ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଟ୍ଟା ଏବଂ ଜୁଆଖେଳର ବିଜ୍ଞାପନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନୂତନ ପରାମର୍ଶ ଚେତାବନୀ ଜାରି କଲା ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଆଖେଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ନକରିବାକୁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ପରାମର୍ଶ
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୋହରାଇଛି ଯେ ଜୁଆଖେଳର ବିଜ୍ଞାପନ ଭାରତୀୟ ଆଇନ୍‍ର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଅଟେ
06 APR 2023 4:50PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ବିଜ୍ଞାପନ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କୁ ଜୁଆଖେଳର ବିଜ୍ଞାପନ / ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣରୁ ବିରତ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।
ଆଜି ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ, ଆଗଧାଡିର ମୁଖ୍ୟ ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଖବରକାଗଜରେ ଜୁଆ ୱେବସାଇଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ବିଜ୍ଞାପନ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଭୀର ଅସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଛି । ଖବରକାଗଜ, ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଖବର ପ୍ରକାଶକ ସମେତ ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏପରି ବିଜ୍ଞାପନ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବାର ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେତେକ ଉଦାହରଣ ଦେଖାଯାଇଛି ।
ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜୁଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଏହାର ୱେବସାଇଟରେ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଆପତ୍ତି ଉଠାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହା କପିରାଇଟ୍ ଆଇନ୍‍, ୧୯୫୭ ର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରୁଥିବା ଜଣାପଡିଛି ।
ଆଇନଗତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ତଥା ଗଣମାଧ୍ୟମର ନୈତିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବାବେଳେ, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରେସ କାଉନସିଲର ସାମ୍ବାଦିକତା ଆଚରଣର ମାନଦଣ୍ଡ ନିୟମାବଳୀକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ଯାହା ଅନ୍ୟ କଥା ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ ଖବରକାଗଜ ଏଭଳି ବିଜ୍ଞାପନ ପ୍ରକାଶନ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯାହା ବେଆଇନ୍ ଅଟେ, ଏବଂ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ସାମୟିକ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକ ପିଆରବି ଆଇନ୍‍, ୧୮୬୭ ର ଧାରା ୭ ଅନୁଯାୟୀ ବିଜ୍ଞାପନ ସମେତ ସମସ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଇଁ ସମ୍ପାଦକଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନୈତିକ ତଥା ଆଇନଗତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଜ୍ଞାପନ ଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଉଚିତ୍‍ । ରାଜସ୍ୱ ସ୍ରଂଗ୍ରହ କେବଳ ପ୍ରେସ୍ ର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ହେବା ମଧ୍ୟ ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଯାହା ବହୁତ ବଡ ସାର୍ବଜନିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାପୂର୍ବରୁ ଜୁନ୍ ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ ମାସରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲା ଯେ ସଟ୍ଟା ଏବଂ ଜୁଆ ବେଆଇନ ଅଟେ, ତେଣୁ ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କିମ୍ବା ପରୋକ୍ଷ ବିଜ୍ଞାପନ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ, ୨୦୧୯, ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଆଇନ୍‍ ୧୯୭୮, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (ମଧ୍ୟସ୍ଥି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଡିଆ ନୈତିକ ସଂକେତ) ନିୟମ, ୨୦୨୧, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନିୟମର ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ଅଟେ ।
ଆଜି ଜାରି ହୋଇଥିବା ପରାମର୍ଶ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲିଙ୍କରେ ଦେଖାଯାଇ ଯାଇପାରିବ:
https://mib.gov.in/sites/default/files/06.04.2023%20Advisory%20on%20Betting%20Advertisements.pdf
HS
Release ID: 1914300

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B issues fresh Advisory warning against advertisements of betting and gambling
Media advised to refrain from promoting betting platforms
Advertisements of betting platforms in violation of Indian laws, reiterates Ministry
06 APR 2023 4:50PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting has today advised media entities, media platforms and the online advertisement intermediaries to refrain from carrying advertisements/promotional content of betting platforms.
In an Advisory issued today, the Ministry has taken strong exception to the recent instances of mainstream English and Hindi newspapers carrying advertisements and promotional content of betting websites. The Advisory has been issued to all media formats, including newspapers, television channels, and online news publishers, and showed specific examples where such advertisements have appeared in the media in recent times.
The Ministry has also objected to the promotion by a specific betting platform encouraging the audience to watch a sports league on its website, which prima facie appears to be in violation of the Copyright Act, 1957.
While emphasizing on the legal obligation as well as the moral duty of the media, the Advisory refers to provisions of the Norms of Journalistic Conduct of the Press Council which, interalia, mentions that “newspapers should not publish an advertisement containing anything which is unlawful or illegal…………”, and further that “The newspapers and periodicals should scrutinize the advertisement inputs from ethical as well as legal angles in view of the editor’s responsibility for all contents including advertisement, under Section 7 of PRB Act, 1867. Revenue generation alone cannot and should not be the sole aim of the Press, juxtaposed much larger public responsibility”.
The Ministry had earlier issued Advisories in the months of June and October, 2022 stating that betting and gambling are illegal, and hence direct or surrogate advertisements of such activities falls foul of the Consumer Protection Act, 2019, the Press Council Act 1978, Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021, and other relevant statutes.
The Advisory issued today can be accessed at the following link:
https://mib.gov.in/sites/default/files/06.04.2023%20Advisory%20on%20Betting%20Advertisements.pdf