Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Chairman reviews activities related to ongoing Khadi and Village Industries Development Scheme in Arunachal Pradesh and Assam
13 MAY 2023 4:53PM by PIB Delhi
In an effort to take the 'Self-reliant India (Atmanirbhar Bharat)' and 'Local to Global' campaign of Prime Minister Shri Narendra Modi to the remote villages of the North Eastern States, Shri Manoj Kumar, Chairman Khadi and Village Industries Commission(KVIC) visited Assam and Arunachal Pradesh. During his stay from May 8 to May 13, he contacted with the beneficiaries of the Prime Minister's Employment Generation Program (PMEGP) along with reviewing the activities related to the ongoing Khadi and Village Industries Development Scheme in Arunachal Pradesh where he inspired the people to join the self-reliant India campaign of Prime Minister. In order to provide employment opportunities to maximum numbers of youths, a PMEGP awareness camp was also organized in Tawang on Friday.
On the occasion the KVIC Chairman while addressing the gathering, announced the opening of sub-office of KVIC, Itanagar in Tawang city. There has been a log pending demand from the people of Tawang to open an office here. It takes approximately 48 hours i.e. 2 days to reach Tawang from KVIC Itanagar office. After the opening of the sub-office of KVIC in Tawang, it would cater the maximum employment opportunities and needs for the youth of Tawang city.
The visit of North Eastern States was initiated by Chairman KVIC from Assam on 8th May. He distributed Bee-boxes, pickle making machines and automatic incense sticks making machines to the beneficiaries in two different programs here. In Kumarikata village of Tamulpur, he distributed 500 Bee-boxes to 50 beekeepers, while at KVIC Complex in Guwahati, 40 pickle-making machines and 20 automatic agarbatti making machines were handed over to the beneficiaries. Further, in the process of the same a pilot project related to footwear industry was also launched in Six-Mile Guwahati under the Village Industries Development Scheme here.
On his way to Tawang from Guwahati, Chairman also inspected several industrial units set-up under PMEGP at Bomdila in West Kameng district on 9th May. Addressing the young entrepreneurs there, the Chairman said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is fast moving towards becoming a world leader. The indigenous local products of KVIC are now rapidly making global recognitions. He called upon the young entrepreneurs of Arunachal Pradesh to prepare such local products with such quality that their demand increases globally.
On 10th May, Shri Manoj Kumar attended an awareness camp under Gramodyog Vikas Yojana and Prime Minister's Employment Generation Program (PMEGP) at Lohu, Arunachal Pradesh where a large number of youth and beneficiaries participated in the camp. Addressing the gathering, he said that today he himself has brought the vision of Prime Minister among the youths of Arunachal, in which he has appealed the youths of the country, to become job provider instead of becoming a job seeker.
The Chairman also visited the Khadi Eri Silk Training cum Production Center at Lohu on the occassion. It would be worth mentioning here that KVIC had set up Khadi Eri Silk Training cum Production Center at Tawang in Arunachal Pradesh in bordering China and Bhutan last year, in a historic move to revive the silk industry in Arunachal Pradesh and to generate local employment in a sustainable manner, therewith. The center is stationed on the snow-clad Himalayan peaks at an altitude of about 14,000 feet, and it established with the assistance of the Buddhist Culture Protection Society, Bomdila. The Society has provided the building for the Silk Center and the KVIC has provided the necessary infrastructures like handlooms, charkhas, silk reeling machines and warping drums etc. It is providing direct employment to 20 women artisans from Tawang and West Kameng districts. Chairman assured the artisans that a branch of Khadi Eri Silk Training cum Production Center would be opened in Tawang town, also. He further said that after the year 2014 the determined intentions of Prime Minister Shri Narendra Modi have worked to infuse new life into the Khadi sector. Khadi has now become global from local and upto 31st January, 2023, the turnover of KVI products has crossed the figure of 1,08,000 crores in the financial year 2022-23.
Shri Manoj Kumar visited also Monpa Handmade Paper Making Unit in Tawang and also met the artisans associated with it. Significantly, to mention here that, due to the dedicated efforts of KVIC, the 1000 years old traditional art of Arunachal Pradesh, Monpa Handmade Paper Industry, which had become extinct recently, has now come alive once again. The Monpa Handmade Paper making art originated over 1000 years ago, and gradually became an integral part of the local customs and cultures in Tawang, Arunachal Pradesh. For the last 100 years, this handmade paper industry had almost disappeared; and which has now become functional again in the year 2020 with the help of KVIC. Mr Kumar congratulated the artisans associated with Monpa Handmade Paper Industry and assured that 50 artisans would be sent for a training at Kumarappa National Handmade Paper Institute of KVIC, Jaipur, so as to make Monpa handmade paper a world class paper product. He further said that there is a good demand for traditional handmade Monpa papers in the international markets, and it will be the endeavor of KVIC to bring recognition to the Monpa handmade paper of Arunachal Pradesh in the international market, thereby generating more and more employment.
The Chairman, distributed pickle-making machine to 20 beneficiaries on 12th May at Bomdila, Arunachal. He said that with the inspiration of Prime Minister KVIC is constantly striving hard to provide employment to every village. KVIC is distributing tools and machinery to the workers of Indian traditional industries under the Gramodyog Vikas Yojana, thereby increasing the income of the artisans of traditional industries, improving their standard of living, as well as preserving and promoting Indian traditional industries, thereby anticipating the rural economy to become more strengthened.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কে.ভি.আই.সি. চেয়রমেন্না অরুনাচল প্রদেশ অমদি অসামদা পায়খৎলিবা খাদী অমদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ দিভেলপমেন্ত স্কীমগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং য়েংশিনখ্রে
13 MAY 2023 4:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সেল্ফ রিলাইন্ত ইন্দিয়া (আত্মনিরভর ভারত)’ অমদি ‘লোকেল ফোর ভোকেল’ কেম্পেনবু অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা য়ৌহন্নবগী থৌরাং অমা ওইনা, খাদী এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রিগ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)গী চেয়রমেন শ্রী মনোজ কুমারনা অসাম অমদি অরুনাচল প্রদেশতা চৎখ্রে‍। মে ৮ দগী মে ১৩ ফাওবা মহাক্না লৈরিঙা মতমদা, মহাক্না প্রাইম মিনিস্তর্স ইমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.)গী বেনিফিসরীশিংগা পাউ ফাওনবগা লোয়ননা অরুনাচল প্রদেশতা খাদী এন্দ ভিলেজ দিভেলপমেন্ত স্কীমগা মরী লৈননবা পায়খৎলিবা থবকশিং য়েংশিল্লদুনা, মহাক্না মীয়ামবু প্রধান মন্ত্রীনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী কেম্পেন্দা শরুক য়াননবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। নহা মশিং য়াম্না থবক পীনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক তৱাংদা ইরায় নুমিত্তা পি.এম.ই.জি.পি.গী এৱ্যারনেস কেম্প অমসু পাঙথোকখি‍।
থৌরমদুদা কে.ভি.আই.সি. চেয়রমেন্না তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, তৱাং ময়োল্লমদা কে.ভি.আই.সি., ইতানগর সব-ওফিস হাংদোক্লে হায়না লাউথোকখি‍। তৱাংগী মীয়াম্না মফমদুদা ওফিস অমা হাংদোক্নবা মতম কুইনদগী দিমান্দ তৌদুনা লাক্লবনি‍। কে.ভি.আই.সি. ইতানগর ওফিসতগী তৱাং য়ৌবদা পুং ৪৮ হায়বদি নুমিৎ ২ চঙই‍। তৱাংদা কে.ভি.আই.সি. সব-ওফিস হাংদোক্লবা মতুংদা, মসিনা হেক য়ারিবমখৈ ইমপ্লোইমেন্ত ওপোরচুনিতী ফংহনগনি অমদি তৱাং ময়োল্লমূগী নহাশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনগনি‍।
অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী খোঙচৎ অদু কে.ভি.আই.সি. চেয়রমেন্না মে ৮সা অসামদগী হৌখিবনি‍। মহাক্না মফমদুদা তোঙান তোঙানবা থৌরম অনিদা বেনিফিসরীশিংদা খোই উপু, অচার শেম্নবা মেছিন অমদি ধুপ শানবা ওতোমেতিক মেছিনশিং য়েন্থোকখি‍। তামুলপুরগী কুমারিকতা খুঙ্গংদা, মহাক্না খোই লোইবা মীওই ৫০দা খোই উপা ৫০০ য়েন্থোকখি, অদুগা গুৱাহাতীদা কে.ভি.আই.সি. কম্প্লেক্সতা, বেনিফিসরীশিংদা অচার শেম্নবা মেছিন ৪০ অমদি ধুপ শানবগী ওতোমেতিক মেছিন ২০ য়েন্থোকখি‍। মখা তানা, মদুগী মখা চত্থরকপগা ওইনা মফমদুগী ভিলেজ ইন্দস্ত্রিজ দিভেলপমেন্ত স্কীমগী মখাদা সিক্স-মাইল গুৱাহাতীদা খোঙউপকী ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমসু হৌদোকখি‍।
গুৱাহাতীদগী তৱাং ফাওবগী লম্বীদা, চেয়রমেন্না মে ৯দা ৱেস্ত কামেং দিস্ত্রিক্তকী বোমদিলাদা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা লিংখৎপা তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিংসু য়েংশিল্লমখি‍। মফমদুদা লৈরিবা নহা ওইরিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগীম ফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, চেয়রমেন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা, ভারতনা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইরক্নবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়খি‍। কে.ভি.আই.সি.গী ইন্দিজিনস লোকেল পোত্থোকশিং মালেম থুংনা খোঙজেল য়াঙনা মশক খঙনরক্লি‍। মহাক্না অরুনাচল প্রদেশকী নহা ওইরিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী মফমদা অদুগুম্বা লমদমদুগী পোত্থোকশিং মালেমগী ওইনা দিমান্দ হেনগৎলক্নবগীদমক ক্বালিতী লৈনা পুথোক্নবা ৱাফম থমখি‍।
মে ১০দা, শ্রী মনোজ কুমারনা অরুনাচল প্রদেশকী লোহুদা নহা অমদি বেনিফিসরী মশিং য়াম্না শরুক য়াদুনা পাঙথোকপা গ্রোমোদৃওগ বিকাস য়োজনা অমদি প্রাইম মিনিস্তর্স ইমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.)গী মখাদা পাঙথোকপা এৱ্যারনেস কেম্প অমা শরুক য়াখি‍। তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, মহাক মশামক্না প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবু অরুনাচল প্রদেশকী নহাশিংগী মরক্তা পুদুনা লাক্লি হায়রদুনা লৈবাকসিগী নহাশিংবু থবক থিরিবা মীওইশিং ওইবগী মহুত্তা থবক পীরিবা মীওইশিং ওইননবা ৱাফম থমখি‍।
চেয়রমেন্না থৌরমদুদা লোহুদা লৈবা খাদী ইরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তরদসু চৎখি‍। মতাঙসিদা পনবা য়াবদি, অরুনাচল প্রদেশতা মুগাগী ইন্দস্ত্রী অমুক হিংগৎহন্নবা অমদি তুং কোইগদবা মওংদা লমদমদুদা থবক পীনবগী পান্দমদা পুৱারী ওইবা খোঙথাঙ অমদা মমাঙ চহিদা চাইনা অমদি ভুতানগী ঙমখৈ পরিংদা লৈরিবা অরুনাচল প্রদেশকী তৱাংদা খাদী ইরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তর কে.ভি.আই.সি.না লিংখৎখিবনি‍। সেন্তর অসি উন্না কুপ্পা হিমালয়গী চীংদোলদা সমুদ্র ঈমায়দগী ফীত ১৪,০০০ ৱাংবা মফমদা লৈ, অমদি মসি বুদ্ধিস্ত কল্চর প্রোতেক্সন সোসাইতী, বোমদিলাগী মতেঙগা লোয়ননা লিংখৎখিবনি‍। সোসাইতী অসিনা সিল্ক সেন্তর অসিগী বিল্দিং পীরকখি অদুগা কে.ভি.আই.সি.না ফিসাকোন, তরেং, মুগা তানবা মেছিন অমদি ৱার্পিং দ্রম্নচিংবা মথৌ তাবা মেছিনরীশিং পীবনি‍। মসিনা তৱাং অমদি ৱেস্ত কামেং দিস্ত্রিক্ততগী নুপী ফিশাবী ২০দা হকথেংননা থবক পীরি‍। চেয়রমেন্না ফিশাবীশিংগী মফমদা তৱাং ময়োল্লমদসু খাদী ইরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তরগী মশা অমা লিংখৎকনি হায়বগী থাজবসু পীরমখি‍। ইং ২০১৪গী মতুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অচেৎপা খোঙফমগা লোয়ননা খাদী সেক্তরদা অনৌবা থৱায় হাপ্নবা থবক পায়খৎপা হৌখিবনি‍। খাদী হৌজিক্তি লোকেলদগী গ্লোবেল ওইরক্লে অমদি জনুৱারী ৩১, ২০২৩ ফাওবদা কে.ভি.আই. পোত্থোকশিংগী তর্নওভর শেনবা চহি ২০২২-২৩দা লুপা করোর ১,০৮,০০০ হেল্লে‍।
শ্রী মনোজ কুমারনা তৱাংদা লৈবা মোনপা হেন্দমেদ পেপর মেকিং য়ুনিৎতসু চৎখি অমদি মদুদা থবক তৌরিবা খুৎহৈবশিংগা উনখি‍। মতাঙসিদা পনবা য়াবা ৱাফমদি, কে.ভি.আই.সি.না কত্থোকপগা লোয়ননা থবক পায়খৎপনা, অরুনাচল প্রদেশকী চহি ১০০০ শুরবা ত্রেদিস্নেল আর্ত ইকুই কুইদ্রিঙৈদা মুৎলুরবা, মোনপা হেন্দমেদ পেপর ইন্দস্ত্রী অমুক হন্না হিংগৎলক্লে‍। মোনপা হেন্দমেদ পেপর শেম্বগী আর্ত অসি চহি ১০০০ হেনবগী মমাঙদগী হৌদোরকখিবনি, অমদি অরুনাচল প্রদেশকী তৱাং লমদমগী নাৎ অমদি চৎনবীগী শরুক অমা তপ্না তপ্না ওইরকখিবনি‍। হৌখিবা চহি ১০০সিদা, হায়রিবা খুৎনা শেম শাবা চেগী ইন্দস্ত্রী অসি পুমমুৎ মুৎলুরবগুম লৈরকখৎবনি; অমদি কে.ভি.আই.সি.গী মতেঙগা লোয়ননা হৌজিক্তি মসি ২০২০দগী হৌনা মথৌ তৌবা হৌরক্লে‍। মিস্তর কুমারনা মোনপা হেন্দমেদ পেপর ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবা খুৎহৈবশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমদি মোনপা হেন্দমেদ পেপরবু মালেমগী থাক্কী চেগী পোত্থোক ওইহন্নবগীদমক মফমদুদগী খুৎহৈবা ৫০বু কুমরপ্পা নেস্নেল হেন্দমেদ পেপর ইনস্তিত্যুৎ ওফ কে.ভি.আই.সি., জয়পুরদা ত্রেনিং থাগনি হায়না থাজবা পীরমখি‍। মালেমগী কৈথেলদা মহৌশাগী ওইবা মওংদা খুৎনা শেম শাবা চেগী দিমান্দ নীংথিনা লৈ হায়রদুনা, অরুনাচল প্রদেশগী মোনপাগী খুৎনা শাবা চে অসিবু মালেমগী থাক্তা মশক খঙহন্দুনা শেন্থোক হেন্না লাকহন্নবা অমদি থবক হেন্না পীননবগীদমক কে.ভি.আই.সি.না হোৎনগনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍।
চেয়রমেন্না অরুনাচলগী বোমদিলাদা মে ১২দা বেনিফিসরী ২০দা অচার শেম্নবগী মেছিনশিং য়েন্থোকখি‍। প্রাইম মিনিস্তর কে.ভি.আই.সি.না পুক্নিং থৌগত্তুনা খুঙ্গং খুদিংদা থবক পীননবা কন্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। কে.ভি.আই.সি.না গ্রামোদ্যোগ বিকাস য়োজনাগী মখাদা ভারতকী মহৌশাগী ইন্দস্ত্রিশিংগী শিন্মীশিংগী মফমদা খুৎশু-খুৎলায় অমদি মেছিনরীশিং য়েন্থোক্তুনা ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিশিংগী খুৎহৈবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি, মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি, লোয়ননা ভারতকী ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিশিং ঙাক শেন্দুনা অমদি য়োকখত্তুনা, খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু হেন্না মপাঙ্গল কলহনগনি হায়না থাজবা থম্লি‍।