ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-20 ର ବ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Bhubaneswar
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ମୁଖ୍ୟ, ମହାମହିମ,
ଜି -20 ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଠକ ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଭାରତ ଏହାର ଜି20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ବିଷୟବସ୍ତୁ ଚୟନ କରିଛି। ଏହା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଏକତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକତାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସୂଚିତ କରେ। ମୁଁ ଆଶା କରେ ଆଜି ଏହି ସଭା ସାଧାରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହେବାର ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସଫଳ କରିବ।
ମହାମହିମ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ୍ ଯେ ବହୁପକ୍ଷୀୟତା ଆଜି ସଙ୍କଟରେ ଅଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱ ଶାସନର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ପ୍ରଥମେ, ପ୍ରତିଯୋଗୀ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରି ଭବିଷ୍ୟତ ଯୁଦ୍ଧକୁ ରୋକିବା। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଗତ କିଛି ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା- ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ମହାମାରୀ, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଫଳ ହୋଇଛି। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ୍ ଯେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିଫଳତାର ଦୁଃଖଦ ପରିଣାମ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ବହୁ ବର୍ଷର ଅଗ୍ରଗତି ପରେ, ଆମକୁ ଆଜି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ରହିଛି। ଅନେକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବାବେଳେ ଋଣ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି। ଧନୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗ୍ଲୋବାଲ ୱାର୍ମିଂ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ | ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତର ଜି -20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥକୁ ସ୍ୱର ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। କୌଣସି ଗୋଷ୍ଠୀ ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କଥା ନ ଶୁଣି ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ ଦାବି କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ମହାମହିମ,
ଗଭୀର ବିଶ୍ୱ ବିଭାଜନ ସମୟରେ ଆପଣମାନେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛନ୍ତି। ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଆଲୋଚନା ଦିନର ଭୌଗୋଳିକ-ରାଜନୈତିକ ତିକ୍ତତା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକ କିପରି ସମାଧାନ ହେବ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମର ସମସ୍ତଙ୍କର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି। ତଥାପି, ବିଶ୍ବର ଅଗ୍ରଣୀ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି କୋଠରୀରେ ନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ମଧ୍ୟ ଦାୟିତ୍ବ ରହିଛି। ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା, ବହୁ ଦେଶୀୟ ଅପରାଧ, ଦୁର୍ନୀତି, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାର ଆହ୍ବାନକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱ ଜି20 ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଜି20 ର ସହମତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି। ଆମେ ସେହି ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯାହାକୁ ଆମେ ଏକତ୍ର ସମାଧାନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ମାର୍ଗରେ ଆସିବ। ଯେହେତୁ ଆପଣମାନେ ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧ ଦେଶରେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ନୈତିକତାଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ - ଯାହା ଆମକୁ ବିଭାଜନ କରେ ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରୁଥିବା ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ।
ମହାମହିମ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ, ଆମେ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ମହାମାରୀ ଦେଖିଛୁ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କାରଣରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଜୀବନ ହରାଇଥିବା ଆମେ ଦେଖିଛୁ। ଚାପ ସମୟରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାଙ୍ଗିଥିବାର ଦେଖିଛୁ । ସ୍ଥିର ଅର୍ଥନୀତି ହଠାତ୍ ଋଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ଅତିଷ୍ଠ ହୋଇଥିବାର ଆମେ ଦେଖିଛୁ। ଏହି ଅନୁଭୂତିଗୁଡିକ ଆମ ସମାଜରେ, ଆମ ଅର୍ଥନୀତିରେ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏବଂ ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସ୍ଥିରତାର ଆବଶ୍ୟକତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଏ। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ସନ୍ତୁଳନ ଖୋଜିବାରେ ଜି20 ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି | ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରି ଏହି ସନ୍ତୁଳନକୁ ଅଧିକ ସହଜରେ ହାସଲ କରିପାରିବା ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଏକାଠି ହେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆପଣଙ୍କର ସାମୂହିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର ବୈଠକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ, ସମନ୍ବିତ, କାର୍ଯ୍ୟ-ଆଧାରିତ ହେବ ଏବଂ ମତପାର୍ଥକ୍ୟଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ରହିବ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ସଭା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address during the meeting of Foreign Ministers of G-20
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Delhi
Foreign ministers, Heads of international organizations, Excellencies,
I welcome you to India for the G20 Foreign Ministers Meeting. India has selected the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ for its G20 Presidency. It signals the need for unity of purpose and unity of action. I hope that your meeting today will reflect this spirit of coming together for achieving common and concrete objectives.
Excellencies,
We must all acknowledge that multilateralism is in crisis today. The architecture of global governance created after the Second World War was to serve two functions. First, to prevent future wars by balancing competing interests. Second, to foster international cooperation on issues of common interests. The experience of the last few years- financial crisis, climate change, pandemic, terrorism, and wars clearly shows that global governance has failed in both its mandates. We must also admit that the tragic consequences of this failure are being faced most of all by the developing countries. After years of progress, we are at risk today of moving back on the Sustainable Development Goals. Many developing countries are struggling with unsustainable debt while trying to ensure food and energy security for their people. They are also the ones most affected by global warming caused by richer countries. This is why India's G20 Presidency has tried to give a voice to the Global South. No group can claim global leadership without listening to those most affected by its decisions.
Excellencies,
You are meeting at a time of deep global divisions. As Foreign Ministers, it is but natural that your discussions are affected by the geo-political tensions of the day. We all have our positions and our perspectives on how these tensions should be resolved. However, as the leading economies of the world, we also have a responsibility towards those who are not in this room. The world looks upon the G20 to ease the challenges of growth, development, economic resilience, disaster resilience, financial stability, transnational crime, corruption, terrorism, and food and energy security. In all these areas, the G20 has capacity to build consensus and deliver concrete results. We should not allow issues that we cannot resolve together to come in the way of those we can. As you meet in the land of Gandhi and the Buddha, I pray that you will draw inspiration from India's civilizational ethos - to focus not on what divides us, but on what unites us all.
Excellencies,
In recent times, we have seen the most disastrous pandemic of a century. We have witnessed thousands of lives lost in natural disasters. We have seen global supply chains break down during times of stress. We have seen stable economies suddenly overwhelmed by debt and financial crisis. These experiences clearly show the need for resilience in our societies, in our economies, in our healthcare systems, and in our infrastructure. The G20 has a critical role to play in finding the right balance between growth and efficiency on one hand and resilience on the other. We can reach this balance more easily by working together. That is why your meeting is important. I have full trust in your collective wisdom and ability. I am sure that today's meeting will be ambitious, inclusive, action-oriented, and will rise above differences.
I thank you and wish you all the best for a productive meeting.