ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଚିକ୍କାବାଲାପୁର ଠାରେ ଶ୍ରୀ ମଧୁସୂଦନ ସାଇ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାର୍ ଏମ୍ ଏମ୍ ବିଶ୍ବେଶ୍ବରାୟଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
“ସବକା ପ୍ରୟାସ”ସହିତ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର”
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଧାର୍ମିକ ତଥା ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ଯାହା ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା କରିଥାଏ
“ଆମ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହା କନ୍ନଡ ସମେତ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ”
“ଆମେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ”
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତିରେ ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ ”
25 MAR 2023 1:04PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚିକ୍କାବାଲାପୁର ଠାରେ ଶ୍ରୀ ମଧୁସୂଦନ ସାଇ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏସଏମଏସଆଇଏମଏସଆର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇବ। 2023 ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଚିକ୍ବାବାଲାପୁର ହେଉଛି ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଜଣେ ସ୍ଥପତି, ସାର୍ ଏମ୍ ଏମ୍ ବିଶ୍ବେଶ୍ବରାୟଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମାଧୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମୁଁ ଏହି ମହାନ୍ ଭୂମି ନିକଟରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚିକ୍କାବାଲାପୁରର ଭୂମି ହିଁ ସାର୍ ବିଶ୍ବେଶ୍ବରାୟଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ କୃଷକ ତଥା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ଗ୍ରାମକୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବାର ମଡେଲ୍ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ମିଶନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଉଦଘାଟନ ଏହି ମିଶନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ଦେଶର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଏବଂ ଏତେ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଏକ ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। “ ଏହାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତର ଅଛି, ଏକ ଦୃଢ଼, ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ସେ 'ବିକଶିତ ଭରତ' ହାସଲ କରିବାରେ ସାମାଜିକ ତଥା ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭୂମିକା ତଥା ସାଧୁ, ଆଶ୍ରମ ଏବଂ ମଠର ମହାନ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ସାମାଜିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ, ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗ ସହିତ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଉତ୍ସାହକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ‘ଯୋଗ କର୍ମସୂ କୌଶଲମ’ ର ବିଷୟକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଓ କହିଥିଲେ କର୍ମ ପ୍ରତି ନିଷ୍ଠା ହିଁ ଯୋଗ। ଡାକ୍ତରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସହିତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ 380 ରୁ କମ୍ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା 650 ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଅଭିଳାଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ 40 ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଯାହା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକଦା ପଛରେ ରହିଥିଲା।
ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଡାକ୍ତରୀ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି ଯେ ଆଗାମୀ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଦ୍ବାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ବାଧୀନତା ସମୟରୁ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ସମାନ ହେବ। ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶର ଲାଭ ମଧ୍ୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମଧ୍ୟ ଲାଭ କରୁଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 70 ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ରହିଛି ଏବଂ ଚିକ୍କାବାଲାପୁରରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏହି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଦେଶରେ 150 ରୁ ଅଧିକ ନର୍ସିଂ ଅନୁଷ୍ଠାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ନର୍ସିଂ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି।
ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଷାର ଆହ୍ବାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅତୀତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନେ ଗାଁ ଏବଂ ପଛୁଆ ସ୍ଥାନରୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ବୃତ୍ତିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନୁହଁନ୍ତି। “ଆମ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା କନ୍ନଡ ସମେତ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶରେ ଚାଲିଆସୁଥିବା ରାଜନୀତିରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ କେବଳ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। “ଆମ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା କରିବା ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର କିମ୍ବା ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ଓୗଷଧର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 10,000 ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 1000 ରୁ ଅଧିକ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଅବସ୍ଥିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଓୗଷଧ ଉପରେ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାଇ ଗରିବମାନେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥ ନଥିବା ବିଷୟ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ସହିତ ଏହାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାର୍ଟ ସର୍ଜରୀ, ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣ, ଏବଂ ଡାଏଲିସିସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ମହଙ୍ଗା ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପ୍ରଣାଳୀର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମହଙ୍ଗା ଦେୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତିରେ ଆମେ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଆମ ମାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷକରେ ଉନ୍ନତି ହେଲେ ସମଗ୍ର ପୀଢ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବା, ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ୍ ଯୋଗାଇବା ସହିତ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଉଛି। ସ୍ତନ କର୍କଟ ପ୍ରତି ସରକାର ଦେଇଥିବା ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନକୁ ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ରୋଗର ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟରେ 9,000 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବାରୁ ବମ୍ମାଇ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏଏନଏମ ଏବଂ ଆଶା କର୍ମୀଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତଥା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 50 ହଜାର ଏଏନଏମ ଏବଂ ଆଶା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଜୀକୃତ ନର୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଆଧୁନିକ ଗ୍ୟାଜେଟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ କ୍ଷୀର ଏବଂ ରେଶମର ଏକ ଭୂମି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିସାନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୃହ ପାଳିତ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ 12 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା ଡବଲ୍-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ। ଗ୍ରାମରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିବୁ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ୍ ସାଇ ବାବା ଏବଂ ସନ୍ଥଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇଲେ। ସେ କହିଥିଲେ “ମୁଁ ଏଠାରେ ଅତିଥି ନୁହେଁ, ମୁଁ ଏହି ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଭୂମିର ଅଂଶ ଅଟେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିବା ପରେ ବନ୍ଧନ ନବୀକରଣ ହୁଏ ଏବଂ ହୃଦୟରେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କର ଇଚ୍ଛା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ”, କହି ସେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବାସଭାରାଜ ବମ୍ମାଇ, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ଯତ୍ନ ସଞ୍ଜୀବନୀ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଚାଇଲ୍‌ଡ ହାର୍ଟ କେୟାର ର ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଡାଃ ସି ଶ୍ରୀନିବାସ ଏବଂ ସାଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମଧୁସୂଦନ ସାଇ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ତଥା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ତଥା ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମଧୁସୂଦନ ସାଇ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ଏସଏମଏସଆଇଏମଏସଆର) ର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସତ୍ୟ ସାଇ ଗ୍ରାମ, ମୁଦ୍ଦେନାହାଲ୍ଲୀ, ଚିକ୍କାବାଲାପୁର ଠାରେ ମାନବ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ବ୍ୟବସାୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ଏସଏମଏସଆଇଏମଏସଆର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇବ। 2023 ଶିକ୍ଷା ବର୍ଷରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Sri Madhusudan Sai Institute of Medical Sciences and Research at Chikkaballapur, Karnataka
Pays tributes to Sir M M Visvesvaraya
“With 'Sabka Prayas', India is on the path of becoming a developed nation”
“Karnataka has a glorious tradition of religious and social institutions that serve the poor”
“Our government works for the welfare of the poor. It has given an option of medical education in all Indian languages including Kannada”
“We have given priority to the health of the poor and middle class”
“We are giving top priority to women in health-related policies”
25 MAR 2023 1:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Sri Madhusudan Sai Institute of Medical Sciences and Research at Chikkaballapur today. SMSIMSR will provide medical education and quality medical care - completely free of cost - to all. The institute will start functioning in the academic year 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that Chikballapur is the birthplace of one of the architects of modern India, Sir M M Visvesvaraya and expressed gratitude for getting the opportunity to pay tribute to his samadhi and visit his museum. “I bow my head before this virtuous land”, the Prime Minister remarked. He emphasized that it was the land of Chikballapur that was the source of inspiration for Sir Visvesvaraya to come up with new innovations and develop new engineering projects for the farmers and the general populace.
The Prime Minister called Satya Sai Gram a wonderful model of service. He lauded the mission being undertaken by the institution through education and health initiatives. He said that today’s inauguration of the medical college has further strengthened this mission.
The Prime Minister referred to the nation’s resolution to be a developed nation during the Amrit Kaal and people’s curiosity about accomplishing such a mammoth resolution in such a short time. “There is just one answer, a strong, resolute and resourceful answer i.e Sabka Prayas. This is going to be surely realized by the effort of every countrymen”, the Prime Minister said.
He highlighted the role of social and religious institutions in the journey of achieving ‘Viksit Bharat’ and the great tradition of saints, ashrams and mutts. These social and religious bodies, along with faith and spiritual aspects, have been empowering the poor, dalits, backwards and adivasis. “Work done by your institute strengthens the spirit of ‘Sabka Prayas’, " the Prime Minister said.
The Prime Minister elaborated upon the motto of the Sri Satya Sai University ‘Yogah Karmasu Kaushalam’ Meaning expertise in the action is yoga. Shri Modi illustrated that with the government’s effort in the medical field. The Prime Minister pointed out that there were less than 380 medical colleges in the country before 2014 but the numbers have gone up to more than 650 today. He also underlined that 40 medical colleges have been developed in aspirational districts of the country that were once lagging behind in terms of development.
In the last 9 years, the Prime Minister mentioned that the number of medical seats in the country has doubled. He noted that the number of doctors produced by the country in the next 10 years will be the same as the number of doctors produced in India since the time of independence. Underlining that Karnataka is also reaping the benefits of the development carried out in the country, the Prime Minister informed that the state is home to roughly 70 medical colleges in the country and the medical college inaugurated in Chikballapur is an example of the efforts of the double engine government. He informed about the decision taken to develop more than 150 nursing institutions in the country as part of this year’s Budget and said that it will create new opportunities for the youth in the nursing sector.
The Prime Minister mentioned the challenge of language in medical education and lamented that insufficient efforts were made in the past to promote local languages in medical education. He said that these political parties were not willing to see youth from villages and backward places find a place in the medical and engineering professions. “Our government works for the welfare of the poor. It has given an option of medical education in all Indian languages including Kannada”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lamented the practice in politics that has been going on in the country for a long time where the poor were considered only as vote banks. “Our government has considered serving the poor as its highest duty. We have given priority to the health of the poor and middle class”, Shri Modi said. He gave the example of Jan Aushadhi Kendras or low-price medicine and informed that there are about 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country today, out of which more than 1000 are located in Karnataka. He added that such an initiative has allowed the poor to save thousands of crores of rupees on medicines.
The Prime Minister also threw light on the past when the poor could not afford the hospitals for treatment. He emphasized that the present government took notice of this concern of the poor and resolved it with the Ayushman Bharat Yojana which has opened the doors of hospitals for poor families. Underlining that lakhs of people in Karnataka have also benefited from this scheme, the Prime Minister said, “The Government has guaranteed free treatment up to Rs 5 lakh to the poor.” The Prime Minister gave examples of expensive surgery procedures such as heart surgery, knee replacement, and dialysis etc and pointed out that the government has taken all necessary steps to reduce the expensive fees.
“We are giving top priority to mothers and sisters in health-related policies”, the Prime Minister remarked. Underlining that the health of the whole generation improves when the health and nutrition of our mothers improve, the Prime Minister said that the government is giving special emphasis towards this and gave the example of schemes to build toilets, provide free gas connections, provide tap water to every household, provide free sanitary pads and send money directly to the bank for nutritious food. He underlined the special attention given by the government towards breast cancer and informed that health and wellness centers are being opened in the villages and efforts are being made to screen such diseases in the early stages itself. The Prime Minister congratulated Bommai ji and his team for setting up more than 9,000 health and wellness centers in the state.
The Prime Minister praised the Karnataka government for strengthening and empowering ANM and ASHA workers. He informed that 50 thousand ANM and ASHA workers and about 1 lakh registered nurses and health workers of Karnataka received modern gadgets and the double-engine government is trying to provide them with all possible facilities.
The Prime Minister said that, along with health, the double-engine government is paying full attention to the economic empowerment of women. Calling Karnataka a land of Milk and Silk, the Prime Minister informed about the Kisan Credit Card for cattle rearing farmers, a massive vaccination drive for cattle with an expense of 12 thousand crores. It is also the effort of the Double-Engine government to increase the participation of women in dairy co-operatives. Self-help groups of women in the villages are also being empowered, the Prime Minister said. “When the country is healthy and ‘Sabka Prayas’ is devoted to development, then we will achieve the goal of a developed India faster”, he said.
In the end, the Prime Minister recalled his long association with Bhagwan Sai Baba and the Sansthan. He said “I am not a guest here, I am part of this place and land. Every time I come amidst you the bond gets renewed and the desire for stronger ties emerges in the heart”, he concluded.
Chief Minister of Karnataka, Basvaraj Bommai, Chairman of Sri Satya Sai Sanjeevani Center for Child Heart Care, Dr C Srinivas, and Sadguru Sri Madhusudan Sai were present on the occasion among others.
Background
In an initiative to help students avail new opportunities and provide accessible and affordable healthcare in this region, the Prime Minister inaugurated the Sri Madhusudan Sai Institute of Medical Sciences and Research (SMSIMSR). It was established by Sri Sathya Sai University for Human Excellence at Sathya Sai Grama, Muddenahalli, Chikkaballapur. Situated in a rural area and established with a vision of de-commercialising medical education and healthcare, SMSIMSR will provide medical education and quality medical care - completely free of cost - to all. The institute will start functioning in the academic year 2023.