ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 100 ଟି ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ’ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଏଫଏସଏସଏଆଇ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସହିତ ପ୍ରତି ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ପାଇଁ 1 କୋଟି ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
ଗୃହ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ
ଓଡ଼ିଶାରେ 4 ଟି ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି
04 MAY 2023 12:25PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫଏସଏସଏଆଇ) ର 100 ଟି ସୁସ୍ଥ ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟ୍ରିଟର ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ’ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ତଥା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଖରାପ ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ବାରା ହେଉଥିବା ରୋଗକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଟେ ।
ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନଏଚଏମ୍) ପ୍ରତି ଫୁଡ ଷ୍ଟ୍ରିଟକୁ 1 କୋଟି ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ 100 ଟି ଫୁଡ ଷ୍ଟ୍ରିଟର ସ୍ଥାପନା କରାଯିବ। ଏହି ଅନୁଦାନ ଏନଏଚଏମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 60:40 କିମ୍ବା 90:10 ଅନୁପାତରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ସର୍ତ୍ତ ରହିଛି ଯେ ଏହି ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ କରାଯିବ।
ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ହାତ ଧୋଇବା, ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା, ସାଧାରଣ ଅଞ୍ଚଳର ଟାଇଲ୍ ଚଟାଣ, ଉପଯୁକ୍ତ ତରଳ ଏବଂ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ, ଡଷ୍ଟବିନ ଯୋଗାଣ, ବିଲବୋର୍ଡ ବ୍ୟବହାର, ଫାକେଡ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରକୃତିର ସାଇନେଜ୍ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହା ସହିତ ସାଧାରଣ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସ୍ପେସ୍, ଆଲୋକୀକରଣ, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ଟ୍ରେଡ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ରହିବ।
ଏଫଏସଏସଏଆଇ ର ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ବ୍ୟତୀତ ଗୃହ ଏବଂ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓୟୁଏଚଏ) ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏନଏଚଏମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ବୈଷୟିକ ସହାୟତାରେ ରହିଛି ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟର ଡିଜାଇନ୍, ଏକ ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ହାଜାର୍ଡ ଆନାଲିସିସ୍ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ପଏଣ୍ଟସ (ଏଚଏସିସିପି) ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଅଧୀନରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଗଠନରେ ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି | ଏହା କେବଳ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟର ଉତ୍ସ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ। ଦ୍ରୁତ ସହରୀକରଣ ସହିତ, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ହବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜରେ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି କିନ୍ତୁ ଏହି ହବ୍ ଗୁଡିକରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏକ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ |
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ହବ୍ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ମାନକର ପ୍ରୋଟୋକଲରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ଖାଦ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରକମାନଙ୍କର ତାଲିମ, ସ୍ବାଧୀନ ତୃତୀୟ-ପକ୍ଷ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନର କ୍ଲିନ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ହବ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟ୍ରିଟ ସଂଖ୍ୟାର ରାଜ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ତାଲିକା ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ :
S.N.
State/UT
No. of food streets
1
Andhra Pradesh
4
2
Assam
4
3
Bihar
4
4
Chhattisgarh
4
5
Delhi
3
6
Goa
2
7
Gujarat
4
8
Haryana
4
9
Himachal Pradesh
3
10
Jammu & Kashmir
3
11
Jharkhand
4
12
Karnataka
4
13
Kerala
4
14
Ladakh
1
15
Madhya Pradesh
4
16
Maharashtra
4
17
Odisha
4
18
Punjab
4
19
Rajasthan
4
20
Tamil Nadu
4
21
Telangana
4
22
Uttar Pradesh
4
23
Uttarakhand
4
24
West Bengal
4
25
Arunachal Pradesh
1
26
Manipur
1
27
Meghalaya
1
28
Mizoram
1
29
Nagaland
1
30
Sikkim
1
31
Tripura
1
32
A & N Islands
1
33
Chandigarh
1
34
DI) & DNH
1
35
Lakshadweep
1
36
Puducherry
1
Total
100

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya reviews ‘Food Street Project’ to develop 100 Healthy and Hygienic Food Streets across the country
Financial Assistance of Rs 1 Crore to be provided per Food Street with standard branding as per FSSAI guidelines
Initiative to be jointly implemented in collaboration with the Ministry of Housing & Urban Affairs
04 MAY 2023 12:25PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya reviewed the ‘Food Street Project’ to develop 100 healthy and hygienic food streets across the country with senior officers of Health Ministry and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). The aim of this project is to encourage safe and healthy food practices among food businesses and community members, thus, reducing foodborne illnesses and improving the overall health outcomes.
To operationalize the food streets, the National Health Mission (NHM) of the Ministry of Health and Family Welfare will provide an assistance of Rs. 1 crore per food street as a pilot project to support 100 such food streets at different locations across the country. The grant will be routed under NHM, in the ratio of 60:40 or 90:10, with the condition that branding of these food streets will be done as per FSSAI guidelines.
The financial assistance would be provided for activities such as provision of safe drinking water, hand washing, toilet facilities, tiled flooring of common areas, appropriate liquid & solid waste disposal, provision of dustbins, using billboards, façade preparation and signage of permanent nature, common storage space, lighting, specialized carts for specific type of trades, branding etc.
The initiative will be implemented through NHM in convergence with Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), apart from FSSAI’s technical support. The technical assistance will include assistance in designing of food streets, preparation of an SOP and providing training under Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) protocol.
Street food has been an integral part of the Indian food culture and has played an immense role in sustaining and shaping the Indian food economy. It is not only a source of affordable and delicious food for millions of Indians but also a major contributor to the country's economic growth. With rapid urbanization, street food hubs have led to an easy access to food but food safety and hygiene at these hubs remain a matter of concern.
The Ministry of Health and Family Welfare has taken various steps to improve the hygiene and food safety standards protocols for food street hubs. These initiatives include training of food handlers, independent third-party audits, and certification under Clean Street Food Hub initiative of the Eat Right India movement.
The state-wise list of suggestive number of food streets is as under:
S.N.
State/UT
No. of food streets
1
Andhra Pradesh
4
2
Assam
4
3
Bihar
4
4
Chhattisgarh
4
5
Delhi
3
6
Goa
2
7
Gujarat
4
8
Haryana
4
9
Himachal Pradesh
3
10
Jammu & Kashmir
3
11
Jharkhand
4
12
Karnataka
4
13
Kerala
4
14
Ladakh
1
15
Madhya Pradesh
4
16
Maharashtra
4
17
Odisha
4
18
Punjab
4
19
Rajasthan
4
20
Tamil Nadu
4
21
Telangana
4
22
Uttar Pradesh
4
23
Uttarakhand
4
24
West Bengal
4
25
Arunachal Pradesh
1
26
Manipur
1
27
Meghalaya
1
28
Mizoram
1
29
Nagaland
1
30
Sikkim
1
31
Tripura
1
32
A & N Islands
1
33
Chandigarh
1
34
DI) & DNH
1
35
Lakshadweep
1
36
Puducherry
1
Total
100