শেল-থুম মন্ত্রালয়
হৌদোকখিবদগী হৌনা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)গী মখাদা লুপা করোর লাখ ২৩.২গী শেনফম ওইবা লোন করোর ৪০.৮২ হেন্না সেঙ্কসন তৌখ্রে
মুদ্রানা গ্রাসরুৎকী থাক্তা থবক্কী খুদোংচাবা চাউনা পীবদা মতেং পাংখি অমসুং ভারতকী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীবগা লোয়ননা গেম চেঞ্জর অমা ওইখি: শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মালা সিতারামন
পি.এম.এম.ৱাই.না লৈবাক অসিদা মাইক্রো এন্তর্প্রাইসশিংদা অপনবা লৈতবা মওং অমদা ক্রেদিৎ ফংনবা কোল্লাতরেল ফ্রী এক্সেস ফংহনখি: এম.ও.এস. ফাইনান্স দা. ভগৱত কারদ
08 APR 2023 7:45AM by PIB Imphal
ইনকম লাক্নবা থবক থৌরমশিংগীদমক নন-কোর্পোরেৎ, নন-ফার্ম স্মোল অমসুং মাইক্রো ওন্তপ্রিনোরশিংদা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লাইনা কোল্লাতরেল-ফ্রী মাইক্রো ক্রেদিৎ ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এপ্রিল ৮, ২০১৫দা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.) হৌদোকখি। পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা লোনশিং মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং (এম.এল.আই.শিং) হায়বদি বেঙ্কশিং, নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পনীশিং (এন.বি.এফ.সি.শিং), মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিং (এম.এফ.আই.শিং) অমসুং অতোপ্পা ফাইনান্সিএল ইন্তর্মেদিয়রীশিংনা পীখি।
পি.এম.এম.ৱাই. মাইপাক্না চহি ৮ শুরকপা অসিদা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মালা সিতারামন্না হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা ৱাখল্লোনগী মখাদা স্কিম অসিনা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসশিংদা লাইনা অমসুং কোমনা ক্রেদিৎ এক্সেস তৌবা ঙমহনখি অমসুং নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিনোর মশিং কয়াবু মখোয়গী বিজিনেস তৌনবা হোৎনবদা মতেং পাংখি”।
পি.এম.এম.ৱাই. দেতাগী মতাংদা শ্রীমতি সিতারামন্না হায়খি, “স্কিম হেক হৌদোকখিবদগী হৌনা ২৪.০৩.২০২৩ ফাওবদা লোন একাউন্ত করোর ৪০.৮২দা লুপা করোর লাখ ২৩.২ সেঙ্কসন তৌখি। স্কিম অসিগী মখাদা একাউন্তশিং ৬৮%দি নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগী অমসুং একাউন্তশিংগী ৫১%না এস.সি./এস.তি. অমসুং ও.বি.সি. কেতগোরীশিংগী ওন্তপ্রিনোরশিংগী ওইরি। মসিনা লৈবাক্কী হৌগৎলক্লিবা ওন্তপ্রিনোরশিংদা ক্রেদিৎ লাইনা ফংহন্দুনা ইন্নোভেসন তৌবা ঙমহনখি অমসুং পর কেপিতা ইনকমদা লেপ্তনা হেনগৎহনবা ঙমখি তাকখি”।
এম.এস.এম.ই.শিংগী কুত্থাংদা লমদম অসিদা গ্রোথ লাক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি, “এম.এস.এম.ই.গী গ্রোথনা “মেক ইন ইন্দিয়া” প্রোগ্রামদা চাউনা শরুক তমখি মরমদি মপাঙ্গল কনবা দোমেস্তিক এম.এস.এম.ই.শিংনা দোমেস্তিক মার্কেৎশিং লোয়ননা এক্সপোর্ত অনিমক্কীদমক ইন্দিজিনস প্রদক্সন হেনগৎহনখি। পি.এম.এম.ৱাই/ স্কিমনা গ্রাসরুৎ লেবেলদা থবক্কী খুদোংচাবশিং চাউনা পীবদা মতেং পাংখি অমসুং ভারতকী শেন্মৎলোন শাহৌ পীবগা লোয়ননা গেম চেঞ্জর অমা ওইখি”।
থৌরম অসিদা শেম-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভগৱত কিসনরাও কারদনা হায়খি, “পি.এম.এম.ৱাই. স্কিমনা লৈবাক্কী মাইক্রো এন্তর্প্রাইসশিংদা অপনবা লৈতবা মওং অমদা ক্রেদিৎকী কোল্লাতরেল ফ্রী এক্সেস ফংহনখি। মসিনা খুন্নাইগী অনসর্ব অমসুং অন্দর-সর্ব সেক্সনশিংবু ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ ফ্রেমৱার্ক্কি মখাদা পুশিনখি। মুদ্রা প্রমোৎ তৌনবা সরকারগী থৌশিলনা ফোর্মেল ইকনোমীদা এম.এস.এম.ই. এন্তর্প্রাইস কয়া পুশিনখি অমসুং মখোয়দা য়াম্না মমল ৱাংনা ফন্দশিং পীরিবা শেল শান্দোকপা মীওইশিংগী খয়াৎতগী মখোয়বু কনবদা মতেং পাংখি”।
ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)গী য়ুম্বীশিংগী খুত্থাংদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন পীবগী চহি ৮শুরকপা অসিদা ঐখোয়না স্কিম অসিগী মরু ওইবা ফীচরশিং অমসুং মাইপাকপা খরা য়েংশি:
লৈবাক অসিদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা অসি য়ুম্বী অহুমদা য়ুম্ফম ওইখি, মমিং ওইনা পল্লবদা,
১. বেঙ্কিং দি অনবেঙ্ক
২. সেক্যুরিং সি অনসেক্যুর্দ অমসুং
৩. ফন্দিং দি অনফন্দেদ
মথক্তা পনখ্রিবা পান্দম অহুম অসি অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্বপু য়ৌশিনবগা লোয়ননা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অমসুং মল্তি-স্তেকহোল্দরশিংগী কোল্লাবোরেতিব এপ্রোচকী খুত্থাংদা ফংবা ঙম্লি।
এফ.আই.গী য়ুম্বী অহুমগী মনুংদা অমা ওইরিবা – ফন্দিং দি অনফন্দেদ অসি অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংদা ক্রেদিৎ এক্সেস তৌহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা পি.এম.এম.ৱাই.গী খুত্থাংদা ফাইনান্সিএ ইনক্লুজন ইকোসিস্তেম অসিদা মমি তারি।
ফীচরশিং
• শেলগী মথৌ তাবা অমসুং বিজিনেসকী মেচুরিতীগী তাংখক্তা য়ুম্ফম ওইরগা লোনশিং অসি কেতগোরী অহুমদা কাইদোকখি। মখোয় অদুদি শিশু (লুপা ৫০,০০০/- ফাওবগী লোনশিং), কিশোর (লুপা ৫০,০০০/-গী মথক্তগী লাখ ৫ ফাওবগী লোনশিং) অমসুং তরুম (লুপা লাখ ৫গী মথক্তগী লাখ ১০ ফাওবগী লোনশিং)।
• পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা পোলত্রী, দাইরী, বীকিপিং অসিগুম্বা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং য়াওনা মেন্যুফেকচরিং, ত্রেদিং অমসুং সর্ভিস সেক্তরশিংদা ইনকম লাক্নবা এক্তিবিতীশিংগীদমক ফাইনান্সিংগী তর্ম লোন অমসুং ৱার্কিং কেপিতেল কম্পোনেন্ত অনিমক থুংহন্নবা লোনশিং পীখি।
• শেন্দোইগী চাং অসি আর.বি.আই.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিংনা লেপখি। ৱার্কিং কেপিতেল ফেসিলিতীগী ওইনা শেন্দোই অসি বোরোৱরনা ওভরনাইৎ হোল তৌবা শেলদা খক্তা লৌই।
২৪.০৩.২০২৩ ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)গী মখাদা মাইপাকখিবশিং
• স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী হীনা লুপা করোর লাখ ২৩.২গী শেনফম ওইবা করোর ৪০.৮২ হেনবগী লোনশিং সেঙ্কসন তৌখি। অপুনবা লোনশিংগী চাউরাক্না ২১% অসি অনৌবা ওন্তপ্রিনোরশিংদা সেঙ্কসন তৌখি।
• অপুনবা লোন মশিংগী চাউরাক্না লোনগী ৬৯%দি নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংদা সেঙ্কসন তৌখি অমসুং এস.সি/এস.তি./ও.বি.সি. কেতগোরীগী বোরোৱরশিংদা লোনশিংগী ৫১% সেঙ্কসন তৌখি।
• কেতগোরীগী মতুং ইন্না খাইদোকপা:-
কেতগোরী
লোনশিংগী মশিং (%)
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম (%)
শিশু
৮৩%
৪০%
কিশোর
১৫%
৩৬%
তরুন
২%
২৪%
অপুনবা
১০০%
১০০%
• কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা এফ.ৱাই. ২০২০-২১ লেপ্লবসু স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী তার্গেৎশিং ফংবা ঙমখি। চহি-চহিগী ওইনা সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম মখাদা পীরি:-
চহি
সেঙ্কসন তৌখিবা লোনশিংগী মশিং (করোরদা)
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম (লুপা করোর লাখতা)
২০১৫-১৬
৩.৪৯
১.৩৭
২০১৬-১৭
৩.৯৭
১.৮০
২০১৭-১৮
৪.৮১
২.৫৪
২০১৮-১৯
৫.৯৮
৩.২২
২০১৯-২০
৬.২২
৩.৩৭
২০২০-২১
৫.০৭
৩.২২
২০২১-২২
৫.৩৭
৩.৩৯
২০২২-২৩ (২৪.০৩.২০২৩ ফাওবদা)*
৫.৮৮
৪.৩২
অপুনবা
৪০.৮২
২৩.২
*প্রোবিজনেল
অতোপ্পা মরী লৈনবা ই-পাউ
ইলিজিবল বোরোৱর পুম্নমক্তা থা ১২গী মতমদা পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা শিশু লোনশিং মতম চানা শীংগৎপদা ২%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীখি
• আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ১৪.০৫.২০২০দা শেল-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখি। স্কিম অসি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ফীভমদা অখন্ননা রেস্পোন্দ তৌনবা শেমখি অমসুং ক্রেদিৎকী কোস্ত হন্থহন্দুনা ‘পেরামিদকী মখা ইথং-থংবদা’ লৈরিবা বোরোৱরশিংগীদমক ফাইনান্সিএল স্ত্রেস কোকহন্নবা পান্দম থমখি।
• ৩১.০৮.২০২১ ফাওবা স্কিম অসি ওপরেস্নেল ওইখি।
• বোরোৱরশিংগী একাউন্তশিংদা সবভেন্সনগী শেনফমগী ওনৱার্দ ক্রেদিৎ তৌনবগীদমক এম.এল.আই.শিংদা এস.আই.দি.বি.আই.না লুপা করোর ৬৩৬.৮৯ কাইথখি।
ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ ফোর মাইক্রো য়ুনিৎস (সি.জি.এফ.এম.য়ু.)
• ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ ফোর মাইক্রো য়ুনিৎস অসি মখাদা পীরিবশিং অসিদা গরেন্তী পীনবা ভারত সরকারনা মপুং ওইনা মপু ওইবা কম্পনী, নেস্নেল ক্রেদিৎ গরেন্তী ত্রীস্তী কম্পনী লিমিতেদ (এন.সি.জি.তি.সি.)গী লমজিং মখংআদা জনুৱারী ২০১৬দা লিংখৎখি:
1. বেঙ্কশিং/ নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পনীশিং (এন.বি.এফ.সি.শিং)/ মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিং (এম.এফ.আই.)/ অতোপ্পা ফাইনান্সিএল ইন্তর্মেদিয়রীশিংনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)গী মখাদা ইলিজিবল মাইক্রো য়ুনিৎশিংদা লোনশিং পীখি;
2. প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) একাউন্তশিংগী মখাদা লুপা ৫,০০০গী (সেপ্তেম্বর ২০১৮দা লুপা ১০,০০০দা হেনগৎহনখিবা) ওভরদ্রাফ লোনগী শেনফম সেঙ্কসন তৌখি; অমসুং
3. লুপা লাখ ১০দগী লাখ ২০ ফাওবগৌ সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) পোর্তফোলিও (০১.০৪.২০২০দগী চৎনবা হৌখি)।

Ministry of Finance
More than 40.82 crore loans amounting to ₹23.2 lakh crore sanctioned under Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) since inception
MUDRA helped in generation of large-scale employment opportunities at grassroots level and also proved a game changer while boosting Indian economy: Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
PMMY eased collateral free access to credit in a seamless manner to micro enterprises in the country: Mos Finance Dr Bhagwat Karad
08 APR 2023 7:45AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) was launched on 8th April 2015 by Prime Minister Shri Narendra Modi with the aim to facilitate easy collateral-free micro credit of up to ₹10 lakh to non-corporate, non-farm small and micro entrepreneurs for income generating activities. The loans under PMMY are provided by Member Lending Institutions (MLIs), i.e., Banks, Non-Banking Financial Companies (NBFCs), Micro Finance Institutions (MFIs) and other financial intermediaries.
Upon marking successful 8th anniversary of the PMMY, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said, “Brought under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the scheme has enabled easy and hassle-free access to credit to micro-enterprises and has helped a large number of young entrepreneurs establish their businesses."
In reference to the PMMY data, Smt. Sitharaman said, “Since the launch of the scheme, as of 24.03.2023, about ₹23.2 lakh crore has been sanctioned in 40.82 crore loan accounts. About 68% of accounts under the scheme belong to women entrepreneurs and 51% of accounts belong to entrepreneurs of SC/ST and OBC categories. This demonstrates that easy availability of credit to the budding entrepreneurs of the country has led to innovation and sustained increase in per capita income.”
Highlighting indigenous growth through MSMEs, the Finance Minister said, “The growth of MSMEs has contributed massively to the “Make in India” programme as strong domestic MSMEs lead to increased indigenous production both for domestic markets as well as for exports. The PMMY scheme has helped in the generation of large-scale employment opportunities at the grassroots level and also has proved to be a game changer while boosting the Indian economy.”
On the occasion, Union Minister of State (MoS) for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad said, “The PMMY scheme aims to provide collateral free access to credit in a seamless manner to micro enterprises in the country. It has brought the unserved and under-served sections of the society within the framework of institutional credit. The government policy of promoting MUDRA has led millions of MSME enterprises in the formal economy and has helped them to get out of the clutches of money-lenders offering very high cost funds.”
As we celebrate the 8th anniversary of providing financial inclusion through the pillars of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), let us glance through some of the major features and achievements of the Scheme:
The implementation of financial inclusion programme in the country is based on three pillars, namely,
1. Banking the Unbanked
2. Securing the Unsecured and
3. Funding the Unfunded
These aforesaid three objectives are being achieved through leveraging technology and adopting multi-stakeholders’ collaborative approach, while serving the unserved and underserved as well.
One of the three pillars of FI - Funding the Unfunded, is reflected in the Financial Inclusion ecosystem through PMMY, which is being implemented with the objective to provide access to credit for small entrepreneurs.
Features
• The loans have been divided into three categories based on the need for finance and stage in maturity of the business. These are Shishu (loans up to ₹50,000/-), Kishore (loans above ₹50,000/- and up to ₹5 lakh), and Tarun (loans above ₹5 lakh and up to ₹10 lakh).
• Loans under PMMY are provided to meet both term loan and working capital components of financing for income generating activities in manufacturing, trading and service sectors, including activities allied to agriculture such as poultry, dairy, beekeeping, etc.
• The rate of interest is decided by lending institutions in terms of RBI guidelines. In case of working capital facility, interest is charged only on money held overnight by borrower.
Achievements under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) as on 24.03.2023
• More than 40.82 crore loans amounting to ₹23.2 lakh crore have been sanctioned since launch of the Scheme. Approximately 21% of the total loans have been sanctioned to New Entrepreneurs.
• Approximate 69% loans of the total number of loans have been sanctioned to Women Entrepreneurs & 51% loans have been sanctioned to SC/ST/OBC categories of borrowers.
• Category-wise breakup:-
Category
No. of Loans (%)
Amount Sanctioned (%)
Shishu
83%
40%
Kishore
15%
36%
Tarun
2%
24%
Total
100%
100%
• Targets have been achieved since the inception of the Scheme barring F.Y. 2020-21 due to Covid-19 pandemic. Year-wise sanction amount is as follows:-
Year
No of Loans Sanctioned (in cr.)
Amount Sanctioned
( Lakh crore)
2015-16
3.49
1.37
2016-17
3.97
1.80
2017-18
4.81
2.54
2018-19
5.98
3.22
2019-20
6.22
3.37
2020-21
5.07
3.22
2021-22
5.37
3.39
2022-23 (as on 24.03.2023)*
5.88
4.32
Total
40.82
23.2
*Provisional
Any other relevant information
Interest Subvention of 2% on prompt repayment of Shishu loans extended under PMMY for a period of 12 months to all eligible borrowers’
• Announced by the Finance Minister on 14.05.2020 under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan. The Scheme was formulated as a specific response to an unprecedented situation and aimed to alleviate financial stress for borrowers at the ‘bottom of the pyramid’ by reducing their cost of credit.
• The Scheme was operational till 31.08.2021.
• ₹636.89 crore have been disbursed by SIDBI to MLIs for onward credit of subvention amount into accounts of borrowers.
Credit Guarantee Fund for Micro Units (CGFMU)
• Credit Guarantee Fund for Micro Units was set up in January 2016 under the aegis of the National Credit Guarantee Trustee Company Ltd. (NCGTC), a wholly-owned company of Government of India, to provide guarantee to:
1. Loans extended to eligible micro units under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) up to ₹10 lakh, by Banks/ Non-Banking Financial Companies (NBFCs)/ Micro Finance Institutions (MFIs)/ other financial intermediaries;
2. Overdraft loan amount of ₹5,000 (enhanced to ₹10,000 in Sep, 2018) sanctioned under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) accounts; and
3. Self Help Group (SHG) portfolio between ₹10 lakh to ₹20 lakh (w.e.f. 01.04.2020).