প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-৭ সন্মিলনৰ কাৰ্যকৰী অধিৱেশন ৬ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী বিবৃতি
20 MAY 2023 4:24PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
প্ৰথমে, জি-৭ সন্মিলনৰ সফল সংগঠনৰ বাবে মই জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামান্য কিছিদাক অভিনন্দন জনাইছো। বিশ্বব্যাপী খাদ্য সুৰক্ষাৰ বিষয়ত এই মঞ্চৰ বাবে মোৰ কিছুমান পৰামৰ্শ আছে:
বিশ্বৰ আটাইতকৈ দুৰ্বল লোক, বিশেষকৈ উপান্ত কৃষকসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া এক সামগ্ৰিক খাদ্য প্ৰণালী গঢ়ি তোলাটো আমাৰ প্ৰাথমিকতা হ'ব লাগে। বিশ্বব্যাপী সাৰ যোগান শৃংখলা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ৰাজনৈতিক বাধাবোৰ আঁতৰাব লাগিব। আৰু সাৰৰ সম্পদ দখল কৰাৰ সম্প্ৰসাৰণবাদী মানসিকতা বন্ধ কৰিব লাগিব। সেয়াই আমাৰ সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য হ'ব লাগে।
সমগ্ৰ বিশ্বত সাৰৰ বিকল্প হিচাপে, আমি প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক নতুন আৰ্হি সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁ। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ লাভালাভ বিশ্বৰ প্ৰতিজন কৃষকৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা উচিত। জৈৱিক খাদ্যক ফেশ্বন বিবৃতি আৰু বাণিজ্যৰ পৰা পৃথক কৰি পুষ্টি আৰু স্বাস্থ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস হ'ব লাগে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ বৰ্ষক মিলেটৰ আন্তৰ্জাতিক বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। বাজৰাবোৰে পুষ্টি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পানী সংৰক্ষণ আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ একেলগে মোকাবিলা কৰে। ইয়াৰ ওপৰত সজাগতা সৃষ্টি কৰিব লাগে। খাদ্য অপচয় প্ৰতিৰোধ কৰাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব হ'ব লাগে। বহনক্ষম গোলকীয় খাদ্য সুৰক্ষাৰ বাবে এইটো অত্যাৱশ্যকীয়।
মহামান্য,
ক’ভিডে মানৱতাৰ সহযোগিতা আৰু সহায়ৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে। ভেকছিন আৰু ঔষধৰ উপলব্ধতা মানুহৰ কল্যাণৰ সলনি ৰাজনীতিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আছিল। স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰকাৰ কি হ'ব লাগে তাৰ ওপৰত আত্মনিৰীক্ষণ কৰা প্ৰয়োজন। এই বিষয়ত মোৰ কেইটামান পৰামৰ্শ আছে:
স্থিতিস্থাপক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালী স্থাপন কৰাটো আমাৰ প্ৰাথমিকতা হ'ব লাগে।
সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা আমাৰ মূলমন্ত্ৰ হ'ব লাগে। পৰম্পৰাগত ঔষধৰ প্ৰসাৰ, সম্প্ৰসাৰণ আৰু যৌথ গৱেষণা আমাৰ সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য হ'ব লাগে।
এক পৃথিৱী - এক স্বাস্থ্য আমাৰ নীতি, আৰু ডিজিটেল স্বাস্থ্য, সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য ক’ভাৰেজ আমাৰ লক্ষ্য হ'ব লাগে।
মানৱজাতিক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত থকা চিকিৎসক আৰু নাৰ্ছসকলৰ গতিশীলতা আমাৰ প্ৰাথমিকতা হ'ব লাগে।
মহামান্য,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে উন্নয়নৰ আৰ্হিসমূহে উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব লাগে, উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰগতিত বাধা হৈ পৰিব নালাগে। উপভোক্তাবাদৰ দ্বাৰা চালিত বিকাশৰ আৰ্হি সলনি হ'ব লাগিব। প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ সামগ্ৰিক ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে। আমি একেলগে উন্নয়ন, প্ৰযুক্তি আৰু গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। প্ৰযুক্তিক গণতান্ত্ৰিক কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰযুক্তি উন্নয়ন আৰু গণতন্ত্ৰৰ মাজৰ সাঁকো হ'ব পাৰে।
মহামান্য,
আজি, ভাৰতত মহিলা বিকাশ আলোচনাৰ বিষয় নহয়, কিয়নো আজি আমি মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ নেতৃবৃন্দ। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এগৰাকী মহিলা যি জনজাতীয় অঞ্চলৰ পৰা আহিছে। তৃণমূল পৰ্যায়ত, ৩৩% আসন মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষিত। এইবোৰ আমাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা প্ৰক্ৰিয়াৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ। আমি ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ ব্যক্তিসকলৰ অধিকাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ এখন আইন প্ৰণয়ন কৰিছো। আৰু আপোনালোকে জানি সুখী হ'ব যে ভাৰতত এটা ৰেল ষ্টেচন আছে যিটো সম্পূৰ্ণৰূপে ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ লোকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়।
মহামান্য,
মই নিশ্চিত যে জি-২০ আৰু জি-৭ কাৰ্যসূচীৰ মাজত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ গঢ়ি তোলাত আজি আমাৰ আলোচনা লাভজনক হ'ব আৰু গোলকীয় দক্ষিণৰ আশা আৰু প্ৰত্যাশাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াত সফল হ'ব।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s opening statement at the Working session 6 of the G7 Summit
Working Session 6: Working Together to Address Multiple Crises (including Food, Health, Development, Gender)
20 MAY 2023 4:24PM by PIB Delhi
Excellencies,
First of all, I congratulate Prime Minister of Japan, His Excellency Kishida for the successful organization of the G-7 Summit. I have some suggestions for this forum on the topic of Global food security:
Building an inclusive food system that focuses on the world's most vulnerable people, especially marginal farmers, must be our priority. Global fertilizer supply chains must be strengthened. We have to remove the political obstacles in them. And the expansionist mindset that is taking over the fertilizer resources has to be stopped. These should be the objectives of our cooperation.
As an alternative to fertilizers around the world, we can create a new model of natural farming. I believe that we should take the advantage of digital technology to every farmer in the world. It should be our endeavor to separate organic food from fashion statement and commerce and connect it with nutrition and health.
UN has declared 2023 as International Year of Millets. Millets address the challenges of nutrition, climate change, water conservation and food security at the same time. Awareness should be created on this. Prevention of food wastage must be our collective responsibility. It is essential for sustainable global food security.
Excellencies,
Covid has challenged the perspective of humanity's cooperation and assistance. Availability of vaccine and medicines was linked to politics instead of human welfare. It is necessary to introspect on what should be the future form of health security. I have some suggestions regarding this:
The establishment of resilient healthcare systems should be our priority.
Holistic healthcare should be our motto. The purpose of our cooperation should be the dissemination, expansion and joint research of traditional medicine.
One Earth - One Health, should be our principle; and digital health, universal health coverage should be our goal.
Our priority should be the mobility of doctors and nurses who are in the forefront in the service of mankind.
Excellencies,
I believe that the model of development should pave the way for development, and not become a hindrance in the progress of developing countries. The development model inspired by consumerism has to be changed. There is a need to focus on the holistic use of natural resources. We need to focus on development, technology and democracy together. It is important to democratize technology. Technology can be the bridge between development and democracy.
Excellencies,
Today women development is not a topic of discussion in India, because today we are pioneer in women-led development. The President of India is a woman, who is from a tribal area. 33 percent seats are reserved for women at the grassroots level. They are an integral part of our decision making process. To ensure the rights of transgender persons, we have made a law. And you will be happy to know that there is a railway station in India which is run entirely by transgender people.
Excellencies,
I believe that our discussions today will be beneficial in building an important link between the G20 and the G7 agenda. And will be able to give priority to the hopes and expectations of the Global South.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.