প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডিয়া টুডে কনক্লেভ সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“এয়া ভাৰতৰ মুহূৰ্ত”
“২১ শতিকাৰ এই দশকটো ভাৰতৰ বাবে অভূতপূৰ্ব”
“২০২৩ৰ প্ৰথম ৭৫ দিনৰ সাফল্য ভাৰতৰ মুহূৰ্তৰেই প্ৰতিফলন”
“ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ছফ্ট পাৱাৰৰ প্ৰতি বিশ্বৰ এক অভূতপূৰ্ব আকৰ্ষণ আছে”
“দেশখন আগবাঢ়ি যাবলৈ ইয়াৰ সদায় গতিশীলতা আৰু বলিষ্ঠ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষমতা থাকিব লাগিব”
“আজি দেশবাসীয়ে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ যত্ন লৈছে বুলি বিশ্বাস কৰে”
“আমি শাসন ব্যৱস্থাক মানৱীয় স্পৰ্শ প্ৰদান কৰিছো”
“আজি ভাৰতে যিখিনি সাধন কৰিছে, সেয়া আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ শক্তি প্ৰসূত”
“আমি ‘সবকা প্ৰয়াস’ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ মুহূৰ্ত আৰু আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱত এখনি উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাক সুদৃঢ় কৰিব লাগিব”
18 MAR 2023 10:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ হোটেল তাজ পেলেচত অনুষ্ঠিত ইণ্ডিয়া টুডে কনক্লেভ সম্বোধন কৰে।
সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই কনক্লেভৰ নিৰ্বাচিত বিষয়বস্তু - ‘ভাৰতৰ মুহূৰ্ত’ক লৈ সন্তোষ প্ৰকাশেৰে কয় যে বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ অৰ্থনীতিবিদ, বিশ্লেষক আৰু চিন্তাবিদসকলে এই মুহূৰ্তক সঁচাকৈয়ে ভাৰতৰ মুহূৰ্ত বুলি অভিহিত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে ইণ্ডিয়া টুডে গ্ৰুপে একে আশাবাদৰ প্ৰদৰ্শনেৰে ইয়াক অধিক বিশেষ কৰি তুলিছে। ২০ মাহৰ পূৰ্বে লালকিল্লাত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “এয়াই সময় আৰু এয়াই হৈছে সঠিক সময়।” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এয়া ভাৰতৰ মুহূৰ্ত বুলি উল্লেখ কৰে।
যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাটত দেখা দিয়া বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বান আৰু পৰ্য্যায়ৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ এই দশকৰ সময়ছোৱা ভাৰতৰ বাবে বিশেষ গুৰুত্বপূৰ্ণ। কেইবাটাও দশকৰ পূৰ্বে বিকশিত ৰাষ্ট্ৰসমূহে সন্মুখীন হোৱা পৰিস্থিতিৰ পাৰ্থক্যৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ সফলতাৰ কাৰণ হ’ল তেওঁলোকে বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতাৰ অভাৱ থকা বিশ্বখনত নিজৰ লগতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হৈছিল। তেখেতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে আজি ভাৰতে সন্মুখীন হোৱা পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণ বেলেগ য’ত বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ব্যাপক। তেখেতে আলোকপাত কৰি কয় যে আজি বিশ্বজুৰি চৰ্চা অব্যাহত ‘ভাৰতৰ মুহূৰ্ত’ সাধাৰণ নহয়, বিশেষকৈ দুখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত অব্যাহত যুদ্ধৰ সমান্তৰালকৈ এশ বছৰৰ সৰ্ববৃহৎ মহামাৰীয়ে বিশ্বত আঘাত হানিছে। “এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰা হৈছে আৰু আমি সকলোৱে একেলগে ইয়াৰ সাক্ষী হৈ আছো”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। বিশ্ব পৰ্য্যায়ত ভাৰতৰ সাফল্যৰাজিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক দ্ৰুত বৰ্ধমান অৰ্থনীতি, বিশ্বৰ ভিতৰতে স্মাৰ্টফোনৰ ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰদূত, বিশ্বব্যাপী ফিনটেক অভিযোজনাৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা, বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ম’বাইল নিৰ্মাতা আৰু ইয়াত আন-আন ভিন্ন বস্তুৰ লগতে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণ আছে।
২০২৩ৰ প্ৰথম ৭৫ দিনত দেশখনৰ সাফল্যৰাজি সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে ভাৰতে ঐতিহাসিক সেউজ বাজেট প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, কৰ্ণাটকৰ শিৱমোগাত নতুন বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে, মুম্বাই মেট্ৰ’ৰ পৰৱৰ্তী পৰ্য্যায় মুকলি কৰা হৈছে, বিশ্বৰ দীৰ্ঘতম ৰিভাৰ ক্ৰুজে ইয়াৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে, বেংগালুৰু-মহীশূৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ উদ্বোধন কৰা হৈছে, দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ এটা অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছে, মুম্বাইৰপৰা বিশাখাপট্টনমলৈ বন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে, আইআইটি, ধাৰৱাৰ্ড কেম্পাছ উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু দেশখনে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ২১ টা দ্বীপ ২১ গৰাকী পৰমবীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ীলৈ উৎসৰ্গা কৰিছে। তেখেতে আৰু কয় যে ভাৰতে পেট্ৰ’লত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণেৰে ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰিছে, টুমকুৰুত এছিয়াৰ আটাইতকৈ উন্নত হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু এয়াৰ ইণ্ডিয়াই সৰ্বকালৰ সৰ্বোচ্চ বিমান অৰ্ডাৰ প্ৰদান কৰিছে। বিগত ৭৫ দিনৰ সাফল্যৰাজি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে ভাৰতত ই-সঞ্জীৱনী এপৰ জৰিয়তে ১০ কোটি টেলিকনছাল্টেচনৰ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰা হৈছে, ৮ কোটি নতুন টেপ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ৰেল নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতীকৰণ সম্ভৱ হৈছে, কুনো ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত ১২ টা চিতা অলপতে মুকলি কৰি দিয়া হৈছে, ভাৰতৰ মহিলা দলে ১৯-অনূৰ্ধ টি-২০ বিশ্বকাপত জয়লাভ কৰিছে আৰু দেশখনে দুটা অস্কাৰ লাভৰ আনন্দ অনুভৱ কৰিছে। তেখেতে লগতে জনাই যে যোৱা ৭৫ দিনত ২৮ খন গুৰুত্বপূৰ্ণ জি-২০ বৈঠক, শক্তি সন্মিলন আৰু গ্ল’বেল মিলেটছ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত এৰ’ ইণ্ডিয়া সন্মিলনত এশখনৰো অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেখেতে লগতে অৱগত কৰে যে ছিংগাপুৰৰ সৈতে ইউপিআইৰ সংযোগ হৈছে, ভাৰতে তুৰস্কক সহায় কৰিবলৈ ‘অপাৰেচন দোস্ত’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিল আৰু আজি সন্ধিয়া ভাৰত-বাংলাদেশ গেছ পাইপলাইন উদ্বোধন কৰা হৈছে। “এই সকলোবোৰ ভাৰতৰ মুহূৰ্তৰ প্ৰতিফলন”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি এফালে ভাৰতে পথ, ৰে’লৱে, বন্দৰ, বিমানবন্দৰৰ দৰে ‘ফিজিকেল’ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আছে, আনফালে বিশ্বত ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ছফ্ট শক্তিয়ে অভূতপূৰ্ব আকৰ্ষণ লাভ কৰিছে। “আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে যোগাসন জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। আজি আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰতি উৎসাহ আৰু ভাৰতৰ খাদ্য-পানীয়ক লৈ উৎসাহ জাগিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় ছবি আৰু সংগীতে ইয়াৰ নতুন শক্তিৰে দৰ্শকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ বাজৰা - শ্ৰী অন্নয়ো সমগ্ৰ বিশ্বতে স্থান লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে ‘গ্ল’বেল গুড’ৰ প্ৰতি ভাৰতৰ ধাৰণা আৰু সম্ভাৱনাক বিশ্বই স্বীকৃতি জনাইছে, সেয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটেই হওঁক বা দুৰ্য্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটেই হওঁক। “সেইবাবেই আজি বিশ্বই কৈছে - এয়া ভাৰতৰ মুহূৰ্ত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। এই সকলোবোৰৰ বহুগুণক প্ৰভাৱ দৃশ্যমান হৈছে বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে বেছিভাগ দেশেই নিজে-নিজেই ভাৰতৰ প্ৰাচীন মূৰ্তিৰাজি ঘূৰাই দিছে।
“ভাৰতৰ মুহূৰ্তৰ অতিশয় বিশেষ কথাটো হ’ল যে অংগীকাৰৰ সৈতে ৰূপায়ণৰ সংযুক্ততা”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। বাতৰিৰ শিৰোনাম সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে পূৰ্বে শিৰোনামবোৰত সাধাৰণতে বিভিন্ন খণ্ডত সংঘটিত লাখ-লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰি উন্মোচিত হৈছিল আৰু জনসাধাৰণে ইয়াৰ প্ৰতিবাদত ৰাজপথলৈ ওলাই আহিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজিৰ শিৰোনামত দুৰ্নীতিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ কথাক সামৰি লোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পূৰ্বে কেলেংকাৰিৰ বাতৰি পৰিৱেশনেৰে সংবাদ মাধ্যমে বহু পৰিমাণে টিআৰপি লাভৰ বিপৰীতে এতিয়া তেওঁলোকে দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাতৰি প্ৰকাশৰ সুযোগ লাভ আৰু তেওঁলোকৰ টিআৰপি বাঢ়িছে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বে বোমা বিস্ফোৰণ আৰু নক্সালবাদী কাণ্ডই শিৰোনাম দখল কৰিছিল যদিও আজি শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ খবৰেহে সংবাদ শিৰোনাম দখল কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে পূৰ্বে পৰিবেশৰ নামত বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প বন্ধৰ খবৰ আহিছিল, আনহাতে আজি নতুন ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণৰ সমান্তৰালকৈ পৰিবেশ সম্পৰ্কীয় ইতিবাচক খবৰ আহিছে। তেখেতে আৰু কয় যে পূৰ্বে চিৰাচৰিত কৰুণ ৰেল দুৰ্ঘটনাৰ বাতৰি এতিয়া হ্ৰাস পাইছে। আধুনিক ৰেলৰ প্ৰচলনে শিৰোনাম দখল কৰিছে। তেখেতে এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কেলেংকাৰি আৰু দৰিদ্ৰতা সম্পৰ্কেও ব্যক্ত কৰে। তেখেতে কয়, আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিমান চুক্তিৰ বাতৰিয়ে শিৰোনাম দখল কৰিছে। “ভাৰতৰ মুহূৰ্তই এই অংগীকাৰ আৰু ৰূপায়ণৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়।
দাসত্বৰ মানসিকতাৰ বাবে ভাৰতে দীৰ্ঘদিন ধৰি দৰিদ্ৰতাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলে এতিয়া অতি সোনকালে দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা ওলাই আহিবলৈ বিচাৰিছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ জীৱনৰ লগতে তেওঁলোকৰো জীৱনটো সলনি হোৱাটো বিচাৰে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰত আত্মবিশ্বাস আৰু দৃঢ়তাৰে ভৰি থকাৰ সময়তে দেশখনক অপমান আৰু মনোবল ভংগৰ নিৰাশাবাদী আলোচনা চলি আছে। অথচ বিদেশী দেশসমূহো ভাৰতক লৈ আশাবাদী। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে নতুন ফলাফল বিচাৰে আৰু সেয়েহে গতি আৰু পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিছে। তেখেতে অভিলেখ সংখ্যক ১১ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ, বেংকিং ব্যৱস্থাত ৪৮ কোটি লোকক সংযোজন, পকী ঘৰৰ বাবে ধন সেই হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউন্টলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰেৰণৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেখেতে আৰু কয় যে ঘৰ নিৰ্মাণৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো অহৰহভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা হয় আৰু জিঅ’-টেগো কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে বিগত ৯ বছৰত ৩ কোটিৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণেৰে দৰিদ্ৰ লোকৰ হাতত ইয়াৰ চাবি তুলি দিয়া হৈছে। তেখেতে এই ঘৰসমূহত মহিলাসকলৰো মালিকীস্বত্বৰ অধিকাৰ আছে বুলি উল্লেখেৰে কয় যে ভাৰতৰ মুহূৰ্ত আহিবই যে নিশ্চিত। দৰিদ্ৰ মহিলাসকলে ক্ষমতাশালী অনুভৱ কৰা মাত্ৰেকে এয়া বাস্তৱ।
সমগ্ৰ বিশ্বতে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্ব বেংকৰ প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দাঙি ধৰি কয় যে বিশ্বৰ মাত্ৰ ৩০ শতাংশ লোকেহে নিজৰ সম্পত্তিৰ আইনগতভাৱে ‘টাইটেল’ পঞ্জীয়ন কৰিছে। তেখেতে পুনৰ কয় যে বিশ্ব উন্নয়নৰ সন্মুখত সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ অভাৱ এক প্ৰবল বাধা হিচাপে বিবেচিত হৈছে আৰু দুবছৰ পূৰ্বে শুভাৰম্ভ কৰা ভাৰতৰ পিএম-স্বামিত্ব যোজনাৰ অধীনত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত ভূমিৰ মেপিং কৰা হৈছে বুলি কয়। তেখেতে জনোৱা মতে, এই পৰ্য্যন্ত ভাৰতৰ দুই লাখ চৌত্ৰিশ হাজাৰ গাঁৱত ড্ৰোন জৰীপ সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু এক কোটি বাইশ লাখ প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ডো বিতৰণ কৰা হৈছে। “আজি ভাৰতত এনে বহু নীৰৱ বিপ্লৱ সংঘটিত হৈছে আৰু এইসমূহ ভাৰতৰ মুহূৰ্তৰ আধাৰ হৈ পৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। ভাৰতৰ ১১ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকক উপকৃতকৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউন্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে বুলিও তেখেতে অৱগত কৰে।
“নীতিগত সিদ্ধান্ত আৰু যথাৰ্থ অৱস্থাত স্থবিৰতা যিকোনো দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত এক প্ৰবল বাধা” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। আওপুৰণি চিন্তা-চৰ্চা আৰু পন্থা আৰু কিছুমান পৰিয়ালৰ সীমাবদ্ধতাৰ বাবে ভাৰতখন দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থবিৰ হৈ পৰিছিল বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে দেশখন আগুৱাই যাব লাগিলে ইয়াত সদায় গতিশীলতা আৰু সাহসী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষমতা থাকিব লাগে। দেশখন আগবাঢ়িব লাগিলে দেশত নতুনত্ব গ্ৰহণৰ ক্ষমতা আৰু পৰীক্ষামূলক মানসিকতা থাকিব লাগিব, দেশবাসীৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভাৰ ওপৰত বিশ্বাস থাকিব লাগিব আৰু সৰ্বোপৰি আশীৰ্বাদ। লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ থাকিব লাগিব। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে কেৱল চৰকাৰ আৰু ক্ষমতাৰ জৰিয়তে সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়ালে অতি সীমিত ফলাফল দিয়ে, কিন্তু ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ শক্তি সংগঠিত হোৱা মাত্ৰেকে, সকলোৰে প্ৰচেষ্টা মাত্ৰেকে কোনো সমস্যাই দেশৰ সন্মুখত থিয় দিব নোৱাৰে। তেখেতে দেশৰ জনসাধাৰণে চৰকাৰৰ ওপৰত আস্থা ৰাখিছে বুলি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। “সুশাসনত মানৱীয় স্পৰ্শ আৰু সংবেদনশীলতা আছে। আমি শাসন ব্যৱস্থাক মানৱীয় স্পৰ্শ প্ৰদান কৰিছো, তেতিয়াহে ইমান ইতিবাচক প্ৰভাৱ দৃশ্যমান হ’ব পাৰে।“ তেখেতে দেশৰ প্ৰথমখন গাঁও হোৱাৰ আত্মবিশ্বাস জগাই তোলা আৰু অঞ্চলটোৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানকাৰী ভাইব্ৰেন্ট গাঁও আঁচনিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলে নিয়মিতভাৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰে আৰু শাসন ব্যৱস্থাক মানৱীয় স্পৰ্শৰে সংযুক্ত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনাইছে যে তেখেতে ৫০ বাৰ উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰিছে। তেখেতে আৰু লগতে কয় যে এই সংবেদনশীলতাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দূৰত্ব হ্ৰাসেই নহয়, বৰঞ্চ তাত শান্তি প্ৰতিষ্ঠাতো যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
ইউক্ৰেইনৰ সংকটৰ সময়ত চৰকাৰৰ কৰ্ম-সংস্কৃতিৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰখনে প্ৰায় ১৪ হাজাৰ পৰিয়ালৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছিল আৰু প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ চৰকাৰৰ এজন প্ৰতিনিধি প্ৰেৰণ কৰিছিল। “আমি জটিল সময়তো তেওঁলোকক আশ্বাস প্ৰদান কৰিছিলো। চৰকাৰ তেওঁলোকৰ লগত আছে বুলি কৈছিলো”, তেখেতে কয়। “ভাৰতীয় মুহূৰ্তই মানৱীয় সংবেদনশীলতাৰে ভৰা এনে শাসনৰপৰা শক্তি লাভ কৰে।” তেখেতে লগতে কয় যে শাসন ব্যৱস্থাত এই মানৱীয় স্পৰ্শ নথকা হ’লে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ইমান বিশাল যুদ্ধত ৰাষ্ট্ৰখন জয়ী নহ’লহেঁতেন।
“আজি ভাৰতে যিখিনি সাধন কৰিছে, সেয়া আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তিৰ বাবেই সম্ভৱ হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে গণতান্ত্ৰিকভাৱে নিৰ্বাচিত ভাৰত চৰকাৰে নিৰ্ণায়ক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কাৰ্য্যক বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। তেখেতে ভাৰতে বিগত বছৰকেইটাত বহু নতুন প্ৰতিষ্ঠান গঠন কৰা বুলি অৱগতকৰণেৰে আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰজোঁট আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। ভৱিষ্যতৰ ৰোডমেপ নিৰ্ণয় কৰাত নিটি আয়োগে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ, দেশৰ কৰ্পৰেট শাসন ব্যৱস্থা সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানী আইন ন্যায়াধীকৰণে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা লোৱা, ভাৰতত আধুনিক কৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাত জিএছটি কাউন্সিলৰ ভূমিকা আদিৰ কথাও তেখেতে উল্লেখ কৰে। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে ক’ৰোনাৰ মাজতে দেশখনত বহু নিৰ্বাচন সফলতাৰে অনুষ্ঠিত হৈছে। “গোলকীয় সংকটৰ মাজতে আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী, বেংকিং ব্যৱস্থা শক্তিশালী। এয়াই আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তি”, তেখেতে কয়। তেখেতে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে এই পৰ্য্যন্ত ২২০ কোটি ক’ৰোনাৰ ভেকচিন প্ৰদান কৰিছে। “মই ভাবো যে ইয়াৰ বাবেই আমাৰ গণতন্ত্ৰ আৰু আমাৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আটাইতকৈ বেছি আক্ৰমণ কৰা হৈছে। কিন্তু মই নিশ্চিত, এই আক্ৰমণৰ মাজতো ভাৰতে নিজৰ লক্ষ্যৰ দিশে ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িব আৰু নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব”, তেখেতে লগতে কয়।
সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতীয় সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকা বিশ্বব্যাপী সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয়, “আমি ‘সবকা প্ৰয়াস’ৰ জৰিয়তে ইণ্ডিয়া ম’মেন্টক সুদৃঢ় কৰি তুলিব লাগিব আৰু আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱত এখন উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাক শক্তিশালী কৰিব লাগিব।”

Prime Minister's Office
PM addresses India Today Conclave
“This is India's moment”
“The time period that is before India in this decade of 21st century is unprecedented”
“Achievements of the first 75 days of 2023 is a reflection of the India Moment”
“The world has an unprecedented fascination for Indian culture and soft power”
“If the country has to move forward, it should always have dynamism and the power to make bold decisions”
“Today, the countrymen have developed the belief that the government cares for them”
“We have given a human touch to governance”
“Whatever India is achieving today, it is due to the power of our democracy, the power of our institutions”
“We must strengthen the India Moment with ‘Sabka Prayas’ and empower the journey of a developed India in the Azadi Ka Amrit Mahotsav”
18 MAR 2023 10:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the India Today Conclave at Hotel Taj Palace in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight at the theme chosen for the conclave - ‘The India Moment’ and remarked that the world’s best economists, analysts and thinkers echo the voice that it is indeed India’s moment. He also added that the India Today Group showing the same optimism makes it even more special. Recalling his address from the Red Fort 20 months ago where the Prime Minister had said “This is the time and it is the right time”, the Prime Minister underlined that this is India’s moment.
Reflecting on the various challenges and stages that come in the way of the development journey of any nation, the Prime Minister said that the time period in this decade of the 21st century holds special importance for India. Highlighting the difference in circumstances that came in the way of nations that became developed several decades ago, the Prime Minister noted that the reason for their success was they were competing with themselves in a world that lacked global competition. He pointed out that today the circumstances faced by India are completely different where the global challenges are comprehensive in nature and come in many forms. He highlighted that the ‘India Moment’ being discussed around the world today is not ordinary, especially when the largest pandemic in a hundred years hit the world along with the ongoing war between two nations. “A new history is being scripted and we are all witnessing it together”, the Prime Minister remarked. He said that the world is showing its trust in India. Listing out India’s achievements on a global level, the Prime Minister said that India is the world’s fastest-growing economy, ranks one in smartphone data consumption in the world, ranks one in global fintech adoption rate, is the second largest mobile manufacturer in the world, and houses the third largest startup ecosystem in the world among various other things.
Throwing light on the nation’s achievements in the first 75 days of the year 2023, the Prime Minister informed that India’s historic green budget was launched, a new airport in Shivamoga, Karnataka was inaugurated, the next phase of Mumbai Metro was launched, the world’s longest river cruise completed its journey, the Bangalore-Mysore Expressway was inaugurated, a section of the Delhi-Mumbai Expressway was inaugurated, Vande Bharat trains from Mumbai to Vishakapatnam were flagged off, IIT Darward Campus was inaugurated and the country dedicated 21 islets of the Andaman and Nicobar Islands to the 21 Paramvir Chakra Awardees. He further added that India launched E-20 fuel after achieving 20 percent ethanol blending in petrol, inaugurated Asia’s most advanced Helicopter manufacturing facility in Tumkuru and Air India placed the highest aviation order of all time. In the last 75 days, the Prime Minister informed that the milestone of 10 crore teleconsultations was achieved through the e-Sanjeevani app in India, 8 crore new tap water connections were provided, 100 percent electrification of rail networks was achieved, a new batch of 12 cheetahs have arrived at Kuno National Park, India’s Women Under-19 team won the U19 T20 World Cup, and the country felt the joy of winning two Oscars. He also informed that in the last 75 days, 28 crucial G20 Meetings, the Energy Summit and the Global Millets Conference took place, and more than a hundred countries took part in the Aero India Summit in Bengaluru. He also informed that UPI linkage was created with Singapore, India initiated ‘Operation Dost’ to help Turkey, and the Indo-Bangladesh gas pipeline was inaugurated earlier in the evening. “All this is a reflection of the India Moment”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister underlined that today, on one hand, India is building physical infrastructure like roads, railways, ports, and airports while on the other hand, there is an unprecedented attraction for Indian culture and soft power in the world. “Today yoga has become popular all over the world. Today there is enthusiasm for Ayurveda and there is enthusiasm about the food and drinks of India”, the Prime Minister said. He noted that Indian films and music are attracting people’s attention with their new energy. The Prime Minister also noted that India’s millets - Shree Anna is also reaching the entire world. The Prime Minister highlighted that India's ideas and potential towards ‘Global Good’ is being recognized by the world, be it the International Solar Alliance or the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. “That's why today the world is saying - This is India's Moment”, the Prime Minister remarked. He said that all of these have a multiplier effect and informed that most of the countries are themselves returning India’s ancient idols.
“The most special thing about the India Moment is that promise is coupled with performance”, the Prime Minister said. Comparing the headlines that made the news, the Prime Minister pointed out that the headlines of yesteryear usually unearthed scams worth lakhs of crores in various sectors and the public being out on the street in protest, but the headlines of today, the Prime Minister interjected, comprise of the corrupt taking to the streets due to action in cases of corruption. On a lighter note, the Prime Minister pointed out that the media has gained a lot of TRP by covering scams in the past and also suggested that they now have the opportunity to cover the news of action against the corrupt and increase their TRP.
The Prime Minister recalled that earlier there used to be headlines of bomb blasts in cities and Naxalite incidents whereas today there is news of peace and prosperity. He also recalled that earlier there used to be news about big infrastructure projects being stopped in the name of the environment, whereas today there is positive news related to the environment along with the construction of new highways and expressways. He further added that news of tragic train accidents that were common earlier has now reduced due to the introduction of modern trains making headlines. He also touched upon the talks of Air India scams and poverty whereas today the news of the world's biggest aircraft deal makes headlines. “India Moment has brought this change of promise and performance”, the Prime Minister added.
The Prime Minister pointed out that there are pessimistic talks of humiliating India and breaking India's morale when the country is full of self-confidence and determination, and foreign countries are also hopeful about India.
Highlighting that India has seen long periods of poverty due to the slavery era, the Prime Minister said, “The poor of India wants to get out of poverty as soon as possible. He wants his life to change along with the lives of his future generations.” The Prime Minister noted that the results of the efforts of all the governments were based on their ability and understanding. He underlined that the present government wanted new results, and hence increased the speed and scale. He gave examples of building more than 11 crore toilets at a record pace, 48 crore people being added to the banking system, and the money for pucca houses being sent directly to the bank account of those beneficiaries. He further added that the whole process of building a house is continuously monitored, and the house is also geo-tagged. The Prime Minister informed that more than 3 crore houses were built and handed to the poor in the last 9 years. He highlighted that women also have ownership rights in these houses and said that India’s Moment is bound to come when poor women feel empowered.
Reflecting on the challenges of property rights in the whole world, the Prime Minister cited a World Bank report that said that only 30 percent of the world's population has legally registered title to their property. He reiterated that lack of property rights is considered a major obstacle in front of global development and highlighted India's PM-Swamitva Yojana launched two and a half years ago where land mapping is being done with the help of drone technology. He informed that so far, a drone survey has been completed in two lakh thirty-four thousand villages in India and one crore twenty-two lakh property cards have also been handed out. “Many such silent revolutions are taking place in India today and these are becoming the basis of the India Moment”, the Prime Minister said. He also informed that about two and a half lakh crore rupees have been sent directly to the bank accounts of the farmers from the PM Kisan Samman Nidhi benefitting 11 crore small farmers of India.
“Stagnation in policy decisions and status quo is a big obstacle in the progress of any country”, the Prime Minister said. He lamented the long stagnation in India due to outdated thinking and approach and the limitations of certain families and said that if the country has to move forward, it should always have dynamism and bold decision-making power. If the country has to progress, the Prime Minister said, then it should have the ability to accept newness and have an experimental mindset, it should have faith in the abilities and talents of its countrymen, and above all, there should be the blessings and participation of the people in achieving the goals. He noted that finding solutions to problems only through government and power gives very limited results, but when the strength of 130 crore countrymen is mobilized, when everyone's effort is put in, then no problem can stand in front of the country. He emphasized the importance of trust of the people of the country in its government and expressed satisfaction that today the citizens have developed the belief that the government cares for them. “There is a human touch and sensitivity in good governance. We have given human touch to governance, and only then one can witness such a big impact. He gave the example of the Vibrant Village Scheme that instils the confidence of being the first village of the country and gives priority to development in the region. He also noted that Central Government ministers regularly visit North East and have linked governance with a human touch. The Prime Minister informed that he has visited the northeast 50 times. He further added that this sensitivity has not only reduced the distance to the North East but has also helped a lot in establishing peace there.
Highlighting the working culture of the government during the Ukraine crisis, the Prime Minister underlined that the government connected with about 14 thousand families, and sent a representative of the government to each house. “We assured them in difficult times that the government is with them”, he said, “India Moment gets energy from such governance full of human sensibilities.” He also underlined that the nation would not have won such a huge battle against Corona if this human touch was missing from governance.
“Whatever India is achieving today, it is due to the power of our democracy, the power of our institutions”, Shri Modi remarked. He said that the world is witnessing the democratically elected government of India take decisive decisions. He informed that India has created many new institutions in the past years and gave the example of the International Solar Alliance and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. He also touched upon NITI Aayog playing a big role in deciding the future roadmap, the National Company Law Tribunal playing an important role in strengthening corporate governance in the country, and the role of the GST Council in creating a modern tax system in India. He also noted that many elections were successfully held in the country amid Corona. “In the midst of the global crisis, today India's economy is strong, the banking system is strong. This is the strength of our institutions”, he said. He informed that the government has given 220 crore doses of corona vaccine so far. “I think our democracy and our democratic institutions are being attacked the most because of this. But I am sure, even in the midst of these attacks, India will move fast towards its goals, and will achieve its goals”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the need to expand the role of Indian Media globally and said, “We have to strengthen India Moment with ‘Sabka Prayas’ and empower the journey of a developed India in the Azadi Ka Amrit Mahotsav.”