শিপ্পিং মন্ত্রালয়
ব্রহ্মপুত্রদা লৈবা ধর্মগী ওইবা লাইনিং লাইশোলগা মরি লৈনবা মফম তরেৎ শম্নহন্নবা ‘তুরেল খোংবানদা লৈবা ধর্মগী ওইবা তুরিজম সর্ক্যুইৎ’কীদমক্তা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবা
সর্ক্যুইৎ অসিনা ব্রহ্মপুত্র তুরেল খোংবানদা লৈবা পুৱারি ওইরবা কমখ্যা, পান্দুনাথ, অশ্বক্লান্ত, দৌল গোৱিন্দা, উমানন্দা, চাক্রেশ্বর অমসুং আউনিআতি সত্র হায়রিবা লাইশঙ তরেৎ অসিবু শম্নহন্নবগী ৱাফম হৌদোকপা
মিনত ৩০ খুদিংগী হোপ ওন হোপ ওফ মোদতা ফেরী সর্বিস লেপ্তনা লৈহনবা
আই.দবল্যু.এ.আই., এস.দি.সি.এল., এ.তি.দি.সি. অমসুং দি.আই.দবল্যু.তি.গী মরক্তা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখিবা অদু লুপা করোর ৪৫গী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা থবক ওইনা ওন্থোক্লগনি
এম.ও.য়ু. গী খুৎয়েক পীনদা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. হিমন্তা বিস্বা সর্মা অমসুং কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা শরুক য়াবা
19 MAY 2023 1:01PM by PIB Imphal
মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা ইনলেন ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (আই.দবল্যু.এ.আই.), সাগরমালা দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন লিমিতেদ (এস.দি.সি.এল.), অসাম তুরিজম দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন (এ.তি.দি.সি.) অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ ইনলেন ৱাতরৱেজ ত্রান্সপোর্ত (দি.আই.দবল্যু.তি.), অসাম সরকারগী মরক্তা ‘তুরেল খোংবানদা লৈবা ধর্মগী ওইবা তুরিজম সর্ক্যুইৎ’কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা অসামগী গুৱাহাতিদা খুৎয়েক পীনখি।
অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. হিমন্তা বিস্বা সর্মা অমসুং কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী মন্ত্রী, শহরী সর্বানন্দা সোনোৱালনা অসামগী রিভরাইন তুরিজম সেক্তরদা অনৌবা তঙ্কক অমা হাংদোক্লগদবা পুৱারি ওইহৌরগদবা খুৎয়েক পীনবগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
এম.ও.য়ু. অসিনা গুৱাহাতিগী অকোইবদা লৈবা পুৱারি ওইরবা ধর্মগী ওইবা শেংলবা মফম তরেৎ (০৭)গী মরক্তা ‘হোপ ওন হোপ ওফ’ মোদতা মতম অসিগী অনৌবা ফেরী সর্বিসশিং পীরগনি। ধর্মগী ওইবা শেংলবা মফম তেরৎ অদুদি কামখ্যা, পান্দুনাথ, অশ্বক্লান্ত, দৌল গোৱিন্দা, উমানন্দা, চাক্রেশ্বর অমসুং আউনিআতি সত্রবু মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিগী মতুং ইন্না কোভর তৌরগনি। ফেরী তর্মিনেলদা লৈগদবআ ৱেতিং লোঞ্জ অদু পেসেঞ্জরশিংগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা মফম অমা ওইহন্নবা মতম অসিগী অনৌবা ফেসিলিতী থম্লগনি।
স্পেসিয়েল পর্পোস ভেহিকল (এস.পি.ভি.)গী খুত্থাংদা থবক পাইখৎলিবা প্রোজেক্ত অসিনা লোইশিনবদা লুপা করোর ৪৫গী ইনভেস্তমেন্ত চংবা য়াই অমসুং থা তরুক্কী মনুং লোইশিল্লগনি। সর্ক্যুইৎ অসিনা হনুমান ঘাত, উজান বজারদগী হৌগনি অমসুং ফেরী সর্বিস অসিনা মপুং ফাবা সর্ক্যুইৎ অমা লোইশিনবদা পুং ২ ফানা চংহল্লরোই। এস.দি.সি.এল. অমসুং আই.দবল্যু.এ.আই. অনিনা পুন্দুনা প্রোজেক্ত অসিদা ৫৫% পুথোক্কনি অদুগা লেমহৌরিবা শরুক অদুনা এ.তি.দি.সি.না পুথোক্লগনি। দি.আই.দবল্যু.তি.না মসিগী প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা লাইশংশিং অসিগী মনংক্তা লৈবা ঘাতশিং অদুবু লৈম্না শিজিন্ননবগী অয়াবা পীখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙালদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, “তুরেল খোংবানদা লৈবা ধর্মগী ওইবা তুরিজম সর্ক্যুইৎ চাউখৎহনবা হায়বসি অসামগী তুরিজম সেক্তরগীদমক্তা য়াম্না চাউবা মাইপাকপা অমনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিবু য়াম্না য়াংনা থবক্তআ ওন্থোক্নবা অসাম সরকারগী মতেংগা লোইননা আই.দবল্যু.এ.আই. অমসুং এস.দি.সি.এল.নাএ.তি.দি.সি. অমসুং আই.দবল্যু.তি.গা খুৎশম্ননা থবক তৌরগনি অমসুং অসামদা রিভরাইন তুরিজমগী অনৌবা তাঙ্কক অমা পুরক্লগনি। য়াম্না ইচং থৌরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী লুচিং মখাদা, ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসী অসি রিজন অসি শিনবা থুংনা পাইখৎলক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা অচৌ-অচৌবা প্রোজেক্তশিং অসিদা ময়েক শেংনা তাক্লি। ঙসি, ইনলেন ৱাতরৱেজ অসিনা ত্রান্সপোর্তেশনগী খু্থাংদা অওনবা পুরকপগে হায়বদু খুদম চাংদম ওইদুনা তাক্লি। ব্রহ্মপুত্রদা ও.দি.সি. অমসুং ও.দবল্যু.সি. কার্গো চত্থোক-চৎশিন তৌবদগীনা মালেম অসিগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ গঙ্গা ভিলাস ফাওবা, ইনলেন ৱাতরৱেজকী চাউরবা মতিক অদু উৎথোক্লি। ইচং-থৌরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী লুচিং মখাদা অনৌবা ভারতকী শাহৌগী ইঞ্জিনবু শক্তি হাপ্নবা অসাম অমসুং নোর্থিস্ত অপুম্বদা লৈরিবা ইনলেন ৱাতরৱেজগী য়াম্না মতিক চানা লৈরিবা মতিক-মগুন অদুবু চাউখৎহন্নবগী ঐখোয়গী খোংচৎ অসিদা খোংফম চেৎনা লেপ্লি। ”
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. হিমন্তা বিস্বা সর্মানা হায়খি, “ঙসিগী খুৎয়েক পীনবগী থৌরম অসিনা রাজ্য অসিদা তুরিজমগী অনৌবা তাঙ্কক অমা পুরক্লগনি। মসিগী পুৱারি ওইহৌরগদবা থৌরম অসিদা শুক য়াবা অসিদা ঐহাক য়াম্নআ হরাওই। ঐহাক্না মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিগীদমক্তা দিপার্তমেন্তশিংদা থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ধর্মগী ওইবা তুরিজমদাঅনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি, মরমদি তুরিস্তশিং অদুনা মসিগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইরবা রিভরাইন সর্ক্যুইৎ অসিগী খুত্থাংদা গুৱাহাতিগী ফজরবা স্পিরিচুৱল হেরিতেজকী ফজবা অদুগী নুঙাইবা অদু ফংলগনি ”
থৌরম অসিদা অসাম সরকারগী ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রী, পরিমল শুক্লাবৈদ্যা; অসাম সরকারগী তুরিজম মন্ত্রী, জয়ন্তা মোল বরুৱা; আই.দবল্যু.এ.আই.গী চেয়রমেন, সঞ্জয় বন্দোপাথ্যা্য; এ.তি.দি.সি.গী চেয়রমেন, রিতুপর্না বারুৱা; এ.তি.দি.সি.গী ভাইস চেয়রমেন, দিলিপ দাস; অমসুং সাগরমালা দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন লিমিতেদ (এস.দি.সি.এল.)গী মেনেজিং দাইরেক্তর, দিলিপ কুমার গুপ্তানা গুৱাহাতিদা লৈবা অসাম এদমিনিস্ত্রেতিব স্তাফ কোলেজদা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা শরুক য়াখি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
MoU signed for ‘Riverine Based Religious Tourism Circuit’ to connect seven Religious places on Brahmaputra
Circuit proposes to connect seven historic temples Kamakhya, Pandunath, Ashwaklanta, Doul Govinda, Umananda, Chakreshwar and Auniti Satra on the banks of the Brahmaputra
Seamless ferry service on Hop on Hop off mode with frequency of 30 minutes
MoU signed among IWAI, SDCL, ATDC and DIWT will be executed with an investment of Rs 45 crore
MoU signed in presence of Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma and Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal
19 MAY 2023 1:01PM by PIB Delhi
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed in Guwahati, Assam for the development of ‘Riverine Based Religious Tourism Circuit’ among Inland Waterways Authority of India (IWAI), Sagarmala Development Corporation Limited (SDCL), Assam Tourism Development Corporation (ATDC) and Department of Inland Waterways Transport (DIWT), Government of Assam.
Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma and Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal witnessed this historic signing ceremony which is poised to unlock a new chapter in the riverine tourism sector in Assam.
The MoU will facilitate modern ferry service on a ‘Hop On Hop Off’ among seven (07) historic religious sites around Guwahati. The seven religious sites are Kamakhya, Pandunath, Ashwalknata, Doul Govinda, Umananda, Chakreshwar and Auniati Satra to be covered with the help of this agreement. The waiting lounge at the ferry terminal will be a modern facility providing comfortable ambience for the passengers.
The project, executed via a Special Purpose Vehicle (SPV), is likely to completed with an investment of ₹45 crores and will be completed within 12 months. The circuit will sail from Hanuman Ghat, Uzan Bazar and the ferry service is expected to reduce the overall travel time to less than 2 hours for completing one complete circuit. SDCL and IWAI will jointly contribute 55% of the project cost while the remaining will be provided by ATDC. DIWT has consented to provide the usage of Ghats near the temples free of cost for the project.
Speaking on the occasion Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said, “The development of the Riverine Based Tourism Circuit is a huge shot in the arm for the tourism sector in Assam. I am happy that with support of Government of Assam, the IWAI and SDCL will work in tandem with ATDC and IWT to execute this project swiftly and unveil a new chapter of riverine tourism sector in Assam. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Act East policy of India is being reflected with major developmental projects across the region. Today, the inland waterways has exemplified how transformation can be achieved via transportation. From ODC and OWC cargo movement via Brahmaputra to the world’s longest river cruise Ganga Vilas, the huge potential of inland waterways is being unlocked. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, we remain steadfast in our journey develop the rich potential of inland waterways in Assam and the whole of the Northeast so that it powers the engine of growth of New India.”
Speaking on the occasion, the Chief Minister of Assam Dr Himanta Biswa Sarma said, “Today’s signing ceremony is going to usher a new chapter of tourism in the state. I am happy to be present at this historic event. I convey my deep gratitude to the departments for this initiative. The religious tourism will get a boost as the tourists will enjoy the rich spiritual heritage of Guwahati via this wonderful riverine circuit.”
The event was also attended by Transport Minister, Government of Assam, Parimal Shuklabaidya; Tourism Minister, Government of Assam; Jayanta Mall Baruah; Chairman, IWAI, Sanjay Bandopadhyay; Chairman, ATDC, Rituparna Baruah; Vice Chairman, ATDC, Dilip Das; and Dilip Kumar Gupta, Managing Director, Sagarmala Development Corporation Limited (SDCL) among other officials of state and central government at Assam Administrative Staff College in Guwahati.