ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସରକାର ପିଏଲ୍‌ଆଇ (ଟ୍ରାଂଚ - ୨) ଅଧୀନରେ ୩୯୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ଘରୋଇ ସୌର ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି
ପିଏଲ୍‌ଆଇ (ଟ୍ରାଂଚ - ୨) ୯୩୦୪୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶକୁ ବହନ କରି ଆଣିବ; ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି କରିବ
ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ପିଏଲ୍‌ଆଇର ସଫଳତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପଦକ୍ଷେପ : କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏନଆରଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆର. କେ. ସିଂହ କହିଛନ୍ତି
ଆଗାମୀ ୩ ବର୍ଷରେ ୪୮ ଜିଗାୱାଟ୍ ଘରୋଇ ସୌର ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଡି ହେବ
28 MAR 2023 1:34PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ୧୧ ଟି କମ୍ପାନୀକୁ ମୋଟ ୩୯,୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ଘରୋଇ ସୌର ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି , ଯାହାର ସମୁଦାୟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପନ୍ନ ସୌର ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ (ଟ୍ରାଂଚ - ୨) ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୧୪,୦୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ସମୁଦାୟ ୭୪୦୦ ମେଗାୱାଟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ, ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୬,୮୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୧୫,୪୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଟ୍ରାଂଚ - ୨ ଏହା ପାଇଁ ୯୩, ୦୪୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶର ପରିମାଣ ବହନ କରି ଆଣିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ସମୁଦାୟ ୧,୦୧,୪୮୭ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୩୫,୦୧୦ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଚାକିରି ମିଳିବ ଏବଂ ୬୬,୪୭୭ ଜଣ ପରୋକ୍ଷରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇ ପାରିବେ । କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକର ତାଲିକା ଯୋଗପତ୍ର - କ’ ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏନଆରଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆର୍ କେ. ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆଧାରିତ ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରକୁ ଚଢ଼ିବା ପଥରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ସୌର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ।
"ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ଭାରତର ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ଯାହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆସନ୍ତା ୩ ବର୍ଷ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୪୮ ଗିଗାୱାଟ୍ ଘରୋଇ ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହାସଲ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନା କେବଳ ବିଶ୍ୱର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ କମ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନୁହେଁ, ଆମର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ତଥା ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପାଳନ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ।
ନଭେମ୍ବର - ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ରେ ଏହି ଯୋଜନା ଟ୍ରାଂଚ -୧ ଅଧୀନରେ ୮୭୩୭ ମେଗାୱାଟର ସମୁଦାୟ ଏକୀକୃତ କ୍ଷମତା ଆବଣ୍ଟନ କରା ଯାଇଥିଲା । ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଏକାଠି କରି, ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ଆବଂଟିତ ସମୁଦାୟ ଘରୋଇ ସୌର ପିଭି ମୋଡ୍ୟୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତା ୪୮,୩୩୭ ମେଗାୱାଟ୍ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାର ୧୮,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଂଚୟୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
Annexure - A
Capacity awarded under PLI Scheme (Tranche-II)
P+W+C+M Basket
Sr. No
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Indosol
6000
2
Reliance
6000
3
First Solar
3400
Total
15400
W+C+M Basket
Sr. No.
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Waaree
6000
2
Avaada
3000
3
ReNew
4800
4
JSW
1000
5
Grew
2000
Total
16800
C+M Basket
Sr. No
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Vikram
2400
2
AMPIN
1000
3
Tata Power Solar
4000
Total
7400
Grand totals
39600

Ministry of Power
Government allocates 39600 MW of domestic Solar PV module manufacturing capacity under PLI (Tranche-II)
PLI (Tranche-II) to bring in an investment of Rs. 93041 crores; Generate over One Lakh direct and indirect jobs
Success of PLI in high-end Solar PV Modules manufacturing, a big boost to Prime Minister’s vision of Atmanirbahar Bharat, Shri R. K. Singh, Union Minister for Power & NRE
48 GW of domestic Solar Module manufacturing capacity to be added in next 3 years
28 MAR 2023 1:34PM by PIB Delhi
The Government has allocated a total capacity of 39,600 MW of domestic Solar PV module manufacturing capacity to 11 companies, with a total outlay of Rs. 14,007 Crores under the Production Linked Incentive Scheme for High Efficiency Solar PV Modules (Tranche-II). Manufacturing capacity totaling 7400 MW is expected to become operational by October 2024, 16,800 MW capacity by April 2025 and the balance 15,400 MW capacity by April 2026. The Tranche-II is expected to bring in an investment of Rs. 93,041 crore. It will also generate a total of 1,01,487 jobs with 35,010 getting direct employment and 66,477 being indirectly employed. The list of the companies is at Annexure - A.
Speaking on the success of the PLI scheme, Shri R. K. Singh, Union Minister for Power & NRE said that India was well on its way to climb up the value chain in production of the high technology Solar PV Modules and this capacity addition is a major step towards making India Aatmanirbhar in solar manufacturing sector. "The PLI Scheme has proved to be a watershed event in India's Renewable landscape resulting in around 48 GW domestic module manufacturing capacity within next 3 years. Scheme has boosted Government's efforts to reduce not only the impact of global supply chain shocks but also our import dependence adhering to the Hon'ble Prime Minister's vision of an Aatmanirbhar Bharat," Shri Singh said.
A total integrated capacity of 8737 MW was allocated under Tranche-I of the Scheme, in November-December, 2022. Considering the two tranches together, the total domestic solar PV module manufacturing capacity allocated under the PLI Scheme is 48,337 MW, with a cumulative support of more than Rs. 18,500 Crore by the Government.
Annexure - A
Capacity awarded under PLI Scheme (Tranche-II)
P+W+C+M Basket
Sr. No
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Indosol
6000
2
Reliance
6000
3
First Solar
3400
Total
15400
W+C+M Basket
Sr. No.
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Waaree
6000
2
Avaada
3000
3
ReNew
4800
4
JSW
1000
5
Grew
2000
Total
16800
C+M Basket
Sr. No
Name of Bidder
Manufacturing Capacity (MW)
1
Vikram
2400
2
AMPIN
1000
3
Tata Power Solar
4000
Total
7400
Grand totals
39600