বিত্ত মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম বংগ আৰু অসমত আয়কৰ বিভাগৰ তালাচী
16 MAY 2023 4:39PM by PIB Guwahati
আয়কৰ বিভাগে পশ্চিম বংগৰ, মুখ্যতঃ উত্তৰ বংগ অঞ্চলত কাম কৰি থকা এটা ব্যৱসায়িক গোটৰ বিৰুদ্ধে এক তালাচী অভিযান চলায়। সংশ্লিষ্ট ব্যৱসায়িক গোটটো এগৰাকী সক্ৰিয় ৰাজনৈতিক ব্যক্তিৰ নিয়ন্ত্ৰণাধীন। ব্যক্তিগৰাকীৰ ঘনিষ্ঠ ব্যৱসায়িক সহযোগীৰ বিৰুদ্ধেও অনুসন্ধান চলোৱা হৈছে। গোটটো ‘ৰাইচ ব্ৰান অইল’, সৰিয়হৰ তেল, ‘ডি-অইলড ৰাইচ ব্ৰান’ (ডিঅআৰবি), বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু ‘ৰিয়েল ইষ্টেট’ আদিৰ উৎপাদন তথা বিক্ৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিভিন্ন ব্যৱসায়ত নিয়োজিত হৈ আহিছে। এই অভিযানত পশ্চিম বংগৰ উত্তৰ দিনাজপুৰ, দক্ষিণ দিনাজপুৰ, মালদা, কলকাতা, শিলিগুৰি আৰু অসম তথা ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহত বিয়পি থকা গোটটোৰ মুঠ ২৩টা চৌহদ সামৰি লোৱা হৈছে।
অনুসন্ধানত প্ৰকাশ পোৱা তথ্যানুসৰি গোটটোৱে ইয়াৰ উৎপাদন সম্পৰ্কীয় তথ্য-পাতি ফাঁকি দি খোৱা তেল আৰু ‘ডিঅ'আৰবি’-ৰ হিচাপ বিহীন নগদ বিক্ৰী কৰি আহিছিল। তালাচী অভিযানৰ সময়ত নিয়মীয়া ‘বুক অব একাউণ্ট’ত নথিভুক্ত নোহোৱা নগদ লেনদেনৰ কেইবাটাও উদাহৰণ ধৰা পেলোৱা হৈছে। নগদ লেনদেনৰ তথ্য থকা হাতেলিখা টোকা, নথিপত্ৰ আৰু ‘ডিজিটেল প্ৰমাণ’ আদি জব্দ কৰা হৈছে। সমান্তৰাল ভাবে ‘কেচবুক’ আৰু ‘ভুৱা ব্যয়ৰ দাবী’ ধৰা পেলোৱা হৈছে। প্ৰাথমিক অনুসন্ধানত ৪০ কোটি টকাৰো অধিক হিচাপ বিহীন উপাৰ্জনৰ তথ্য লাভ কৰিব পৰা গৈছে।
লগতে, উত্তৰ বংগৰ মালদা জিলাৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ এক আগশাৰীৰ ৰপ্তানিকৰ্তা, মুখ্য ব্যৱসায়িক গোটটোৰ ঘনিষ্ঠ ব্যৱসায়িক সহযোগীৰ বিৰুদ্ধে চলোৱা তালাচী অভিযানত, ভূমি অধিগ্ৰহণত নগদ পৰিশোধৰ বিৰুদ্ধে প্ৰায় ১৭ কোটি টকাৰ নগদ ধন আদায় সম্পৰ্কীয় আপত্তিজনক নথিপত্ৰ পোৱা গৈছে। অনুসন্ধানত প্ৰায় ১০০ কোটি টকাৰ হিচাপ বিহীন নগদ প্ৰাপ্তি সম্পৰ্কীয় বিৱৰণো পোৱা গৈছে।
তালাচী অভিযানৰ সময়ছোৱাত ১.৭৩ কোটি টকা পৰিমাণৰ হিচাপ বহিৰ্ভুত নগদ ধন জব্দ কৰা হৈছে। আনহাতে, ১ কোটি টকাৰ হিচাপ বিহীন গহনাও জব্দ কৰা হৈছে।
পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ তালাচী অভিযান চলি আছে।

Ministry of Finance
Income Tax Department conducts searches in West Bengal and Assam
16 MAY 2023 4:39PM by PIB Delhi
Income Tax Department conducted search and seizure operations on a business group operating largely in North Bengal region of the State of West Bengal. The business group is controlled by a person with an active political background. Search was also conducted on his close business associate. The group is engaged in a variety of businesses ranging from production and sale of edible Rice Bran Oil, mustard oil, De-Oiled Rice Bran (DORB), different types of chemicals and real estate, etc. A total of 23 premises spread over Uttar Dinajpur, Dakshin Dinajpur, Malda, Kolkata, Siliguri in West Bengal and Guwahati in Assam and surrounding areas were covered.
The search action revealed that the group was suppressing its yield and making unaccounted cash sales of edible Oils and DORB. Several instances of cash transactions not recorded in regular books of account have been detected during the search operation. Handwritten notes, documents and digital evidences containing extracts of cash transactions have been seized. Parallel cash books and bogus claim of expenses have also been found. Preliminary investigation has revealed unaccounted income of more than Rs. 40 crore.
Further, in search operation conducted on the close business associate of the main business group, who is a leading exporter of agro products in Malda district of North Bengal, incriminating documents against cash payments in land acquisition to the tune of Rs. 17 crore (approx.) have been found. Details pertaining to unaccounted cash receipts of about Rs. 100 crore were also found.
The search action has resulted in seizure of unaccounted cash of Rs.1.73 crore. In addition, unaccounted jewellery worth Rs.1 crore has been seized.
Further investigations are in progress.