ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୦ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ୧୬.୬୮ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା: ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ୨୨.୫୮% ଅଧିକ
ନିଟ୍ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ୧୩.୭୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ; ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ୧୬. ୭୮% ଅଧିକ
ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ୨. ୯୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ (ରିଫଣ୍ଡ) ଦିଆଯାଇଛି; ଏହି ରିଫଣ୍ଡ ହାର ତା’ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୫୯.୪୪% ଅଧିକ
11 MAR 2023 12:14PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୦ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ପରିମାଣରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୦ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ୧୬.୬୮ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଏହି ସମୟରେ ସଂଗୃହୀତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଠାରୁ ଏହା ୨୨.୫୮% ଅଧିକ । ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ, ନିଟ୍ ରିଫଣ୍ଡ ପରିମାଣ ବାଦଯିବା ପରେ ୧୩. ୭୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଗତବର୍ଷର ଏହି ସମୟରେ ନିଟ ସଂଗ୍ରହ ଠାରୁ ୧୬.୭୮ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଏହି ସଂଗ୍ରହ ମୋଟ ବଜେଟ୍ ଆକଳନର ୯୬.୬୭% ଏବଂ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ସଂଶୋଧିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଆକଳନର ୮୩.୧୯% ।
ଏଯାବତ୍ କର୍ପୋରେଟ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମୋଟ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ହିସାବରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୮.୦୮% ଓ ୨୭.୫୭% ବଢିଛି । ରିଫଣ୍ଡକୁ ହିସାବରେ ମଡାଣ କରିବା ପରେ କର୍ପୋରେଟ ଆୟକରର ନିଟ୍ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୧୩. ୬୨% ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୨୦.୭୩% ହୋଇଛି ।
ଅଗ୍ରିମ ଟିକସ ଆକାରରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଠାରୁ ଯେଉଁ ଅଧିକ ଟିକସ ଆଦାୟ କରାଯାଇଥିଲା ରିଫଣ୍ଡ ଆକାରରେ ତାହା ଫେରାଯାଇଛି । ୨୦୨୨ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ୨୦୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୦ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ୨. ୯୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରିଫଣ୍ଡ ଆକାରରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହି ରିଫଣ୍ଡ ପରିମାଣ ୫୯.୪୪% ଅଧିକ ।

Ministry of Finance
Direct Tax Collections for F.Y. 2022-23 up to 10th March 2023
Gross Direct Tax collections for FY 2022-23 at Rs. 16.68 lakh crore; 22.58% higher Y-o-Y
Net collections at Rs. 13.73 lakh crore; 16.78% higher Y-o-Y
Refunds of Rs. 2.95 lakh crore issued; 59.44% higher Y-o-Y
11 MAR 2023 12:14PM by PIB Delhi
The provisional figures of Direct Tax collections up to 10th March, 2023 continue to register steady growth. Direct Tax collections up to 10th March, 2023 show that gross collections are at Rs. 16.68 lakh crore which is 22.58% higher than the gross collections for the corresponding period of last year. Direct Tax collection, net of refunds, stands at Rs. 13.73 lakh crore which is 16.78% higher than the net collections for the corresponding period of last year. This collection is 96.67% of the total Budget Estimates and 83.19% of the Total Revised Estimates of Direct Taxes for F.Y. 2022-23.
So far as the growth rate for Corporate Income Tax (CIT) and Personal Income Tax (PIT) in terms of gross revenue collections is concerned, the growth rate for CIT is 18.08% while that for PIT (including STT) is 27.57%. After adjustment of refunds, the net growth in CIT collections is 13.62% and that in PIT collections is 20.73% (PIT only)/ 20.06% (PIT including STT).
Refunds amounting to Rs.2.95 lakh crore have been issued during 1st April, 2022 to 10th March 2023, which are 59.44% higher than refunds issued during the same period in the preceding year.