Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation projects worth around Rs 4400 crores in Gandhinagar, Gujarat
Lays foundation stone and dedicates development projects worth over Rs 2450
Lays foundation stone and inaugurates PMAY (rural and urban) projects worth around Rs 1950 crores
Participates in Gruh Pravesh of around 19,000 houses and hands over house keys to beneficiaries
“PM-Awas Yojana has transformed the housing sector. This has particularly benefited the poor and middle class”
“Double engine government of Gujarat is working with double speed”
“For us, the development of the country is a conviction and a commitment”
“True meaning of secularism is when there is no discrimination at all”
“We have made the house a strong base for war against poverty, a tool of empowerment and dignity of the poor”
“PMAY houses are a package of many schemes”
“Today, we are giving equal emphasis on Ease of Living and Quality of Life in urban planning”
12 MAY 2023 2:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation, projects worth around Rs 4400 crores in Gandhinagar, Gujarat today. The projects include laying the foundation stone and inaugurating development projects worth over Rs 2450 crores such as Urban Development Department, Water Supply Department, Road and Transport Department and Mines and Minerals Department. The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of PMAY (rural and urban) projects worth around Rs 1950 crores and participated in Gruh Pravesh of around 19,000 houses built under the scheme by handing over keys to beneficiaries of the scheme during the program. He also interacted with the beneficiaries via video link.
Addressing the gathering congratulated the beneficiaries. He said that for him nation building is an ongoing ‘Maha Yagya’. He expressed satisfaction at the pace of development in Gujarat under the government formed after the recent election. He mentioned the recent pro-poor Gujarat Budget of 3 lakh crore. He praised the state for leading the spirit of ‘priority to the deprived’.
The Prime Minister listed some recent initiatives in the state like 25 lakh Ayushman cards, help to 2 lakh mothers from PM Matru Vandana Scheme, 4 new medical colleges and works worth thousands of crore for modern infrastructure. This shows, the Prime Minister said, that the double engine government of Gujarat is working with double speed.
The Prime Minister said that the people have been experiencing unprecedented development in the last 9 years. He recalled a time when even basic facilities were rare for the citizens. He said that the country is coming out of that despondency.
He said that the government is trying to reach everyone and efforts are on for the 100 percent saturation of benefits of the schemes. “For us, the development of the country is a conviction and a commitment”, the Prime Minister remarked as he underlined that the government is striving for the saturation of all government schemes. This approach by the government, the Prime Minister said, has put an end to corruption and discrimination. “The true meaning of secularism is when there is no discrimination at all”, the Prime Minister said as he stated that social justice occurs when the government works towards the benefit of everyone in the society. Informing that roughly 32,000 homes have been completed and handed over to the beneficiaries in the last year, the Prime Minister underlined that the self-confidence of the poor gets a huge boost when they are least worried about the basic necessities of life.
“The country cannot transform its fate and become a developed nation by moving forward on the path of failed policies”, the Prime Minister underlined as he highlighted the differences between the work culture of the present government and the governments of the past. Throwing light on the statistics of the last decade, the Prime Minister pointed out that roughly 75 percent of homes in rural areas lacked the facility of a toilet even though policies were already in place. After 2014, the Prime Minister continued, the government did not limit itself to only providing a roof for the poor but turned the homes into a basis for tackling poverty and a medium for strengthening their dignity. “Under PMAY, the beneficiaries have a say in the construction of houses where the government transfers the financial aid directly into their bank accounts”, the Prime Minister said as he touched upon the geotagging of such houses.
The Prime Minister said that the houses being constructed under the PMAY are a package of many schemes. This house has a toilet under Swachh Bharat Abhiyan, Electricity connection under Saubhagya scheme, free LPG connection under Ujjwala scheme, piped wanted under JJM, he said. He said apart from these things, free medical treatment and free ration are also working as a security shield for the poor.
The Prime Minister also touched upon women empowerment under PMAY. He informed that in the last 9 years, about 4 crore houses have been handed over to poor families. 70 percent of which are registered in the name of the women. Noting that the cost of construction of houses under PMAY is several lakhs, the Prime Minister said that crores of women beneficiaries have now become millionaires. These crores of women have owned any property for the first time. He congratulated the ‘Lakhpati Didis’.
The Prime Minister said that the government is working keeping in mind the challenges of the future and the growing urbanization in the country. He mentioned that more than a thousand houses in Rajkot have been constructed using modern technology thereby consuming less time and money, and are equally safe. He informed that this experiment under the Light House Project has been carried out in 6 cities of the country where technology has helped in building cheaper and modern houses. He also assured that such houses are going to be available to the poor in the coming times.
The Prime Minister also elaborated on the steps to remove the bad practices and cheating in the real estate sector that had caused a lot of hardships for poor and middle-class families. RERA Act has provided legal security to middle-class families for getting the promised facilities when purchasing a house. He also informed about the unprecedented budget subsidy for housing loans by middle-class families. In Gujarat, 5 lakh families got assistance worth 11 thousand crore.
The Prime Minister said in the 25 years of Amrit Kaal specially tier-2 and tier-3 will give pace to the economy. He informed that systems in many cities of Gujarat are being upgraded as per the needs of the future. He informed that basic facilities are being spruced up in 500 cities under the AMRUT Mission. And 100 cities are getting smart facilities.
“Today, we are giving equal emphasis on Ease of Living and Quality of Life in urban planning”, the Prime Minister said. He underlined that the metro network in the country is being expanded with the idea that people do not have to spend a lot of time traveling from one place to another. Noting that the metro is running in 20 cities in the country, the Prime Minister informed that the metro network in the country grew 600 kilometers in the last 9 years from 250 kilometers before 2014. “Twin cities like Ahmedabad-Gandhinagar are also being connected by trains like Vande Bharat Express today, and the fleet of electric buses is also increasing in many cities of Gujarat.
Speaking about the lack of seriousness for tonnes of municipal waste generated in the country, the Prime Minister informed that waste processing in the country has increased from 14-15 percent in 2014 to 75 percent today. “If this had happened earlier, then mountains of garbage would not have been standing in our cities today”, Shri Modi said and pointed out that the Government is working on mission mode to eliminate the heaps of garbage in our cities. “Quality of life in our cities is possible only when we get a clean environment and pure air”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lauded the water management and water supply model of Gujarat. He mentioned 3 thousand kilometer long water main lines and 1.25 lakh kilometer distribution lines taking water to 15 thousand villages and 250 urban areas. He praised the fervour for Amrit Sarovar in Gujarat.
Concluding the address, the Prime Minister urged everyone to maintain this pace of development. “Our resolutions of Amrit Kaal will be fulfilled with Sabka Prayas” Shri Modi concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, and Minister from the Government of Gujarat were present on the occasion among others.
Background
The projects being inaugurated include the augmentation of multi-village drinking water supply schemes in Banaskantha district, a river overbridge in Ahmedabad, a drainage collection network at Naroda GIDC, sewage treatment plants in Mehsana and Ahmedabad, and an auditorium in Dahegam among others. The projects whose foundation stone would be laid include bulk pipeline projects in Junagadh district, augmentation of water supply schemes in Gandhinagar district, construction of flyover bridges, new water distribution station, and various town planning roads among others.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of PMAY (rural and urban) projects, and participated in Gruh Pravesh of around 19,000 houses built under the scheme. He also handed over keys to beneficiaries of the scheme during the programme. The total outlay of these projects is around Rs 1950 crores.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত প্ৰায় ৪,৪০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু উদ্বোধন কৰে
২৪৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধন
আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয় আৰু প্ৰায় ১৯৫০ কোটি টকাৰ পিএমএৱাই (গ্ৰাম্য আৰু নগৰ) প্ৰকল্পউদ্বোধন কৰা হয়
প্ৰায় ১৯,০০০ পৰিয়ালে গৃহ প্ৰৱেশত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ ঘৰৰ চাবি হিতাধিকাৰীসকলক হস্তান্তৰ কৰিছিল।
"প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাই গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ডক পৰিৱৰ্তন কৰিছে। ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীবিশেষভাৱে লাভান্বিত হৈছে।"
"গুজৰাটৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে দুগুণ গতিত কাম কৰি আছে"
"আমাৰ বাবে, দেশৰ বিকাশ হৈছে এক দৃঢ় বিশ্বাস আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি"
"ধৰ্মনিৰপেক্ষতাৰ প্ৰকৃত অৰ্থ কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নহয়"
"আমি আৱাসক দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰামৰ এক শক্তিশালী ভেটি, দৰিদ্ৰলোকৰ প্ৰতি সশক্তিকৰণ আৰু সন্মানৰ এক সঁজুলি কৰি তুলিছো"।
"পিএমএৱাই হাউচিং হৈছে কেইবাটাও আঁচনিৰ পেকেজ"
"আজি আমি নগৰ পৰিকল্পনাত জীৱনধাৰণৰ সহজতা আৰু জীৱনৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো"
12 MAY 2023 2:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত প্ৰায় ৪৪০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে নগৰ উন্নয়ন বিভাগ, পানী যোগান বিভাগ, পথ আৰু পৰিবহন বিভাগ আৰু খনি আৰু খনিজ বিভাগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ২,৪৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১৯৫০ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী-আৱাস যোজনা (গ্ৰাম্য আৰু নগৰ) প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও উদ্বোধন কৰে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ সময়ত তেওঁ আঁচনিখনৰ হিতাধিকাৰীসকলক চাবি প্ৰদান কৰি আঁচনিখনৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰায় ১৯,০০০ ঘৰৰ গৃহ প্ৰৱেশত অংশগ্ৰহণ কৰে। একে সময়তে, তেওঁ ভিডিঅ' লিংকৰ জৰিয়তে হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপো কৰে।
অনুষ্ঠানত তেওঁ এখন ৰাজহুৱা সভাত ভাষণ প্ৰদান কৰে আৰু হিতাধিকাৰীসকলক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ হৈছে এক নিৰন্তৰ 'মহাযজ্ঞ'। তেওঁ শেহতীয়া নিৰ্বাচনৰ পিছত শাসনাধিষ্ঠ চৰকাৰৰ অধীনত গুজৰাটত উন্নয়নৰ গতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ শেহতীয়াকৈ ৩ লাখ কোটি টকাৰ দৰিদ্ৰ গুজৰাটৰ বাজেটৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ৰাজ্যখনক 'দুখীয়াসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া'ৰ মনোভাৱ কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ শেহতীয়া কিছুমান পদক্ষেপ যেনে ২৫ লাখ আয়ুষ্মান কাৰ্ড, প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ পৰা ২ লাখ মাতৃক সাহায্য, ৪ খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কামৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটোৱে দেখুৱায় যে গুজৰাটৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে দুগুণ গতিত কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯ বছৰত মানুহে অভূতপূৰ্ব উন্নয়ন দেখিছে। তেওঁ সেই সময়ৰ কথা মনত পেলাইছিল যেতিয়া নাগৰিকসকলৰ বাবে প্ৰাথমিক সুবিধাও দুৰ্লভ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশ খন সেই হতাশাৰ পৰা ওলাই আহিছে।
তেওঁ কৈছিল যে চৰকাৰে প্ৰতিজন ব্যক্তিক আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ লাভালাভ প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। "আমাৰ বাবে দেশৰ উন্নয়ন হৈছে এক দৃঢ় বিশ্বাস আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে সকলো চৰকাৰী আঁচনিৰ সংপৃক্ততাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ এই দৃষ্টিভংগীয়ে দুৰ্নীতি আৰু বৈষম্য দূৰ কৰিছে। "ধৰ্মনিৰপেক্ষতাৰ প্ৰকৃত অৰ্থ হৈছে যিকোনো ধৰণৰ বৈষম্যহীনতা। তেওঁ কৈছিল যে সামাজিক ন্যায় তেতিয়া হয় যেতিয়া চৰকাৰে সমাজৰ সকলোৰে হিতৰ বাবে কাম কৰে। তেওঁ জনায় যে যোৱা বছৰ প্ৰায় ৩২,০০০ ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলক হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ আত্মবিশ্বাস যথেষ্ট বৃদ্ধি পায় যেতিয়া তেওঁলোক জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে আটাইতকৈ কম চিন্তিত হয়।
বৰ্তমানৰ চৰকাৰ আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ মাজৰ পাৰ্থক্যৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, "দেশখনে বিফল নীতিৰ পথত আগবাঢ়ি গৈ নিজৰ ভাগ্য সলনি কৰিব নোৱাৰে আৰু এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ'ব নোৱাৰে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা দশকৰ পৰিসংখ্যাউল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে নীতি প্ৰস্তুত থকা স্বত্বেও গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ প্ৰায় ৭৫ শতাংশ পৰিয়ালত শৌচাগাৰৰ সুবিধা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত চৰকাৰে কেৱল দৰিদ্ৰ লোকসকলক এখন ছাদ প্ৰদান কৰাত সীমাবদ্ধ নহয়, লগতে দৰিদ্ৰতাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আৱাসক আধাৰ আৰু তেওঁলোকৰ মৰ্যাদা শক্তিশালী কৰাৰ উপায় হিচাপে গঢ়ি তোলে। "পি.এম.এ.ৱাই.-ৰ অধীনত, হিতাধিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ নিজা ঘৰ নিৰ্মাণৰ অধিকাৰ দিয়া হৈছে, য'ত চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ বিত্তীয় সাহায্য স্থানান্তৰ কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পিএমএৱাইৰ অধীনত নিৰ্মাণাধীন গৃহসমূহ কেইবাটাও আঁচনিৰ পেকেজ। ইয়াৰ ভিতৰত আছে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত এটা শৌচালয়, সৌভাগ্য আঁচনিৰ অধীনত বিদ্যুৎ সংযোগ, উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত বিনামূলীয়া এলপিজি সংযোগ, জল জীৱন মিছনৰ অধীনত টেপ সংযোগ, তেওঁ কয়। এই বস্তুবোৰৰ উপৰিও, বিনামূলীয়া চিকিৎসা আৰু ৰেচনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এক সুৰক্ষা জাল হিচাপেও কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএমএৱাইৰ অধীনত মহিলা সবলীকৰণৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে বিগত ৯ বছৰত প্ৰায় ৪ কোটি ঘৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৭০ শতাংশ মহিলা হিচাপে পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পিএমএৱাইৰ অধীনত গৃহ নিৰ্মাণৰ ব্যয় কেইবা লাখ, যিহেতু কোটি কোটি মহিলা হিতাধিকাৰী এতিয়া কোটিপতি হৈ পৰিছে। এই কোটি মহিলাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে সম্পত্তি আছে। তেওঁ ‘লাখপতি দিদি’ক অভিনন্দন জনাইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানআৰু দেশত নগৰীকৰণ বৃদ্ধিৰ কথা মনত ৰাখি চৰকাৰে কাম কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ৰাজকোটত এক হাজাৰৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে কম সময় আৰু ধন লাগে আৰু সেইবোৰসমানে সুৰক্ষিত। তেওঁ কয় যে লাইট হাউচ প্ৰকল্পৰ অধীনত দেশৰ ৬ খন চহৰত এই পৰীক্ষা কৰা হৈছে, য'ত প্ৰযুক্তিয়ে সুলভ মূল্যত আধুনিক ঘৰ নিৰ্মাণত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁ লগতে আশ্বাস দিয়ে যে এনে ঘৰ অনাগত সময়ত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে উপলব্ধ হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰিয়েল ইষ্টেট খণ্ডত হোৱা অসদাচৰণ আৰু প্ৰৱঞ্চনা দূৰ কৰাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও বৰ্ণনা কৰে, যাৰ ফলত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বাবে যথেষ্ট অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰ.ই.আৰ.এ. আইনে মধ্যবিত্ত পৰিয়ালবোৰক এটা ঘৰ ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া সুবিধাবোৰ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আইনী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ পৰা গৃহ ঋণ লোৱাৰ বাবে অভূতপূৰ্ব বাজেট ৰাজসাহায্যৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। ইয়াৰ অধীনত গুজৰাটৰ ৫ লাখ পৰিয়ালে ১১,০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অমৃত কালৰ ২৫ বছৰৰ সময়ছোৱাত, বিশেষকৈ দ্বিতীয় স্তৰ আৰু স্তৰ-৩ চহৰসমূহে অৰ্থনীতিক উন্নতি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে গুজৰাটৰ বহুতো চহৰত ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি প্ৰণালীসমূহ উন্নত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অম্ৰুত মিছনৰ অধীনত দেশৰ ৫০০ খন চহৰক আগৰ তুলনাত অধিক মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ১০০ খন চহৰে স্মাৰ্ট সুবিধা লাভ কৰিছে।
"আজি আমি নগৰ পৰিকল্পনাত জীৱনধাৰণৰ সহজতা আৰু জীৱনৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে দেশৰ মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক টো এনে এক চিন্তাৰে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে যে মানুহে এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ যাত্ৰা কৰিবলৈ বেছি সময় ব্যয় কৰিব নালাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ ২০ খন চহৰত মেট্ৰ' চলি আছে। তেওঁ আৰু কৈছিল যে দেশত মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক ২০১৪ চনৰ আগৰ ২৫০ কিলোমিটাৰৰ পৰা যোৱা ৯ বছৰত ৬০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। "আহমেদাবাদ-গান্ধীনগৰৰ দৰে দুখন চহৰকো আজি বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ দৰে ৰে'লৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে আৰু গুজৰাটৰ বহুতো চহৰত বৈদ্যুতিক বাছৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে।"
পৌৰসভাসমূহত উৎপন্ন হোৱা টন টন আৱৰ্জনাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বহীনতা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ২০১৪ চনৰ ১৪-১৫ শতাংশৰ পৰা আজি ৭৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। "যদি আগতে এনে হ'লহেঁতেন, তেন্তে আজি আমাৰ চহৰসমূহত আৱৰ্জনাৰ পাহাৰ নাথাকিলহেঁতেন। তেওঁ আৰু জনাইছিল যে এই চৰকাৰে আমাৰ চহৰসমূহত আৱৰ্জনাৰ স্তূপ আঁতৰ কৰিবলৈ এটা মিছন মোডত কাম কৰি আছে। "আমাৰ চহৰসমূহত জীৱনৰ মানদণ্ড তেতিয়াহে সম্ভৱ যেতিয়া আমি পৰিষ্কাৰ পৰিৱেশ আৰু বিশুদ্ধ বায়ু পাওঁ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ পানী ব্যৱস্থাপনা আৰু পানী যোগানৰ আৰ্হিক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ১৫,০০০ গাওঁ আৰু ২৫০ নগৰঅঞ্চললৈ পানী যোগান ধৰা ৩,০০০ কিলোমিটাৰ মুখ্য লাইন আৰু ১.২৫ লাখ কিলোমিটাৰ বিতৰণ লাইনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ গুজৰাটৰ অমৃত সৰোবৰক লৈ জনসাধাৰণৰ উৎসাহৰ প্ৰশংসা কৰে।
ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে উন্নয়নৰ এই গতি বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে শেষত কয়, "সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে আমাৰ অমৃত কালৰ সংকল্প পূৰণ হ'ব।"
অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দৰ পেটেল, সাংসদ এছ আৰ আই চি আৰ পাটিল আৰু গুজৰাট চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকলও উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বনসকান্থা জিলাত বহু-গ্ৰাম্য খোৱা পানী যোগান আঁচনি, আহমেদাবাদৰ এখন নদীৰ ওপৰৰ দলং, নৰোদা জিআইডিচিত নিষ্কাশন সংগ্ৰহ নেটৱৰ্ক, মেহছানা আৰু আহমেদাবাদৰ আৱৰ্জনা শোধন প্ৰকল্প আৰু দাহেগামৰ এখন প্ৰেক্ষাগৃহ। যিবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল তাৰ ভিতৰত আছে জুনাগড় জিলাত বিস্তৃত পাইপলাইন প্ৰকল্প, গান্ধীনগৰ জিলাত পানী যোগান আঁচনিবৃদ্ধি, ফ্লাইঅভাৰ দলং নিৰ্মাণ, নতুন পানী বিতৰণ কেন্দ্ৰ আৰু বিভিন্ন নগৰ পৰিকল্পনা পথ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএমএৱাই (গ্ৰাম্য আৰু নগৰ) প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা ও উদ্বোধন কৰে আৰু আঁচনিখনৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰায় ১৯,০০০ ঘৰৰ গৃহ প্ৰৱেশত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ কাৰ্যসূচীটোৰ সময়ত আঁচনিখনৰ হিতাধিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ চাবিও হস্তান্তৰ কৰিছিল। এই প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ ব্যয় হৈছে প্ৰায় ১৯৫০ কোটি টকা।