প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছুইজাৰলেণ্ডৰ জেনেভাত অনুষ্ঠিত বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাৰ ৭৬ তম অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
21 MAY 2023 7:04PM by PIB Guwahati
মহামান্য ব্যক্তিসকল, সন্মানীয় গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল আৰু প্ৰতিনিধিসকল, নমস্কাৰ!
জেনেভাত অনুষ্ঠিত বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাৰ ৭৬ সংখ্যক অধিৱেশনত সকলোকে উষ্ম শুভেচ্ছা জনাইছো। ৭৫ বছৰ ধৰি বিশ্বৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে মই বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাক অভিনন্দন জনাইছো। মই নিশ্চিত যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই যেতিয়া ১০০ বছৰৰ সেৱাত উপনীত হোৱাৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত ই পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে আমাক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা দেখুৱাইছে। মহামাৰীটোৱে গোলকীয় স্বাস্থ্য স্থাপত্যৰ বহুতো ব্যৱধান কঢ়িয়াই আনিছে। গোলকীয় প্ৰণালীত স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
মহামাৰীটোৱে বিশ্বব্যাপী স্বাস্থ্যৰ সমতা বৃদ্ধিকৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰিছে। এক সংকটৰ সময়ত, ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰে। আমি ১০০তকৈও অধিক দেশলৈ প্ৰায় ৩০০ নিযুত খোৰাক প্ৰেৰণ কৰিছিলো। ইয়াৰে বহুতো দেশ গোলকীয় দক্ষিণৰ আছিল। মই নিশ্চিত যে অনাগত বছৰবোৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ বাবে সম্পদৰ সমান প্ৰৱেশাধিকাৰ সমৰ্থন কৰাটো এক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হ'ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানে কয় যে ৰোগৰ অনুপস্থিতি সুস্বাস্থ্যৰ দৰে একে নহয়। আমি কেৱল ৰোগৰ পৰা মুক্ত হোৱাই নহয়, বৰঞ্চ সুস্থতাৰ দিশত এখোজ আগুৱাই যাব লাগিব। পৰম্পৰাগত প্ৰণালী যেনে যোগ, আয়ুৰ্বেদ আৰু ধ্যান, স্বাস্থ্যৰ শাৰীৰিক, মানসিক আৰু সামাজিক দিশবোৰ সমাধান কৰে। মই আনন্দিত যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ প্ৰথম গোলকীয় কেন্দ্ৰ ভাৰতত স্থাপন কৰা হৈছে। মই সুখী যে বিশ্বই আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষৰ জৰিয়তে বাজৰাৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰাচীন শাস্ত্ৰসমূহে আমাক পৃথিৱীখনক এটা পৰিয়াল হিচাপে চাবলৈ শিকায়- বসুধৈৱ কুটুম্বকম। এই বছৰ আমাৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত, আমি ''এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'' বিষয়বস্তুৰ সৈতে কাম কৰি আছো। সুস্বাস্থ্যৰ বাবে আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে ''এক পৃথিৱী এক স্বাস্থ্য''। আমি কেৱল তেতিয়াহে স্বাস্থ্যৱান হ'ব পাৰোঁ যেতিয়া আমাৰ গোটেই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ স্বাস্থ্যকৰ হয়। সেয়েহে, আমাৰ দৃষ্টি কেৱল মানুহৰ মাজত সীমাৱদ্ধ নহয়। ই সমগ্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰলৈ বিস্তৃত কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে জীৱ-জন্তু, উদ্ভিদ আৰু পৰিৱেশ।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানত, ভাৰতে স্বাস্থ্যসেৱাৰ উপলব্ধতা, উপলব্ধতা আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত কাম কৰিছে। বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি হওঁক - আয়ুষ্মান ভাৰত, বা স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ বৃহৎ বৃদ্ধি, বা লাখ লাখ পৰিয়ালক অনাময় আৰু খোৱা পানী প্ৰদান কৰাৰ অভিযান; আমাৰ বহুতো প্ৰচেষ্টাৰ উদ্দেশ্য হৈছে অন্তিম মাইললৈ স্বাস্থ্যসেৱা বৃদ্ধি কৰা। ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ পৰিমাণৰ সৈতে কাম কৰা এক দৃষ্টিভংগী আনৰ বাবেও এক পৰিকাঠামো হ'ব পাৰে। আমি নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহত একে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাক সমৰ্থন কৰিবলৈ আগ্ৰহী।
বন্ধুসকল,
সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্যসেৱাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ৭৫ বছৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাক প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰো। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ দৰে গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ভূমিকা নিশ্চিতভাৱে অতীতত গুৰুত্বপূৰ্ণ আছিল। কিন্তু প্ৰত্যাহ্বানৰে ভৱিষ্যতে এইটো আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব। ভাৰতে এক স্বাস্থ্যকৰ পৃথিৱী গঢ়ি তোলাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিৱদ্ধ। ধন্যবাদ।
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
Text of PM's address at 76th Session of the World Health Assembly in Geneva, Switzerland
21 MAY 2023 7:04PM by PIB Delhi
Excellencies, Esteemed Dignitaries and Delegates, Namaskar!
Warm greetings to everyone at the 76th Session of the World Health Assembly in Geneva. I congratulate the WHO on completing the historic milestone of serving the world for 75 years. I am sure that the WHO would be setting goals for the next 25 years, when it reaches 100 years of service.
Friends,
The COVID-19 pandemic showed us the need for greater collaboration in healthcare. The pandemic highlighted many gaps in the global health architecture. Building resilience in global systems needs a collective effort.
Friends,
The pandemic also highlighted a need to boost global health equity. During a crisis, India showed its commitment to international cooperation. We shipped almost 300 million doses to over 100 countries. Many of these countries were from the Global South. I am sure that supporting equal access to resources will be a top priority for the WHO in the coming years.
Friends,
India's traditional wisdom says that the absence of illness is not the same as good health. We must not only be free from illness but also go one step forward towards wellness. Traditional systems such as Yoga, Ayurveda and meditation, address physical, mental and social aspects of health. I am glad that WHO's first Global Centre for Traditional Medicine is being established in India. I am also happy that the world is recognising the importance of millets through the International Year of Millets.
Friends,
India's ancient scriptures teach us to see the world as one family- Vasudhaiva Kutumbakam. During our G20 Presidency this year, we are working with the theme of ''One Earth, One Family, One Future''. Our vision for good health is ''One Earth One Health''. We can be healthy only when our whole ecosystem is healthy. So, our vision is not restricted to just humans. It extends to the entire ecosystem, including animals, plants and the environment.
Friends,
In the last few years, India has worked on availability, accessibility & affordability of healthcare. Be it the world's biggest health insurance scheme - Ayushman Bharat, or the massive ramping up of health infrastructure, or the drive to provide sanitation and drinking water to millions of families; Many of our efforts are aimed at boosting health at the last mile. An approach that works with the scale of India's diversity, can also be a framework for others. We are keen on supporting the WHO for similar efforts in low and middle income countries.
Friends,
I would like to commend the WHO on 75 years of efforts in advancing Health for All. The role of global institutions like the WHO was certainly important in the past. But it will be even more important in a future full of challenges. India is committed to helping every effort to build a healthier world. Thank You. Thank you very much!