বিত্ত মন্ত্ৰালয়
মুকলিৰ দিনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) অধীনত অনুমোদিত হৈছে ₹২৩.২ লাখ কোটি পৰিমাণৰ ৪০.৮২ কোটিৰো অধিক ঋণ
মুদ্ৰাই তৃণমূল পৰ্যায়ত বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিত সহায় কৰিছে আৰু ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগতে যুগান্তকাৰী হিচাপে বিবেচিত হৈছে: বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ
পিএমএমৱাইয়ে দেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে এক নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰকাৰে ঋণৰ বাবে আনুষংগিক মুক্ত প্ৰৱেশাধিকাৰ সহজ কৰিছে: ৰাজ্যিক বিত্ত মন্ত্ৰী ড০ ভাগৱত কাৰাড
08 APR 2023 7:45AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৫ চনৰ ৮ এপ্ৰিলত প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) সূচনা কৰিছিল, যাৰ উদ্দেশ্য আছিল উপাৰ্জন সৃষ্টিৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবে নন-কৰ্পোৰেট, অ-কৃষি ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘূ উদ্যোগীসকলক ₹১০ লাখ পৰ্যন্ত সহজে বন্ধকী-মুক্ত ক্ষুদ্ৰ ঋণ প্ৰদান কৰা। পিএমএমৱাই-ৰ অধীনত এই ঋণবোৰ সদস্য ঋণদাতা প্ৰতিষ্ঠান (এমএলআই), অৰ্থাৎ বেংক, নন-বেংকিং বিত্তীয় কোম্পানী (এনবিএফচি), মাইক্ৰ' ফাইনেঞ্চ প্ৰতিষ্ঠান (এমএফআই) আৰু অন্যান্য বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰীসকলে প্ৰদান কৰে।
পিএমএমৱাইৰ সফল ৮ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ অধীনত এই আঁচনিয়ে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক ঋণৰ সহজ আৰু অসুবিধামুক্ত প্ৰৱেশাধিকাৰ সক্ষম কৰিছে আৰু বহু সংখ্যক যুৱ উদ্যোগীক তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় প্ৰতিষ্ঠা কৰাত সহায় কৰিছে।"
পিএমএমৱাই তথ্যৰ সন্দৰ্ভত শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয়, "আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা ২৪.০৩.২০২৩ তাৰিখলৈ, ৪০.৮২ কোটি ঋণ একাউণ্টত প্ৰায় ₹২৩.২ লাখ কোটি মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰায় ৬৮% একাউণ্ট মহিলা উদ্যোগী আৰু ৫১% একাউণ্ট অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু অ'বিচি শ্ৰেণীৰ উদ্যোগীসকলক সামৰি লোৱা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ উদীয়মান উদ্যোগীসকলৰ বাবে ঋণৰ সহজ উপলব্ধতাৰ ফলত উদ্ভাৱন আৰু জনমূৰি উপাৰ্জন নিৰন্তৰে বৃদ্ধি পাইছে।"
এমএছএমইৰ জৰিয়তে থলুৱা বিকাশৰ কথা উল্লেখ কৰি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এমএছএমইৰ বিকাশে "মেক ইন ইণ্ডিয়া" কাৰ্যসূচীত ব্যাপক অৰিহণা যোগাইছে কিয়নো শক্তিশালী ঘৰুৱা এমএছএমইৰ ফলত ঘৰুৱা বজাৰৰ লগতে ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰতো থলুৱা উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে। পিএমএমৱাই আঁচনিয়ে তৃণমূল পৰ্যায়ত বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিত সহায় কৰিছে আৰু লগতে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক উন্নত কৰাৰ লগতে এক যুগান্তকাৰী পৰিৱৰ্তন হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে।"
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ ভাগৱত কিষাণৰাও কাৰাডে কয়, "পিএমএমৱাই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক এক নিৰ্বিঘ্নভাৱে ঋণৰ বাবে আনুষংগিক মুক্ত প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰা। ই সমাজৰ বঞ্চিত আৰু কম সেৱা প্ৰাপ্ত শ্ৰেণীবোৰক প্ৰতিষ্ঠানগত ঋণৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰলৈ লৈ আহিছে। মুদ্ৰাক প্ৰচাৰ কৰাৰ চৰকাৰী নীতিয়ে আনুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিত লাখ লাখ এমএছএমই উদ্যোগক নেতৃত্ব দিছে আৰু তেওঁলোকক অতি উচ্চ ব্যয়ৰ পুঁজি আগবঢ়োৱা ধন-ঋণদাতাৰ কবলৰ পৰা মুক্ত হোৱাত সহায় কৰিছে।"
আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) স্তম্ভৰ জৰিয়তে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি প্ৰদানৰ ৮ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমি আঁচনিখনৰ কিছুমান মুখ্য বৈশিষ্ট্য আৰু সাফল্য পৰিলক্ষিত কৰোঁ আহক:
দেশত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ তিনিটা স্তম্ভৰ ওপৰত আধাৰিত, অৰ্থাৎ
১. বেংকিঙৰ সুবিধা নথকা লোকসকলৈ বেংকৰ সুবিধা
২. অসুৰক্ষিত লোকসকলক আৰু সুৰক্ষিত কৰা
৩. পুঁজিবিহীন সকললৈ পুঁজি আগবঢ়োৱা
এফআই-ৰ তিনিটা স্তম্ভৰ ভিতৰত এটা - পুঁজিবিহীন সকললৈ পুঁজি আগবঢ়োৱা, পিএমএমৱাই-ৰ জৰিয়তে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত প্ৰতিফলিত হয় যাক ক্ষুদ্ৰ উদ্যমীসকলৰ বাবে ঋণ প্ৰদান কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
বৈশিষ্টসমূহ
• ব্যৱসায়ৰ পৰিপক্কতাৰ বিত্ত আৰু পৰ্যায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ঋণবোৰ তিনিটা শ্ৰেণীত বিভক্ত কৰা হৈছে। এইবোৰ হৈছে শিশু (₹৫০,০০০/-লৈকে ঋণ), কিশোৰ (₹৫০,০০০/- ৰ পৰা ₹৫ লাখলৈকে ঋণ), আৰু তৰুণ (₹৫ লাখৰ পৰা ₹১০ লাখলৈকে ঋণ)।
• পিএমএমৱাই-ৰ অধীনত ঋণ উৎপাদন, ব্যৱসায় আৰু সেৱা খণ্ডত উপাৰ্জন সৃষ্টিকাৰ্যকলাপৰ বাবে বিত্তীয় ম্যাদী ঋণ আৰু কাৰ্যকৰী মূলধন উপাদান দুয়োটা পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়, যাৰ ভিতৰত আছে কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপ যেনে কুকুৰা, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, মৌপালন ইত্যাদি।
• আৰবিআইৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি ঋণ দিয়া প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দ্বাৰা সূতৰ হাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়। কাৰ্যকৰী মূলধন সুবিধাৰ ক্ষেত্ৰত, ঋণ লওঁতাৰ দ্বাৰা ৰাতিটোৰ ভিতৰত ৰখা ধনৰ ওপৰতহে সূত আদায় কৰা হয়।
১৭.০৩.২০২৩ তাৰিখ পৰ্যন্ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) অধীনত কৃতিত্বসমূহ
• আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ₹২২.৯৫ লাখ কোটি পৰিমাণৰ ৪০.২৫ কোটিৰো অধিক ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। মুঠ ঋণৰ প্ৰায় ২১% নতুন উদ্যমীসকললৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
• মহিলা উদ্যোগীসকলক মুঠ ঋণৰ প্ৰায় ৬৯% ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে আৰু ঋণ লওঁতাসকলৰ এছচি/এছটি/অ'বিচি শ্ৰেণীলৈ ৫১% ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
• শাখা অনুসৰি শ্ৰেণীবিভাজন:-
শাখা
ঋণৰ সংখ্যা (%)
অনুমোদিত পৰিমাণ (%)
শিশু
৮৩%
৪০%
কিশোৰ
১৫%
৩৬%
তৰুণ
২%
২৪%
মুঠ
১০০%
১০০%
• ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২০-২১-ৰ বাহিৰে আঁচনিৰ আৰম্ভণিৰ পৰা লক্ষ্যত উপনীত হোৱা গৈছে। বৰ্ষ অনুসৰি অনুমোদনৰ পৰিমাণ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:-
বৰ্ষ
অনুমোদিত ঋণৰ সংখ্যা (কোটি হিচাপত)
অনুমোদিত পৰিমাণ
( লাখ কোটি)
২০১৫-১৬
৩.৪৯
১.৩৭
২০১৬-১৭
৩.৯৭
১.৮০
২০১৭-১৮
৪.৮১
২.৫৪
২০১৮-১৯
৫.৯৮
৩.২২
২০১৯-২০
৬.২২
৩.৩৭
২০২০-২১
৫.০৭
৩.২২
২০২১-২২
৫.৩৭
৩.৩৯
২০২২-২৩ (১৭.০৩.২০২৩ তাৰিখ অনুসৰি)*
৫.৩১
৪.০৩
মুঠ
৪০.২৫
২২.৯৫
* অস্থায়ী
অন্য কোনো প্ৰাসংগিক তথ্য
সকলো যোগ্য ঋণ লওঁতাক ১২ মাহৰ বাবে পিএমএমৱাইৰ অধীনত সম্প্ৰসাৰিত শিশু ঋণৰ তৎকালীন পৰিশোধৰ ওপৰত ২% সূত ৰেহাই'
• বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে ১৪.০৫.২০২০ তাৰিখে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ইয়াৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰিছিল। আঁচনিখন এক অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিৰ এক নিৰ্দিষ্ট সঁহাৰি হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল আৰু ঋণৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰি 'পিৰামিডৰ তলৰ' ঋণ লওঁতাসকলৰ বাবে বিত্তীয় চাপ হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল।
• আঁচনিখন ৩১.০৮.২০২১ লৈকে কাৰ্যকৰী আছিল।
• ঋণ লওঁতাসকলৰ একাউণ্টত ৰেহাইৰ পৰিমাণৰ পৰৱৰ্তী ঋণৰ বাবে এছআইডিবিআইয়ে এমএলআইসকলক ₹৬৩৬.৮৯ কোটি বিতৰণ কৰিছে।
মাইক্ৰ' ইউনিটৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি পুঁজি (চিজিএফএমইউ)
• ভাৰত চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ মালিকানাধীন কোম্পানী নেচনেল ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ট্ৰাষ্টী কোম্পানী লিমিটেডৰ (এনচিজিটিচি) অধীনত জানুৱাৰী ২০১৬-ত মাইক্ৰ' ইউনিটৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি পুঁজি স্থাপন কৰা হৈছিল:
ক) প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ (পিএমএমৱাই) অধীনত যোগ্য ক্ষুদ্ৰ গোটবোৰলৈ ঋণ ₹১০ লাখ পৰ্যন্ত বেংক/ নন-বেংকিং বিত্তীয় কোম্পানী (এনবিএফচি)/ মাইক্ৰ' ফাইনেঞ্চ ইনষ্টিটিউচন (এমএফআই)/অন্যান্য বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰীৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা হৈছে;
খ) প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনা (পিএমজেডিৱাই) একাউণ্টৰ অধীনত অনুমোদিত ₹৫,০০০ (ছেপ্টেম্বৰ, ২০১৮-ত ₹১০,০০০ লৈ বৃদ্ধি) অভাৰড্ৰাফ্ট ঋণৰ পৰিমাণ; আৰু
গ) আত্মসহায়ক গোট (এচএইচজি) পৰ্টফলিঅ'ৰ মাজত ₹১০ লাখৰ পৰা ₹২০ লাখলৈ (অৰ্থাৎ ০১.০৪.২০২০)।

Ministry of Finance
More than 40.82 crore loans amounting to ₹23.2 lakh crore sanctioned under Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) since inception
MUDRA helped in generation of large-scale employment opportunities at grassroots level and also proved a game changer while boosting Indian economy: Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
PMMY eased collateral free access to credit in a seamless manner to micro enterprises in the country: Mos Finance Dr Bhagwat Karad
08 APR 2023 7:45AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) was launched on 8th April 2015 by Prime Minister Shri Narendra Modi with the aim to facilitate easy collateral-free micro credit of up to ₹10 lakh to non-corporate, non-farm small and micro entrepreneurs for income generating activities. The loans under PMMY are provided by Member Lending Institutions (MLIs), i.e., Banks, Non-Banking Financial Companies (NBFCs), Micro Finance Institutions (MFIs) and other financial intermediaries.
Upon marking successful 8th anniversary of the PMMY, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said, “Brought under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the scheme has enabled easy and hassle-free access to credit to micro-enterprises and has helped a large number of young entrepreneurs establish their businesses."
In reference to the PMMY data, Smt. Sitharaman said, “Since the launch of the scheme, as of 24.03.2023, about ₹23.2 lakh crore has been sanctioned in 40.82 crore loan accounts. About 68% of accounts under the scheme belong to women entrepreneurs and 51% of accounts belong to entrepreneurs of SC/ST and OBC categories. This demonstrates that easy availability of credit to the budding entrepreneurs of the country has led to innovation and sustained increase in per capita income.”
Highlighting indigenous growth through MSMEs, the Finance Minister said, “The growth of MSMEs has contributed massively to the “Make in India” programme as strong domestic MSMEs lead to increased indigenous production both for domestic markets as well as for exports. The PMMY scheme has helped in the generation of large-scale employment opportunities at the grassroots level and also has proved to be a game changer while boosting the Indian economy.”
On the occasion, Union Minister of State (MoS) for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad said, “The PMMY scheme aims to provide collateral free access to credit in a seamless manner to micro enterprises in the country. It has brought the unserved and under-served sections of the society within the framework of institutional credit. The government policy of promoting MUDRA has led millions of MSME enterprises in the formal economy and has helped them to get out of the clutches of money-lenders offering very high cost funds.”
As we celebrate the 8th anniversary of providing financial inclusion through the pillars of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), let us glance through some of the major features and achievements of the Scheme:
The implementation of financial inclusion programme in the country is based on three pillars, namely,
1. Banking the Unbanked
2. Securing the Unsecured and
3. Funding the Unfunded
These aforesaid three objectives are being achieved through leveraging technology and adopting multi-stakeholders’ collaborative approach, while serving the unserved and underserved as well.
One of the three pillars of FI - Funding the Unfunded, is reflected in the Financial Inclusion ecosystem through PMMY, which is being implemented with the objective to provide access to credit for small entrepreneurs.
Features
• The loans have been divided into three categories based on the need for finance and stage in maturity of the business. These are Shishu (loans up to ₹50,000/-), Kishore (loans above ₹50,000/- and up to ₹5 lakh), and Tarun (loans above ₹5 lakh and up to ₹10 lakh).
• Loans under PMMY are provided to meet both term loan and working capital components of financing for income generating activities in manufacturing, trading and service sectors, including activities allied to agriculture such as poultry, dairy, beekeeping, etc.
• The rate of interest is decided by lending institutions in terms of RBI guidelines. In case of working capital facility, interest is charged only on money held overnight by borrower.
Achievements under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) as on 24.03.2023
• More than 40.82 crore loans amounting to ₹23.2 lakh crore have been sanctioned since launch of the Scheme. Approximately 21% of the total loans have been sanctioned to New Entrepreneurs.
• Approximate 69% loans of the total number of loans have been sanctioned to Women Entrepreneurs & 51% loans have been sanctioned to SC/ST/OBC categories of borrowers.
• Category-wise breakup:-
Category
No. of Loans (%)
Amount Sanctioned (%)
Shishu
83%
40%
Kishore
15%
36%
Tarun
2%
24%
Total
100%
100%
• Targets have been achieved since the inception of the Scheme barring F.Y. 2020-21 due to Covid-19 pandemic. Year-wise sanction amount is as follows:-
Year
No of Loans Sanctioned (in cr.)
Amount Sanctioned
( Lakh crore)
2015-16
3.49
1.37
2016-17
3.97
1.80
2017-18
4.81
2.54
2018-19
5.98
3.22
2019-20
6.22
3.37
2020-21
5.07
3.22
2021-22
5.37
3.39
2022-23 (as on 24.03.2023)*
5.88
4.32
Total
40.82
23.2
*Provisional
Any other relevant information
Interest Subvention of 2% on prompt repayment of Shishu loans extended under PMMY for a period of 12 months to all eligible borrowers’
• Announced by the Finance Minister on 14.05.2020 under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan. The Scheme was formulated as a specific response to an unprecedented situation and aimed to alleviate financial stress for borrowers at the ‘bottom of the pyramid’ by reducing their cost of credit.
• The Scheme was operational till 31.08.2021.
• ₹636.89 crore have been disbursed by SIDBI to MLIs for onward credit of subvention amount into accounts of borrowers.
Credit Guarantee Fund for Micro Units (CGFMU)
• Credit Guarantee Fund for Micro Units was set up in January 2016 under the aegis of the National Credit Guarantee Trustee Company Ltd. (NCGTC), a wholly-owned company of Government of India, to provide guarantee to:
1. Loans extended to eligible micro units under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) up to ₹10 lakh, by Banks/ Non-Banking Financial Companies (NBFCs)/ Micro Finance Institutions (MFIs)/ other financial intermediaries;
2. Overdraft loan amount of ₹5,000 (enhanced to ₹10,000 in Sep, 2018) sanctioned under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) accounts; and
3. Self Help Group (SHG) portfolio between ₹10 lakh to ₹20 lakh (w.e.f. 01.04.2020).