প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
চিক্কাবল্লাপুরদা শ্রী মধুসুদন সাই ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স এন্দ রিসর্চ শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
25 MAR 2023 2:22PM by PIB Imphal
কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরাজ বোম্মৈজী, সদগুরু শ্রী মধুসুদন সাইজী, ফম্পাক অসিদা লেংশিনবীরিবা মশক নাইবা মীওইশিং, নুপী অমদি নুপাশিং।
কর্নাতকা দা এল্লা সহোদরা সহোদরিয়ারিগে নন্না নমস্কারাগলু!
ময়াম্না থৱায় য়াওবগা লোয়ননা মঙলান কয়া অমদি অনৌবা ফিরেপশিংগা লোয়ননা শেবা তৌবগী অচৌবা চৎনবীদা শরুক য়ারি। ময়ামবু উবা ফংজবা অসিসু ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না ময়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। চিক্কাবল্লাপুর অসি মোদর্ন ইন্দিয়াগী আর্কিতেক্ত অমা ওইরিবা, শ্রী এম বিশ্বশ্বেরৈয়াগী পোক্নফম লমদমনি। হৌজিক্তা ঐহাক্না সর বিশ্বশ্বেরৈয়াগী সমাধিদা হৈকৎ লৈকৎ তমজবা অমসুং মহাক্কী ম্যুজিয়মদা চৎপা ফংজখি। শেংলবা লমদম অসিবু ইকোক নোন্না খুরুমজরি। শেংলবা লমদম অসিদগী ইথিল লৌদুনা মহাক্না লৌমীশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংগীদমক অনৌবা ইন্নোভেসনশিং পুথোকখি, খ্বাইদগী ফবা ইঞ্জিনীয়রিং প্রোজেক্তশিং পাইখৎখি।
মরুপশিং,
লমদম অসিনা সথ্য সাই গ্রামগী মওংদা লৈবাক অসিদা ফজরবা শেবা তৌবগী মোদেল অমা পীখি। এজুকেসন অমসুং হেল্থকী খুত্থাংদা মফম অসিদা মীওইবগী শেবা তৌবগী মিসন পাইখৎপগী মওং অসি য়াম্না নীংথিজৈ। ঙসি মেদিকেল কোলেজ হাংদোক্লে, মিসন অসি হেন্না শক্তি লৈহনখি। শ্রী মধুসুদন সাই ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স এন্দ রিসর্চতা চহি খুদিংগী অনৌবা তেলেন্ত লৈবা দোক্তর কয়ানা লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াগী শেবা তৌনবা লৈবাক্কীদমক কত্থোক্কনি। ঐহাক্না চিক্কাবল্লাপুরগী মীয়ামদা ইন্সতিত্যুত অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
আজাদি কা অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক্না চাউখৎনবা ফিরেপ লৌখি। ঐহাক্না নীংতম্বগী চহি চামা শুরকপা ২০৪৭ ফাওবদা হায়বা অসিদা মীওই কয়ানা কয়ারক হন্না হঙলি করম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা ভারতনা চাউখৎপা ঙমগদৌরিবনো? শীংনবা কয়া লৈ, থবক কয়া লৈ, করম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা ঙমগদৌরিবনো? ৱাহং অসিগী পাউখুম অমা খক্তা লৈ, শক্তি লৈবা পাউখুমনি, ফিরেপনা থনবা পাউখুমনি, মাইপাকপা ফংবা ঙমগদবা শক্তি য়াওবা পাউখুমনি অমসুং পাউখুম অসি জন ভাগিদরিনি। মসি ইরৈবাকচা খুদিংমক্না পুন্না হোৎনরনা খক্তদা ওইথোক্কনি। মরম অসিনা বিজেপি সরকারনা লেপ্পা লৈতনা জন ভাগিদরিদা অকনবা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়গী সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং, ধর্মগী ওর্গনাইজেসনশিংগী থৌদাং অসি চাউখৎপা ভারতকী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা য়াম্না চাউই। কর্নাতকা অসি ঋসি, আশ্রম অমসুং অঙ্কাগী ফজরবা চৎনবী লৈজৈ। মসিগী ধর্ম অমসুং খুন্নাইগী ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা থাজবা অমদি স্পিরিচুএলিতীগা লোয়ননা লায়রবা, দলিৎ, শোত্থরবা, ত্রাইবেলশিংবু শক্তি পীখি। ঐখোয়গী ওর্গনাইজেসন্না জন ভাগিদরিগী ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না শ্রী সথ্য সাই য়ুনিভর্সিতীগী মোতো উরে – “য়োগ: কর্মসু কৌশলম”। হায়বদি থবক তৌবদা হৈশিংবা হায়বা অসিদি য়োগ হায়বনি। হৌখিবা চহি ৯দা ভারত্তসু ঐখোয়না হেল্থ সর্ভিসেসকী লমদা য়াম্না থমোয় শেংনা অমসুং য়াম্না হৈশিংনা থবক তৌখি। লৈবাক অসিদা মেদিকেল এজুকেসনগা মরী লৈনবা রিফোর্ম কয়া পুরকখি, মসিগা লোয়ননা সরকার লোয়ননা অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংনা হোস্পিতাল অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোকপদা লাইথোকহনখি। সরকার, প্রাইবেৎ সেক্তর, সোসিএল সেক্তর ওইরবসু, কলচরেল এক্তিবিতী ওইরবসু মীয়াম্না হোৎনবগী ফলশিং ঙসি ময়েক শেংনা উবা ফংখি। ২০১৪দা লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেক ৩৮০দগী তানা লৈরমখি। ঙসিদু লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং ৬৫০ হেল্লে। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মেদকেল কোলেজ ৪০ শাখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক্কী মেদিকেল কোলেজ মশিংনা শরুক অনি হেনগৎখি। মথংগী চহিদা লৈবাক অসিনা পুথোক্কদৌরিবা দাক্তর মশিংনা লৈবাক অসিনা নিংতম্বা হেক ফংবদগী পুথোকখিবা দাক্তর মশিংগা মান্নরগনি। লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসিদগী কর্নাতকাসু কান্নবা ফংলি, রাজ্য অসিদা লৈবাক্কী মেদিকেল কোলেজ চাউরাক্না ৭০মুক লৈ অমসুং চিক্কাবল্লপুরদা শঙ্গারিবা মেদিকেল কোলেজ অসিনা দবল ইঞ্জিন সরকারগী হোৎনজমনগী খুদম অমসু ওইরি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎকী শরুক অমা ওইনা লৈবাক অসিদা নর্সিং ইন্সতিত্যুসন ১৫০ হেন্না লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি। মসিনা নর্সিং সেক্তরদা নহাশিংগী খুদোংচাবা কয়া পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা লাকপা অসিদা ঐহাক্না ভারতকী মেদিকেল প্রোফেসন্না মায়োক্নরিবা শীংনবা অমা হায়জনীংই। শীংনবা অসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গং, লায়রবা, শোত্থরবা খুন্নাইদগী নহাশিংনা দোক্তর ওইবদা অৱাবা ওইখি। মখোয়গী রাজনিতীগী ওইজবা খরগীদমক দল খরনা ভোৎ বেঙ্ককীদমক লোলগী গেম শান্নখি। অদুবু লোল অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক্তি পাইখৎলমখিদে। কন্নরা অসি অরিবা লোল অমনি, লোল অসিনা লৈবাক্কী মীংচৎ হেনগৎহনখি। মমাংদা সরকারনা কন্নরাদা মেদিকেল, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নোলোজী এজুজেসন ফংহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখিদে। রাজনিতী দলশিংনা খুঙ্গং, লায়রবা, শোত্থরবা খুন্নাইদগী নহাশিংনা দোক্তর অমদি ইঞ্জিনীয়র ওইনা পামখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবগী য়াইফনবা থবক তৌরি, কন্নরা য়াওনা ভারতকী লোল পুম্নমক্তা মেদিকেল তম্নবা ওপ্সন ফংহনখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মতম কয়াদগী অসিগুম্বা রাজনিতীগী থবক অসি চত্থদুনা লাকখি, লায়রবশিংবু ভোৎ বেঙ্ক খক্তা ওইনা খনখি। অমরোমদা বিজেপি সরকারনা লায়রবগী শেবা তৌবা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাং ওইনা লৌরি। ঐখোয়না লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী হকশেলদা মীৎয়েং চংখি ঐখোয়না অহোংবা হীদাক্কী দুকান, জন ঔশাধি কেন্দ্র লৈবাক অসিদা হাংদোকখি। ঙসি লৈবাক অসিদা জন ঔশাধি কেন্দ্র ১০,০০০ হেন্না লৈ মসিগী মনুংদা কর্নাতকা খক্তাদা ১০০০ হেন্না লৈ। সেন্তরশিং অসিনা মরম ওইদুনা লুপা করোর লিশিং কয়া কর্নাতকাগী লায়রবশিংগীদমক হীদাক লাংথংতা চাদিং তৌগদবদগী তুংশিনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
লায়েংনগীদমক লায়রবশিংনা হোস্পিতালদা চৎপা ঙমলমদবা মতমশিং অদু নীংশিহন্নীংই। বিজেপি সরকারনা লায়রবশিংগী অৱাবা খঙনা মদু কোকহনখি। ঙসি আয়ুশ্মান বারত য়োজনানা লায়রবশিংগীদমক অফবা হোস্পিতাকশিং হাংদোকখি। বিজেপি সরকারনা লায়রবশিংগীদমক লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি। কর্নাতকাগী মীওই লাখ কয়ানা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংখি।
মরুপশিং,
মমাংদা হর্ত সর্জরী, নী রিপ্লেসমেন্ত, দাইলাইসিস অসিগুম্বা অসি য়াম্না তাংখি। লায়রবগী সরকার, বিজেপি সরকারনা মসি হোংহনখি। লেম্না দাইলাইসিস তৌবগী ফেসিলিতী অসিনা লুপা করোর লিশিং চাদিং তৌবদগী কনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না হকশেলগা মরী লৈনবা পোলিসী খুদিংদা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংদা অহেনবা অমসুং অহানবা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়গী ইমাশিংগী হকশেল ফগৎলকপা অমসুং মখোয়না মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংলকপা মতমদা অপুনবা চারোন-শুরোনগী হকশেলসু ফগৎলি। সরকারনা মাইকৈ অসিদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলি, অমাংশঙ শাবা, গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীবা, য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা, সেনিতরী পেদ লেম্না য়েন্থোকপা অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক্তা বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা শেল হাপ্পগী স্কিম কয়া লৈ। ব্রেস্ত কেন্সরদা সরকারনা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলি, অসিগুম্বা লাইনাশিংবু অঙনবা থাক্তা খঙদোক্নবগীদমক্তা খুঙ্গংশিংদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেক্তর কয়া হাংদোক্তুনা হোৎনরি। বোম্মৈজী অমসুং মহাক্কী তীম্বু রাজ্যসিদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ৯০০০ হেন্না হাংদোকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না ইচানুপীশিংগী পুন্সি নুংঙাইহল্লি মখোয়না মশা মউ ফনা লৈবা ঙমহনখি অমসুং তুংলমচৎতা মখোয়গী অঙাংশিংবু হকচাং ফনা থম্বা ঙম্নবা থবক তৌরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐহাক্না কর্নাতকা সরকারবু এ.এন.এম. অমসুং আশাগী থৌমীশিংগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। এ.এন.এম. অমসুং আশাগী থৌমী লিশিং ৫০ অমসুং কর্নাতকাগী রেজিস্তর তৌরবা নর্স অমসুং হকশেলগী থৌমী লাখ ১না মোদর্ন গেজেতশিং ফংলি অমসুং মখোয়গী মফমদা খুদোংচাবা পুম্নমক পীনবগীদমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা হকশেল খক্তা নত্তনা, নুপীশিংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী মতাংদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। কর্নাতকাবু শঙ্গোম অমসুং মুগা ফীগী লমদমনি। শা-শন লোইবা লৌমীশিংগী কিসান ক্রেদিত কার্দ অমসুং শা-শনগীদমক্তা তীকা কাপথোকপগী লুপা করোর লিশিং ১২গী চাউরবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব চত্থখি। দাইরী কোওপরেতিবশিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা চত্থরিবা খোঙথাং অসিসু দবল ইঞ্জিন সরকার অসিগী থবক্নি। খুঙ্গংগী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংসু মপাঙ্গল হাপ্লে। লৈবাক অসিনা মশা-মউ ফরবা অমসুং সবকা প্রয়াস অসিনা চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা খোঙফম চেৎলবদি, ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমা ফংবগী পান্দম থম্লিবা অসিসু খোঙজেল য়াঙনা ফংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা মশা ফরবা মতমদা মীয়ামগী খোঙথাংশিং পাইখৎলবা মতমদা চাউখৎপা ঙমগনি, মতম অদুদা চাউখৎপা ভারতকী পান্দম অসি থুনা ফংবা ঙমগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না শ্রী মধুসুদন সাই ইন্সতিত্যুতকা মরী লৈনবা মরুপশিংবু মীওইবা জাতিগীদমক লৌখৎলিবা অফবা খোঙথাংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ভগৱান সাই বাবা অমসুং সংস্থান অসিগা ঐহাক্কা অনকপা মরী লৈনৈ। মরী অসি চহি ৪০ হেন্না শুরে, মরম অসিনা ঐহাক মফমসিদা মীথুংলেন অমা নত্তে, ঐহাক্তি মফম অমসুং লমদম অসিগী শরুক অমনি। ঐহাক্না মফমসিদা লাকপা খুদিংদা, মরী অসি অমুক্কা হন্না নৌথোকই অমসুং হেন্না চেৎপা মরী লৈনিংবগী ইথিল অমা থম্মোইনুংদা ফাওরকই
মফম অসিদা ঐহাকপু লাক্নবা হায়বীরকপগীদমক ঐহাক্না অমুক হন্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Sri Madhusudan Sai Institute of Medical Science & Research in Chikkaballapur
25 MAR 2023 2:22PM by PIB Delhi
Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai ji, Sadguru Sri Madhusudan Sai ji, Excellencies present on the dais, ladies and gentlemen!
Namaskar to all the brothers and sisters of Karnataka!
All of you are involved in this great service with many dreams and new resolutions with exceptional zeal and enthusiasm. It is also a good fortune for me to see you. I am very grateful to you. Chikkaballapur is the birthplace of Sir M. Visvesvaraya, one of the architects of modern India. A short while ago, I had the privilege of paying floral tributes at the mausoleum of Sir Visvesvaraya and visiting his museum. I bow down to this holy land. Taking inspiration from this holy land, he made new innovations for the farmers and common people, and created excellent engineering projects.
Friends,
This land has also provided a wonderful model of service to the country in the form of Sathya Sai Gram. The way the mission of human service is progressing here through education and health is really amazing. The medical college that has been inaugurated today will give an impetus to this mission. Every year, Sri Madhusudan Sai Institute of Medical Science and Research will create many new talented doctors in the service of millions of people of the country. I congratulate the institute and all the people of Chikkaballapur here.
Brothers and sisters,
India has resolved to become a developed country in the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence. Many times, people ask me how India will become developed in such a short time when it will celebrate 100 years of independence in 2047. ‘There are so many challenges and there is so much to do. How will it be accomplished in such a short time?’ There is only one answer to this question, a strong answer, an answer full of determination, an answer with the power to achieve accomplishments and that answer is ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). This will be possible with the joint efforts of every countryman. Therefore, the BJP government is constantly emphasizing everyone's participation. The role of our social and religious organisations is also paramount in achieving the goal of a developed India. Karnataka has a great tradition of saints, ashrams and mutts. These religious and social institutions have been empowering the poor, Dalits, backwards and tribal communities along with faith and spirituality. The social work being done by your organization also strengthens the spirit of ‘Sabka Prayas’.
Friends,
I noticed that the motto of Sri Sathya Sai University is "Yogah Karmasu Kaushalam". In other words, Yoga is excellence at work. In India too, we have been able to work very sincerely and efficiently in the field of health services in the last nine years. Many reforms related to medical education have been undertaken in the country. As a result, it has become easier for the government as well as other organizations to open hospitals and medical colleges. Be it government, private sector, social sector or cultural organisation, the result of everyone's efforts is visible today. There were less than 380 medical colleges in our country till 2014. Today the number of medical colleges in the country has increased to more than 650. Out of these, 40 medical colleges have been set up in Aspirational Districts, the districts which were lagging behind in every aspect of development.
Friends,
The number of medical seats in the country has almost doubled in the last nine years. The number of doctors in the next 10 years will be equivalent to the strength of doctors in the 75 years of the country’s independence. Karnataka is also reaping the benefit of this effort. Today there are about 70 medical colleges in Karnataka. Of the medical colleges that have been built in the last few years due to the efforts of the double engine government, one of them has been built in Chikkaballapur. We have also announced plans to build 150 nursing institutes in this year's central government budget. As a result, many opportunities will be created for the youth in the field of nursing as well.
Friends,
When I am amongst you, I would also like to talk about a challenge which was being faced by the medical profession of India. It was very difficult for the poor, backward and youths of the villages to become a doctor. Some parties played the game of languages for vote bank for their political interest. But in reality, not much was done to strengthen the language. Kannada is such a rich language which glorifies the country. Earlier governments did not take steps to ensure that medical, engineering and technical education is available in Kannada. These political parties did not want the poor, Dalit and backward sons and daughters of villages to become doctors and engineers. Our government, which works for the interest of the poor, has given the option of medical studies in all Indian languages, including Kannada.
Brothers and sisters,
Such politics has been going on in the country for a long time, where the poor were considered only as vote banks. On the other hand, the BJP government has considered serving the poor as its highest duty. We have given priority to the health of the poor and middle class people. We have opened affordable medicine shops in the form of Jan Aushadhi Kendras in the country. Today, there are about 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country, including more than 1,000 in Karnataka only. The poor people of Karnataka have been saved from spending thousands of crores of rupees on medicines due to these centres.
Friends,
I would also urge you to remember those days when the poor could not dare to go to the hospital for treatment. The BJP government took note of this concern of the poor and resolved it. Today the Ayushman Bharat Yojana has opened the doors of good hospitals for poor families. The BJP government has guaranteed free treatment up to Rs 5 lakh to the poor. Lakhs of people in Karnataka have also benefited from this scheme.
Friends,
Earlier heart surgeries, knee replacements, dialysis, etc. were very expensive. The government of the poor, the BJP government, has also made them affordable. The free dialysis facility has also saved the poor from spending thousands of crores of rupees.
Friends,
We are according top priority to mothers and sisters in our health-related policies. When the health and the nutrition of the mother is better, then the health of the whole generation improves. The health of the sisters and mothers is paramount whether it is a scheme to construct toilets, a scheme to provide free gas connections, a scheme to provide tap water to every household, a scheme to provide free sanitary pads, or to send money directly to the bank accounts of these mothers for nutritious food. The BJP government is especially cautious about breast cancer. Efforts are being made to screen such diseases in the health and wellness centres, which are being opened in the villages. The aim is to identify diseases in the early stages itself. As a result, we are successful in preventing mothers and sisters from a major crisis. I would like to congratulate Bommai ji and his team for opening more than 9,000 health and wellness centres in Karnataka as well. Our government is engaged in providing such a life to the daughters, so that they themselves remain healthy and in future their children also remain healthy.
Brothers and sisters,
Today I will appreciate the Government of Karnataka for another reason also. In the past few years, the BJP government has further empowered the ANM and ASHA sisters. They have been provided with gadgets with modern technology which has made their work easier. Karnataka today has about 50,000 ASHA and ANM workers, about one lakh registered nurses and other health workers. The double engine government is committed to make their life easier by providing all possible facilities.
Friends,
Along with health, the double engine government is paying full attention to the economic empowerment of mothers, sisters and daughters. This land is the land of milk and silk. It is our government which has ensured the Kisan Credit Card facilities for cattle rearers as well. Our government has also launched the biggest free vaccination campaign for the health of animals. About 12,000 crore rupees are being spent on this campaign. It is also the effort of the double engine government to expand the participation of women in dairy co-operatives. Self-help groups of women in the villages are also being empowered.
Friends,
When the country will be healthy, when ‘Sabka Prayas’ will be involved for development, then we will achieve the goal of a developed India faster. Once again, I heartily congratulate all the colleagues associated with Sri Madhusudan Sai Institute for this great human service.
I had a very close relationship with Bhagwan Sai Baba and Shrinivas ji. And this relationship with him is almost 40 years old. Therefore, I am not a guest here, but a son of this soil. Whenever I come amongst you, the relationship gets renewed, old memories get refreshed and I feel like connecting more strongly with you.
Once again, I am very grateful to you for inviting me here. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.