Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication & foundation laying ceremony of various projects in Varanasi, Uttar Pradesh
24 MAR 2023 5:01PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
My greetings to everybody!
UP Governor Anandiben Patel, Chief Minister Yogi Adityanath, my colleagues in the Union Cabinet, the state government ministers, legislators, other dignitaries and my dear brothers and sisters of Kashi!
It is the auspicious Navratri period and today is the day of worship of Maa Chandraghanta. It is my good fortune that today I am amongst you on this auspicious occasion in Kashi. With the blessings of Maa Chandraghanta, today another chapter is being added to the happiness and prosperity of Banaras. Today the foundation stone of the public transport ropeway has been laid here. Other projects worth thousands of crores rupees related to the all-round development of Banaras have either been inaugurated or their foundation stone laid. These include drinking water, health, education, cleanliness of Ganga ji, flood control, police facility, sports facility and many such projects. Today, the foundation stone of 'Centre of Excellence on Machine Tools Design' has also been laid at IIT BHU. Banaras is going to get another world class institute. Many congratulations to the people of Banaras and Purvanchal for all these projects.
Brothers and sisters,
Today the development of Kashi is being discussed all over the country and the world. Whoever is coming to Kashi is going back with new energy. You recall many people were apprehensive when the people of Kashi took a pledge to rejuvenate their city about 8-9 years ago. Many people thought that there would be no change in Banaras and the people of Kashi would not succeed. But the people of Kashi have proved every apprehension wrong with their hard work today.
Friends,
Today both the ancient and the new forms are visible simultaneously in Kashi. The people meeting me in India and abroad tell me that they are mesmerized by the reconstruction of Vishwanath Dham. People are impressed by various projects at Ganga Ghat. Recently, the world's longest river cruise, which was launched from Kashi, drew a lot of attention. There was a time when it was impossible to even think about it in Ganga ji. But the people of Banaras did this too. It is due to the efforts of the people that more than seven crore tourists come to Kashi in a year. And these seven crore people, who are coming here, are not only staying in Banaras, but are also enjoying ‘puri kachori’, ‘jalebi-launglata’, ‘lassi’ and ‘thandai’. And more than 50 lakh traders are coming to Banaras every month for Banarasi paan, wooden toys, Banarasi sarees, carpets etc. With the blessings of Mahadev, it is a great work which has been accomplished here. These people who are coming to Banaras are bringing with them means of income for every family of Banaras. The tourists coming here are creating new opportunities for employment and self-employment.
Friends,
The speed with which Banaras is developing in the last eight-nine years needs a new pace. Today, several projects related to tourism and beautification of the city have either been inaugurated and the foundation stone laid. Be it road, bridge, rail, airport and all the new means of connectivity, travelling to Kashi has become very easy. But now we have to go one step further. With the new upcoming ropeway, both the convenience and the attraction towards Kashi will increase further. Once the ropeway is built, the distance between Banaras Cantt Railway Station and Kashi Vishwanath Corridor will be reduced to just a few minutes. This will further improve the convenience of the people of Banaras. It will also address the problem of traffic jams between Cantt station and Godowlia to a great extent.
Friends,
People from nearby cities and other states also come to Varanasi for different purposes. Over the years, they come to one particular area of Varanasi, finish their work and head to the railway or bus stand. They have a desire to visit Banaras, but they develop cold feet due to traffic jams. They prefer to spend their leisure time at the station itself. Such people will also be greatly benefited by this ropeway.
Brothers and sisters,
This ropeway project is not merely a transportation project. A ropeway station will be built above the Cantt Railway Station, so that people can take immediate advantage of it. Facilities like automatic stairs, lift, wheelchair ramp, restroom and parking will also be available there. There will also be food and beverage facilities and shopping facilities at the ropeway stations. It will develop as another center of business and employment in Kashi.
Friends,
Important steps have been taken in the direction of strengthening the air connectivity of Banaras. New ATC tower has been inaugurated today at Babatpur airport. Till now, it had the capacity to handle about 50 aircraft from the country and abroad. This capacity will increase with the construction of a new ATC tower. It will be easier to expand the airport in the future.
Brothers and sisters,
Various projects under the Smart City Mission will also increase facilities and improve the means of transportation in Kashi. The floating jetty is being developed keeping in mind the small needs of the devotees and tourists in Kashi. A huge network of sewage treatment has been developed in the cities along the Ganges under the Namami Gange Mission. You are witness to the rejuvenated ghats of the Ganges in the last 8-9 years. Now a huge campaign related to the environment is about to be launched on both sides of the Ganges. The government is making efforts to promote natural farming in a stretch of 5 kilometers on both sides of the Ganges. Announcements to this effect have also been made in this year's budget. New centers are being set up for fertilizers and natural farming.
Friends,
I am also happy that the entire eastern Uttar Pradesh along with Banaras is becoming an important center of agriculture and agriculture exports. Today, many modern facilities related to processing, storage and transportation of fruits and vegetables have come up in Varanasi. Today, Banaras's ‘langda’ mango, Ghazipur's okra and green chillies, Jaunpur's radish and melons have started reaching the foreign markets. The fruits and vegetables grown in these small towns are now available in the markets of London and Dubai. And we all know that the more exports mean more money at the hands of the farmers. The integrated pack house which has been built in Karkhiyaon Food Park is going to help the farmers and florists a lot. Today, projects related to the police force were also inaugurated here. I am sure that this will boost the morale of the police force and the law and order situation will also improve.
Friends,
The path of development that we have chosen has both convenience as well as sensitivity. Drinking water has been one of the challenges in the region. Today many projects related to drinking water have been inaugurated and work has also started on new projects. Our government is running a water campaign ‘Har Ghar Nal’ to mitigate the problems of the poor. Tap water has started reaching eight crore new homes across the country in the last three years. Thousands of people in Kashi and nearby villages have benefited. The people of Banaras have also benefited a lot from the Ujjwala Yojana. The new bottling plant at Sewapuri will also help the beneficiaries of this scheme. This will facilitate the supply of gas cylinders in eastern Uttar Pradesh and western Bihar.
Friends,
Today the government at the Center and in UP is a government that cares for the poor. And you may call me Prime Minister or the government, but Modi considers himself as your ‘sevak’. With this sense of service, I am serving Kashi, UP and the country. A short while ago, I was talking to the beneficiaries of various schemes of my government. Some got eyesight, while some were helped to earn their livelihood with government help through the ‘Swasth Drishti Samridh Kashi’ campaign. I met a gentleman and he was saying – ‘Sir, about 1,000 people have been treated for cataract free of cost under the Swasth Drishti scheme’. I am satisfied that today thousands of people in Banaras are getting the benefits of the government schemes. You recall the days before 2014, when even opening bank accounts was a herculean task. The normal family could not even think about taking loans from banks. Today even the poorest of the poor families have a Jan Dhan bank account. The government help comes directly to his bank account today. Today, be it a small farmer, a small businessman, or self-help groups of our sisters, everyone gets easy loans under schemes like Mudra. We have also linked herdsmen and those involved in aquafarming with the Kisan Credit Cards. For the first time, our street vendor colleagues have also started getting loans from banks under the PM SVANidhi Yojana. We have also come up with the PM Vishwakarma scheme in this year’s budget to help our Vishwakarma colleagues. Our endeavour is that every Indian should contribute in building a developed India in the Amrit Kaal and no one should be left behind.
Brothers and sisters,
I just spoke to the winners of the Khelo Banaras competition. More than one lakh youth participated in different sports disciplines. I congratulate everyone in my Banaras parliamentary constituency. New facilities are also being developed here so that the youth of Banaras get maximum opportunities to play. Phase-1 of the redevelopment of Sigra Stadium started last year. Today the foundation stone of Phase-2 and Phase-3 has also been laid. Now, modern facilities for different sports and hostels will be developed here. Now the International Cricket Stadium is also going to be built in Varanasi. When this stadium is ready, another attraction will be added to Kashi.
Brothers and sisters,
Today UP is setting new dimensions in every field of development. Tomorrow i.e. on March 25, one year of Yogi ji's second innings is being completed. Two-three days back, Yogi ji has also created the record of being the longest serving Chief Minister of UP. Coming out of the old image of despair, UP is moving in a new direction of hope and aspiration. Where security and convenience flourish, there is bound to be prosperity. This is what is happening in Uttar Pradesh today. The new projects which have been inaugurated today also strengthen the path of prosperity. Once again, many congratulations to all of you for various development projects. I wish you very much. Har Har Mahadev!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাণসীত বিভিন্ন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 MAR 2023 5:01PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ!
আপোনালোক সকলোকে মোৰ প্ৰণাম…
উত্তৰপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দি বেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীপৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থসকলক, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ, বিধায়কসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু মোৰ কাশীৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
নৱৰাত্ৰি শুভ সময়, আজি মা চন্দ্ৰঘণ্টাৰ পূজাৰ দিন। মোৰ সৌভাগ্য যে আজি এই শুভ ক্ষণত মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত কাশী ভূমিত আছো। মা চন্দ্ৰঘণ্টাৰ আশীৰ্বাদত আজি বাৰাণসীৰ সুখ আৰু সমৃদ্ধিৰ আন এক অধ্যায় সংযোজন কৰা হৈছে। আজি ইয়াত ৰাজহুৱা পৰিবহণ ৰজ্জুপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। বাৰাণসীৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত শ শ কোটি টকাৰ অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত খোৱাপানী, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, গংগাজীৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, বান নিয়ন্ত্ৰণ, আৰক্ষীৰ সুবিধা, ক্ৰীড়াৰ সুবিধা ইত্যাদি উল্লেখযোগ্য। আজি ইয়াত আইআইটি বিএইচইউত ‘মেচিন টুলছ ডিজাইনৰ উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ বাৰাণসীয়ে আন এখন বিশ্বমানৰ প্ৰতিষ্ঠান পাবলৈ গৈ আছে। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে বাৰাণসীবাসী আৰু পূৰ্বাঞ্চলবাসীলৈ অশেষ অভিনন্দন জনাইছো৷
ভাই-ভনীসকল,
আজি কাশীৰ উন্নয়নৰ বিষয়ে সমগ্ৰ দেশ তথা বিশ্বতে চৰ্চা চলিছে। কাশীলৈ যি আহি আছে, ইয়াৰ পৰাই নতুন শক্তি লৈছে। মোৰ মনত আছে ৮-৯ বছৰ আগতে যেতিয়া কাশীবাসীয়ে নিজৰ চহৰখন সজীৱ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিল, তেতিয়া বহুত মানুহৰ আশংকা আছিল। বহুতে অনুভৱ কৰিছিল যে বাৰাণসীৰ কোনো পৰিৱৰ্তন নহ’ব, কাশীবাসী সফল হ’ব নোৱাৰিব। কিন্তু কাশীবাসী, আপোনালোক সকলোৱে আজি আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা প্ৰতিটো আশংকা ভুল প্ৰমাণিত কৰিলে।
বন্ধুসকল,
আজি কাশীত প্ৰাচীন আৰু নতুন দুয়োটা ৰূপ একেলগে দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ভাৰতৰ লগতে বিদেশত লগ পোৱা লোকসকলে মোক কয় যে বিশ্বনাথ ধামৰ পুনৰ্নিৰ্মাণত তেওঁলোক কেনেদৰে মন্ত্ৰমুগ্ধ হৈ পৰিছে। গংগা ঘাটত কৰা কামত আপ্লুত হৈছে ৰাইজ। শেহতীয়াকৈ যেতিয়া আমাৰ কাশীৰ পৰা বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া এই বিষয়ে বহু চৰ্চা হৈছিল। এটা সময় আছিল যেতিয়া গংগাজীত চিন্তা কৰাটোও অসম্ভৱ আছিল। কিন্তু বাৰাণসীবাসীয়েও এই কাম কৰিলে। আপোনালোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে এবছৰৰ ভিতৰতে ৭ কোটিৰো অধিক পৰ্যটক কাশীলৈ আহিছে। আৰু এই যে ৭ কোটি মানুহ ইয়ালৈ আহিছে, তেওঁলোক কেৱল বাৰাণসীতে জানো আছে, কেতিয়াবা পুৰী কচোৰি খাই আছে, কেতিয়াবা জেলেবি-লৱৰ জুতি লৈছে, কেতিয়াবা লাচী খাই আছে। গতিকে কেতিয়াবা ঠাণ্ডা উপভোগ কৰি আছে। আৰু আমাৰ বাৰাণসী পান, ইয়াৰ কাঠৰ পুতলা, এই বাৰাণসী শাৰী, কাৰ্পেটৰ কামৰ বাবে প্ৰতিমাহে ৫০ লাখৰো অধিক লোক বাৰাণসীলৈ আহি আছে। মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত এই মহান কাম সম্পন্ন হৈছে। বাৰাণসীলৈ অহা এইসকল লোকে নিজৰ লগত লৈ আহিছে বাৰাণসীৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে উপাৰ্জনৰ উপায়। ইয়ালৈ অহা পৰ্যটকসকলে কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ৮-৯ বছৰৰ উন্নয়নমূলক কামৰ পিছত যি গতিৰে বাৰাণসীৰ বিকাশ হৈছে, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এতিয়া সময় আহি পৰিছে ইয়াক নতুন গতি দিয়াৰ। আজি পৰ্যটন আৰু চহৰখনৰ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধনৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। পথ, দলং, ৰে’ল, বিমানবন্দৰেই হওক, সংযোগৰ সকলো নতুন মাধ্যমে কাশীলৈ যাতায়ত কৰাটো অতি সহজ কৰি তুলিছে। কিন্তু এতিয়া আমি আৰু এখোজ আগুৱাই যাব লাগিব। এতিয়া ইয়াত এই ৰজ্জুপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, কাশীৰ সুবিধা আৰু কাশীৰ আকৰ্ষণ দুয়োটা বাঢ়িব। ৰজ্জুপথ নিৰ্মাণ হোৱাৰ পিছত বাৰাণসী কেণ্ট ৰে’লৱে ষ্টেচন আৰু কাশী বিশ্বনাথ কৰিড’ৰৰ মাজৰ দূৰত্ব মাত্ৰ কেইমিনিটমানলৈ হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ ফলত বাৰাণসীবাসীৰ সুবিধা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ বাবে কেণ্ট ষ্টেচন আৰু গৌডোলিয়াৰ মাজত যান-জঁটৰ সমস্যাও বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব।
বন্ধুসকল,
ওচৰৰ চহৰ আৰু অন্যান্য ৰাজ্যৰ পৰাও বিভিন্ন কামত বাৰাণসীলৈ আহে। বছৰ বছৰ ধৰি তেওঁ বাৰাণসীৰ যিকোনো এটা অঞ্চললৈ আহি কাম শেষ কৰি ৰে’লৱে বা বাছ ষ্টেণ্ডলৈ যায়। বাৰাণসী ভ্ৰমণৰ হেঁপাহ তেওঁলোকৰ। কিন্তু ভাবি চাওকচোন, ইমান যান-যঁট আছে, কোন যাব? বাকী থকা সময়খিনি তেওঁ ষ্টেচনতে কটাবলৈ পছন্দ কৰে। এনে লোকেও এই ৰজ্জুপথৰ দ্বাৰা যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
এই ৰজ্জুপথ প্ৰকল্পটো কেৱল পৰিবহণ প্ৰকল্প নহয়। কেণ্ট ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ ওপৰত এটা ৰজ্জুপথ ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, যাতে আপোনালোকে ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ সুবিধা ল’ব পাৰে। তাত স্বয়ংক্ৰিয় চিৰি, লিফ্ট, হুইল চেয়াৰ ৰেম্প, ৰেষ্ট্ৰূম আৰু পাৰ্কিং আদি সুবিধাও উপলব্ধ হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও ৰজ্জুপথ ষ্টেচনত খাদ্য আৰু পানীয়ৰ সুবিধা আৰু বজাৰ কৰাৰ সুবিধাও থাকিব। ই কাশীত ব্যৱসায় আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ আন এক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ় লৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
আজি বাৰণসীৰ বিমান সংযোগ সুদৃঢ় কৰাৰ দিশতো এক বৃহৎ কাম কৰা হৈছে। আজি বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰত নতুন এটিচি টাৱাৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে দেশ আৰু বিশ্বৰ পৰা অহা ৫০খনতকৈও অধিক বিমান ইয়াত চম্ভালি লোৱা হয়। নতুন এটিচি টাৱাৰ নিৰ্মাণৰ লগে লগে এই ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ ফলত ভৱিষ্যতে বিমানবন্দৰটো সম্প্ৰসাৰণ কৰাত সহজ হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
স্মাৰ্ট চিটী মিছনৰ অধীনত কাশীত চলি থকা কামে সা-সুবিধা বৃদ্ধিৰ লগতে যাতায়তৰ মাধ্যমৰ উন্নতি সাধন কৰিব। কাশীৰ ভক্ত আৰু পৰ্যটকৰ সৰু সৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাসমান জেটি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। নমামি গংগা অভিযানৰ অধীনত গংগা নদীৰ কাষৰীয়া চহৰসমূহত নলা পৰিশোধনৰ এক বিশাল নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা হৈছে। বিগত ৮-৯ বছৰত আপুনি গংগাৰ পৰিৱৰ্তিত ঘাটবোৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। এতিয়া গংগাৰ দুয়োপাৰে পৰিৱেশ সম্পৰ্কীয় এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ হ’বলৈ ওলাইছে। গংগাৰ দুয়োপাৰে ৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটতো ঘোষণা কৰা হৈছে। সাৰ হওক বা প্ৰাকৃতিক খেতিৰ লগত জড়িত অন্যান্য সহায়, ইয়াৰ বাবে নতুন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে বাৰণসীৰ লগতে সমগ্ৰ পূব উত্তৰ প্ৰদেশ কৃষি আৰু কৃষি ৰপ্তানিৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। আজি বাৰাণসীত ফল-মূলৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মজুতকৰণ আৰু পৰিবহণৰ লগত জড়িত বহুতো আধুনিক সুবিধা আহি পৰিছে। আজি বাৰণসীৰ লংপৰা আম, গাজীপুৰৰ ভীম আৰু কেঁচা জলকীয়া, জৌনপুৰৰ মূলা আৰু বগৰী বিদেশৰ বজাৰত উপলব্ধ হৈছে। এই সৰু চহৰবোৰত উৎপাদিত ফলমূল আৰু শাক-পাচলি লণ্ডন আৰু ডুবাইৰ বজাৰত উপস্থিত হৈছে। আৰু আমি সকলোৱে জানো, যিমানেই বেছি ৰপ্তানি হয়, সিমানেই টকা খেতিয়কৰ ওচৰলৈ যায়। এতিয়া কাৰ্খিয়ানভ ফুড পাৰ্কত নিৰ্মাণ কৰা ইণ্টিগ্ৰেটেড পেকহাউছে কৃষক আৰু মালিকসকলক বহুত সহায় কৰিব৷ আজি ইয়াত আৰক্ষী বাহিনীৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰা হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আৰক্ষী বাহিনীৰ আস্থা বৃদ্ধি পাব, আইন-শৃংখলা ভাল হ’ব বুলি মই নিশ্চিত।
সতীৰ্থসকল,
আমি যি উন্নয়নৰ পথ বাছি লৈছো তাত সুবিধাৰ লগতে সংবেদনশীলতাও আছে। অঞ্চলটোৰ এটা প্ৰত্যাহ্বান হৈছে খোৱাপানী। আজি ইয়াত খোৱাপানীৰ সৈতে জড়িত বহু প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু নতুন প্ৰকল্পৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। দুখীয়াৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰাৰ স্বাৰ্থত আমাৰ চৰকাৰে ঘৰে ঘৰে নলযোগে পানী প্ৰদানৰ অভিযান চলাই আছে। বিগত তিনি বছৰত সমগ্ৰ দেশৰ ৮ কোটি ঘৰত নলযোগে পানী পাবলৈ আৰম্ভ হৈছে। ইয়াত কাশী আৰু ওচৰৰ গাঁৱৰ হাজাৰ হাজাৰ লোকে ইয়াৰ সুবিধা পাইছে। উজ্জ্বলা যোজনাৰ দ্বাৰাও বাৰণসীবাসী বহু উপকৃত হৈছে। সেৱাপুৰীৰ নতুন বটলিং প্লাণ্টেও এই আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলক সহায় কৰিব। ইয়াৰ ফলত পূব উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু পশ্চিম বিহাৰত গেছ চিলিণ্ডাৰ যোগানৰ সুবিধা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি কেন্দ্ৰত যি চৰকাৰ আছে, ইয়াত উত্তৰপ্ৰদেশত যি চৰকাৰ, দুখীয়াৰ যত্ন লোৱা চৰকাৰ, দুখীয়াৰ সেৱা কৰা চৰকাৰ। আৰু আপোনালোকে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কথা ক’ব পাৰে, চৰকাৰৰ কথা ক’ব পাৰে, কিন্তু মোদীয়ে নিজকে কেৱল আপোনালোকৰ সেৱক বুলি গণ্য কৰে। এই সেৱাবোধেৰে মই কাশী, দেশ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ সেৱা আগবঢ়াইছো। কিছুদিন আগতে মোৰ চৰকাৰৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীৰ সৈতে আলোচনা হৈছিল। কোনোৱে চকুৰ দৃষ্টিশক্তি লাভ কৰিলে, আনহাতে কোনোবাই চৰকাৰী সহায়ত জীৱিকা উপাৰ্জন কৰাত সহায় কৰিলে। সুস্থ দৃষ্টিশক্তি, সমৃদ্ধিশালী কাশী অভিযান আৰু এতিয়া এজন ভদ্ৰলোকক লগ পাওঁতে তেওঁ কৈছিল-মহোদয় সুস্থ দৃষ্টিশক্তি, প্ৰায় এহেজাৰ মানুহক বিনামূলীয়াকৈ চকুৰ ছানি পৰা ৰোগৰ চিকিৎসা কৰা হৈছে। মই সন্তুষ্ট যে আজি বাৰণসীবাসীৰ হাজাৰ হাজাৰ জনসাধাৰণে চৰকাৰৰ আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। মনত আছে ২০১৪ চনৰ আগৰ সেই দিনবোৰ, যেতিয়া বেংক একাউণ্ট খুলিলবলৈ গৈ ৰাইজৰ ঘাম বাহিৰ হৈছিল। সাধাৰণ পৰিয়ালটোৱে বেংকৰ পৰা ঋণ লোৱাৰ কথাও ভাবিব পৰা নাছিল। আজি দুখীয়া পৰিয়ালৰ আটাইতকৈ দুখীয়া মানুহৰো জন ধন বেংক একাউণ্ট আছে। তেওঁৰ অধিকাৰৰ ধন চৰকাৰী সহায়ৰ ধন আজি পোনে পোনে তেওঁৰ বেংক একাউণ্টলৈ আহে। আজি ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক হওক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী হওক, আমাৰ ভগ্নীসকলৰ আত্মসহায়ক গোট হওক, মুদ্ৰাৰ দৰে আঁচনিৰ অধীনত সকলোৱে সহজ ঋণ লাভ কৰে। আমি পশুপালক আৰু মীনপালকসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সৈতেও সংযোগ কৰিছো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে পদপদৰ দোকাৰনী, ৰে’ল লাইন আৰু ফুটপাথত কাম কৰা আমাৰ সহকৰ্মীসকলেও প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে বেংকৰ পৰা ঋণ ল’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাই বিশ্বকৰ্মাৰ সহকৰ্মীসকলক সহায়ৰ বাবে এখন আঁচনিও আনিছে। প্ৰয়াস হৈছে অমৃতকালত উন্নত ভাৰত গঢ়াত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অৰিহণা যোগাব লাগে, কোনো বাদ পৰি থাকিব নালাগে।
ভাই-ভনীসকল,
কিছুদিন আগতে খেলো বাৰাণসী প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ীসকলৰ সৈতেও কথা পাতিছো। ইয়াত এক লক্ষাধিক যুৱকে বিভিন্ন খেলত অংশগ্ৰহণ কৰে। মাত্ৰ মোৰ বাৰাণসী সংসদীয় সমষ্টিৰ সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত নতুন সা-সুবিধাও গঢ়ি তোলা হৈছে যাতে বাৰাণসীৰ যুৱক-যুৱতীসকলে খেলৰ সৰ্বাধিক সুযোগ পায়। যোৱা বছৰৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল ছিগ্ৰা ষ্টেডিয়ামৰ পুনৰ উন্নয়নৰ প্ৰথম পৰ্যায়। আজি দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবেই ইয়াত বিভিন্ন ক্ৰীড়া আৰু হোষ্টেলৰ আধুনিক সা-সুবিধা বিকশিত কৰা হ’ব। এতিয়া বাৰাণসীত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰিকেট ষ্টেডিয়ামো নিৰ্মাণ কৰিবলৈ গৈ আছে। যেতিয়া এই ষ্টেডিয়াম সাজু হ’ব তেতিয়া কাশীলৈ আন এক আকৰ্ষণ সংযোজন হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
আজি উত্তৰপ্ৰদেশে উন্নয়নৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন মাত্ৰা স্থাপন কৰিছে। কাইলৈ ​​অৰ্থাৎ ২৫ মাৰ্চত যোগী জীৰ দ্বিতীয় ইনিংছৰ এবছৰ সম্পূৰ্ণ হৈ আছে। দুই-তিনি দিন আগতে যোগী জীয়েও সৰ্বাধিক সময়ৰ বাবে উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ অভিলেখ গঢ়িছে। হতাশাৰ পুৰণি প্ৰতিচ্ছবিৰ পৰা ওলাই আহি আশা আৰু আকাংক্ষাৰ নতুন দিশত আগবাঢ়িছে উত্তৰপ্ৰদেশ। য’ত নিৰাপত্তা আৰু সুবিধা ফুলি উঠে, তাত সমৃদ্ধি থকাটো নিশ্চিত। আজি উত্তৰ প্ৰদেশত এনেকুৱাই হৈছে। আজি ইয়াত অৱতৰণ কৰা এই নতুন প্ৰকল্পসমূহেও সমৃদ্ধিৰ পথক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নৰ বহু কামৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন। বহুত শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিলো। হৰ হৰ মহাদেৱ!
ধন্যবাদ৷