্ট বিষয়া, সহকাৰী অডিট বিষয়া, বিভাগীয় একাউণ্টেণ্ট, অডিটৰ, মুখ্য কনিষ্টবল, সহকাৰী কমাণ্ডেণ্ট, স্নাতক, প্ৰশিক্ষিত শিক্ষক, প্ৰশিক্ষিত সহকাৰী অধ্যাপকৰ দৰে বিভিন্ন পদত সহকাৰী পঞ্জীয়ক নিযুক্ত কৰা হ'ব।
চাকৰি মেলা; চাকৰি সৃষ্টিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণকৰাৰ দিশত এয়া এক পদক্ষেপ। আশা কৰা হৈছে যে চাকৰি মেলাই নিযুক্তি সৃষ্টিত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব আৰু যুৱসকলক তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বিকাশত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে অৰ্থপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
নৱনিযুক্ত কৰ্মচাৰীসকলে 'কৰ্মযোগী প্ৰাৰম্ভ'ৰ জৰিয়তে নিজকে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ সুযোগ পাব, যি হৈছে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগৰ সকলো নৱনিযুক্ত লোকৰ বাবে এক অনলাইন অভিমুখীকৰণ পাঠ্যক্ৰম।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the distribution of about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organisations under Rozgar Mela via video conferencing
16 MAY 2023 1:25PM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
Today more than 70,000 youths are getting appointment letters for jobs in various departments of the Government of India. All of you have achieved this success through hard work. I convey my heartiest congratulations and best wishes to you and your family. Just a few days ago, a similar ‘Rozgar Mela’ (job fair) was organized in Gujarat which provided employment to thousands of people. A major job fair is also being organized in Assam this month. Such job fairs organised by the Government of India and the BJP-ruled state governments show our commitment towards the youth.
Friends,
The Government of India has also given priority to making the government recruitment process faster, more transparent and fair in the last nine years. Earlier, the Staff Selection Board used to take around 15 to 18 months to complete the recruitment process, which means around one and a half years. Today this process is completed in six to eight months. Earlier it was very difficult to apply for a government job. One had to stand in queues for hours to collect an application form, find gazetted officers to get documents attested and then send the application by post. Moreover, it was also not sure whether the application reached on time or not, and importantly, at the desired department or not. Today the entire process from applying to getting the results has become online. Today it is also sufficient to self-attest the document. Interview rounds for recruitment to Group-C and Group-D posts have been done away with. The biggest advantage of all these efforts is that the possibilities of corruption or nepotism have ended.
Friends,
Today is very special for another reason. Nine years ago on May 16, the results of the Lok Sabha elections came. The entire country was filled with enthusiasm, gusto and trust. India, which is marching ahead with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas,’ is striving to become a developed India today. Just as the results of the Lok Sabha elections were announced nine years ago on May 16, today is another important day. Today is also the foundation day of one of our important states, Sikkim, situated in the lap of the Himalayas.
Friends,
During these nine years, the policies of the government were formulated keeping new possibilities of employment at the center. Be it construction of modern infrastructure, development of rural areas, or expansion of facilities related to survival, every plan and policy of the Government of India is creating new employment opportunities for the youth.
Friends,
The Government of India has spent about 34 lakh crore rupees on capital expenditure for basic facilities in the last nine years. In this year's budget also, 10 lakh crore rupees has been set aside for capital expenditure. With this amount, new highways, airports, rail routes and bridges have been built and lakhs of new jobs have been created in the country due to the construction of innumerable such modern infrastructure. The speed and scale at which India is working today is also unprecedented in the history of 75 years of independence. Only around 20,000 kilometers of rail lines were electrified in India in the 70 years after independence. On the other hand, about 40,000 kilometers of rail lines in India have been electrified under our government in the last nine years. That means double. Before 2014, only 600 meters of new metro lines were being laid every month in our country. Today it is six kilometres on an average every month. Earlier the pace of construction was in metres, whereas, it is in kilometres nowadays. Now six kilometres of new metro lines are being laid on a monthly basis.
Before 2014, there were less than 4 lakh kilometers of rural roads in the country. Today, there are more than 7.25 lakh kilometers of rural roads in the country. This too is almost double. Before 2014, there were only 74 airports in the country. Today the number of airports in the country is also on the way to around 150. In this too, it is double. The four crore pucca houses that have been built for the poor in the country in the last nine years have also created many new employment opportunities. Five lakh common service centers have been opened in every village and they have become a major source of employment besides making youths entrepreneurs at the village level. Be it building more than 30,000 ‘Panchayat Bhavans’ in villages or connecting nine crore houses with water connections, all these campaigns are generating employment on a large scale. Whether it is foreign investment into the country or record exports from India, it is also creating employment opportunities in every nook and corner of the country.
Friends,
The nature of the job has also changed very rapidly in the last nine years. In these changing circumstances, new sectors have emerged for the youth. The Central Government is continuously supporting these new sectors as well. The country has witnessed a new revolution in start-up culture in these nine years. While there were a few hundred start-ups in the country in 2014, today this number is close to one lakh. And it is estimated that these start-ups have provided employment to at least 10 lakh youth.
Friends,
The country has seen taxis becoming the new lifeline of Indian cities through Cab Aggregators i.e. App in these nine years. In the same period, a new system of online delivery has been created, which has given employment to lakhs of youth. There has been a new boom in the drone sector in these nine years. The use of drones is on the rise from spraying of fertilizers to supply of medicines. In these nine years, the city gas distribution system has expanded from 60 cities to more than 600 cities.
Friends,
The Government of India has sanctioned 23 lakh crore rupees to the youth of the country under the Mudra Yojana in the last nine years. Some have started their new business with this amount, whereas some have bought a taxi or some have expanded their shop. And their number is not in lakhs. I proudly say this number is in crores today. There are about eight to nine crore people who have started their independent work for the first time with the help of the Mudra Yojana. The ongoing ‘Aatma Nirbhar Bharat’ campaign is also based on the creation of employment through manufacturing in the country. The Central Government is providing assistance of about Rs 2 lakh crore for manufacturing under the PLI scheme. Apart from making India the manufacturing hub of the world, this amount will also help in providing employment to lakhs of youth.
Friends,
It is very important for the youth of India to develop the skills to work in different sectors. As part of this, higher education institutions and skill development institutions are also being constructed on a war footing in the country. A new IIT and IIM have come up every year between 2014 and 2022. On an average, one university has been opened every week and two colleges have been opened every day in the last nine years. There were around 720 universities in the country before the formation of our government. Now this number has increased to more than 1100. Only seven AIIMS were built in the country in seven decades. In the last nine years, we have moved towards building 15 new AIIMS. Many of these hospitals have also started providing their services. As of 2014, there were less than 400 medical colleges across the country. Today their number has increased to about 700. If the number of colleges increased, naturally the number of seats also increased and opportunities for higher education also increased for the youth. There were only around 80,000 MBBS and MD seats in our country before 2014. Now the MBBS and MD seats in the country have increased to more than 1.70 lakh.
Friends,
Our ITIs are also playing an important role in developing skills. Almost a new ITI has been built in the country every day in the last nine years. Today, new courses are being started in about 15,000 ITIs according to the new needs of the country. Skill training has also been given to more than 1.25 crore youth under the PM Kaushal Vikas Yojana.
Friends,
Due to these efforts of the government, new employment opportunities are being created in many new sectors. I would like to give you one example of EPFO. If we look at the net payroll figures of EPFO after 2018-19, more than four and a half crore people have got formal jobs. The payroll data of the Employee's Provident Fund Organization clearly shows that there is a continuous increase in formal jobs in India. Along with this increase in formal jobs, self-employment opportunities are also increasing continuously in the country.
Friends,
There has been an unprecedented positivity regarding industry and investment in India in the wake of reports in the last few weeks. A few days ago, I met the CEO of Walmart. He expressed confidence that his company would start exporting goods worth Rs 80,000 crore from India in the next 3-4 years. This is great news for our youth who want to work in the logistics and supply chain sector. The CEO of CISCO also told me during his visit to India that his company was aiming to export products made in India worth Rs 8,000 crore. Apple's CEO also came to India a few days back. He was also very confident about the bright future of India and especially mobile manufacturing. The top executives of the world's famous semiconductor company NXP also met me recently. They are very positive about the creation of India's semiconductor ecosystem and its potential. Foxconn has also started investing thousands of crores of rupees in many projects in India. I am going to meet many CEOs of the world's biggest companies once again in the next one week. All of them are full of enthusiasm to invest in India. All these developments and efforts show how fast new employment opportunities are being created in different sectors in India.
Friends,
You will now have a direct role in such important changes in this ‘Mahayagya’ of development going on in the country. You have to fulfil responsibilities as well as realize the resolutions of a developed India in the next 25 years. I urge all of you to make full use of this opportunity. A new phase of learning is also starting in your life from today. The government is laying greater emphasis on new skill development of its employees. Keeping this in mind, an online learning platform, iGoT Karmayogi has been started. There are many types of courses available on this platform. Make full use of them. The more your potential increases, the more positive effect will be visible in your work. And the positive effect on work due to capable people accelerates positivity in all activities of the country. Today, I once again congratulate and wish you all the best for your new journey at a very important stage in your life on this important occasion. I also wish all the best to your family members as well, because they have contributed a lot in your life with great hope, expectation and enthusiasm. Praying for your bright future, I thank you very much once again.