প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জি০গী মপাল থৌরম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Imphal
মপাল থৌরম মন্ত্রীশিং, ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মকোকশিং, এক্সিলেন্সীশিং,
ঐহাক্না জি২০গী মপাল থৌরম মন্ত্রীশিংগী মীফমগীদমক ভারত্তা পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। ভারতনা মাগী জি২০ প্রসিদেন্সীগীদমক ‘ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলি, ৱান ফ্যুচর’ হায়বা থিম অসি খনখি। মসিনা য়ুনিতী ওফ পর্পস লোয়নন য়ুনিতী ওফ এক্সনগী মথৌ তাবা অদু তাক্লি। ঙসিগী মীফম অসিনা অপুনবা অমসুং অচৌবা পান্দমশিং থুংহন্নবগীদমক পুনশিন্নবগী ৱাখল্লোনগী মমি তাগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঙসি মলতিলেতরেলিজম অসি খুদোংথিবা ফীভম অমদা লৈরে হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙফম থোকই। অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতুংদা শেমখিবা গ্লোবেল গভর্নান্সকী আর্কিতেকচরনা তৌগদবা মপুং ওইবা মথৌদাং অনি লৈ। অহানবদা মসিনা কম্পিতিং ইন্তরেস্তশিং বেলেন্স তৌদুনা তুংলমচৎতা লানশিং থোকপদগী ঙাকথোকপা অমসুং অনিশুবদা অপুনবগী হীরমশিংদা থোকপা সমস্যাশিংদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন লৈহনবা হায়বা অসিনি। হৌখিবা চহি খরগী এক্সপরিয়েন্স - ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, লাইচৎ, তেরোরিজম অমসুং লানশিং অসিনা গ্লোবেল গভর্নান্সকী মেন্দেৎ অনিমক থুংহনবা ঙমদ্রে উৎখি। মসিগী অশোইবা অসিগী লাইবক থীবা ফলশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক পুম্নমক্তা অয়াম্বদা চৈথেং পীরি হায়বা ঐখোয়না য়াজবা তাই। মালেম্না চহি কয়া খুমাং চাউশিল্লক্লবা মতুংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা তুংহনবগী অকিবা ফীভমদা লৈরি। চাউখৎলক্লিবা লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মীয়ামগীদমক ফুদ অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী পীনবা হোৎনবগা লোয়ননা অনসস্তেনেবল দেবকী চৈথেং নংলি। শেল পাইবা লৈবাকশিংনা থোকহনবা গ্লোবেল ৱার্কমিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা খ্বাইদগী চাউনা চৈথেং পীখি। মরম অসিনা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীনা গ্লোবেল সাউথতা ভোইস অমা পীনবা হোৎনখি। গ্রুপ অমত্তনা মখোয়গী ৱারেপশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লিবশিংগী ৱাকৎ তাদনা গ্লোবেল লীদরশিপকী থৌদাং লৌবা ঙমলোই।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঙসিগী মীফম অসি অচৌবা গ্লোবেল দিবিজনশিং লাক্লিবা তানফমদা পাঙথোক্লি অমসুং মপাল থৌরম মন্ত্রীশিং ওইনা খন্ন-নৈনবসিং অসিদা ঙসিগী জিও-পোলিতিকেল তেন্সনশিংনা শোকহনবা হায়বা অসি মহৌশানি। তেন্সনশিং অসি করম্না ৱারোইশিন পুরক্কদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়গী পোজিসন অমসুং ঐখোয়গী প্রর্সপেক্তিবশিং লৈ। অদুম ওইনমক মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমীশিং ওইনা কা অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওদবশিংগী থৌদাংসু ঐখোয়না লৌফম থোকই। মালেমনা জি২০বু গ্রোথকী শীংনবশিং কোকহন্নবা, দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা, ইকনোমিক রেজিলিএন্স লৈহন্নবা, দিজাস্তর রেজিলিএন্স ওইহন্নবা, ফাইনান্সিএল স্তেবিলিতী লৈহন্নবা, ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইম কোকহন্নবা, শেঞ্জা-থুমজা, তেরোরিজম লৈহনদনবা, অমসুং ফুদ অমদি ইনর্জী সেক্যুরিতী লৈহন্নবা থাজবা থম্লি। জি২০দা লম পুম্নমক্তা অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরক্নবা অমসুং অফবা ফলশিং পুরক্নবা মতিক ময়াই লৈ। ঐখোয়না কোকহনবা ঙম্বা সমস্যাশিংগী লম্বেলদা ঐখোয়না পুন্না কোকহনবা ঙমলোইদবা সমস্যাশিং লাকহল্লোইদবনি। গান্ধী অমসুং বুদ্ধগী লমদমদা মীফম অসি পাঙথোকপা অসিদা ঐহাক্না ঐখোয়বু তোখাই-তোখাই তাহল্লিবশিংদা মীৎয়েং থম্বগী মহুৎ ঐখোয়বু পুনশিল্লিবদা মীৎয়েং থম্বগী ভারতকী সভ্যতাগী চৎনবী অসিদদগী ইথিল লৌনবা হায়জরি।
এক্সিলেন্সীশিং,
হন্দক্তা মহৌশাগী খুদোংথিবশিং অমসুং মালেম্না মায়োক্নখিবা তমথিরবা লাইচৎনা মরম ওইদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংখিবগে ঐখোয়না উবা ফংখি। ঐখোয়না গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিংনা অৱাবা অমদি খুদোংথিবা মতমদা করম্না তৎখিবগে উবা ফংখি। ঐখোয়না স্তেবল ওইবা ইকনোমীশিং অসি খঙহৌদনা শেন্দোন অমসুং ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস নংখিবা উবা ফংখি। মসিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইশিং, ইকনোমীশিং, হেল্থকিয়র সিস্তেমশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেজিলিএন্স ওইহনবা মথৌ তাই হায়বা ময়েক শেংনা উৎখি। জি২০না নাকল অমদা গ্রোথ অমসুং ইফিসিএন্সী অমদি অমরোমদা রেজিলিএন্সকী মরক্তা অফবা বেলেন্স অমা পুরক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৈ। ঐখোয়না মসিগী বেলেন্স অসি পুন্না থবক তৌরবা মতমদা হেন্না লাইনা ফংবা ঙমগনি । মরম অসিনা নখোয়গী মীফম অসি মরু ওইরিবনি। নখোয়গী অপুনবা লৌশিল অমসুং তৌবা ঙম্বদা ঐখোয়না চাউনা থাজবা থম্মি। অমসুং ঙসিগী মীফম অসিনা কান্নবা, ইনক্লুসি অমসুং এক্সন-ওরিয়েন্তেদ ওইরক্কনি অমসুং খেন্নবশিং অদু তুংওইনরম্লগা ফিরেপশিং লৌবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
কান্নবা মীফম অসিগীদমক ঐহাক্না থাগৎচরি অমসুং পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address during the meeting of Foreign Ministers of G-20
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Delhi
Foreign ministers, Heads of international organizations, Excellencies,
I welcome you to India for the G20 Foreign Ministers Meeting. India has selected the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ for its G20 Presidency. It signals the need for unity of purpose and unity of action. I hope that your meeting today will reflect this spirit of coming together for achieving common and concrete objectives.
Excellencies,
We must all acknowledge that multilateralism is in crisis today. The architecture of global governance created after the Second World War was to serve two functions. First, to prevent future wars by balancing competing interests. Second, to foster international cooperation on issues of common interests. The experience of the last few years- financial crisis, climate change, pandemic, terrorism, and wars clearly shows that global governance has failed in both its mandates. We must also admit that the tragic consequences of this failure are being faced most of all by the developing countries. After years of progress, we are at risk today of moving back on the Sustainable Development Goals. Many developing countries are struggling with unsustainable debt while trying to ensure food and energy security for their people. They are also the ones most affected by global warming caused by richer countries. This is why India's G20 Presidency has tried to give a voice to the Global South. No group can claim global leadership without listening to those most affected by its decisions.
Excellencies,
You are meeting at a time of deep global divisions. As Foreign Ministers, it is but natural that your discussions are affected by the geo-political tensions of the day. We all have our positions and our perspectives on how these tensions should be resolved. However, as the leading economies of the world, we also have a responsibility towards those who are not in this room. The world looks upon the G20 to ease the challenges of growth, development, economic resilience, disaster resilience, financial stability, transnational crime, corruption, terrorism, and food and energy security. In all these areas, the G20 has capacity to build consensus and deliver concrete results. We should not allow issues that we cannot resolve together to come in the way of those we can. As you meet in the land of Gandhi and the Buddha, I pray that you will draw inspiration from India's civilizational ethos - to focus not on what divides us, but on what unites us all.
Excellencies,
In recent times, we have seen the most disastrous pandemic of a century. We have witnessed thousands of lives lost in natural disasters. We have seen global supply chains break down during times of stress. We have seen stable economies suddenly overwhelmed by debt and financial crisis. These experiences clearly show the need for resilience in our societies, in our economies, in our healthcare systems, and in our infrastructure. The G20 has a critical role to play in finding the right balance between growth and efficiency on one hand and resilience on the other. We can reach this balance more easily by working together. That is why your meeting is important. I have full trust in your collective wisdom and ability. I am sure that today's meeting will be ambitious, inclusive, action-oriented, and will rise above differences.
I thank you and wish you all the best for a productive meeting.