প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি২০ৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Guwahati
বৈদেশিক মন্ত্ৰী, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ মুৰব্বী আৰু মহামহিমসকল,
জি-২০ৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীৰ বৈঠকৰ বাবে ভাৰতলৈ আপোনালোকক স্বাগতম জনাইছো। ভাৰতে জি-২০ অধ্যক্ষতা পদৰ বাবে ‘এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তু বাছি লৈছে। ই উদ্দেশ্যৰ ঐক্য আৰু কৰ্মৰ ঐক্যৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়ে। আশাকৰোঁ আজি আপোনালোকৰ বৈঠকে উমৈহতীয়া আৰু সুনিৰ্দিষ্ট লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে একত্ৰিত হোৱাৰ এই মনোভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিব।
মহামহিমসকল,
আমি সকলোৱে স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে বহুপক্ষীয়তাবাদ আজি সংকটত পৰিছে। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত সৃষ্টি হোৱা বিশ্ব শাসনৰ স্থাপত্যই দুটা কাম কৰিব লাগিছিল। প্ৰথমতে, প্ৰতিযোগী স্বাৰ্থৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি ভৱিষ্যতৰ যুদ্ধ ৰোধ কৰা। দ্বিতীয়তে, উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ বিষয়সমূহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা গঢ়ি তোলা। যোৱা কেইবছৰমানৰ অভিজ্ঞতা যেনে বিত্তীয় সংকট, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, মহামাৰী, সন্ত্ৰাসবাদ, আৰু যুদ্ধই স্পষ্টভাৱে দেখুৱাইছে যে বিশ্ব শাসন ব্যৱস্থা সকলো ক্ষেত্ৰতে ব্যৰ্থ হৈছে। আমি এইটোও স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে এই ব্যৰ্থতাৰ কৰুণ পৰিণতিৰ সন্মুখীন হৈছে সৰ্বাধিক উন্নয়নশীল দেশসমূহ। বছৰ বছৰ ধৰি অগ্ৰগতিৰ অন্তত আজি আমি বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যলৈ উভতি যোৱাৰ বিপদত পৰিছো। বহু উন্নয়নশীল দেশে নিজৰ জনসাধাৰণৰ বাবে খাদ্য আৰু শক্তিৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে অস্থায়ী ঋণৰ সৈতে যুঁজি আছে। ধনী দেশৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ ফলতো তেওঁলোক আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। এই কাৰণেই ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাই গ্ল’বেল ছাউথক এক কণ্ঠ দিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। কোনো গোটে নিজৰ সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত হোৱাসকলৰ কথা নুশুনি বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব দাবী কৰিব নোৱাৰে।
মহামহিমসকল,
গভীৰ গোলকীয় বিভাজনৰ সময়ত আমি ইজনে-সিজনক লগ পাইছো। বৈদেশিক মন্ত্ৰী হিচাপে আপোনাৰ আলোচনা সেই সময়ৰ ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱাটো স্বাভাৱিক। এই উত্তেজনাবোৰ কেনেদৰে সমাধান কৰিব লাগে সেই বিষয়ে আমাৰ সকলোৰে স্থিতি আৰু আমাৰ দৃষ্টিভংগী আছে। অৱশ্যে, বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনীতি হিচাপে যিসকল এই কোঠাত নাই তেওঁলোকৰ প্ৰতিও আমাৰ দায়িত্ব আছে।
বিশ্বই বিকাশ, উন্নয়ন, অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতা, দুৰ্যোগৰ স্থিতিস্থাপকতা, বিত্তীয় স্থিৰতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ, দুৰ্নীতি, সন্ত্ৰাসবাদ আৰু খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ জি-২০ৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখে। এই সকলো বোৰ ক্ষেত্ৰত জি-২০ৰ সহমত গঢ়ি তোলা আৰু দৃঢ় ফলাফল প্ৰদান কৰাৰ ক্ষমতা আছে। আমি একেলগে সমাধান কৰিব নোৱাৰা সমস্যাবোৰক আমি কৰিব পৰা বিষয়বোৰৰ পথত আহিবলৈ দিয়া উচিত নহয়। আপুনি গান্ধী আৰু বুদ্ধৰ দেশত লগ পোৱাৰ লগে লগে মই প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যে আপুনি ভাৰতৰ সভ্যতাৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিব, কিহে আমাক বিভাজন কৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব নিদিব, কিন্তু কিহে আমাক সকলোকে একত্ৰিত কৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক।
মহামহিমসকল,
শেহতীয়া সময়ত আমি দেখিবলৈ পাইছো এশ বছৰৰ আটাইতকৈ বিপৰ্যয়জনক মহামাৰী। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগত হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ প্ৰাণ হেৰুৱাই আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। মানসিক চাপৰ সময়ত বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখল ভাঙি যোৱা আমি দেখিছো। ঋণ আৰু আৰ্থিক সংকটে হঠাতে আৱৰি ধৰা সুস্থিৰ অৰ্থনীতি আমি দেখিছোঁ। এই অভিজ্ঞতাসমূহে আমাৰ সমাজত, আমাৰ অৰ্থনীতিত, আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাত, আৰু আমাৰ আন্তঃগাঁথনিত স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্পষ্টভাৱে দেখুৱাইছে। এফালে বৃদ্ধি আৰু দক্ষতা আৰু আনফালে স্থিতিস্থাপকতাৰ মাজত সঠিক ভাৰসাম্য বিচাৰি উলিওৱাত জি-২০ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। আমি একেলগে কাম কৰি অধিক সহজে এই ভাৰসাম্যত উপনীত হ’ব পাৰো। সেইবাবেই আপোনাৰ সভাখন গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনাৰ সামূহিক প্ৰজ্ঞা আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। আজিৰ বৈঠকখন অভিলাষী, সৰ্বাংগীন, কৰ্মমুখী, আৰু মতানৈক্যৰ ওপৰত উঠিব বুলি মই নিশ্চিত।
আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু এখন গঠনমূলক বৈঠকৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address during the meeting of Foreign Ministers of G-20
02 MAR 2023 9:40AM by PIB Delhi
Foreign ministers, Heads of international organizations, Excellencies,
I welcome you to India for the G20 Foreign Ministers Meeting. India has selected the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ for its G20 Presidency. It signals the need for unity of purpose and unity of action. I hope that your meeting today will reflect this spirit of coming together for achieving common and concrete objectives.
Excellencies,
We must all acknowledge that multilateralism is in crisis today. The architecture of global governance created after the Second World War was to serve two functions. First, to prevent future wars by balancing competing interests. Second, to foster international cooperation on issues of common interests. The experience of the last few years- financial crisis, climate change, pandemic, terrorism, and wars clearly shows that global governance has failed in both its mandates. We must also admit that the tragic consequences of this failure are being faced most of all by the developing countries. After years of progress, we are at risk today of moving back on the Sustainable Development Goals. Many developing countries are struggling with unsustainable debt while trying to ensure food and energy security for their people. They are also the ones most affected by global warming caused by richer countries. This is why India's G20 Presidency has tried to give a voice to the Global South. No group can claim global leadership without listening to those most affected by its decisions.
Excellencies,
You are meeting at a time of deep global divisions. As Foreign Ministers, it is but natural that your discussions are affected by the geo-political tensions of the day. We all have our positions and our perspectives on how these tensions should be resolved. However, as the leading economies of the world, we also have a responsibility towards those who are not in this room. The world looks upon the G20 to ease the challenges of growth, development, economic resilience, disaster resilience, financial stability, transnational crime, corruption, terrorism, and food and energy security. In all these areas, the G20 has capacity to build consensus and deliver concrete results. We should not allow issues that we cannot resolve together to come in the way of those we can. As you meet in the land of Gandhi and the Buddha, I pray that you will draw inspiration from India's civilizational ethos - to focus not on what divides us, but on what unites us all.
Excellencies,
In recent times, we have seen the most disastrous pandemic of a century. We have witnessed thousands of lives lost in natural disasters. We have seen global supply chains break down during times of stress. We have seen stable economies suddenly overwhelmed by debt and financial crisis. These experiences clearly show the need for resilience in our societies, in our economies, in our healthcare systems, and in our infrastructure. The G20 has a critical role to play in finding the right balance between growth and efficiency on one hand and resilience on the other. We can reach this balance more easily by working together. That is why your meeting is important. I have full trust in your collective wisdom and ability. I am sure that today's meeting will be ambitious, inclusive, action-oriented, and will rise above differences.
I thank you and wish you all the best for a productive meeting.