ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇପିଏଫ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟ୍ରଷ୍ଟି ବୋର୍ଡ (ସିବିଟି) ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସୁଧହାର ଶତକଡ଼ା ୮.୧୫ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କଲେ ସୁପାରିସ
28 MAR 2023 11:13AM by PIB Bhubaneswar
ଇପିଏଫ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟ୍ରଷ୍ଟି ବୋର୍ଡ (ସିବିଟି)ର ୨୩୩ ତମ ବୈଠକ ଆଜି (୨୮-୦୩-୨୦୨୩) କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ, ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ, ନିୟୋଜନ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି, ସହ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଆରତୀ ଆହୁଜା, ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ନିଲମ ଶାମୀ ରାଓ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ଆୟୁକ୍ତ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବୋର୍ଡ ଇପିଏଫ୍ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ବାଷିକ ୮.୧୫ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଜମା କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି । ସୁଧହାର ନେଇ ସରକାରୀ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଗେଜେଟରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ଓ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନୁମୋଦନ ପରେ ଇପିଏଫଓ ହିତାଧିକାରୀ ଖାତାଧାରୀଙ୍କ ଖାତାରେ ସୁଧହାର ବାବଦ ଅର୍ଥ ଜମା କରିବେ ।
ସିବିଟି ବଳକା ଓ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଅର୍ଥର ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା ସହ ସୁରକ୍ଷା ନେଇ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିସ କରିଛି । ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିବା ଶତକଡ଼ା ୮.୧୫ ଭାଗ ସୁଧହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ବଳକା ଓ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଯୁକ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବା ଆୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ । ବାସ୍ତବିକ ଶତକଡ଼ା ୮.୧୫ ସୁଧହାର ଓ ବଳକା ୬୬୩.୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଗତ ବର୍ଷର ମୋଟ ଅର୍ଥ ତୁଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ।
ବୋର୍ଡର ସୁପାରିସ ମଧ୍ୟରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବଣ୍ଟାହେବ ଓ ତାହା ମୂଳଧନ ବାବଦ ଅର୍ଥ ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ ରହିବ । ଏହା ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭୭,୪୨୪.୮୪ କୋଟି ଓ ୯.୫୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ।
ସୁପାରିସ କରାଇଥିବା ମୋଟ ଆୟର ଆବଣ୍ଟନ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧିକ ଜଣାପଡ଼ିଛି । ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ ତୁଳନାରେ ଆୟ ଅର୍ଥ ଓ ମୂଳଧନ ଯଥାକ୍ରମେ ଶତକଡ଼ା ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଓ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
ଇପିଏଫଓ ଗତ କେତବେର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ଚକ୍ର ଜରିଆରେ ନଗଣ୍ୟ କ୍ରେଡିଟ ରିସ୍କ ନେଇ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଆୟ ବଣ୍ଟନ କରିଆସୁଛି । କ୍ରେଡିଟ ପ୍ରୋଫାଇଲ ନିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କଲେ ଇପିଏଫଓ ସୁଧ ହାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଇପିଏଫଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଏକ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଓ ସନ୍ତୁଳିତ ମନୋଭାବ ନିବେଶ ନୀତି ରଖି ମୂଳଧନର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିବା ସହ ସତର୍କତା ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନଜର ରଖି ଆସୁଛି ।
ଇପିଏଫଓ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ବୃହତ୍ତମ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂଗଠନ ଯାହା ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ସବୁବେଳେ ଏକନିଷ୍ଠ ରହି ପୁଞ୍ଜିବାଦର ଓ ଅଂଶଧନ ବଜାରର ଭୟଙ୍କର ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ହିତାଧିକାରୀ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମୁତାବକ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରିଆସିଛି । ଇପିଏଫଓ ଦେଇଥିବା ଏହାର ଉଭୟ ରକ୍ଷଣଶୀଳ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନିବେଶକାରୀ ମନୋଭାବ ଯୋଗୁ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଧାରକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବୁଦ୍ଧିମାନ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିଛି ।

Ministry of Labour & Employment
The Central Board Trustees (CBT) EPF recommends 8.15 % rate of interest to EPF subscribers for FY2022-23
28 MAR 2023 11:13AM by PIB Delhi
The 233rd meeting of Central Board of Trustees, EPF was held today in Delhi under the Chairmanship of Shri Bhupendra Yadav, Union Minister for Labour & Employment and Environment, Forest & Climate Change. The Vice-Chairmanship of Shri Rameshwar Teli, Union Minister of State for Labour & Employment, Petroleum & Natural Gas and Co-Vice-Chairpersonship of Ms. Arti Ahuja, Secretary Labour & Employment and the Member Secretary Smt. Neelam Shami Rao, Central P F Commissioner were also present during the meeting.
The Central Board recommended 8.15 % annual rate of interest to be credited on EPF accumulations in members’ accounts for the financial year 2022-23. The interest rate would be officially notified in the government gazette after approval of Ministry of Finance, following which EPFO would credit the rate of interest into its subscribers’ accounts.
The CBT recommended the amount balancing both the growth & surplus fund to have safeguards.The recommended rate of interest of 8.15% safeguards the surplus as well as guarantees increase income to members. In fact, the rate of interest at 8.15 % and the surplus of 663.91 Crores is higher than the last year.
The Board’s recommendation involves distribution of more than Rs. 90,000 crores in the members’ account on the total principal amount of about Rs 11 lakh crores which was Rs 77,424.84 crores and Rs 9.56 lakh crores respectively in the FY 2021-22. The total income recommended for being distributed is highest till date. The growth in income and the principal amount is respectively more than 16% and 15% as compared to last financial year 2021-22.
EPFO over the years has been able to distribute higher income to its members, through various economic cycles with minimal credit risk. Considering the credit profile of the EPFO investment, the interest rate of EPFO is higher than other comparable investments avenues available for subscribers. EPFO has consistently followed a prudent and balanced approach towards investment, putting highest emphasis on the safety and preservation of principal with an approach of caution and growth.
EPFO being one of the largest social security organization has stayed true to its objective by maintaining and providing its subscribers with the high assured interest rate even during the periods of volatility in equity and capital markets. A blend of conservative yet progressive approach of investment followed by EPFO has made it a wise option for PF members.