मत्स्यपालन, पशुपालन तथा दुग्ध मन्त्रालय
केन्द्रीय मन्त्री श्री पुरूषोत्तम रूपालाले दार्जीलिङ अनि कालेबुङ जिल्लामा पशुहरूमा गाँठेदार त्वचा रोग (एलएसडी) -को बढ्दो मामिलाको रिपोर्टमाथि त्वरित कार्वाहीको निम्ति दिए निर्देश
21 MAY 2023 11:19AM by PIB Gangtok
मत्स्य, पशुधन तथा डेयरी मन्त्रालय अन्तर्गत पशुधन एवं डेयरी विभागले पश्चिम बंगालको दार्जीलिङ अनि कालेबुङ जिल्लाका गाई-भैंसीहरूमा देखिएको गाँठेदार त्वचा रोग (एलएसडी)-को संदिग्ध मामिलाहरूको रिपोर्टमाथि त्वरित कार्वाही गर्दै स्थानीय पशुपालकहरूको समस्यालाई समाधानको गर्ने दिशामा पहल गरेको छ।
एफएएचडीका केन्द्रिय क्याबिनेट मन्त्री श्री पुरूषोत्तम रूपालाले पश्चिम बंगालको कालेबुङ अनि दार्जीलिङ जिल्लामा गाँठेदार त्वचा रोग (एलएसडी)को बढ्दो मामिलाको रिपोर्टमाथि चिन्ता व्यक्त गर्दै दार्जीलिङका सांसद राजू विष्टद्वारा गरिएको पत्राचारमाथि त्वरित कार्वाही गर्ने निर्देश दिएका छन्।
पशुपालन तथा डेयरी विभाग, भारत सरकारले त्वरित प्रतिक्रिया दिँदै एएचडीको राज्य तथा जिल्ला अधिकारीहरूका साथ निकट समन्वयमा तक्निकी तथा वित्तीय सहायता प्रदान गर्नको निम्ति सबै आवश्यक कदम उठाएको छ।
क्षेत्रीय स्तरमा जाँच गर्दा अहिलेसम्म एलएसडीको कारण दार्जीलिङ र कालेबुङमा कुनै पशुधनको नोक्सान भने भएको छैन। दार्जीलिङ जिल्लाका लगभग 400 अनि कालेबुङबाट लगभग 2000 गैर-टीकाकृत पशुधनमा उक्त रोगको संक्रमण देखा परेको थियो जसमा क्रमशः 200 अनि 1200को संख्यामा पशुधन निको भइसकेका छन्। संक्रमित अन्य पशुधनको उपचारका साथै प्रभावित क्षेत्रहरूमा रोगको संक्रमण फैलिनबाट रोक्नको निम्ति चौतर्फी टीकाकरण अभियान चलिरहेको छ। दुवै जिल्लाका भेड़ा-बाख्राहरूमा एलएसडीको कुनै रोपिर्ट आएको छैन भने अधिकतम रूपमा संक्रमण गैर-टीकाकृत पशुधनमा देखिएको छ। यद्यपि, स्थिति नियन्त्रणमा रहेको छ।
विभागले निम्न अनुसार रोगको नियन्त्रण हेतु विभिन्न उपायहरू कार्यान्वयन गरिरहेको छ :
निगरानी : विभागले अघिबाट नै निकासी योजनाको माध्यमबाट निगरानी गर्ने रणनीति तयार गरिसकेको छ अनि सबै राज्यहरूमा पर्चालित गरिएको छ। नैदानिक सुविधाहरू यस क्षेत्रमा सहजैसित उपलब्ध रहेको छ भने क्षेत्रीय रोग निदान प्रयोगशाला (आरडीडीएल), कोलकाताको एलएसडीको पीसीआर परीक्षणको माध्यमबाट पशुधनको निगरानीको निम्ति अधिकृत तथा वित्तीय रूपले समर्थित गरिएको छ अनि यसको सूचना राज्य सरकारलाई पनि दिइसकेको छ।
टीकाकरण कार्यक्रम : राज्यहरूलाई नियमित रूपले नियन्त्रित तथा निवारक रणनीति अनुसार टीकाकरण गर्ने सुझाउ दिइएको छ। खोपको खरीदको लागि एक समान दरको बारेमा राज्यलाई सूचित गरिएको छ। एएससीएडी अन्तर्गत पश्चिम बंगालसहित राज्यहरूलाई 60:40 हिस्सेदारिताका साथ वित्तीय सहायता प्रदान गरिएको छ।
कालेबुङ तथा दार्जीलिङमा आरडीडीएल अधिकारीहरूको भ्रमण : प्रभावित क्षेत्रको आँकलन गर्न हेतु जमीनी स्थिति अनि निश्चित समय सीमामा एलएसडीको नियन्त्रण अनि रोकथामको लागि राज्य एएचडीलाई सहयोग गर्नको निम्ति पूर्वोत्तर क्षेत्रीय रोग निदान प्रयोगशाला (एनईआरडीडीएल), गुवाहाटी अनि पूर्वी क्षेत्रीय रोग निदान प्रयोगशाला (ईआरडीडीएल), कोलकाताका एक-एक अधिकारीहरू रहेको केन्द्रीय टोलीको गठन गरिएको छ।
पशुपालन तथा डेयरी विभागले देशमा एलएसडीलाई समयमा नियन्त्रण अनि रोकथामको निम्ति वित्तीय तथा तक्नीकी सहायतासहित सबै आवश्यक कदम उठाइरहेको छ। जबकि, क्षेत्रीय कार्यान्वयनको अधिकार राज्य सरकारसित रहेको छ किनकि पशुपालन राज्यको विषय पर्दछ।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Parshottam Rupala directs prompt action on reports of rising cases of lumpy skin disease (LSD) in livestock of Darjeeling and Kalimpong districts
21 MAY 2023 11:19AM by PIB Delhi
Department of Animal Husbandry and Dairying under the Ministry of Fisheries, AH and Dairying acts promptly to address concerns of livestock farmers of Darjeeling and Kalimpong districts of West Bengal today, as suspected cases of LSD (Lumpy Skin Disease), a devastating disease of Cattle and Buffaloes are reported.
Union Cabinet Minister for the FAHD Shri Parshottam Rupala directed for prompt action on the letter of the Member of Parliament from Darjeeling Raju Bista about his concerns on the reports of rising cases of lumpy skin disease (LSD) in Kalimpong and Darjeeling districts of West Bengal.
The Department of Animal Husbandry and Dairying, GoI responded swiftly and has taken all necessary steps for providing technical and financial support in close co-ordination with State and district officials of AHD.
As per the verifications from the field, there are no deaths of cattle due to LSD in Darjeeling and Kalimpong. Around 400 unvaccinated cattle in Darjeeling and 2000 in Kalimpong were infected out of which 200 and 1200 respectively have already recovered. Treatment of other infected cattle is underway including ring vaccination of cattle in affected areas to check the spread of the disease. There are no reports of LSD in sheep/goats In both the districts and the infection is reported mainly in unvaccinated cattle. However, the situation is under control.
The Department has been implementing various measures for control of the disease which are as under:
• Surveillance: The Department has already formulated the surveillance strategy through Exit Plan and circulated to all the states. Diagnostic facilities are readily available in the region and Regional Disease Diagnostic Laboratory (RDDL), Kolkatta has been authorized and financially supported for surveillance of cattle through PCR testing of LSD and the same was communicated to the state.
• Vaccination programme: States have been advised regularly to undertake vaccination as per the controlled and preventive strategy. Uniform rates for purchase of the vaccines have been communicated to the state. Financial assistance under ASCAD with 60: 40 share is provided to the states including West Bengal.
• Visit of RDDL officers to Kalimpong and Darjeeling: The central team consisting of one officer each from North Eastern Regional Disease Diagnostic Laboratory (NERDDL), Guwahati and Eastern Regional Disease Diagnostic Laboratory (ERDDL), Kolkata has been constituted to visit the affected area to assess the ground situation and to support the state AHD for control and containment of LSD in definite time line.
The Department of Animal Husbandry & dairying is taking all necessary steps including funding and technical support for timely control and prevention of LSD in the country. However, the field implementation lies with the state government as Animal Husbandry is the state subject.