Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
India’s fish production touches a record 162.48 lakh tons per annum in 2021-22: Shri Parshottam Rupala
India is the 3rd largest fish producing country with about 8% share in global fish production:Shri Parshottam Rupala
India stands 2nd in aquaculture production and one of the top cultured shrimps producing nation in the world: Parshottam Rupala
Three-days Sagar Parikrama Yatra - Phase V concludes in Goa
19 MAY 2023 4:36PM by PIB Delhi
The Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Parshottam Rupala said that India is blessed with rich and diverse fisheries resources and produces a variety of fish. Fish is an important source of food, nutrition, employment, and income in India. Fish being an affordable and rich source of healthy animal protein and omega 3-fatty acids offers immense potential to mitigate hunger and malnutrition. This promising sector provides livelihood, employment, and entrepreneurship to more than 2.8 crore fishers and fish farmers at the primary level and several lakhs along the value chain, he said.
The Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Parshottam Rupala informed that the fisheries sector of India has gradually evolved over the years to become an important pillar of socio-economic growth of the nation. Commencing purely as a traditional activity at the time of India’s Independence, over the past 75 years the sector has transformed into a commercial enterprise with a 22-fold increase in fish production. From a mere 7.5 lakh tons in 1950-51, India’s total fish production has reached a record 162.48 lakh tons per annum in 2021-22, with a 10.34% growth in fish production in 2021-22 in comparison to 2020-21. Today, India is the 3rd largest fish producing country with about 8% share in global fish production. It stands 2nd in aquaculture production and one of the top cultured shrimps producing nation in the world, he said.
The growth of inland fish production, predominantly propelled by aquaculture, has been even more spectacular. From mere 28.23 lakh tons per annum in 2000-01, the inland fish production stood at 121. 21 lakh tons per annum in 2021-22, a staggering 400 percent increase. In fact, the inland fisheries and aquaculture production of the country has almost doubled since 2014. This is due to significant contribution made by our fisheries scientists especially of ICAR institutes in development of various breeding technologies, concerted efforts of the center and state governments and hardworking fishers, fish farmers and entrepreneurs.
“Sagar Parikrama” is an evolutionary journey envisaged in the sea across the coastal belt demonstrating solidarity with all fisher folk, fish farmers and concerned stakeholders as a spirit of 75th Azadi Ka Amrit Mahotsav saluting our great freedom fighters, sailors, and fishers. It is an initiative by Government of India, aiming to resolve the issues of the fishers and other stakeholders and facilitate their economic upliftment through various fisheries schemes and programs being implemented by the Government of India such as Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) and KCC.
Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying in the presence of Dr Abhilaksh Likhi, IAS, OSD (Fisheries), Dr. Jujjavarapu Balaji, Joint Secretary (Marine Fisheries), Dr. Atul Patne, IAS, Secretary (Fisheries), Government of Maharashtra, Dr L.N Murthy, National Fisheries Development Board grace the occasion and launched the Sagar Parikrama Yatra Phase-V from Gateway of India, Mumbai proceeding along Maharashtra Coastal region (Karanja, Dist. Raigad) on 17th May 2023, reached Veldur(Dist. Ratnagiri) on 18th May 2023, covered (Mirya Village, Mirkarwada, Dist.Ratnagiri, Swatantryawir Savarkar Natyagruha, Maruti Mandir, Dist. Ratnagiri), and has come to an end at Goa following the areas (Vasco, Baina, Margaon, Canacona) today, 19th May 2023.
Phase-I Programme of ‘Sagar Parikrama’ was organized in Gujarat, started on 5th March 2022 from Mandvi and ended on 6th March 2022 at Porbandar, Gujarat. The voyage Sagar Parikrama as Phase –II programme started on 22nd September 2022 from Mangrol to Veraval and ended at Mul Dwaraka, on 23rd September 2022 from Mul Dwaraka to Madhwad. Phase III Program of ‘Sagar Parikrama’ started on 19th Feb 2023 from Surat, Gujarat, and ended on 21st Feb 2023 at Sasson Dock, Mumbai. Phase IV program started from Mormugao Port, Goa on 17th March 2023 and ended on 19th March 2023 in Mangalore.
First day programme of Sagar Parikrama Phase V began with warm welcome of Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and other dignitaries by fisher men and women by lighting the lamp at Karanja (Raigad Dist.). He emphasized about focusing on increasing fisheries production, productivityand its associated activities, including infra development, marketing, exports, and institutional arrangements, etc. Shri Parshottam Rupala and other dignitaries interacted with beneficiaries such as fish farmers, fishermen present at the event. Further, beneficiaries are like fishermen, fish farmers and other stakeholders were felicitated with Kisan Credit Card and QR Code Aadhar Card/E-Shram Card. Approx. 6000 fishermen, fish farmers and other dignitaries participated in the program at Karanja (Raigad Dist.)
Second day programme of Sagar Parikrama Phase V startedfrom Veldur (Dist. Ratnagiri)where Dr. Atul Patne, IAS, Secretary (Fisheries), Government of Maharashtra enlightened participants on Sagar Parikrama Phase V highlighting the vital role played by fish farmers and fishermen in coastal communities and the overall marine ecosystem. Shri Parshottam Rupala, and other dignitaries interacted with beneficiaries, fish farmers, fishermen present at Veldur (Dist. Ratnagiri). The various beneficiaries are i) Mr. Vitthal Bhalekar, ii) P.N Chougale, iii) Maqbool Hussain Jhambarkhar. Through an interactive session, fish farmers apprised about their mode of fish farming and shared their respective applications. The programme proceeded to Mirkarwada, District Ratnagiri and beneficiaries are like fishermen, fish farmers and other stakeholders were felicitated with Kisan Credit Card and QR Code Aadhar Card/E-Shram Card. Approx. 8000 fishermen, fish farmers and other dignitaries participated in the program at Mirkarwada (Dist. Ratnagiri).
The stage programme commences at Swatantryawir Savarkar Natyagruha, Maruti Mandir (Dist. Ratnagiri)in the presence of the senior official dignitaries and beneficiaries i.e fishermen, fish farmers and other stakeholders. Shri Uday Samant Minister of Industries, Government of Maharashtra, Member of Parliament andMembers of Legislative Assembly and other public representatives of Maharashtra, Dr. Abhilaksh Likhi, IAS, OSD, Department of Fisheries, Ministry of Fisheries Animal Husbandry & Dairying, Government of India, Dr. Atul Patne, IAS Secretary Fisheries and Commissioner of Fisheries, Maharashtra state, Dr. J. Balaji, IAS Joint Secretary, Fisheries, Govt of India, and senior officials of Department of Fisheries, Govt of India, National Fisheries Development Board, Director of Fisheries, Government of Maharashtra and Government of Goa, Senior officials from Indian Coast Guard, Fishery Survey of India, Maharashtra Maritime Board and fishermen representatives among others were also present on the occassion. The journey accompanied by State Fisheries officials, Fishermen representatives, Fish-Farmers, entrepreneurs, stakeholders, professionals, officials and Scientists from across the nation.
Third day programme of Sagar Parikrama Phase-V proceeded to Vasco fishing jetty. Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying along with Dr. Pramod Sawant, Chief Minister, Goa and Shri Nilkanth Halrnkar, Minister of Fisheries, Government of Goa and other dignitaries interacted with beneficiaries such as fish farmers, fishermen at Vasco fishing jetty. The fishermen have shown keen interest towards highlighting their issues and thanked the dignitaries for creating awareness on schemes and programme such as Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) and Kisan Credit Card (KCC). The Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying requested volunteers to provide support in creating awareness of the schemes so that our fishermen, fish farmers can take the benefit of the KCC and support themselves in improving their own lives.
Shri Parshottam Rupala and other dignitaries participated in the village programme at Baina and Nanutel. Applications from fishermen association have been received by Shri Parshottam Rupala at Baina, Goa. He informed that due to high demand of fishermen from all over the country to support them in improving their livelihood, the Prime Minister establishes separate department of fisheries and since 1950 to 2014, the investment in fisheries sector was of around Rs 3,681 Cr, starting from 2014 government introduces the schemes such as PMMSY with budget of approx. Rs. 20,500 Cr. of total investment has been made for the development of fisheries sector by understanding the ground realities. Further, he interacted with fishermen and fisherwomen and discussed their issues & ground realities. Beneficiaries such as fishermen, fish farmers have come forward and highlighted the challenges related to residential colonies associated near beaches, infrastructure,fishermen rights. Also, fishermen requested to provide deep sea fishing vessel, highlighted regarding insurance for fishing equipment, net binding, oil spillage, erosion etc. Shri Parshottam Rupala, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying was very pleased that an interactive session helped fishermen, fish farmers to share their ground realities and experiences and to come out with their issues being faced.
Shri ParshottamRupala,Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying launches the scheme related to fisheries Goa online services. During the event at RajbaghCanacona(Goa), certificates/sanctions related to Pradhan Mantri MatsyaSampada scheme, KCC have been awarded to the progressive fishermen, especially traditional fishermen, fishers and fish farmers, young fishery entrepreneurs etc. Beneficiaries are like fishermen, fish farmers and other stakeholders were felicitated with i) Boat (Replacements) and Nets for Traditional Fishermen (Xeque Abdul Hamid, amount of Rs. 1,15,500/-, Tukaram B.Chandekar, amount of Rs.1,80,000/-, Constacio Barreto amount of Rs.1,30,682/-, Avinash Cabral, amount of Rs.73,500/-, Babu G.Tandel, amount of Rs.1,68,000/-, Jose Braganza, amount of Rs.1,40,000/-, Sadanand Chandru Pagi, amount of Rs.1,24,182/-, RamanathPilu Pagi, amount of Rs.1,16,409/-, Santosh Harishchandra Thakkar, amount of Rs.96,211/-, Pratap Chandrakant Kankonkar, amount of Rs.1,26,112/-, Socorro Braganza, amount of Rs.97,382/-, Milagris Fernandes, amount of Rs.1,14,210/-, Francisco Braganza, amount of Rs.1,57,800, Cajetan Michael Gurjao, amount of
Rs.1,36,500/-, Mehak Mukund Pagi, amount of Rs.1,42,200/-, Ujwala Shankar Pagi, amount of
Rs.1,62,000/- , Ana Rita Fernandes, amount of Rs.1,46,482/-), ii) felicitated with live fish vending center, 1 Unit (M/s Zash Farm, amount of Rs 8,00,000 in Keri Area), iii) felicitated with financial assistance for purchase of insulated vehicles (Roohinaaz Aijaz Qaz, amount of Rs 1,37,400/-), iv) felicitated with Kisan Credit Card (Mr. Ramedios de mello, an amount of Rs 1,60,000/-, Mr. Henrique de mello, an amount of Rs 1,60,000/-), v) felicitated with fish seller card for category of fish seller in market and any other public place (Pratima Harishchadra Pagi, Baby Ratnakar Pagi, Vatsala Pandu Pagi, Kavita Kanta Pagi, Sumitra R. Pagi, Shobha B. Pagi, Mayawati DattuPagui, Priyanka Pradip Pagui, 30 Amita Amrut Pagui, SatyawatiRaghoba Pagi, Ujwala Shricant Pagi, Deepa Delip Pagi, Shrimati Ratnakar Pagi, Teja Taikush Pagi, Savita Balchandra Pagi, Deeksha D pagi, Prashanti Jayesh pagi, Shilpa Satish Pagi, Chandrakala C Pagi, Ankita Gurudas Pagui, Latika Laxman pagi, Surekha Ram Pagi, Rajashree Ganeshsham Pagi, Sushma Pradeep Pagi, Deepa Pagi, Ashwini Ashok Pagi, Bhagirathi Bharat Pagi) vi) felicitated with insulated boxes (Gurudas L.Dhuri, 100 litrs, amount of Rs.1,553/-, ShoshantS.Pagi, 220 litrs, amount of Rs. 4963/-, Santosh Vithal Pagi 220 litrs, amount of Rs. 4963/-, Urmila Ulhas Pagi, 220litrs, amount of 4963/-, Madhukar Kanta Pagi 100 litrs, amount of 1,553/-, Sudhakar D. Pagi 220 litrs, amount of Rs. 4963/-), vii) felicitated with safety equipments (Shri. Francis Rodrigues Echo Sounder (Transponder and Life Jacket), amount of Rs.31,200/-, Shri.Irfan Potkar (Echo Sounder), amount of Rs.34,000/-, Shri.Joao Mariano Goes (Echo Sounder, Transducer), amount of Rs.34,000/-, Shri.Caetano Fernandes (Transducer,Life Jacket & life Buoy), amount of Rs.44,950/-, Shri.Sanford Rodrigues (Fish Finder ,GPS, Transducer), amount of Rs.1,00,000/-, Shri.Michael R.Fernandes (Digital Sonar Monitor), amount of Rs.1,00,000/-, Shri. Caetano Agnelo Nicolau Rodrigues (Fish finder AIS), amount of Rs.62,000/-, Shri. Menino Afonso (Fish Finder AIS), amount of Rs.1,00,000).
The program was a great success, with more than 20,000 people physically attending the event from different places and the program were live streamed on various social media platforms such as YouTube, Twitter and Facebook which was watched by around approx. 15,000 people. Therefore, the influence of this Sagar Parikrama on the livelihood and holistic development of fishermen and fisher folk, including climate change and sustainable development, would be far-reaching.
This would enable the Government in devising better policies for improving the quality of life and economic well-being of people of the coastal community, especially the marine fishermen in the country. The journey of Sagar Parikrama shall be focusing on developing the sustainable balance between the utilization of marine fisheries resources for the food security of the nation, livelihoods of coastal fisher communities ,for protection of marine ecosystems, to bridge the gaps of fisher communities & their expectations, development of fishing villages, upgradation and creation of infrastructure such as fishing harbours& landing centers to ensure sustainable and responsible development through an ecosystem approach in coming phases.
Sagar Prarikrama Phase-V programme reached to its end with a resounding success and leaving a profound impact.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ভারতকী ঙা পুথোকপগী চাং ২০২১-২২দা রেকোর্দ ওইনা চহিনা তন লাখ ১৬২.৪৮ য়ৌরে: শ্রী পর্সোত্তম রুপালা
ভারতনা মালেমগী ঙা পুথোকপগী লমদা ৮% লোমগী চাকথুং লৈদুনা অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউনা ঙা পুথোকপা লৈবাক ওইরি: শ্রী পর্সোত্তম রুপালা
ভারতনা মালেমগী ওইনা এক্বাকলচর প্রদক্সন্দা ২শুবা মফমদা অমদি অয়োকপা খজিং পুথোকপা মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি: পর্সোত্তম রুপালা
নুমিৎ হুম্নিগী সাগর পরিক্রমা য়াত্রা – ফেজ ৫ গোৱাদা লোইশিনখ্রে
19 MAY 2023 4:36PM by PIB Imphal
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা ভারত্তা ইনাক খুল্লবা অমদি খেন্নবা মখলগী ফিসরিজকী মচাকশিং লৈ অমদি মখল কয়াগী ঙাশিং পুথোক্লি হায়খ্রে‍। ঙা অসি ভারতকী ওইনা চীঞ্জাক, মচি ওইবা মচল, থবক পীবা, অমদি শেন্থোক্কী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইরি‍। ঙা অসি মমল তাঙদবা অমদি হকচাঙদা কান্নবা শাগী প্রোতীন অমদি ওমেগা ৩-ফেত্তী এসিদ মরাং কায়না য়াওবা সোর্স অমা ওইদুনা চাবা ফংদবা অমদি মচি ওইবা মচল ৱাৎপগী লায়নাশিং কোকহন্নবা মতিং য়াম্না লৈবা পাম্বৈ অমা ওইরি‍। মতিং লৈরবা সেক্তর অসিনা পুন্সি হিংনবা, থবক পীনবা অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপগী খুদোংচাবা কয়া প্রাইমারী থাক্তা ঙা ফাবা অমদি ঙা য়োকপা মীওই করোর ২.৮দা অমদি ভেল্যু চেন পরিংদা মীওই লাখ কয়াদা পীরি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইংকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা ঙাগী সেক্তর অসি চহি লিশাং শিৎনা তপ্না তপ্না ওল্লক্তুনা লৈবাকসিগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরক্লি হায়খি‍। ভারতনা নীংতম্লকপা মতমদা চৎনবীগী ওইবা থৌওং অমা ওইরম্বদগী, হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা সেক্তর অসিদা অওনবা লাক্তুনা ঙা পুথোকপগী চাং শরুক ২২ হেনগৎলক্তুনা কম্মর্সিএল এন্তরপ্রাইজ অমা ওইরক্লি‍। ১০৫০-৫১দা তন লাখ ৭.৫ খক্তমক পুথোক্লমবদগী ইং ২০২১-২২দা ভারতকী অপুনবা ঙা পুথোকপগী চাং রেকোর্দ ওইবা মওংদা চহিদা তন লাখ ১৬২.৪৮ য়ৌদুনা ২০২০-২১গা চাংদম্নবদা ২০২১-২২দা ঙা পুথোকপগী চাং ১০.৩৪% হেনগৎলে‍। ঙসিদি, ভারত মালেমগী ঙা পুথোকপগী চাংদা ৮% লোমগী চাকথুং পুদুনা ৩শুবা ঙা মশিং খ্বায়দগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরে‍। ভারতনা মালেমগী ওইনা এক্বাকলচর প্রদক্সন্দা ২শুবা মফম কল্লি অমদি অয়োকপা খজিং পুথোকপা মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
এক্বাকলচরনা মরুওইনা থৌদুনা চৎলিবা কংফাল মনুংগী ঙা পুথোকপগী লমদা খুমাঙ চাওশিল্লিবা অসিনা হেন্না শিংথানিংঙাই ওইরি‍। ২০০০-০২দা চহিদা তন লাখ ২৮.২৩ খক্তমক ওইরম্বদগী, কংফাল মনুংগী ঙা পুথোকপগী চাং ২০২১-২২দা তন লাখ ১২১.২১ য়ৌখি‍। তশেংনা হায়রবদা, লৈবাকসিগী কংফাল মনুংগী অমদি এক্বাকলচরগী ঙা পুথোকপগী চাং ২০১৪দগী হৌরগা শরুক অনিরোম হেনগৎলে‍। মসি ঐখোয়গী ফিসরিজ সাইন্তিসশিং, মরুওইনা আই.সি.এ.আর. ইনস্তিত্যুৎশিংনা তোঙান তোঙানবা ঙা মচা পুথোকপগী তেক্নোলোজীশিংদা লৌরিবা মশক থোকপা থৌদাং, কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমদি মথৌ কনবা ঙা ফাবা, ঙা য়োকপা মীওইশিং অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী থৌওংনা ওইহনবা ঙম্বনি‍।
“সাগর পরিক্রমা” অসি ঐখোয়গী অথোইবা নীংতম লান্মীশিং, জহাজ হোনবা মীওইশিং, অমদি ঙামীশিংগী মফমদা কোক নোনবা ওইনা ঙা ফাবা মীওইশিং, ঙা য়োকপা লৌমীশিং অমদি মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগী মফমদা ৭৫শুবা অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসবকী ৱাখল্লোন্দা শৌগৎপগী মতৌ উত্তুনা সমুদ্র খোঙবাল পরিং শিনবা থুংনা সমুদ্রগী শরুকশিং কোনশিন্দুনা চৎপা য়াওলগী মশক ওইবা খোঙচৎ অমনি‍। মসি ঙামীশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী পরৈ চেনবা ৱাফমশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবা অমদি প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) অমদি কে.সি.সি.নচিংবা ভারত লৈঙাক্না পায়খৎপা তোঙান তোঙানবা ঙা য়োকপগী স্কীমশিং অমদি প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাঙদা মখোয়গী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা তেংবাং পীননবা পান্দমদা পায়খৎপা ভারত লৈঙাক্কী থৌরাং অমনি‍।
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা, দোক্তর অভিলক্স লিখী, আই.এ.এস., ও.এস.দি. (ফিসরিজ), দোক্তর জজ্জাবরপু বালাজী, জোইন্ত সেক্রেতরী (মরিন ফিসরিজ), দোক্তর অতুল পত্নে, আই.এ.এস., সেক্রেতরী (ফিসরিজ), মহারাস্ত্র লৈঙাক, দোক্তর এল.এন. মুর্তী, নেস্নেল ফিসরিজ দিভেলপমেন্ত বোর্দনা শরুক য়াবা থৌরম অমদা শরুক য়াখি অমদি সাগর প্রিক্রমা য়াত্রা ফেজ-৫ মুম্বাইগী গেৎৱে ওফ ইন্দিয়াদগী হৌদোকখি‍। মফমদুদগী খোঙচৎ অদু মে ১৭, ২০২৩দা মহারাস্ত্রগী সমুদ্র খোঙবাল পরিংদা (করঞ্জ, দিস্ত্রিক্ত রাইগর) চত্তুনা, মে ১৮, ২০২৩দা ভেলদুর (দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী) য়ৌরগা, (মির্য়া খুঙ্গং, মিরকরৱদা, দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী, স্বতন্ত্রি্য় বীর সাবরকর নত্যগ্রুহ, মারুতী মন্দির, দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী) কোয়দুনা, (ভাস্কো, বাইনা, মারগাউ, কনাকোনা) চৎলুরবা মতুংদা ঙসি মে ১৯, ২০২৩দা গোৱাদা লোইশিনখিবনি‍।
‘সাগর প্রিক্রমা’গী ফেজ-১গী থৌরমশিং গুজরাত্তা পাঙথোকখি, মন্দবীদগী মার্চ ৫, ২০২২দা হৌরগা গুজরাতকী পোরবন্দরদা মার্চ ৬, ২০২২দা লোইশিনখি‍। ফেজ-২ ওইরিবা ভোয়েজ সাকর পরিক্রমা মঙ্গরোল দগী বেরাবল ফাওবদা সেপ্তেম্বর ২২, ২০২২দা হৌখি অমদি মুল দ্বার্কা দগী মাধ্বার ফাওবা চত্তুনা মুল দ্বরকাদা সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২২দা লোইশিনখি‍। ‘সাগর পরিক্রমা’গী ফেজ-৩গী থৌরমশিং গুজরাতকী সুরত্তা ফেব্রুৱারী ১৯দগী হৌরগা মুম্বাইগী সাস্সোন দোক্তা ফেব্রুৱারী ২১, ২০২৩দা লোইশিনখি‍। ফেজ ৪গী থৌরমশিং গোৱাগী মোর্মুগাউ হিথাংফমদগী মার্চ ১৭ ২০২৩দা হৌরগা মেঙ্গলোরদা মার্চ ১৯, ২০২৩দা লোইশিনখি‍।
সাগর পরিক্রমা ফেজ ৫গী অহানবা নুমিৎকী থৌরম করঞ্জ (রাইগর দিস্ত্রিক্ত)তা মৈরা চুখত্তুনা ঙামী নুপা অমদি নুপীশিংদা ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালা অমদি অতৈ মীথুংশিং তরাম্না ওক্তুনা হৌদোকখি‍। মহাক্না ঙা পুথোকপগী মশিং, চাং হেনগৎহনবা অমদি ইনফ্রা দিভেলপমেন্ত, মার্কেতিং, এক্সপোর্ত, অমদি ইনস্তিত্যুস্নেল থৌরাংশিং য়াওনা অতৈ মরী লৈনবা থবক থৌওংশিংদা মীৎয়েঙ চঙবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍। শ্রী পর্সোত্তম রুপাল অমদি অতৈ মীথুংশিংনা থৌরমদুদা শরুক য়াখিবা ঙা য়োকপা লৌমীশিং, ঙা ফাবা মীওইশিংনচিংবা বেনিফিসরীশিংগা ৱারী ৱাতায় শানখি‍। মখা তানা, ঙা ফাবা মীওইশিং, ঙা য়োকপা লৌমীশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী মফমদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অমদি ক্যু.আর. কোদ আধার কার্দ/ই-শ্রম কার্দ য়েন্থোকখি‍। চাউরাক্না ঙা ফাবা মীওই, ঙা য়োকপা লৌমী অমদি অতৈ মীথুং ৬০০০লোম্না করঞ্জ (রাইগর দিস্ত্রিক্ত) তা পাঙথোকপা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
সাগর পরিক্রমা ফেজ ৫গী অনিশুবা নুমিৎকী থৌরম ভেলদুর (দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী)দগী হৌদুনা মফমদুদা মহারাস্ত্র লৈঙাক্কী সেক্রেতরী (ফিসরিজ) দোক্তর অতুল পত্নে, আই.এ.এস.না সমুদ্র খোঙবালদা তারিবা ফুরুপশিং অমদি মপুং ওইবা মরিন ইকোসিস্তেমদা ঙা য়োকপা লৌমীশিং অমদি ঙা ফাবা মীওইশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংশিং পুথোক্তুনা শরুক য়ারিবশিংগী মফমদা সাগর পরিক্রমাগী মতাঙদা শন্দোক্না তাকখি‍। শ্রী পর্সোত্তম রুপালা অমদি অতৈ মীথুংশিংনা ভেলদুর (দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী)দা তিল্লিবা বেনিফিসরীশিং, ঙা য়োকপা লৌমীশিং, ঙা ফাবা মীওইশিংগসু ৱারী ৱাতায় শানখি‍। তোঙান তোঙনাব বেনিফিসরীশিংদি ১) মিস্তর ভিত্থল ভলেকর, ২) পি.এন. চৌগলে, ৩) মকবুল হুসেন ঝম্বরখরনি‍। ইন্তরেক্তিব সেসন অমগী খুত্থাঙদা ঙা য়োকপা লৌমীশিংনা মখোয়গী ঙা য়োকপগী থৌওংশিংগী মরমদা অমদি মখোয়গী শীজিন্নফমগী মরমদা পাউদমখি‍। থৌরম অদু মখা তানা মিরকরৱদা, দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরীদা চঙশিনখি অমদি ঙা ফাবা মীওইশিং, ঙা য়োকপা লৌমীশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী মফমদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অমদি ক্যু.আর. কোদ আধার কার্দ/ই-শ্রম কার্দ য়েন্থোকখি‍। চাউরাক্না ঙা ফাবা মীওই, ঙা য়োকপা লৌমী অমদি অতৈ মীথুং ৮০০০লোম্না মিরকরৱদা (দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী) পাঙথোকপা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
স্তেজকী থৌরম স্বতন্ত্রিয়বীর সাবরকর নত্যগ্রুহ, মারুতী মন্দীর (দিস্ত্রিক্ত রত্নগিরী)দা মকোক থোংবা ওফিসিএল দিগ্নিতরীশিং অমদি ঙামী অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিং য়াওনা পাঙথোকখি‍। মহারাস্ত্র লৈঙাক্কী ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রী শ্রী উদয় সমন্ত, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমদি মেম্বর ওফ লেজিস্লেতিব এসেমব্লী অমদি মহারাস্ত্রগী মীয়ামগী মীহুৎ অতৈশিং, দোক্তর অভিলাস লিখী, আই.এ.এস., ও.এস.দি., দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজ, মিনিস্ত্রী ওফ ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী এন্দ দেরীইং, ভারত লৈঙাক, দোক্তর অতুল পত্নে, আই.এ.এস., সেক্রেতরী ফিসরিজ অমদি কম্মিস্নর ওফ ফিসরিজ, মহারাস্ত্র স্তেত, দোক্তর জে. বালাজী, আই.এ.এস., জোইন্ত সেক্রেতরী, ভারত লৈঙাক, অমদি ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজ, নেস্নেল ফিসরিজ দিভেলপমেন্ত বোর্দকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, মহারাস্ত্র অমদি গোৱা লৈঙাক্কী ফিসরিজকী দাইরেক্তরশিং, ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ, ফিসরী সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, মহারাস্ত্র মেরিতাইম বোর্দকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, ঙামী মীহুৎশিং, ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং, স্তেকহোল্দরশিং, প্রোফেস্নেল, লৈবাক শিনবা থুংবদগী ওফিসিএলশিং অমদি সাইন্তিস্তশিংনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
সাগর পরিক্রমা ফেজ-৫কী হুম্নি চনবা নুমিৎকী থৌরম ভাস্কো ফিসিং জেত্তীদা চঙশিনখি‍। মফমদুদা ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী, এন্দ দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা গোৱাগী মুখ্য মন্ত্রী দোক্তর প্রমোদ সাৱন্ত অমদি গোৱা লৈঙাক্কী ফিসরিজ মন্ত্রী শ্রী নিলকন্থ হল্নকর অমদি অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা ঙামী বেনিফিসরীশিংগা ৱারী ৱাতায় শানখি‍। ঙামীশিংনা মখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং পুখত্তুনা হৈনিংবা মতৌ উৎখি অমদি মীথুংশিংবু প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) অমদি কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.)নচিংবা স্কীম অমদি প্রোগ্রামশিংগী মরমদা মমুৎ তানা খঙহনবিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। ঐখোয়গী ঙামীশিংনা কে.সি.সি.গী কান্নবা লৌদুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবদা ভলুন্তিয়রশিংদা মতেং পাংনবা ৱাফমসু ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী, অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা থমখ‍ি‍।
শ্রী পর্সোত্তম রুপালা অমদি অতৈ মীথুংশিংনা বাইনা অমদি ননুতেলদা পাঙথোকপা খুঙ্গংগী থৌরমশিংদা শরুক য়াখি‍। গোৱাগী বাইনাদা শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা ঙামী লূপশিংগী মফমদগী এপ্লিকেসনশিং লৌখি‍। লৈবাক শিনবা থুংবদগী ঙামীশিংনা মখোয়গী পুন্সি হিংনবগী লম্বী ফগৎহনবদা মতেং পাংননবা দিমান্দ য়াম্না লাকপা মরম্না, প্রধান মন্ত্রীনা ফিসরিজকী ওইবা তোখাইবা দিপার্তমেন্ত লিংখৎখি অমদি ১০৫০দগী হৌৌরগা ২০১৪ ফাওবদা ফিসরিজ সেক্তরদা থাদরম্লিবা শেনফম অসি শুপ্নতগী লুপা করোর ৩,৬৮১ খক্তনি, ২০১৪দগী হৌরগা লৈঙাক্না তশেংবা লৈমায়দা লৈরিবা ফীভমসি খঙদোক্তুনা ফিসরিজ সেক্তর চাওখৎহন্নবগীদমক পুন্না লুপা করোর ২০,৫০০ রোমগী বজেৎকা লোয়ননা পি.এম.এম.এস.ৱাই.নচিংবা স্কীমশিং হৌদোকখি‍। মখা তানা, মহাক্না ঙামী নুপা অমদি নুপীশিংগা ৱারী ৱাতায় শাদুনা মখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমদি লৈমায়দা লৈরিবা তশেংবা ফীভমশিং নৈনখি‍। ভামীশিংনা থোরক্তুনা সমুদ্র মপান্দা লৈরিবা রেসিদেন্সিএল কোলোনীশিং, ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং, ঙামীশিংগী হক্কা মরী লৈনবা শিংনবশিং পুখৎলকখি‍। অদুগা ঙামীশিংনা অরুবা সমুদ্রগী ঈশিংদা ঙা ফানবা জহাজ পীননবা, অমদি ঙা ফাবগী খুৎলায়শিং, নেত বাইন্দিং, থাউ হৈদোকপা অমদি চাথৎপনচিংবশিংগী ইন্সুরেন্সকা মরী লৈনবা ৱাফম কয়াসু পুখৎলকখি‍। ইন্তরেক্তিব সেসন অমা পাঙথোক্তুনা ঙামীশিংদা লৈমায়দা লৈরিবা তশেংবা ফীভমশিং অমদি মখোয়না থেংনরকপশিং, মখোয়না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা ফীভমশিং পুখৎলকপদা মতেং পাংবগীদমক ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী, অমদ দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা অপেনবা ফোঙদোকখি‍।
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী, অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা ফিসরিজ গোৱা ওনলাইন সর্ভিসকা মরী লৈনবা স্কীম হৌদোকখি‍। রাজবাঘ কনাকোনাদা (গোৱা) পাঙথোকখিবা থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ স্কীম, কে.সি.সি.গা মরী লৈনবা সর্তিফিকেৎ/সেসংশিং প্রোগ্রেসিব ঙামী, মরুওইনা ত্রেদিস্নেল ঙামীশিং, নহা ওইরিবা ঙামী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী মফমদা য়েন্থোকখি‍। ঙামী অমদি অতৈ স্তেকহোল্দর বেনিফিসরীশিংদা য়েন্থোকখিবা তেঙবাং পোৎলমশিংদি ১) ত্রেদিস্নেল ঙামীগী হি (মহুৎ শিনবা) অমদি ইন (জেক অব্দুল হমিদ, লুপা ১,১৫,৫০০গী ওইগদবা; তুকারাম বি. চন্দেকর লুপা ১,৮০,০০০গী ওইগদবা; কোন্সতাসিও বরেতো লুপা ১,৩০,৬৮২; অভিনাস কব্রল লুপা ৭৩,৫০০; বাবু জি. তন্দেল লুপা ১,৬৮,০০০; জোস ব্রেগেঞ্জা লুপা ১,৪০,০০০; সদানন্দ চন্দ্রু পাগী লুপা ১,২৪,১৮২; রামানাথ পিলু পাগী লুপা ১,১৬,৪০৯; সান্তোস হরিসচন্দ্র থক্কর লুপা ৯৬,২১১, প্রতাপ চন্দ্রকান্ত কনকোনকর লুপা ১,২৬,১১২; সোকোরো ব্রেগেঞ্জা লুপা ৯৭,৩৮২; মিলাগ্রিস ফর্নান্দেস লুপা ১,১৪,২১০; ফ্রান্সিস্কো ব্রেগেঞ্জা লুপা ১,৫৭,৮০০; কজেতন মাইকেল গুর্জাউ লুপা ১,৩৬,৫০০; মেহক মুকুন্দ পাগী লুপা ১,৪২,২০০; উজ্বলা সঙ্কর পাগী লুপা ১,৬২,০০০;
অনা রিতা ফর্নান্দেস লুপা ১,৪৬,৪৬২), (২) লাইব ফিস ভেন্দিং সেন্তর য়ুনিৎ ১ (এম.এস. জাস ফার্ম, কেরি এরিয়াদা লুপা ১,৪৬,৪৮২), (৩) ইন্সুলেতেদ গারী লৈনবগী শেলগী তেংবাং (রুহিনাজ ঢজাজ কজ, লুপা ১,৩৭,৪০০), (৪) কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (মিস্তর রামেদিওস দি মেল্লো, লুপা ১,৬০,০০০; মিস্তর হেনরিক দি মেল্লো লুপা ১,৬০,০০০), (৫) কৈথেল অমদি অতৈ মীয়াম তিনবা মফম অমা হেক্তদা ঙা য়োন্নবগী কাঙলুপকী মনুং চনবা ফিস সেল্লরকার্দ (প্রতিমা হরিসচন্দ্র পাগী, বেবী রত্নাকর পাগী, বতসালা পান্দু পাগী, কবিতা কান্ত পাগী, সুমিত্র আর. পাগী, সোভা বি. পাগী, মায়াবতী দত্তু পাগী, প্রিয়াঙ্কা প্রদিপ পাগী, অমিতা অম্রুথ পাগী, সত্যবতি রঘোবা পাগী, উজ্বলা স্রিকান্ত পাগী, দীপা দিলিপ পাগী, শ্রীমতী রত্নাকর পাগী, তেজা তাইকুস পাগী, সবিতা বালচন্দ্র পাগী, দীক্সা দি. পাগী, প্রসান্তী জয়েস পাগী, সিল্পা সতিস পাগী, চন্দ্রকলা সি. পাগী, অঙ্কিতা কুরুদাস পাগী, লতিকা লক্সমন পাগী, সুরেখশ রাম পাগী, রাজাশ্রী গনেসম পাগী, সুস্মা প্রদীপ পাগী, দীপা পাগী, অস্বিনী অসোক পাগী, ভগিরথী ভারত পাগী), (৬) ইন্সুলেতেদ বোক্স (গুরুদাস এল. ধুরী লিতর ১০০ লুপা ১,৫৫৩; সোসন্ত এস. পাগী লিতর ২২০ লুপা ৪৯৬৩; সান্তোস ভিথল পাগী লিতর ২২০, লুপা ৪৯৬৩; উর্মিলা উলহাস পাগী লিতর ২২০, লুপা ৪৯৬৩; মধুকর কান্ত পাগী লিতর ১০০, লুপা ১৫৫৩; সুধাকর দি. পাগী লিতর ২২০, লুপা ৪৯৬৩), (৭) সেফ্তী ইকুইপমেন্ত (শ্রী ফ্রান্সিস রোদ্রিগ্স ইকো সাউন্তর (ত্রান্সপোন্দর অমদি লাইফ জেকেৎ) লুপা ৩১,২০০; শ্রী ইর্ফান পোতকর (ইকো সাউন্দর) লুপা ৩৪,০০০; শ্রী জোআ মরিয়ানো গোইস (ইকো সাউন্দর, ত্রান্সদ্যুসর) লুপা ৩৪,০০০; শ্রী কেতেনো ফর্নান্দেস (ত্রান্সদ্যুসর, লাইফ জেকেৎ অমদি লাইফ বোই) লুপা ৪৪,৯৫০; শ্রী সেনফোর্দ রোদ্রিগ্স (ফিস ফাইন্দর, জি.পি.এস., ত্রান্সদ্যুসর) লুপা ১,০০,০০০; শ্রী মাইকেল আর. ফর্নান্দেস (দিজিতেল সোনার মোনিতর) লুপা ১,০০,০০০; শ্রী কেতেনো এঞ্জেলো নিকোলাউ রোদ্রিগ্স (ফিস ফাইন্দর এ.আই.এস.) লুপা ৬২,০০০, শ্রী মেনিনো অফোন্সো (ফিস ফাইন্দর ,.আই.এস.) লুপা ১,০০,০০০)
থৌরম অদুদা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী মীওই ২০,০০০ হেনবনা হকথেংননা শরুক য়াদুনা থৌরম অদু মায় পাকপা ওইখি অমদি থৌরম অদু য়ুত্যুব, ত্বিত্তর অমদি ফেসবুক্নচিংবা তোঙান তোঙানবা সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা লাইব স্ত্রীম তৌদুনা চাউরাক্না মীওই ১৫,০০০ রোম্না য়েংখি‍। মরম অদুনা, অইং অশাগী খল হোংলকপা অমদি তুং কোইনা চাওখৎপা পুরকপা য়াওনা ঙামীশিংগী পুন্সিদা অমদি মখোয়গী ফীভম ফগৎহনবদা হায়রিবা সাগর পরিক্রমানা পীরিবা ইথিল অসি কাচিন কোয়া য়ৌবা ঙমগনি‍।
মসিনা লৈঙাক্কী মফমদা সমুদ্র খোঙবাল পরিংদা তারিবা ফুরুপকী মীওইশিং, মরুওইনা লৈবাকসিগী সমুদ্রগী ঙামীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অমদি শেন্মিৎলোন্দা নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবগীদমক হেন্না ফবা খুজিল থৌরাং য়াৎপা ঙমহনগনি‍। সাগর পরিক্রমাগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাকসিগী ফুদ সিক্যুরিতীগীদমক মরিন ফিসরিজ রিসোর্সশিং শীজিন্নবা, সমুদ্র খোঙবালগী ঙামী ফুরুপশিংগী পুন্সি হিংনবগী পাম্বৈ, মরিন ইকোসিস্তেম ঙাক্তুনা থম্বা, ঙামী ফুরুপশিং অমদি মখোয়না থম্লিবা থাজবশিংগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা মেনশিনবা, ঙামী খুঙ্গংশিং শেমগৎপা, তুংদা লাক্কদৌরিবা তাঙ্ককশিংদা ইকোসিস্তেম পরিং অমগী খুত্থাঙদা তুং কোইগদবা অমদি থৌদাং চাউবা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক ফিসিং হার্বর অমদি লেন্দিং সেন্তরনচিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মতমগা চুনহনবা অমদি শেমগৎপনচিংবগী মরক্তা তুং কোইগদবা খল অমা শেমগৎপদা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
সাগর পরিক্রমা ফেজ-৫ প্রোগ্রাম চাউনা মায় পাকপগা লোয়ননা অচৌবা ইথিল অমা পীদুনা লোইশিনখ্রে‍।