নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ নিকটৱৰ্তী সাতটা ধৰ্মীয় স্থান সংযোজিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ‘নদীভিত্তিক ধৰ্মীয় পৰ্যটন চাৰ্কিট’ৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ
এই চাৰ্কিটটোত ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পাৰত থকা সাতটা ঐতিহাসিক মন্দিৰ কামাখ্যা, পাণ্ডুনাথ, অশ্বক্লান্ত, দৌল গোৱিন্দ, উমানন্দ, চক্ৰেশ্বৰ আৰু আউনিআঁটি সত্ৰক সংযোজিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে
৩০ মিনিটৰ মূৰে মূৰে নিৰৱচ্ছিন্ন ফেৰী সেৱা
আইডব্লিউএআই, এছডিচিএল, এটিডিচি আৰু ডিআইডব্লিউটিৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিখন ৪৫ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে সম্পাদন কৰা হ'ব
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা আৰু কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ উপস্থিতিত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়
19 MAY 2023 1:01PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ (আইডব্লিউএআই), সাগৰমালা উন্নয়ন নিগম লিমিটেড (এছডিচিএল), অসম পৰ্যটন উন্নয়ন নিগম (এটিডিচি) আৰু অসম চৰকাৰৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথ পৰিবহণ বিভাগ (ডিআইডব্লিউটি)ৰ মাজত 'নদীভিত্তিক ধৰ্মীয় পৰ্যটন চাৰ্কিট''ৰ বিকাশৰ বাবে অসমৰ গুৱাহাটীত এক বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়।
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা আৰু কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এই ঐতিহাসিক স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হৈ ৰয় ৷ এই চুক্তিয়ে অসমৰ নদীৰ পৰ্যটন খণ্ডত এক নতুন অধ্যায় মুকলি কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
এই বুজাবুজি চুক্তিৰ জৰিয়তে গুৱাহাটীৰ চাৰিওফালে থকা সাতখন ঐতিহাসিক ধৰ্মীয় স্থানৰ মাজত আধুনিক ফেৰী সেৱাৰ সুবিধা উপলব্ধ হ’ব। এই চুক্তিত সামৰি ল'বলগীয়া ধৰ্মীয় স্থানকেইখন হ’ল- কামাখ্যা, পাণ্ডুনাথ, অশ্বক্লান্ত, দৌল গোৱিন্দ, উমানন্দ, চক্ৰেশ্বৰ আৰু আউনীআঁটি সত্ৰ। ফেৰী টাৰ্মিনেলৰ ৱেটিং লাউঞ্জটো যাত্ৰীসকলৰ বাবে আৰামদায়ক পৰিৱেশ প্ৰদান কৰা আধুনিক সুবিধাৰে সজ্জিত কৰা হ'ব।
এক বিশেষ উদ্দেশ্য বাহনৰ (এছপিভি) জৰিয়তে সম্পাদন কৰা এই প্ৰকল্পটো ৪৫ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু অহা ১২ মাহৰ ভিতৰত ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰি তোলা হ’ব। এছডিচিএল আৰু আইডব্লিউএআই-য়ে যুটীয়াভাৱে প্ৰকল্প ব্যয়ৰ ৫৫% অৰিহণা যোগাব আৰু বাকীখিনি এটিডিচিয়ে প্ৰদান কৰিব। ডিআইডব্লিউটিয়ে প্ৰকল্পটোৰ বাবে মন্দিৰৰ ওচৰত বিনামূলীয়াকৈ ঘাটৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সন্মতি দিছে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "নদীভিত্তিক পৰ্যটন চাৰ্কিটটোৰ উন্নয়ন অসমৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ বাবে এক বৃহৎ সাফল্য। মই সুখী যে অসম চৰকাৰৰ সমৰ্থনত আইডব্লিউএআই আৰু এছডিচিএল-য়ে এটিডিচি আৰু আইডব্লিউটিৰ সৈতে একেলগে কাম কৰি এই প্ৰকল্পটো দ্ৰুতগতিত সম্পাদন কৰিব আৰু অসমত নদীৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ এক নতুন অধ্যায় উন্মোচন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ গতিশীল নেতৃত্বত ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট নীতি সমগ্ৰ অঞ্চলৰ মুখ্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহত প্ৰতিফলিত হৈছে। আজি আভ্যন্তৰীণ জলপথবোৰে পৰিবহণৰ জৰিয়তে কেনেদৰে পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা কৰিব পাৰি তাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। ব্ৰহ্মপুত্ৰ হৈ অ'ডিচি আৰু অ'ডব্লিউচি কাৰ্গো চলাচলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী ভ্ৰমণ গংগা বিলাসলৈকে, আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ বিশাল সম্ভাৱনা উন্মোচন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ গতিশীল নেতৃত্বত আমি আমাৰ যাত্ৰাত দৃঢ় হৈ আছো যাতে অসম আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ সমৃদ্ধ সম্ভাৱনা বিকশিত হয় আৰু ই নতুন ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিনক যাতে শক্তি প্ৰদান কৰে।"
অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰি অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই কয়, "আজিৰ ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানটোৱে ৰাজ্যখনত পৰ্যটনৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিব। এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি মই সুখী হৈছো। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই বিভাগসমূহলৈ গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এই আশ্চৰ্যকৰ নদীভিত্তিক চাৰ্কিটৰ জৰিয়তে পৰ্যটকসকলে গুৱাহাটীৰ সমৃদ্ধ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্য উপভোগ কৰিব পাৰিব।"
অসম চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জয়ন্ত মল্ল বৰুৱাই আদৰণি ভাষণত কয় যে এই পদক্ষেপক অসমৰ পৰ্যটন উদ্যোগৰ বাবে এক সোণালী যুগৰ আৰম্ভণি বুলি ক’ব পাৰি। এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে অসমৰ নদী পৰ্যটনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব যিয়ে ৰাজ্যৰ পৰ্যটন খণ্ডক উদগনি যোগাব বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
অনুষ্ঠানটোত অসম চৰকাৰৰ পৰিবহণ মন্ত্ৰী পৰিমল শুক্লবৈদ্যৰ লগতে অসম চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰী জয়ন্ত মল বৰুৱা; আইডব্লিউএআইৰ অধ্যক্ষ সঞ্জয় বন্দোপাধ্যায়; এটিডিচিৰ অধ্যক্ষ ৰিতুপৰ্ণ বৰুৱা; এটিডিচিৰ উপাধ্যক্ষ দিলীপ দাস; এছডিচিএলৰ পৰিচালন সঞ্চালক দিলীপ কুমাৰ গুপ্তা তথা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অন্যান্য বিষয়াসকলো উপস্থিত আছিল।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
MoU signed for ‘Riverine Based Religious Tourism Circuit’ to connect seven Religious places on Brahmaputra
Circuit proposes to connect seven historic temples Kamakhya, Pandunath, Ashwaklanta, Doul Govinda, Umananda, Chakreshwar and Auniti Satra on the banks of the Brahmaputra
Seamless ferry service on Hop on Hop off mode with frequency of 30 minutes
MoU signed among IWAI, SDCL, ATDC and DIWT will be executed with an investment of Rs 45 crore
MoU signed in presence of Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma and Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal
19 MAY 2023 1:01PM by PIB Delhi
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed in Guwahati, Assam for the development of ‘Riverine Based Religious Tourism Circuit’ among Inland Waterways Authority of India (IWAI), Sagarmala Development Corporation Limited (SDCL), Assam Tourism Development Corporation (ATDC) and Department of Inland Waterways Transport (DIWT), Government of Assam.
Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma and Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal witnessed this historic signing ceremony which is poised to unlock a new chapter in the riverine tourism sector in Assam.
The MoU will facilitate modern ferry service on a ‘Hop On Hop Off’ among seven (07) historic religious sites around Guwahati. The seven religious sites are Kamakhya, Pandunath, Ashwalknata, Doul Govinda, Umananda, Chakreshwar and Auniati Satra to be covered with the help of this agreement. The waiting lounge at the ferry terminal will be a modern facility providing comfortable ambience for the passengers.
The project, executed via a Special Purpose Vehicle (SPV), is likely to completed with an investment of ₹45 crores and will be completed within 12 months. The circuit will sail from Hanuman Ghat, Uzan Bazar and the ferry service is expected to reduce the overall travel time to less than 2 hours for completing one complete circuit. SDCL and IWAI will jointly contribute 55% of the project cost while the remaining will be provided by ATDC. DIWT has consented to provide the usage of Ghats near the temples free of cost for the project.
Speaking on the occasion Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said, “The development of the Riverine Based Tourism Circuit is a huge shot in the arm for the tourism sector in Assam. I am happy that with support of Government of Assam, the IWAI and SDCL will work in tandem with ATDC and IWT to execute this project swiftly and unveil a new chapter of riverine tourism sector in Assam. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Act East policy of India is being reflected with major developmental projects across the region. Today, the inland waterways has exemplified how transformation can be achieved via transportation. From ODC and OWC cargo movement via Brahmaputra to the world’s longest river cruise Ganga Vilas, the huge potential of inland waterways is being unlocked. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, we remain steadfast in our journey develop the rich potential of inland waterways in Assam and the whole of the Northeast so that it powers the engine of growth of New India.”
Speaking on the occasion, the Chief Minister of Assam Dr Himanta Biswa Sarma said, “Today’s signing ceremony is going to usher a new chapter of tourism in the state. I am happy to be present at this historic event. I convey my deep gratitude to the departments for this initiative. The religious tourism will get a boost as the tourists will enjoy the rich spiritual heritage of Guwahati via this wonderful riverine circuit.”
The event was also attended by Transport Minister, Government of Assam, Parimal Shuklabaidya; Tourism Minister, Government of Assam; Jayanta Mall Baruah; Chairman, IWAI, Sanjay Bandopadhyay; Chairman, ATDC, Rituparna Baruah; Vice Chairman, ATDC, Dilip Das; and Dilip Kumar Gupta, Managing Director, Sagarmala Development Corporation Limited (SDCL) among other officials of state and central government at Assam Administrative Staff College in Guwahati.