Prime Minister's Office
PM addresses India Today Conclave
“This is India's moment”
“The time period that is before India in this decade of 21st century is unprecedented”
“Achievements of the first 75 days of 2023 is a reflection of the India Moment”
“The world has an unprecedented fascination for Indian culture and soft power”
“If the country has to move forward, it should always have dynamism and the power to make bold decisions”
“Today, the countrymen have developed the belief that the government cares for them”
“We have given a human touch to governance”
“Whatever India is achieving today, it is due to the power of our democracy, the power of our institutions”
“We must strengthen the India Moment with ‘Sabka Prayas’ and empower the journey of a developed India in the Azadi Ka Amrit Mahotsav”
18 MAR 2023 10:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the India Today Conclave at Hotel Taj Palace in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight at the theme chosen for the conclave - ‘The India Moment’ and remarked that the world’s best economists, analysts and thinkers echo the voice that it is indeed India’s moment. He also added that the India Today Group showing the same optimism makes it even more special. Recalling his address from the Red Fort 20 months ago where the Prime Minister had said “This is the time and it is the right time”, the Prime Minister underlined that this is India’s moment.
Reflecting on the various challenges and stages that come in the way of the development journey of any nation, the Prime Minister said that the time period in this decade of the 21st century holds special importance for India. Highlighting the difference in circumstances that came in the way of nations that became developed several decades ago, the Prime Minister noted that the reason for their success was they were competing with themselves in a world that lacked global competition. He pointed out that today the circumstances faced by India are completely different where the global challenges are comprehensive in nature and come in many forms. He highlighted that the ‘India Moment’ being discussed around the world today is not ordinary, especially when the largest pandemic in a hundred years hit the world along with the ongoing war between two nations. “A new history is being scripted and we are all witnessing it together”, the Prime Minister remarked. He said that the world is showing its trust in India. Listing out India’s achievements on a global level, the Prime Minister said that India is the world’s fastest-growing economy, ranks one in smartphone data consumption in the world, ranks one in global fintech adoption rate, is the second largest mobile manufacturer in the world, and houses the third largest startup ecosystem in the world among various other things.
Throwing light on the nation’s achievements in the first 75 days of the year 2023, the Prime Minister informed that India’s historic green budget was launched, a new airport in Shivamoga, Karnataka was inaugurated, the next phase of Mumbai Metro was launched, the world’s longest river cruise completed its journey, the Bangalore-Mysore Expressway was inaugurated, a section of the Delhi-Mumbai Expressway was inaugurated, Vande Bharat trains from Mumbai to Vishakapatnam were flagged off, IIT Darward Campus was inaugurated and the country dedicated 21 islets of the Andaman and Nicobar Islands to the 21 Paramvir Chakra Awardees. He further added that India launched E-20 fuel after achieving 20 percent ethanol blending in petrol, inaugurated Asia’s most advanced Helicopter manufacturing facility in Tumkuru and Air India placed the highest aviation order of all time. In the last 75 days, the Prime Minister informed that the milestone of 10 crore teleconsultations was achieved through the e-Sanjeevani app in India, 8 crore new tap water connections were provided, 100 percent electrification of rail networks was achieved, a new batch of 12 cheetahs have arrived at Kuno National Park, India’s Women Under-19 team won the U19 T20 World Cup, and the country felt the joy of winning two Oscars. He also informed that in the last 75 days, 28 crucial G20 Meetings, the Energy Summit and the Global Millets Conference took place, and more than a hundred countries took part in the Aero India Summit in Bengaluru. He also informed that UPI linkage was created with Singapore, India initiated ‘Operation Dost’ to help Turkey, and the Indo-Bangladesh gas pipeline was inaugurated earlier in the evening. “All this is a reflection of the India Moment”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister underlined that today, on one hand, India is building physical infrastructure like roads, railways, ports, and airports while on the other hand, there is an unprecedented attraction for Indian culture and soft power in the world. “Today yoga has become popular all over the world. Today there is enthusiasm for Ayurveda and there is enthusiasm about the food and drinks of India”, the Prime Minister said. He noted that Indian films and music are attracting people’s attention with their new energy. The Prime Minister also noted that India’s millets - Shree Anna is also reaching the entire world. The Prime Minister highlighted that India's ideas and potential towards ‘Global Good’ is being recognized by the world, be it the International Solar Alliance or the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. “That's why today the world is saying - This is India's Moment”, the Prime Minister remarked. He said that all of these have a multiplier effect and informed that most of the countries are themselves returning India’s ancient idols.
“The most special thing about the India Moment is that promise is coupled with performance”, the Prime Minister said. Comparing the headlines that made the news, the Prime Minister pointed out that the headlines of yesteryear usually unearthed scams worth lakhs of crores in various sectors and the public being out on the street in protest, but the headlines of today, the Prime Minister interjected, comprise of the corrupt taking to the streets due to action in cases of corruption. On a lighter note, the Prime Minister pointed out that the media has gained a lot of TRP by covering scams in the past and also suggested that they now have the opportunity to cover the news of action against the corrupt and increase their TRP.
The Prime Minister recalled that earlier there used to be headlines of bomb blasts in cities and Naxalite incidents whereas today there is news of peace and prosperity. He also recalled that earlier there used to be news about big infrastructure projects being stopped in the name of the environment, whereas today there is positive news related to the environment along with the construction of new highways and expressways. He further added that news of tragic train accidents that were common earlier has now reduced due to the introduction of modern trains making headlines. He also touched upon the talks of Air India scams and poverty whereas today the news of the world's biggest aircraft deal makes headlines. “India Moment has brought this change of promise and performance”, the Prime Minister added.
The Prime Minister pointed out that there are pessimistic talks of humiliating India and breaking India's morale when the country is full of self-confidence and determination, and foreign countries are also hopeful about India.
Highlighting that India has seen long periods of poverty due to the slavery era, the Prime Minister said, “The poor of India wants to get out of poverty as soon as possible. He wants his life to change along with the lives of his future generations.” The Prime Minister noted that the results of the efforts of all the governments were based on their ability and understanding. He underlined that the present government wanted new results, and hence increased the speed and scale. He gave examples of building more than 11 crore toilets at a record pace, 48 crore people being added to the banking system, and the money for pucca houses being sent directly to the bank account of those beneficiaries. He further added that the whole process of building a house is continuously monitored, and the house is also geo-tagged. The Prime Minister informed that more than 3 crore houses were built and handed to the poor in the last 9 years. He highlighted that women also have ownership rights in these houses and said that India’s Moment is bound to come when poor women feel empowered.
Reflecting on the challenges of property rights in the whole world, the Prime Minister cited a World Bank report that said that only 30 percent of the world's population has legally registered title to their property. He reiterated that lack of property rights is considered a major obstacle in front of global development and highlighted India's PM-Swamitva Yojana launched two and a half years ago where land mapping is being done with the help of drone technology. He informed that so far, a drone survey has been completed in two lakh thirty-four thousand villages in India and one crore twenty-two lakh property cards have also been handed out. “Many such silent revolutions are taking place in India today and these are becoming the basis of the India Moment”, the Prime Minister said. He also informed that about two and a half lakh crore rupees have been sent directly to the bank accounts of the farmers from the PM Kisan Samman Nidhi benefitting 11 crore small farmers of India.
“Stagnation in policy decisions and status quo is a big obstacle in the progress of any country”, the Prime Minister said. He lamented the long stagnation in India due to outdated thinking and approach and the limitations of certain families and said that if the country has to move forward, it should always have dynamism and bold decision-making power. If the country has to progress, the Prime Minister said, then it should have the ability to accept newness and have an experimental mindset, it should have faith in the abilities and talents of its countrymen, and above all, there should be the blessings and participation of the people in achieving the goals. He noted that finding solutions to problems only through government and power gives very limited results, but when the strength of 130 crore countrymen is mobilized, when everyone's effort is put in, then no problem can stand in front of the country. He emphasized the importance of trust of the people of the country in its government and expressed satisfaction that today the citizens have developed the belief that the government cares for them. “There is a human touch and sensitivity in good governance. We have given human touch to governance, and only then one can witness such a big impact. He gave the example of the Vibrant Village Scheme that instils the confidence of being the first village of the country and gives priority to development in the region. He also noted that Central Government ministers regularly visit North East and have linked governance with a human touch. The Prime Minister informed that he has visited the northeast 50 times. He further added that this sensitivity has not only reduced the distance to the North East but has also helped a lot in establishing peace there.
Highlighting the working culture of the government during the Ukraine crisis, the Prime Minister underlined that the government connected with about 14 thousand families, and sent a representative of the government to each house. “We assured them in difficult times that the government is with them”, he said, “India Moment gets energy from such governance full of human sensibilities.” He also underlined that the nation would not have won such a huge battle against Corona if this human touch was missing from governance.
“Whatever India is achieving today, it is due to the power of our democracy, the power of our institutions”, Shri Modi remarked. He said that the world is witnessing the democratically elected government of India take decisive decisions. He informed that India has created many new institutions in the past years and gave the example of the International Solar Alliance and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. He also touched upon NITI Aayog playing a big role in deciding the future roadmap, the National Company Law Tribunal playing an important role in strengthening corporate governance in the country, and the role of the GST Council in creating a modern tax system in India. He also noted that many elections were successfully held in the country amid Corona. “In the midst of the global crisis, today India's economy is strong, the banking system is strong. This is the strength of our institutions”, he said. He informed that the government has given 220 crore doses of corona vaccine so far. “I think our democracy and our democratic institutions are being attacked the most because of this. But I am sure, even in the midst of these attacks, India will move fast towards its goals, and will achieve its goals”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the need to expand the role of Indian Media globally and said, “We have to strengthen India Moment with ‘Sabka Prayas’ and empower the journey of a developed India in the Azadi Ka Amrit Mahotsav.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଟୁଡେ କନକ୍ଲେଭକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ”
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ସମୟ ଆସିଛି ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ ”
2023 ର ପ୍ରଥମ 75 ଦିନର ସଫଳତା ହେଉଛି ଭାରତ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ପ୍ରତିଫଳନ ”
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସଫ୍‌ଟ ପାୱାର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି ”
ଯଦି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ସର୍ବଦା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସାହସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ଆଜି ଦେଶବାସୀ ବିଶ୍ୱାସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯତ୍ନବାନ ରହିଛନ୍ତି
ଆମେ ଶାସନକୁ ମାନବୀୟ ସ୍ପର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ
ଆଜି ଭାରତ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଶକ୍ତି ହେତୁ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆମେ ଭାରତକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ
18 MAR 2023 10:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ହୋଟେଲ ତାଜ ପ୍ୟାଲେସରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଟୁଡେ କନକ୍ଲେଭକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କନକ୍ଲେଭ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ଥିମ୍ - 'ଦି ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟ' ଉପରେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ବର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ, ଆନାଲିଷଟ ଏବଂ ଚିନ୍ତକମାନେ ଏହି ସ୍ୱରର ପ୍ରତିଫଳନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମାନ ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଇଣ୍ଡିଆ ଟୁଡେ ଗ୍ରୁପ୍ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଛି। 20 ମାସ ପୂର୍ବେ ଲାଲ କିଲାରୁ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନକୁ ମନେ ପକାଇ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ "ଏହା ହେଉଛି ସମୟ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ।
ଯେ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପଥରେ ଆସୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରତିଫଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ସମୟ ଭାରତ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ। ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକର ମାର୍ଗରେ ଆସିଥିବା ପରିସ୍ଥିତିର ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାର କାରଣ ହେଉଛି ସେମାନେ ନିଜ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ଅଭାବ ରହିଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ବର ଆହ୍ବାନ ପ୍ରକୃତିର ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅନେକ ରୂପରେ ଆସିଥାଏ। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିବା ‘ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟ’ ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ନୁହେଁ, ବିଶେଷତଃ ଯେତେବେଳେ ଶହେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ମହାମାରୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ଆସିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଉଛି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରେ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ, ବିଶ୍ୱ ଫିନଟେକ୍‌ ଗ୍ରହଣ ହାରରେ ପ୍ରଥମ, ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୁନିଆର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍।
2023 ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 75 ଦିନରେ ଦେଶର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଗ୍ରୀନ ବଜେଟ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଶିଭାମୋଗାରେ ଏକ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି, ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ଅଟେ। ରିଭର କ୍ରୁଜ୍ ଏହାର ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିଛି, ବାଙ୍ଗାଲୋର-ମଇସୁର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏକ ବିଭାଗ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ମୁମ୍ବାଇରୁ ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭରତ ଟ୍ରେନ୍ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଆଇଆଇଟି ଡାରୱାର୍ଡ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦେଶ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ର 21 ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜକୁ 21 ପରମବୀର ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମରେ 20 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ହାସଲ କରିବା ପରେ ଭାରତ ଇ-20 ଇନ୍ଧନ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ତୁମକୁରୁରେ ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛି ଏବଂ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ସବୁ ସମୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆଦେଶ ଦେଇଛି। ଗତ 75 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 10 କୋଟି ଟେଲିକନ୍ କନ୍ସଲଟେସନର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି, 8 କୋଟି ନୂତନ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହାସଲ କରାଯାଇଛି, 12 ଟି ଚିତାର ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟାଚ୍ କୁନୋ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ଭାରତର ମହିଳା ଅଣ୍ଡର -19 ଦଳ ୟୁ19 ଟି -20 ବିଶ୍ୱକପ ଜିତିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ଦୁଇଟି ଓସ୍କାର ଜିତିବାର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିଛି | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 75 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 28 ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜି -20 ମିଟିଂ, ଶକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ମିଲେଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏରୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶହେରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସିଙ୍ଗାପୁର ସହିତ ୟୁପିଆଇ ଲିଙ୍କେଜ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତୁର୍କୀକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ 'ଅପରେସନ୍ ଦୋସ୍ତ’ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଏସବୁ ହେଉଛି ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଫଳନ’’।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ସଡକ, ରେଳ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ବିଶ୍ବରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସଫ୍‌ଟ ପାୱାର ପାଇଁ ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି। “ଆଜି ଯୋଗ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି। ଆଜି ଆୟୁର୍ବେଦ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ସଂଗୀତ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ମିଲେଟ - ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଗୁଡ୍’ ପ୍ରତି ଭାରତର ଧାରଣା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି, ତାହା ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି | "ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱ କହୁଛି - ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତଙ୍କର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ନିଜେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରତିମାଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଇଣ୍ଡିଆ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ସବୁଠାରୁ ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ପ୍ରତିଶୃତି କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି। ଏହି ଖବର ପ୍ରସାରଣ କରିଥିବା ହେଡଲାଇନ୍ ତୁଳନାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତକାଲିର ହେଡଲାଇନରେ ସାଧାରଣତଃ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍କାମ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରି ରାସ୍ତାକୁ ଓହ୍ଲାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜିର ହେଡଲାଇନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିଥିଲେ, ଦୁର୍ନୀତି ମାମଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ହେତୁ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତମାନେ ଜେଲକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ହାଲୁକା ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ସ୍କାମକୁ ଘୋଡ଼ାଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବହୁ ଟିଆରପି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଖବରକୁ ଘୋଡାଇବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଟିଆରପି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସହରରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ଘଟଣାର ହେଡଲାଇନ ଥିଲାବେଳେ ଆଜି ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତାର ଖବର ରହିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପରିବେଶ ନାମରେ ବଡ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ବନ୍ଦ କରାଯାଉଥିବା ଖବର ଆସୁଥିଲାବେଳେ ଆଜି ନୂତନ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ପରିବେଶ ସହ ଜଡିତ ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ହେଡଲାଇନ୍ ତିଆରି ହେତୁ ପୂର୍ବରୁ ଘଟିଥିବା ଦୁଃଖଦ ଟ୍ରେନ୍ ଦୁର୍ଘଟଣାର ଖବର ବର୍ତ୍ତମାନ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କାମ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଆଲୋଚନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଓ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ ବିମାନ କାରବାର ଖବର ହେଡଲାଇନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, “ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ଅପମାନିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ମନୋବଳ ଭାଙ୍ଗିବା ନେଇ ନିରାଶାବାଦୀ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଉପରେ ନିଜର ବିଶ୍ବାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଦାସତ୍ୱ ଯୁଗ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଭାରତର ଗରିବ ଲୋକ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ସେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢ଼ିର ଜୀବନ ସହିତ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ। ” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ଫଳାଫଳ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ନୂତନ ଫଳାଫଳ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ ଗତି ଏବଂ ବେଗ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ସେ ରେକର୍ଡ ବେଗରେ 11 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗରେ 48 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ୍ କରିବା ଏବଂ ପକ୍କା ଘର ପାଇଁ ଟଙ୍କା ସେହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ପଠାଯିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖାଯାଉଛି ଏବଂ ଘରଟି ମଧ୍ୟ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 3 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗୃହଗୁଡିକରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ଥିବା ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗରିବ ମହିଳାମାନେ ସଶକ୍ତିକରଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସିବ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରର ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର 30 ପ୍ରତିଶତ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛନ୍ତି | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରର ଅଭାବ ବିଶ୍ବର ବିକାଶ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଏବଂ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଜମି ମ୍ୟାପିଂ କରାଯାଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଚଉତିରିଶ ହଜାର ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏକ କୋଟି ବାଇଶି ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଆଜି ଭାରତରେ ଏହିପରି ଅନେକ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଆଧାର ପାଲଟିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର 11 କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ ହେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିତିରେ ସ୍ଥିରତା କୌଣସି ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅଟେ। ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ କେତେକ ପରିବାରର ସୀମିତତା କାରଣରୁ ସେ ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ସର୍ବଦା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ନିର୍ଭୀକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଶକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ଦେଶକୁ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ତା’ହେଲେ ଏହାର ନୂତନତା ଗ୍ରହଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ମାନସିକତା ରହିବା ଉଚିତ, ଏହାର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି, ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହେବା ଉଚିତ୍। ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି ଯେ କେବଳ ସରକାରୀ ଏବଂ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସୀମିତ ଫଳାଫଳ ଦେଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏକତ୍ରିତ ହୁଅନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ଠିଆ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ | ସେ ତାଙ୍କ ସରକାରରେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ବାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ନାଗରିକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି। “ଉତ୍ତମ ଶାସନରେ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଅଛି। ଆମେ ଶାସନକୁ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ଦେଇଛୁ ଏବଂ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଜଣେ ଏତେ ବଡ ପ୍ରଭାବର ସାକ୍ଷୀ ରହିପାରିବେ। ସେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ହେବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥାଏ | ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଶାସନକୁ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ସହ ଯୋଡିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ 50 ଥର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା କେବଳ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିନାହିଁ ବରଂ ସେଠାରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ୟୁକ୍ରେନ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ପ୍ରାୟ 14 ହଜାର ପରିବାର ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧୀ ପଠାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଆମେ କଠିନ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲୁ ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି” ଏଥିସହ ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଦେଶ ଏତେ ବଡ଼ ଯୁଦ୍ଧରେ ଜିତିନଥାନ୍ତା ଯଦି ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିନଥାନ୍ତେ।
ଆଜି ଭାରତ ଯାହା ହାସଲ କରୁଛି ତାହା ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଶକ୍ତି ହେତୁ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ବରର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଭାରତ ଅନେକ ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଇନ୍ସ ଏବଂ ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ରୋଡମ୍ୟାପ, ଦେଶରେ କର୍ପୋରେଟ ଶାସନକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ନ୍ୟାସନାଲ କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଏବଂ ଭାରତରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ନୀତି ଆୟୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଅନେକ ନିର୍ବାଚନ ସଫଳତାର ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। “ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇପାରିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 220 କୋଟି ଡୋଜ କରୋନା ଟିକା ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି କାରଣରୁ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଉପରେ ଅଧିକ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଆକ୍ରମଣ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଭାରତୀୟ ମିଡିଆର ଭୂମିକା ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ "ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ" ସହିତ ଭାରତ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ। "