য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং অমসুং অচুম্বা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমিত শাহগী লমজিং মখাদা হৌজিক মতমগী মথৌ তাবশিং অমসুং ওল্লক্লিবা ৱাখল্লোনগী মখাদা লোইলম মতমগী চৎনদ্রবা প্রিজন্স এক্ত অসি হন্না য়েংশিন্নবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে
হৌজিক লৈরিবা প্রিজন্স এক্ততা লৈরিবা অহোবশিং অসি মেনখৎনবা অমসুং কোকহন্নবা হোলিস্তিক ওইবা পান্দমগা লোয়ননা মতিক লৈরবা গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লমজিং মখাদা এম.ঐচ.এ.না রাজ্যশিংগীদমক লমজিং লমতাক্নবা দোক্যুমেন্ত অমা ওইনা মথৌ তৌবা য়ানবা পুম্নমক শুনা য়াওবা ‘মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩’ ফাইনেলাইজ তৌখ্রে
‘দি প্রিজন্স এক্ত, ১৮৯৪’গা লোয়ননা ‘দি প্রিজনর্স এক্ত, ১৯০০’ অমসুং ‘দি ত্রান্সফর ওফ প্রিজনর্স এক্ত, ১৯৫০’সু এম.ঐচ.এ.না হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং এক্তশিং অসিগী মরী লৈনবা প্রোবিজনশিং অসি ‘মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩’দা হাপচিনখ্রে
‘মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩’না প্রিজন মেনেজমেন্তদা রিফোর্ম পুরক্নবা অমসুং কৈশুম শঙগী বোন্দীশিংবু আইন ঙাক্না চৎপা প্রজাশিং ওইহন্নবা অমসুং খুন্নাইদা মখোয়গী রিহেবিলিতেসন তৌবদা অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্মি
অনৌবা প্রিজন্স এক্তনা নুপীশিং অমসুং ত্রান্সজেন্দর প্রিজনরশিংগী শাফনবা অমসুং প্রিজন মেনেজমেন্তদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা অমসুং কৈশুম শঙগী বোন্দীশিংগী শাজৎ শেমদোক্নবা অমসুং রিহেবিলিতেসন তৌনবা হেন্না মীৎয়েং চংগনি
অনৌবা এক্তনা কৈশুম শঙগী বোন্দীশিংদা ভোকেস্নেল ত্রেনিং অমস
12 MAY 2023 4:32PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা ‘প্রিজন্স এক্ত, ১৮৯৪’ অসি নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈ মমাংগী এক্ত অমনি অমসুং মসি চহি ১৩০রোম শুরে। এক্ত অসিনা মপুং ওইনা ক্রিমিনেলশিংবু কস্তদীদা থম্বা অমসুং কৈশুম শঙশিংদা কাংলোন ঙাক্নবা থম্নবা মীৎয়েং থমখি। হান্নগী এক্ত অসিদা কৈশুম শঙগী বোন্দীশিংবু রিফোর্ম অমসুং রিহেবিলিতেসন তৌনবগী প্রোবিজন য়াওদে।
হৌখিবা দিকেদ খরা অসিদা মালেমগী ওইনা কৈশুম শঙশিং অমসুং বোন্দীশিংগী মতাংদা পুন্না অনৌবা ৱাখল্লোন অমা থোরকখি। ঙসিগী কৈশুম শঙশিং অসি চৈরাক পীনবা মফমশিং ওইনা উবা খক্তা নত্তনা মসি বোন্দীশিংবু আইন ঙাক্না চৎপা প্রজাশিং ওইনা অওনবা পুরক্নবা অমসুং খুন্নাইদা হঞ্জিনহন্নবা রিফোর্মেতিব অমসুং কোরেক্সনেল ইন্সতিত্যুসনশং ওইনা লৌনরি।
ভারতকী সংবিধানগী প্রোবিজনশিংগী মতুং ইন্না ‘কৈশুম শঙশিং’/‘মফম অসিদা থম্মিবা মীওইশিং’ অসি ‘রাজ্য’ অমগী হীরম অমনি। প্রিজন মেনেজমেন্ত অমসুং প্রিজনর্স এদমিনিস্ত্রেসনগী থৌদাং অসি হীরম অসিদা নীংথিনা লেজিস্লেতিব প্রোবিজনশিং শেম্বদা মতিক চারবা রাজ্য সরকারশিং খক্তনা লৌগদবনি। অদুম ওইনমক ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা অফবা প্রিজন মেনেজমেন্তনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা হীরম অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মতেং পীনবা চাউনা মীৎয়েং চংখি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা গৃহ মন্ত্রালয়না হায়খি মদুদি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা প্রিজন এদমিনিস্ত্রেসন রিগ্যুলেৎ তৌরিবা হান্নগী প্রিজন্স এক্ত অসিদা অহোবা কয়ামরুম লৈ, অদুবু রাজ্য খরাদদি অনৌবা প্রিজন্স এক্ত অমা চৎনহনখি। হৌজিক লৈরিবা এক্ত অসিদা শেমদোক্নবা মীৎয়েং চাউনা থম্বগী মথক্তা হৌজিক মতমগী মথৌ তাবা অমসুং প্রিজন মেনেজমেন্তগী তঙাই ফদবশিং অসিগী মতুং ইন্না এক্ত অসি হন্না য়েংশিনবা অমসুং অপগ্রেদ তৌবা মথৌ তাই হায়না ফাওখি।
মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং অমসুং অচুম্বা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমিত শাহগী লমজিং মখাদা হৌজিক মতমগী মথৌ তাবশিং অমসুং ওল্লক্লিবা ৱাখল্লোনগী মখাদা লোইলম মতমগী চৎনদ্রবা প্রিজন্স এক্ত অসি হন্না য়েংশিন্নবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। গৃহ মন্ত্রালয়না প্রিজন্স এক্ত, ১৮৯৪ অসি হন্না য়েংশিন্নবগী থবক ব্যুরো ওফ পুলিস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্তদা শীন্নখি। স্তেৎ প্রিজন ওথোরিতীশিং, কোরেক্সনেল এক্সপর্তশিংনচিংবগা লোয়ননা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা ব্যুরোনা দ্রাফ অমা শেমখি।
প্রিজন মেনেজমেন্তদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা, পেরোল পীনবা প্রোবিজনশিং শেম্বা, ফরলোগ, অফবা লমচৎ-শাজৎ থৌগৎনবা বোন্দীশিংদা রেমিসন তৌবা, নুপী/ত্রান্সজেন্দর বোন্দীশিংগী অখন্নবা প্রোবিজন, বোন্দীশিংগী ফিজিকেল অমসুং মেন্তেল ৱেল-বিং অমসুং বোন্দীশিংগী রিফোর্মেসন অমসুং রিহেবিলিতেসন অসিনচিংবা য়াওনা হৌজিক লৈরিবা প্রিজন্স এক্ততা লৈরিবা অহোবশিং অসি মেনখৎনবা অমসুং কোকহন্নবা হোলিস্তিক ওইবা পান্দমগা লোয়ননা মতিক লৈরবা গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লমজিং মখাদা এম.ঐচ.এ.না রাজ্যশিংগীদমক লমজিং লমতাক্নবা দোক্যুমেন্ত অমা ওইনা মথৌ তৌবা য়ানবা অমসুং মখোয়গী জুরিসদিক্সন্দা এদোপ তৌনবা পুম্নমক শুনা য়াওবা ‘মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩’ ফাইনেলাইজ তৌখ্রে।
‘দি প্রিজন্স এক্ত, ১৮৯৪’গা লোয়ননা ‘দি প্রিজনর্স এক্ত, ১৯০০’ অমসুং ‘দি ত্রান্সফর ওফ প্রিজনর্স এক্ত, ১৯৫০’সু এম.ঐচ.এ.না হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং এক্তশিং অসিগী মরী লৈনবা প্রোবিজনশিং অসি ‘মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩’দা হাপচিনখ্রে। মথৌ তাই লৌরিবা মোদিফিকেসনশিং অমসুং মখোয়গী জুরিসদিক্সনশিংদা হৌজিক লৈরিবা এক্ত অহুম রিপীল তৌদুনা মখোয়গী জুরিসদিক্সন্দা মখোয়বু এদোপ তৌদুনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা মোদেল প্রিজন্স এক্ত, ২০২৩দগী কান্নবা ফংলগনি।
অনৌবা মোদেল প্রিজন্স এক্তকী মরু ওইবা ফীচর খরা মখাদা পীরি:
1. সেক্যুরিতী এসেসমেন্ত অমসুং বোন্দীশিংগী সেগ্রিগেসন তৌবা, ইন্দিবিজুএল সেন্তেন্স প্লান্নিংগী প্রোবিজন।
2. গ্রিবান্স রিদ্রেসেল, প্রিজন দিবেলপমেন্ত বোর্দ, বোন্দীশিংগী লমচৎ-শাজৎতা অহোংবা পুরকপা।
3. নুপী বোন্দীশিং ত্রান্সজেন্দরশিংনচিংবগীদমক তোখাইবা লৈফম পীনবা প্রোবিজন।
4. প্রিজন এদমিনিস্ত্রেসন্দা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা ৱাখল্লোন্দা প্রিজন এদমিনিস্ত্রেসন্দা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী প্রোবিজন।
5. কৈশুম শঙশিংদা ৱায়েলশঙশিংগা ভিদিও কনফরেন্স তৌনবা, সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজীগী ওইবা ইন্তর্ভেন্সন তৌনবা প্রোবিজন।
6. কৈশুমশঙশিংদা মোবাইল ফোনশিংগুম্বা শীজিন্নবা য়াদবা পোৎলমশিং শীজিন্নবদা বোন্দী অমসুং জেল স্তাফ চৈরাক পীনবা প্রোবিজন।
• vii. হায় সেক্যুরিতী জেল, ওপন জেল (ওপন অমসুং সেমি ওপন)নচিংবা থম্নবা অমসুং মেনেজমেন্ত তৌনবগী প্রোবিজন।
1. শাথিবা ক্রিমিনেলশিং অমসুং হেবিচুএল ওফেন্দরশিংনচিংগী ক্রিমিনেল এক্তিবিতীশিংদগী খুন্নাইবা ঙাকথোক্নবা প্রোবিজন।
2. অফবা লমচৎ-শাজৎ থৌগৎনবা বোন্দীশিংদা লিগেল এদ পীনবা, পেরোলগী প্রোবিজন লৈহন্নবা, ফরলোগ অমসুং প্রিমাচুয়র রিলিজ য়াহন্নবা প্রোবিজন।
3. বোন্দীশিংদ ভোকেস্নেল ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত ফংহন্নবা অমসুং খুন্নাইদা মখোয়বু রিইন্তিগ্রেসন তৌবদা মীৎয়েং চংবা।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকারনা সেক্তর খুদিংমক্তা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি অমসুং মোদী সরকারগী মসিগী ৱারেপ অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা প্রিজন মেনেজমেন্ত অমসুং প্রিজন এদমিনিস্ত্রেসন্দা হেন্না ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং ফগৎহনবা ঙমগনি।

Ministry of Home Affairs
Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and decisiveguidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, a decision was taken to review and revise colonial-era outdated Prison Act in tune with contemporary modern day needs and correctional ideology
With the objective of holistically providing guidance and addressing the gaps in the existing Prisons Act, MHA under the able guidance of Home Minister Shri Amit Shah, finalises a comprehensive ‘Model Prisons Act, 2023’, which may serve as a guiding document for the States
Along with ‘The Prisons Act, 1894’, ‘The Prisoners Act, 1900’ and ‘The Transfer of Prisoners Act, 1950’ have also been reviewed by the MHA and relevant provisions of these Acts have been assimilated in the ‘Model Prisons Act, 2023’
‘Model Prisons Act, 2023’ aims at reforming prison management and ensuring the transformation of inmates into law-abiding citizens and their rehabilitation in society
The new Prisons Act will lay more emphasis on the safety of women & transgender prisoners and bring about transparency in prison management and provide for the correction and rehabilitation of prisoners
New act to have focus on vocational training and skill development of prisoners and their reintegration into the society
12 MAY 2023 4:32PM by PIB Delhi
The present ‘Prisons Act, 1894’ is a pre-independence era Act and is almost 130 years old. The Act mainly focuses on keeping the criminals in custody and enforcement of discipline and order in prisons. There is no provision for reform and rehabilitation of prisoners in the existing Act.
In the last few decades, an altogether new perspective has evolved about prisons and prison inmates, globally. Prisons today are not looked as places of retributive deterrence but are considered as reformative and correctional institutions where the prisoners are transformed and rehabilitated back into society as law abiding citizens.
As per the provisions of Constitution of India, ‘prisons’/ ‘persons detained therein’ is a 'State' subject. The responsibility of prison management and prisoners administration solely vests with State Governments who alone are competent to make appropriate legislative provisions in this regard. However, given the critical role that efficient prison management plays in the criminal justice system, the Government of India attaches high degree of importance to supporting the States/UTs in this regard.
Over the past few years, the Ministry of Home Affairs (MHA) noted that there are several lacunae in the existing Prisons Act, which regulates the prison administration in all States and Union territories, with the exception of few States who have enacted a new Prisons Act. Besides the conspicuous omission of the correctional focus in the existing Act, a need was felt to revise and upgrade the Act in tune with modern day needs and requirements of prison management.
Under the visionary leadershipof the Prime Minister Shri Narendra Modi and decisive guidanceof the Union Home Minister Shri Amit Shah, a decision was taken to review and revise colonial-eraoutdated Prison Act, in tune with contemporary modern day needs and correctional ideology. The Ministry of Home Affairs assigned the task of revision of the Prisons Act, 1894 to the Bureau of Police Research and Development. The Bureau, after holding wide ranging discussions with State Prison authorities, correctional experts etc. prepared a draft.
With the objective of holistically providing guidance and addressing the gaps in the existing Prisons Act, including the use of technology in prison management, making provisions for grant of parole, furlough, remission to prisoners to encourage good conduct, special provision for women/ transgender inmates, physical and mental well-being of prisoners and focus on the reformation and rehabilitation of inmates, etc. the Ministry of Home Affairs, under the able guidance of Home Minister Shri Amit Shah, has finalised a comprehensive ‘Model Prisons Act, 2023’, which may serve as a guiding document for the States, and for adoption in their jurisdiction.
Along with ‘The Prisons Act, 1894’, ‘The Prisoners Act, 1900’ and ‘The Transfer of Prisoners Act, 1950’ have also been reviewed by the Ministry of Home Affairs and relevant provisions of these Acts have been assimilated in the ‘Model Prisons Act, 2023.’ State Governments and Union Territory Administrations can benefit from the Model Prisons Act, 2023 by adopting it in their jurisdictions, with such modifications which they may consider necessary, and repeal the existing three Acts in their jurisdictions.
Some salient features of the new Model Prisons Act are as follows:
1. Provision for security assessmentand segregation of prisoners, individual sentence planning,
2. Grievance redressal, prison development board, attitudinal change towards prisoners.
3. Provision of separate accommodation for women prisoners, transgender, etc.
4. Provision for use of technology in prison administration with a view to bring transparency in prison administration.
5. Provision for video conferencing with courts, scientific and technological interventions in prisons, etc.
6. Provision of punishment for prisoners and jail staff for use of prohibited items like mobile phones etc. in jails.
7. Provision regarding establishment and management of high security jail, open jail (open and semi open), etc.
8. Provision for protecting the society from the criminal activities of hardened criminals and habitual offenders, etc.
9. Provision for legal aid to prisoners, provision of parole, furlough and premature release etc. to incentivise good conduct.
10. Focus on vocational training and skill development of prisoners and their reintegration into the society.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government is committed to bring reforms in every sector and this decision of the Modi government will result in bringing more transparency and improvement in prison management and prisoners administration across the country.