Ministry of Home Affairs
The Second Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) meeting of the G-20 concludes in Mumbai today
Delegates of G-20 countries discuss roadmap for DRRWG for next three years
The 3rd meeting of DRRWG under India’s G-20 Presidency will be held at Chennai from July 24 to 26, 2023
25 MAY 2023 5:40PM by PIB Mumbai
Mumbai, 25 May 2023
G-20 Council’s Second Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) meeting came to an end in Mumbai today, with the technical and functional level officials coming to an understanding of the importance of Disaster Resilient Infrastructure and Financing for Disaster Risk Reduction as the central theme of any discussion on Disaster Risk Reduction.
The delegates deliberated that an institutional framework that supports investments in infrastructure projects, avoids fragmentation, and promotes execution of such infrastructure projects is desirable and should be encouraged in the national legal framework of G-20 countries. Additionally, the role of social protection systems in mitigating the impact of disasters on the most vulnerable population groups was a key topic of discussion.
Exchange of good practices and case studies from the G-20 countries was also discussed. The DRRWG Chair (India) and Member-Secretary of National Disaster Management Authority (NDMA) Shri Kamal Kishore offered support through collation of such data and co-development of compendium in areas of Early Warning and Early Action, Resilient Infrastructure and Financing for the Disaster Risk Reduction. Government delegates, DRR specialists, UN agency officials, representatives of community-based organizations, multilateral development banks and financial groups, and research organizations formed the participants of the 2nd DRRWG meeting. The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), an important stakeholder, was also present in the deliberations.
The meeting concluded with a side event on Eco-Based Approaches for Disaster Risk Reduction by NDMA, which was organized in collaboration with knowledge partners like United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR), UN Major Group on Children and Young People, UNEP, and others.
In course of the 2nd DRRWG meeting in Mumbai in which 122 delegates participated, a Round Table with Private Sectors focused on Financing Disaster Risk Reduction, attracting significant attendance. The discussion aimed to understand the challenges faced by the private sector in finding the DRR space lucrative.
During the technical sessions, the G20 countries discussed a roadmap for DRRWG for the next three years. The Indian Presidency believes in instilling ownership among the troika countries and South Africa to carry this initiative forward. The hope is that disaster risk reduction will be mainstreamed in the policy space, and that financing instruments and mechanisms for DRR will help shift the paradigm from disaster response to anticipatory action and risk reduction.
The opening ceremony was graced by the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Minister of State for Health and Family Welfare, and Shri Kamal Kishore, Chair of the working group and Member Secretary of the National Disaster Management Authority (NDMA). On the margins of the Meeting a photo exhibition on “Safer Mumbai, Future Ready Mumbai - A photographic portrayal” organized by Brihanmumbai Municipal Corporation’s Disaster Management Department was inaugurated by Union Minister of State for Health and Family Welfare. Senior officials from the Ministry of Home Affairs (MHA), Ministry of External Affairs (MEA), and the Government of Maharashtra were also in attendance. Notably, Ms. Mami Mizutori, the Special Secretary to the Secretary General for the United Nations for Disaster Risk Reduction, was also present among the delegates.
On Day 1 of the DRRWG meeting, discussions focused on the priority, “Financing for Disaster Risk Reduction”, through a day long side event that was further divided into sub themes under the priority. The delegates discussed various facets of making cities resilient, financing urban infrastructure, building future-ready urban infrastructure etc. The meeting also discussed other important themes, such as incentivizing private investments, sectoral interventions, insurance related mechanisms for reconstruction and social protection mechanisms. This side event witnessed the participation of experts from key International Organizations such as UNDP, OECD, IMF, ADB and EBRD.
The third and final meeting of the Disaster Risk Reduction Working Group under India’s G-20 Presidency will be held at Chennai from July 24 to 26, 2023. The DRRWG is an initiative taken by India under its G-20 Presidency. The first DRRWG meeting was held in Gandhinagar in March-April this year. This initiative of India to include Disaster Risk Reduction in the G-20 is a part of the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015 to 2030 (Sendai Framework). This was the first major agreement that provides Member-States with a concrete action plan to protect development gains from the Risk of Disaster.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
জি.-২০গী অনিশুবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.আর.আর.দবল্যু.জি.)কী মীফম ঙসি মুম্বাইদা লোইশিনখ্রে
জি.-২০ লৈবাকশিংগী দেলিগেতশিংনা মথংগী চহি অহুমগীদমক্তা দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী রোদমেপকী মতাংদা খন্নখ্রে
ভারতনা জি.-২০গী প্রেসিদেন্সী ওইদুনা দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী অহুমশুবা মীফম ২০২৩গী জুলাই ২৪দগী ২৬ ফাওবা চেন্নাইদা পাংথোক্লগনি
25 MAY 2023 5:40PM by PIB Imphal
জি.-২০ কাউন্সিলগী অনিশুবা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.আর.আর.দবল্যু.জি.)কী মীফম অদু তেক্নিকেল অমসুং ফংস্নেল লেভেলদা লৈবা ওফিসিয়েলশিংনা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা খুদিংমক্কী খ্বাইদগী মরু ওইবা থীম অমা ওইনা দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী ফাইনান্সিংগী মরু ওইবগী মতাংদা ৱাখল তামিন্নদুনা ঙসি মুম্বাইদা লোইশিনখ্রে।
দেলিগেতশিং অদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবদা মতেং পাংবা, ফ্রেগমেন্তাশন তৌহন্দবা অমসুং অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিগী থবক পাইখৎপবু প্রোমোত তৌবা ইনস্তিত্যুস্নেল ফরেমৱার্ক অসি য়াম্নমক মথৌ তাই অমসুং জি.-২০গী লৈবাকশিংগী নেস্নেল লিগেল ফ্রেমৱার্ক্তা থৌগৎকদবনি হায়না হায়খি।
অফবা চৎনবীশিং তাথোক-তাশিন তৌবা অমসুং জি.-২০ লৈবাকশিংদগী কেস স্তদীশিংশু খন্ন-নৈনখি। দি.আর.আর.দবল্যু.জি.গী চিয়র (ভারত) অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.)গী মেম্বর-সেক্রেতরী, শহরী কমল কিশোরনা অসিগুম্বা দেতা খোমগত্তুনা অমসুং অর্লী ৱার্নিং অমসুং অর্লী এক্সন, রেজিলিয়নে্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগীদমক্তা ফাইনান্সিং তৌবা হায়রিবা হিরমশিং অসিদা কমপেন্দিয়ম খুৎশম্নদুনা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না হায়খি। সরকারগী দেলিগেতশিং, দি.আর.আর. সপএসিয়েলিস্তশিং, য়ু.এন. এজেন্সী ওফিসিয়েলশিং, কম্যুনিতীদা য়ুমফম ওর্গনাইজেশনশিংগী মীহুৎশিং অমসুং রিসর্চ ওর্গনাইজেশনশীংনা অনিশুবা দি.আর.আর.দবল্যু.জি. মীফমদা শরুক য়াখি। কোলিশন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়নে্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই., য়াম্না মরু ওইবা স্তেকহোল্দর অসিশু খন্ন-নৈনবশিং অদুদা শরুক য়াখি।
এন.দি.এম.এ.না দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগীদমক্তা ইকো-বেস্দ এপ্রোচকী মতাংদা থৌরম অমা পাথোকপগা লোইননা মীফম অদু লোইশিনখি, হায়রিবা থৌরম অসি নোলেজ পার্তনরশিং খুদম ওইনা য়ুনাইতেদ নেস্নস ওফিস ফোর দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন (য়ু.এন.দি.আর.আর), অঙাশিং আমসুং নহারোলশিংগী ওইবা য়ু.এন.গী য়াম্না মরু ওইবা গ্রুপ, য়ু.এন.ই.পি. অমসুং অতোপ্পশিংগা খুৎশম্নদুনা শিনখি।
দেলিগেত ১২২না শরুক য়াখিবা মুম্বাইদা পাংথোকখিবা অনিশুবা দি.আর.আর.দবল্যু.জি. মীফম মনুংদা, ফাইনান্সিং দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন হায়রিবা হিরম অসিগী মতাংদা অকন্নবা মিৎয়েং থমদুনা লনাইগী সেক্তরশিংগা লোইননা রাউন্দ তেবল অমা পাংথোকখি, মসিদা মশিং য়াম্লবা পার্তিসিপেন্তশিংনা শরুক য়াখি। খন্ন-নৈনবা অদুনা দি.আর.আর. স্পেস লুক্রেতিব থিবদা লনাইগী সেক্তরনা মায়োক্নবা শিংনবশিং অদুবু খঙননবা পান্দম থমখি।
তেক্নিকেল সেসনশিং অদুদা, জি.-২০ লৈবাকশিংনা মথংগী চহি অহুমগীদমক্তা দই.আর.আর.দবল্যু.জি.গীদমক্তা রোদমেপ অমা শেম্বগী মতাংদা খন্নখি। ভারতকী প্রেসিদেন্সী অসিনা মসিগী অনৌবা থৌরাংশিং অসিবু মাংদা পুখৎনবা ত্রোইকা লৈবাকশিং অমসুং সাউথ অফ্রিকাগী মরক্তা ওনরশিপ পীবদা থাজবা থম্লি। মসিনা আশা তৌরিবসি দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন অসি পোলিসী স্পেসতা মেনস্ত্রীম ওইহনবদুনি, অমসুং দি.আর.আর.গী ফাইনান্সিং ইনস্ত্রুমেন্তশিং অমসুং মেকানিজমশিংনা দিজাস্তর রেসপোন্সতগী এন্তিসিপেতরী এক্সন অমসুং রিস্ক রেদক্সনদা পারাদাইম সিফ তৌবদা মতেং পাংলগনি হায়না থাজবা থম্লি।
অহৌবগী থৌরম অসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি পাৱর, অমসুং ৱার্কিং গ্রুপকী চিয়র অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.)গী সেক্রেতরী, শ্রী কমল কিশোরনা শরুক য়াখি। মীফম অসিগী মপান্দা ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশনগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্তনা শিনবা “সাফের মুম্বাই, ফ্যুচর রেদী মুম্বাই – এ ফোতোগ্রাফিক পোর্ত্রেয়ল”গী মতাংদা ফোতো একজিবিশন অমা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রীনা হৌদোকখি। য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)দগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ই.এ.) অমসুং মহারাস্ত্র সরকারশু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। মরু ওইনা, য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোর দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগী জেনরেল সেক্রেতরীগী সপেসিয়েল সেক্রেতরি, সুকুমারি মামি মিজুতোরিশু দেলিগেতশিং অদুগী মরক্তা য়াওখি।
দি.আর.আর.দবল্যু.জি. মীফমগী অহানবা নুমিত্তা খন্ন-নৈনখিবা অদুনা মরু ওইবগী মতুং ইন্না সব থীমশিংদা মখাতানা খাইদোক্লবা নুমিৎ চুপ্না ইরোইননা পাংথোকপা থৌরম অমগী খুত্থাংদা, “ফাইনান্সিং ফোর দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন” হায়বা হিরম অসিদা মরু ওইবা মিৎয়েং থমদুনা পাংথোকখি। দেলিগেতশিং অদুনা সহরশিবু রেজিলিয়েন্ত ওইহনবা, অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফাইনান্সিং তৌবা, তুংগীদমক্তা নিংথিনা শেম-শারবা অর্বান ইনফ্রাস্তরকচর অসিনচিংবা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিং অসিদা খন্নখি। মীফম অদুনা অতোপ্পা মরু ওইবা থীমশিং, খুদম ওইনা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্তশিংবু ইন্সেন্তিভাইজ তৌবা, সেক্তোরেল ইন্তর্ভেন্সনশিং, রিকনস্ত্রক্সনগীদমক্তা ইন্সুরেন্সকা মরি লৈনবা মেকানিজমশিং অমসুং সোসিয়েল প্রেতেক্সন মেকানিজমশিংগী মতাংদশু খন্নখি। মসিগী সাইদ ইভেন্ত অসিদা মরু ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গানাইজেশনশীং খুদম ওইনা য়ু.এন.দি.পি., ও.ই.সি.দি., আই.এম.এফ., এ.দি.বি. অমসুং ই.বি.আর.দি.দগী এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি।
ভারতকী জি.-২০ প্রেসিদেন্সীগী মখাদা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সন ৱার্কিং গ্রুপকী অহুমশুবা অমসুং অরোইবা মীফম অদু ২০২৩গী জুলাই ২৪দগী ২৬ ফাওবা চেন্নাইদা পাংথোক্লগনি। দি.আর.আর.দবল্যু.জি. অসি ভারতকী জি.-২০ প্রেসিদেন্সীগী মখাদা পাইখৎলকপা অনৌবা থৌরাংনি। অহানবা দি.আর.আর.দবল্যু.জি. মীফম অদু হন্দক্কী চহি অসিগী মার্চ-এপ্রিলদা গান্ধিনাগরদা পাংথোকখি। জি.-২০দা দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনবু য়াওহন্নবগী ভারতকী অনৌবা থৌরাং অসি ২০১৫দগী ২০৩০ ফাওবগী দিজাস্তর রিস্ক রেদক্সনগীদমক্তা সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক (সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক)কী শরুক অমনি। মসি মেম্বর স্তেতশিংদা খঙহৌদনা থোরকপা খুদোংথিবশিংদগী চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা কান্নবশিং অদুবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা মপুং ফাবা এক্সন প্লান অমা পীবা অহানবা মরু ওইবা এগ্রীমেন্ত অমা ওইখি।