প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান’ সন্দৰ্ভত পোষ্ট-বাজেটৰ ৱেবিনাৰত ভাষণ প্ৰদান কৰে
"প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে শিল্পী আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক সহযোগ প্ৰদান কৰা"
"এই বছৰৰ বাজেটত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ ঘোষণাই সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে"
"ক্ষুদ্ৰ শিল্পীসকলে স্থানীয় কাৰুশিল্প উৎপাদনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাই তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু কাৰিকৰসকলৰ বিকাশ আৰু তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰা সংৰক্ষণ কৰা"
"দক্ষ শিল্পীসকল হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ প্ৰকৃত আত্মাৰ প্ৰতীক আৰু আমাৰ চৰকাৰে এনে লোকসকলক নতুন ভাৰতৰ বিশ্বকৰ্মা বুলি বিবেচনা কৰে"
"ভাৰতৰ উন্নয়নযাত্ৰাৰ বাবে গাওঁখনৰ প্ৰতিটো অংশক ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে শক্তিশালী কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়"
"আমি ৰাষ্ট্ৰৰ বিশ্বকৰ্মাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি আমাৰ দক্ষতা আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাপুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব"
"আজিৰ বিশ্বকৰ্মাসকল কাইলৈৰ উদ্যোগী হ'ব পাৰে"
11 MAR 2023 11:15AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে 'প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান' শীৰ্ষক পোষ্ট-বাজেটৰ এক ৱেবিনাৰত ভাষণ প্ৰদান কৰে। কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৩-ত ঘোষণা কৰা পদক্ষেপবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে ধাৰণা আৰু পৰামৰ্শ বিচাৰি চৰকাৰে আয়োজন কৰা ১২ টা বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰৰ শৃংখলাৰ ই হৈছে অন্তিমটো শৃংখলা।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত তিনি বছৰ ধৰি অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বাজেটৰ পিছত আলোচনাৰ পৰম্পৰা উদ্ভৱ হৈছে। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে সকলো অংশীদাৰে এই আলোচনাত উৎপাদনশীলভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বাজেট নিৰ্মাণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ পৰিৱৰ্তে অংশীদাৰসকলে বাজেটৰ ব্যৱস্থাসমূহ ৰূপায়ণৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সম্ভৱ উপায়ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পোষ্ট বাজেটৰ ৱেবিনাৰৰ শৃংখলাটো এক নতুন অধ্যায় য'ত সাংসদসকলে সংসদৰ ভিতৰত অনুষ্ঠিত কৰা আলোচনাসকলো অংশীদাৰৰ দ্বাৰা অনুষ্ঠিত হৈ আছে য'ত তেওঁলোকৰ পৰা মূল্যৱান পৰামৰ্শ লাভ কৰাটোৱে অতি উপযোগী অনুশীলনৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰি তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ ৱেবিনাৰ কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ দক্ষতা আৰু দক্ষতাৰ বাবে সমৰ্পিত। স্কিল ইণ্ডিয়া মিছন আৰু কৌশল ৰোজগৰ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে দক্ষতা আৰু চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক নিৰ্দিষ্ট আৰু লক্ষ্যপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আঁচনিখনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু 'বিশ্বকৰ্মা' নামৰ যৌক্তিকতা ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় নীতিত ভগৱান বিশ্বকৰ্মাৰ উচ্চ মৰ্যাদা আৰু সঁজুলিৰে হাতেৰে কাম কৰা সকলৰ প্ৰতি সন্মানৰ এক সমৃদ্ধ পৰম্পৰাৰ বিষয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদিও কেইটামান খণ্ডৰ শিল্পীয়ে কিছু মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিছে, বহুতো শ্ৰেণীৰ শিল্পী যেনে কাঠমিস্ত্ৰী, ইস্ত্ৰীশিল্পী, ভাস্কৰ্যশিল্পী, মিস্ত্ৰী আৰু সমাজৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ, তেওঁলোকে সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে পৰিৱৰ্তনশীল সময়ৰ সৈতে খাপ খাই আহিছে।
"ক্ষুদ্ৰ শিল্পীসকলে স্থানীয় কাৰুশিল্প উৎপাদনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাই তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে দক্ষ শিল্পীসকলে প্ৰাচীন ভাৰতত ৰপ্তানিৰ দিশত তেওঁলোকৰ নিজা ধৰণে অৱদান আগবঢ়াই আছে। তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে এই দক্ষ কৰ্মচাৰীসকল দীৰ্ঘদিন ধৰি অৱহেলিত হৈ আছিল আৰু দীৰ্ঘ বছৰৰ দাসত্বৰ সময়ত তেওঁলোকৰ কাম কঠোৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পাছতো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰিবলৈ চৰকাৰৰ কোনো হস্তক্ষেপ কৰা হোৱা নাই আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে পৰিয়ালবোৰে দক্ষতা আৰু কাৰুশিল্পৰ বহুতো পৰম্পৰাগত উপায় ত্যাগ কৰিছে যাতে তেওঁলোকে আন ঠাইত জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই শ্ৰমিক শ্ৰেণীয়ে বহু শতাব্দী ধৰি পৰম্পৰাগত পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰাৰ তেওঁলোকৰ শিল্পকলা সংৰক্ষণ কৰি আহিছে আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ অসাধাৰণ দক্ষতা আৰু অনন্য সৃষ্টিৰে এক প্ৰভাৱ পেলাইছে। "দক্ষ শিল্পীসকল হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ প্ৰকৃত আত্মাৰ প্ৰতীক আৰু আমাৰ চৰকাৰে এনে লোকসকলক নতুন ভাৰতৰ বিশ্বকৰ্মা বুলি বিবেচনা কৰে।" তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান যোজনা বিশেষকৈ তেওঁলোকৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হয় য'ত গাওঁ আৰু চহৰৰ সেই দক্ষ শিল্পীসকলৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীয় গুৰুত্ব দিয়া হয় যিসকলে নিজৰ হাতেৰে কাম কৰি জীৱিকা সৃষ্টি কৰে।
মানুহৰ সামাজিক প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমাজৰ অস্তিত্ব আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে সামাজিক জীৱনৰ কিছুমান ধাৰা অপৰিহাৰ্য। প্ৰযুক্তিৰ বৰ্ধিত প্ৰভাৱ স্বত্বেও এই কামবোৰ প্ৰাসংগিক হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাত এনে বিক্ষিপ্ত শিল্পীসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, তেওঁ কয়।
গান্ধীজীৰ গ্ৰাম স্বৰাজৰ ধাৰণাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষিৰ লগতে গাওঁ জীৱনত এই বৃত্তিসমূহৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। "গাওঁখনৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিটো শ্ৰেণীক শক্তিশালী কৰাটো ভাৰতৰ উন্নয়নযাত্ৰাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ লাভৰ দৰেই প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে শিল্পীসকল উপকৃত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বকৰ্মাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দক্ষতা আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাক পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ উদাহৰণ দিছিল য'ত চৰকাৰে কোনো বেংক গেৰাণ্টি অবিহনে কোটি কোটি টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই আঁচনিয়ে আমাৰ বিশ্বকৰ্মাক সৰ্বাধিক লাভালাভ প্ৰদান কৰিব লাগিব আৰু বিশ্বকৰ্মা সাথিসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দি ডিজিটেল সাক্ষৰতা অভিযানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
হাতেৰে নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ নিৰন্তৰ আকৰ্ষণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিটো বিশ্বকৰ্মাক সামগ্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানগত সমৰ্থন আগবঢ়াব। ই সহজ ঋণ, দক্ষতা, কাৰিকৰী সমৰ্থন, ডিজিটেল সশক্তিকৰণ, ব্ৰেণ্ড প্ৰচাৰ, বিপণন আৰু কেঁচামাল নিশ্চিত কৰিব। "এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু শিল্পীসকলৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰা সংৰক্ষণ কৰি বিকাশ কৰা", তেওঁ কয়।
"আমাৰ লক্ষ্য হৈছে যে আজিৰ বিশ্বকৰ্মাসকল কাইলৈৰ উদ্যোগী হ'ব পাৰে। ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়িক আৰ্হিত স্থিৰতা অপৰিহাৰ্য", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে গ্ৰাহকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতিও গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে কিয়নো চৰকাৰে কেৱল স্থানীয় বজাৰৰ ওপৰতেই নহয়, বিশ্ববজাৰকো লক্ষ্য কৰি লৈছে। তেওঁ সকলো অংশীদাৰক বিশ্বকৰ্মাৰ সহকৰ্মীসকলক হাত তৈয়াৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছিল, তেওঁলোকৰ সজাগতা বৃদ্ধি কৰিছিল আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিছিল। ইয়াৰ বাবে আপুনি তৃণমূল পৰ্যায়লৈ যাব লাগিব, আপুনি এই বিশ্বকৰ্মা সংগীসকলৰ মাজলৈ যাব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শিল্পী আৰু কাৰিকৰসকল যেতিয়া মূল্য শৃংখলাৰ অংশ হ'ব তেতিয়া তেওঁলোক শক্তিশালী হ'ব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ বহুতে আমাৰ এমএছএমই খণ্ডৰ যোগানকৰ্তা আৰু উৎপাদক হ'ব পাৰে বুলি উল্লেখ কৰে। সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত তেওঁলোকক অৰ্থনীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰি বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উদ্যোগসমূহে এই লোকসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে য'ত দক্ষতা আৰু মানদণ্ডৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব পাৰি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ মাজত উন্নত সমন্বয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যি বেংকৰ দ্বাৰা প্ৰকল্পসমূহৰ বিত্তীয় যোগানত সহায় কৰিব। "এইটো প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ বাবে এক লাভজনক পৰিস্থিতি হ'ব পাৰে।
কৰ্পোৰেট কোম্পানীবোৰে প্ৰতিযোগিতামূলক মূল্যত মানদণ্ডৰ সামগ্ৰী লাভ কৰিব। বেংকৰ ধন এনে আঁচনিত বিনিয়োগ কৰা হ'ব যাক বিশ্বাস কৰিব পাৰি। আৰু ই চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ ব্যাপক প্ৰভাৱ দেখুৱাব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ষ্টাৰ্টআপবোৰে উন্নত প্ৰযুক্তি, ডিজাইন, পেকেজিং আৰু বিত্তীয় যোগানত সহায় কৰাৰ উপৰিও ই-কমাৰ্চ মডেলৰ জৰিয়তে ক্ৰাফ্ট সামগ্ৰীৰ বাবে এক বৃহৎ বজাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিশ্বকৰ্মাৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে অংশীদাৰীত্ব অধিক শক্তিশালী কৰা হ'ব বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যাতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ উদ্ভাৱন শক্তি আৰু ব্যৱসায়িক দক্ষতা সৰ্বাধিক বৃদ্ধি পাব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো অংশীদাৰক এক শক্তিশালী ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাই ভাষণৰ সামৰণি মাৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে চৰকাৰে দেশৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ লোকসকলৰ ওচৰলৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰি আছে আৰু তেওঁলোকৰ বহুতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। বেছিভাগ শিল্পী দলিত, আদিবাসী, পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ বা মহিলা আৰু তেওঁলোকক উপলব্ধ কৰা আৰু লাভালাভ প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক ব্যৱহাৰিক ৰণনীতিৰ প্ৰয়োজন হ'ব। "ইয়াৰ বাবে আমি সময়সীমাৰ মিছন মোডত কাম কৰিব লাগিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses Post Budget Webinar on ‘PM Vishwakarma Kaushal Samman’
“PM Vishwakarma Yojana is aimed at handholding of artisans and people associated with small businesses”
“The announcement of PM Vishwakarma Yojana in this year's budget has attracted everyone's attention”
“Small artisans play an important role in the production of local crafts. PM Vishwakarma Yojana focuses on empowering them”
“PM Vishwakarma Yojana is aimed at the development of traditional artisans and craftsmen while preserving their rich traditions”
“Skilled craftsmen are symbols of the true spirit of self-reliant India and our government considers such people as Vishwakarma of new India”
“Empowering every section of the village for its development is essential for India’s development journey”
“We need to reorient our skill infrastructure system according to the needs of Vishwakarmas of the nation”
“The Vishwakarmas of today can become entrepreneurs of tomorrow”
“Artisans and craftsmen can be strengthened when they become a part of the value chain”
11 MAR 2023 11:15AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a Post Budget Webinar on the subject of ‘PM Vishwakarma Kaushal Samman’. It is the last and final of a series of 12 post-budget webinars organized by the government to seek ideas and suggestions for effectively implementing the initiatives announced in the Union Budget 2023.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that for the last three years, a tradition of a post Budget dialogue with the stakeholders has emerged. He expressed happiness that all stakeholders have participated productively in these discussions. He noted that instead of discussing the making of the Budget, the stakeholders have discussed the best possible ways of implementing the provisions of the Budget. The Prime Minister remarked that the series of post-budget webinars is a new chapter where the discussions held inside the Parliament by Parliamentarians are being held by all stakeholders where getting valuable suggestions from them makes for very useful practice.
The Prime Minister said that today’s webinar is dedicated to the skill and expertise of the crores of Indians. Referring to skilling and creating job opportunities for crores of youth through Skill India Mission and Kaushal Rozgar Kendra, the Prime Minister emphasized the need for a specific and targeted approach. PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana or PM Vishwakarma, the Prime Minister said is a result of this thinking. Explaining the need for the scheme and the rationale of the name ‘Vishwakarma’, the Prime Minister talked about the exalted status of Lord Vishwakarma in the Indian ethos and a rich tradition of respect for those who work with their hands with implements.
The Prime Minister said while a few sectors’ artisans received some attention, many classes of artisans such as carpenters, ironsmiths, sculptors, masons and many others that are an integral part of society have been adapting to the changing times to fulfill the needs of the society that were ignored.
“Small artisans play an important role in the production of local crafts. PM Vishwakarma Yojana focuses on empowering them”, the Prime Minister said. He informed that skilled craftsmen were contributing in their own ways towards exports in ancient India. He lamented that this skilled workforce was neglected for a long time and their work was considered non-significant during the long years of slavery. Even after India’s independence, the Prime Minister pointed out that there was no intervention from the government to work for their betterment and as a result, many traditional ways of skill and craftsmanship were abandoned by the families so that they could make a living elsewhere. The Prime Minister underlined that this working class have conserved their craft of using traditional methods for centuries and they are making a mark with their extraordinary skills and unique creations. “Skilled craftsmen are symbols of the true spirit of self-reliant India and our government considers such people as Vishwakarma of new India.” He explained that PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana is initiated especially for them where the central focus remains on those skilled craftsmen from villages and towns who create a living by working with their own hands.
Focussing on the social nature of human beings, the Prime Minister said that there are streams of social life which are essential for the existence and thriving of society. These tasks, despite the growing influence of technology, remain relevant. PM Vishwakarma Yojana focuses on such scattered artisans, he said.
Referring to Gandhi ji’s concept of Gram Swaraj, the Prime Minister highlighted the role of these professions in village life along with agriculture. “Empowering every section of the village for its development is essential for India’s development journey”, he said. The Prime Minister said similar to the benefit to street vendors through the PM SVANidhi scheme, PM Vishwakarma Yojana will benefit the artisans.
The Prime Minister stressed the need to reorient the skill infrastructure system according to the needs of Vishwakarma. He gave the example of Mudra Yojana where the government is providing loans worth crores of rupees without any bank guarantee. He pointed out that this scheme must provide maximum benefit to our Vishwakarma and also mentioned the need for digital literacy campaigns to Vishwakarma Saathis on priority.
Mentioning the continued attraction of hand-made products, the Prime Minister said that the government will provide holistic institutional support to every Vishwakarma of the country. This will ensure easy loans, skilling, technical support, digital empowerment, brand promotion, marketing and raw material. “The objective of the scheme is to develop traditional artisans and craftsmen while preserving their rich tradition”, he said.
“Our aim is that Vishwakarmas of today can become entrepreneurs of tomorrow. For this, sustainability is essential in their business model”, The Prime Minister said. The Prime Minister emphasized that the needs of the customers are also being taken care of as the government is keeping its eye out not only on the local market but also targeting the global market. He requested all the stakeholders do a hand-holding of Vishwakarma colleagues, increasing their awareness and thereby helping them in moving forward. For this you have to go to the ground, you have to go among these Vishwakarma companions.
The Prime Minister highlighted that artisans and craftsmen can be strengthened when they become a part of the value chain and pointed out that many of them can become suppliers and producers for our MSME sector. Noting that they can be made an important part of the economy with the help of tools and technology, the Prime Minister said that industry can increase production by linking these people with their needs where skill and quality training can be provided. The Prime Minister emphasized better coordination between the Governments that will help in the financing of projects by banks. “This can be a win-win situation for every stakeholder. Corporate companies will get quality products at competitive prices. Banks' money will be invested in schemes which can be trusted. And this will show the widespread effect of the schemes of the government”, the Prime Minister said. He also highlighted that startups can also create a huge market for craft products through the e-commerce model apart from helping them with better technology, design, packaging and financing. The Prime Minister expressed confidence that the partnership with the private sector will be further strengthened through PM-Vishwakarma so that the innovation power and business acumen of the private sector can be maximized.
The Prime Minister concluded by requesting all the stakeholders to prepare a robust blueprint. He emphasized that the government is trying to reach the people in the remote parts of the country and many of them are getting the benefits of the government schemes for the first time. Most of the artisans are from dalit, adivasi, backward communities or are women and to reach and provide benefit to them a practical strategy will be needed. “For this, we will have to work in a time-bound mission mode”, the Prime Minister concluded.