Ministry of Finance
Direct Tax collections (provisional) for the Financial Year (FY) 2022-23 exceed the Union Budget Estimates by Rs 2.41 lakh crore i.e. by 16.97%
Direct Tax collections (provisional) for the FY 2022-23 exceed Revised Estimates by 0.69%
Gross Direct Tax collections (provisional) for the FY 2022-23 stand at Rs. 19.68 lakh crore registering a growth of 20.33%
Net Direct Tax collections (provisional) for the FY 2022-23 stand at Rs. 16.61 lakh crore marking a growth of 17.63%
Refunds aggregating to Rs. 3,07,352 crore issued in FY 2022-23
03 APR 2023 7:02PM by PIB Delhi
The provisional figures of Direct Tax collections for the Financial Year (FY) 2022-23 show that Net collections are at Rs. 16.61 lakh crore, compared to Rs. 14.12 lakh crore in the preceding Financial Year i.e. FY 2021-22, representing an increase of 17.63%.
The Budget Estimates (BE) for Direct Tax revenue in the Union Budget for FY 2022-23 were fixed at Rs.14.20 lakh crore which were revised and the Revised Estimates (RE) were fixed at Rs.16.50 lakh crore. The provisional Direct Tax collections (net of the refunds) have exceeded the BE by 16.97% and RE by 0.69 %.
The Gross collection (provisional) of Direct Taxes (before adjusting for refunds) for the FY 2022-23 stands at Rs. 19.68 lakh crore showing a growth of 20.33 % over the gross collection of Rs.16.36 lakh crore in FY 2021-22.
The gross Corporate Tax collection (provisional) in FY 2022-23 is at Rs.10,04,118 crore and has shown a growth of 16.91% over the gross corporate tax collection of Rs.8,58,849 crore of the preceding year.
The gross Personal Income Tax collection (including STT) (provisional) in FY 2022-23 is at Rs.9,60,764 crore and has shown a growth of 24.23% over the gross Personal Income Tax collection (including STT) of Rs.7,73,389 crore of the preceding year.
Refunds of Rs.3,07,352 crore have been issued in the FY 2022-23 showing an increase of 37.42 % over the refunds of Rs.2,23,658 crore issued in FY 2021-22.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଜେଟ୍‌ ଆକଳନକୁ ଟପିଲା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ
ବଜେଟ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଠାରୁ ୧୬.୯୭ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨.୪୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଟିକସ ଆଦାୟ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ସଂଶୋଧିତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଠାରୁ ୦.୬୯% ଅଧିକ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୯.୬୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସକଳ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ଅସ୍ଥାୟୀ); ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦.୩୩% ବୃଦ୍ଧି
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଶୁଦ୍ଧ (ନିଟ୍‌) ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ୧୭.୬୩% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୬.୬୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଲା
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୋଟ୍‌ ୩,୦୭,୩୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି
03 APR 2023 7:02PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଜେଟ୍‌ ଆକଳନ ଠାରୁ ଅଧିକ ଅସ୍ଥାୟୀ (ପ୍ରୋଭିଜନାଲ) ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୬.୬୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଶୁଦ୍ଧ (ଟିକସ) ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨୦୨୧-୨୨ ତୁଳନାରେ ୧୭.୬୩% ଅଧିକ । ଗତ ବର୍ଷ ୧୪.୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଶୁଦ୍ଧ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିଲା।
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ରେ ୧୪.୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏଥିରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ୧୬.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଆଦାୟ ହେବା ନେଇ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ତେବେ ବଜେଟ ଆକଳନ ଠାରୁ ୧୬.୯୭% ଅଧିକ ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ଠାରୁ ୦.୬୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଅସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ରିଫଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକର ଶୁଦ୍ଧ ବା ନିଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଦ ରିଫଣ୍ଡ) କରାଯାଇଛି ।
ରିଫଣ୍ଡ ପରିଶୋଧ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସର ସକଳ ସଂଗ୍ରହ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ପରିମାଣ ୧୯.୬୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ଯାହାକି ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସଂଗୃହିତ ଟିକସ ପରିମାଣ ୧୬.୩୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଠାରୁ ୨୦.୩୩% ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସକଳ କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ୧୦,୦୪,୧୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସଂଗୃହିତ ସକଳ କର୍ପୋରେଟ୍‌ ଟିକସ ପରିମାଣ ୮,୫୮,୮୪୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଠାରୁ ୧୬.୯୧% ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏସଟିଟି ସମେତ ସକଳ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ଆଦାୟ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ୯,୬୦,୭୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବବର୍ଷ ସଂଗୃହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର (ଏସଟିଟି ସମେତ) ପରିମାଣ ୭,୭୩,୩୮୯ ଠାରୁ ୨୪.୨୩% ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩,୦୭,୩୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ରିଫଣ୍ଡ ପରିମାଣ ୨,୨୩,୬୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଠାରୁ ୩୭.୪୨% ଅଧିକ ।