ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ‘ସାଗରମାଳା ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପଲିସି’ଜାରି
ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିକଶିତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପଲିସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଭାରତର ମେରୁଦଣ୍ଡ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଉତ୍ସାହ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଏମଓପିଏସଡବ୍ଲୁ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି: ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ
10 APR 2023 4:35PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉଦ୍ଭାବନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଗଠନ ପାଇଁ ବନ୍ଦର, ସିପିଂ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓପିଏସଡବ୍ଲୁ) (ସାଗରମାଲା ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପଲିସି) ଉପରେ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତର ବିକାଶ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ଉନ୍ନତି କରିବା। ଏହା ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଇନୋ-ସିଷ୍ଟମ ଗଠନ ପାଇଁ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଗଭୀର ସହଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ ଏବଂ ବୃହତ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ | ଏହା ଏକାଡେମିକ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମ୍ମିଶ୍ରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ତଥା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦିଗରେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଠିକ୍ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହି ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ, ଏମଓପିଏସଡବ୍ଲୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପରିକଳ୍ପିତ ଢାଞ୍ଚା ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦାୟିତ୍ବ ଏବଂ ଲାଭ ବଣ୍ଟନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଏହା କେବଳ ବିଦ୍ୟମାନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗାମୀ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଡିକାର୍ବୋନାଇଜେସନ୍, ତଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍, ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିକ୍ଷା, ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ୍ ପରିବହନ, ଉତ୍ପାଦନ, ବିକଳ୍ପ / ଅଗ୍ରୀମ ସାମଗ୍ରୀ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସାଇବର ସିକ୍ୟୁରିଟି, ସ୍ମାର୍ଟ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସହିତ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପଲିସି ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିଛି।
ଡ୍ରାଫ୍ଟ ‘ସାଗରମାଲା ଇନୋଭେସନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପଲିସି’ ର ବିବରଣୀ:
ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆଧାରିତ ଚୟନ।
ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଉତ୍ପାଦ / ସେବା (ଏମଭିପି) ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁଦାନ, ବଜାର ପ୍ରବେଶ କିମ୍ବା ସ୍କେଲିଂ ଅପ୍‌ ସହିତ ମାଲିକାନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବସାୟିକୀକରଣ |
ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା, ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟକୁ ସୁଗମ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସମାଧାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ‘ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍’ ସୃଷ୍ଟି।
ନବସୃଜନର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାର୍ଷିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପୁରସ୍କାର |
କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ସଭାଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଭିସି ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ |
ଅଣ-ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି) ମାନ୍ୟତା ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ସହିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ |
ଟେଣ୍ଡର ଏବଂ ସବ୍-କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟରେ ନିୟାମକ ସମର୍ଥନ।
ଆଇପି-ପେଟେଣ୍ଟ ଫାଇଲିଂ, କମ୍ପାନୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ବାର୍ଷିକ ଫାଇଲିଂ ଏବଂ ବନ୍ଦ ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇନଗତ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟାନ୍‌ସି ବ୍ୟାକଅପ୍ ।
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ସର ପ୍ରମୋସନ ମାରିଟାଇମ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ହବ୍ (ଏମଆଇଏଚ) ର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ହେବ ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ:
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଯାତ୍ରାର ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଭର୍ କରିବାକୁ ଥିବା ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତି ସହିତ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତକାରୀ ବିକାଶ କରିବା।
ଉଦୀୟମାନ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ସୂଚନା ଧାରଣ କରିଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିକାଶ କରିବା।
ଯୋଗ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଅଭିନବ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅଧିବେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ବିକାଶ।
ମାନସିକତା, ଜ୍ଞାନର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ବ୍ୟବସାୟ ଲିଡର, ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଏହାର ବୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସହଜ କରିବା।
ଏମଓପିଏସଡବ୍ଲୁ ଏହା ସେୟାର କରିବା ଅବସରରେ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ସାଗରମାଳାର 8 ସଫଳ ବର୍ଷର ବ୍ୟବଧାନରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ବନ୍ଦର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସୁଯୋଗକୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ନୀତି ଏକ ଦୃଢ଼ ସାମୁଦ୍ରିକ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା, ନେଟୱାର୍କ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବ |

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Draft ‘Sagarmala Innovation and Start-up Policy’ issued for Stakeholder Consultation
Draft Policy aims to harness new technology developed by Indian Start-ups and entrepreneurs
PM Narendra Modi termed startups as "backbone" of new India, continuing the same spirit through this policy, MoPSW is taking initiatives to promote start-ups through creativity and innovation: Shri Sarbananda Sonowal
10 APR 2023 4:35PM by PIB Delhi
A nation's growth is augmented by start-ups and entrepreneurs. In order to build a strong innovation ecosystem, the Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) issued draft on ‘Sagarmala Innovation and Start-up Policy’. This draft policy aims at nurturing start-ups and other entities to co-create the future of India’s growing maritime sector. This entails intensive collaboration of the organizations to build a strong eco-system facilitating innovation and Startups in the country that will drive sustainable growth and generate large scale employment opportunities. This enhances the cooperation and coordination between academic institutions, public sector, private sector and convergence of different schemes and programs to groom fresh ideas and approaches to resolve the issues and challenges to boost up the efficiency in the areas of operation, maintenance, and infrastructure development.
Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister, MoPSW stated: “the start-up India policy is the brainchild of PM Modi and this is the right step taken by MoPSW to create a strong ecosystem for fostering start-ups and innovation in the nation. This will surely promote innovation and entrepreneurship. Through this policy, MoPSW wants to enable start-ups to grow and prosper through innovations”
The designed framework enables the distribution of responsibilities and benefits among the various stakeholders. This is not only limited to the existing stakeholders but also includes upcoming young entrepreneurs with innovative ideas.
Draft policy has identified several key areas for the startup to flourish including decarbonization, optimizing processes through data, maritime education, multi-modal transportation, manufacturing, alternate/ advance materials, maritime cybersecurity, smart communication and marine electronics.
Details of draft ‘Sagarmala Innovation and Start-up Policy’:
• Digital Portal based selection of startups ensuring a transparent process
• Grants to create a minimum viable product/ services (MVP), commercialization of proprietary technology including market entry or scaling up
• Creation of ‘Launch pads’ at Ports for carrying out trials, facilitating pilot projects, establishing working space and adopting products and solutions
• Annual Start-up Awards in the maritime sector recognizing distinguished efforts of innovation
• Organizing Buyer-Seller Meetings and providing Technical Knowledge Support for VCs
• Guidance to Non Registered Start-ups and Individuals with promising ideas in Maritime Sector including registration of start-up and availing Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) recognition
• Regulatory support in Tenders and Sub-contracting
• Legal and accountancy back up to start-ups for IP-Patent filing, Company registration, annual filings and closures
The promotion of start-ups shall be through development of Maritime Innovation Hubs (MIH) which shall perform the following functions:
• Develop incubators and accelerators with state of the art facilities to cover all aspects of the startup journey from idea to scaled product.
• Develop centralized repository containing all pertinent information to assist emerging entrepreneurs
• Attract investment for eligible start-up businesses and innovative maritime technology
• Entrepreneur development through ‘know-how’ sessions about the various aspects of the maritime industry and launching of innovation focused programs
• Collaborate with national & international stakeholders for mentorship, knowledge sharing and facilitate access to global subject matter experts, serial entrepreneurs, business leaders, and investors with the potential to get their entry and scaling in the India
MoPSW feels proud to share that over the span of 8 successful years of Sagarmala, maritime sector has captured all the possible opportunities for the port-led development. Now, this policy will also create a field to establish a long-term action plans, network, infrastructure, and other resources to build a robust maritime innovation ecosystem.